Osmanli Turk mu yoksa Din(islam) devleti miydi?

M
  • Kullanıcı Maria puder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Osmanlı bir Türk-İslam devletidir. Irkı Türk dini İslamdır. Türk deyince akla gelen yine İslamiyettir dolayısıyla Türk mü yoksa din devletimi diye ayrım yapılamaz yapılmamalı bence.

not(meraklısına :) ):Türklerin İslamiyetle karşılaşması yanılmıyorsam 7. Yy da Hz.Ömer zamanında olmuştur.Yine yanılmıyorsam büyük kitleler halinde 10. Yy da Şamanizm den İslamiyete geçmişlerdir.

Osmanlı bir Türk-İslam devletidir. Irkı Türk dini İslamdır. Türk deyince akla gelen yine İslamiyettir dolayısıyla Türk mü yoksa din devletimi diye ayrım yapılamaz yapılmamalı bence.

not(meraklısına :) ): türklerin islamiyetle karşılaşması yanılmıyorsam 7. Yy da Hz.Ömer zamanında olmuştur.Yine yanılmıyorsam büyük kitleler halinde 10. Yy da şamanizm den islamiyete geçmişlerdir.

Iyi de turkluk kavrami miliyetcilik duygusu vs bunlar osmanlinin benimsedigi seyler degildi.
Dolayisiyla bunu pekala ayirabiliriz.

Bugun hala buni sorabiliriz. T.C bi muslumam devleti midir? Nufusunun % 95 I musluman dahi olsa t.c bi islam devleti diyemiyoruz.

Turkler denilince akla islamiyetin gelmesi ise osmanlinin Turk devleti olarak bilinmesinden kaynakli siz de bunu bilirsiniz. Ama Turkluk asla on plan da degil osmanli da hatta ayiplandigi dahi soylenir tarihi kaynaklarda.

Burada zeka yaristirmiyoruz canim.
Burasi da oyle bi platform degil

Konu hakkinda fikrin yoksa bu tarz seylerle mesgul etmezsen seviniriz. Tartismak iki tarafin dediklerinin uyusmasiyla olmaz zaten.

Pardon ben mi meşgul ediyorum? Ediyor isem seni ilgilendiren durum ne?
Gereksiz tartışmalardan biri bu. Bunu dile getirdim. Bu seni ilgilendiriyor mu?
Demek istediğim şu ki anlamasanda söyleyeyim, tarih denilen lanet bir şeyi kimse düzgün bir şekilde bilemez. Bilinmediği içinde burada her ağızdan tartışma değilde kavga şekilde anlatımlat olacaktır ki atarlanan gençler oluştu bile. He herkes dile bir şeylet getiriyor ise bende özgürüm ve dile getire bilirim. Bana göre saçma bu tartışmalar. Sonu olmayan tartışmalar yapmak bana zamansız ve yersiz. Ben burada neden niçin değil demedim. Ki anlamıyor isen beni benim yazılarımı alıntı yapıp beni buradan kovma lüksüne sahip değilsin.

Hayırlı akşamlar.

Pardon ben mi meşgul ediyorum? Ediyor isem seni ilgilendiren durum ne?
Gereksiz tartışmalardan biri bu. Bunu dile getirdim. Bu seni ilgilendiriyor mu?
Demek istediğim şu ki anlamasanda söyleyeyim, tarih denilen lanet bir şeyi kimse düzgün bir şekilde bilemez. Bilinmediği içinde burada her ağızdan tartışma değilde kavga şekilde anlatımlat olacaktır ki atarlanan gençler oluştu bile. He herkes dile bir şeylet getiriyor ise bende özgürüm ve dile getire bilirim. Bana göre saçma bu tartışmalar. Sonu olmayan tartışmalar yapmak bana zamansız ve yersiz. Ben burada neden niçin değil demedim. Ki anlamıyor isen beni benim yazılarımı alıntı yapıp beni buradan kovma lüksüne sahip değilsin.

Hayırlı akşamlar.

Sana gore oyle ise cevap vermezsin olur biter.
Rica etsem bi yonetici su alakasiz cevabi silebilir mi?EmRe CastieL

Iyi de turkluk kavrami miliyetcilik duygusu vs bunlar osmanlinin benimsedigi seyler degildi.
Dolayisiyla bunu pekala ayirabiliriz.

Bugun hala buni sorabiliriz. T.C bi muslumam devleti midir? Nufusunun % 95 I musluman dahi olsa t.c bi islam devleti diyemiyoruz.

Turkler denilince akla islamiyetin gelmesi ise osmanlinin Turk devleti olarak bilinmesinden kaynakli siz de bunu bilirsiniz. Ama Turkluk asla on plan da degil osmanli da hatta ayiplandigi dahi soylenir tarihi kaynaklarda.

Hangi kaynaklar onlar bi söylesene ? 3. Selime kadar Türklüğüyle övünmeyen bi padişah göster bana? Osmanlı üç hilal bayrağını hilalin Türklüğü simgelediğini bildiği için ırkını belli etmek için kullanılıyordu. Ve Türk denildiği zaman akla Osmanlı geliyordu. Ha diyeceksiniz ki TC Cumhuriyeti şeri hükümlerle ynetilmediği için müslim veya gayri müslim diye ayrılmaz.Ama Osmanlıda bunu kesin çizgilerle belirtebiliriz.

Osmanlı İmparatorluğu, büyük toprak parçalarına egemen olmuştur. Türk olmayan, pek çok farklı milletten insanı bünyesinde barındırmıştır. Çok kültürlü bir devlet olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Osmanlı'nın evvela bir İmparatorluk olduğunu unutmamak gerek.

İmparatorluğun temeli Türktür.

Dili Türkçe'dir.
Türkçe konuşulur.

Bürokraside de Türkçe kullanılır.

Ordusu Türktür. Ordu Türkçe konuşur.

Dolayısyla Türk İmparatorluğudur.

"... ama da, falan da, mış da..." sözleri pek anlamam, bunun üzerine de başka laf etmem. Gereksiz olur.​

Başıma -ateist olmakla itham edilmek gibi- bir iş gelmeyecekse, Türk devletidir.

Üç kıtaya hükmetmiş bir devlet için sadece Türk devleti demek haksızlık olur :)
İSLAM devletiydi.

Osmanlı bir siyasi addır. Aynen Göktürkler, Karahanlılar vs. gibi kökeninde hepsi Türk'tür. Ve aynı zamanda da İslam devletidir.
Burda neyi tartışıyoruz anlamadım?

Bir Çin atasözü şöyle diyor: İki Yahudi bir araya gelse şirket, iki Türk bir araya gelse devlet kurar. Osman Bey, ataları gibi bir Türk devletinin temelini atmıştı. Mastor 'un dedikleri, Türk töresinin -İslam gibi-dış etkenlerden etkilenmeden, bozulmadan kendini Osmanlı'da da nasıl yinelediğinin bir özetidir. Sonraki dönemlerde İslam düşüncesinin etkin olması hilafet üzerinden popülizmi amaç edinen bir siyaset anlayışının tercih edildiğine işaret eder. Çünkü çok uluslu-ortak noktası sadece İslam olan heterojen- bir yapı söz konusudur.

Osmanlı, İslam devleti anlayışında olsaydı, ümmetçilik ya da İslam birliği Osmanlı'ya bir manada fayda sağlamış olurdu. II. Abdülhamit'in ya da I. Dünya Savaşı sırasında Mehmet Reşat'ın cihat çağrısı yapması Osmanlı'nın ne işine yaradı? Biz hala atalarımızın Müslüman oluşuyla mı övünüyoruz? Öyleyse din kardeşleri Araplar tarafından aşağılanan, onlardan daha aşağı kabul edilen, 'Eşek Türk' diye anılan, 'Türklük' onurumuzu hiçe sayıyoruz demektir. Günün modası da buydu zaten.

:)'' Türk mü yoksa dini islam devleti'' bu nasıl konu başlığı . :S Din olarak Türk dini diye birşey mi var . :S Bu nasıl karşılaştırma. Osmanlının dili Osmanlıca, ırkı Türk, dini İslam'dır . Irk la dini karıştıranlar görüyorum şaşırıyorum . :S

Türkiye Cumhuriyeti' inde dini islam, ırkı Türk dili Türkçe'dir. Şimdi bir arkadaşım ordan sazan gibi atlıcak e islam ibaresi anayasada yazmıyor diye. Din ve devlet işleri birbirinden ayrıldığı üzere anayasada islam ibaresi yer almıyor. Demek istediğim sizinde bildiğiniz üzere anayasada çok eksik var. Zaten dinimiz islam olamasa Cumhuriyet kurulduktan sonra Mustafa Kemal Atatürk 1924 te Diyanet işleri Başkanlığını kurmazdı. Yeterli sanırım .

Osmanlı, ulus devleti miydi, yoksa din devleti miydi; hazırcı olmayıp, başlık hakkında mantık yürütürseniz belki siz de bir gün ciddiye alınabilirsiniz. Belki şirinleri bile... neyse.

İyi o zaman öyle bir konu açıldığında cevabımı o şekilde veririm. Bu konu başlığı saçma olmasa konuyu değiştirmeyip bana gereken cevabı verirdiniz. Ciddiye alınıyorum ki cevap verme gereğinde bulunuyorsunuz . Ciddiye alınıyorum ki banlanıyorsunuz. Ciddiye alınıyorum ki bana cevap bulamayıp '' al o kız senin olsun'' diye biliyorsun . Lol .

Tarih bilgim zayıftır hemde çok zayıftır.Sevmemde zaten , ama birçok yabancı belgeselde gösterilen Türk tarzı Osmanlıdır , zalımdır barbardır pistir vs.ve Türkler olarak bahsedilir.Kimsede bişey demez ne Rtük karşı çıkar ne farklı bir kuruluş , bazı belgelere görede Türklük Atatürk den sonra gelme gelen bir algı , izlediğim şeylere göre diyorum ben ikinci şeye inanıyorum.Kuran falan okumadım belki orada yazıyodur hani bilemem

Aslında kişiselleştirme çabanızı görüyor ve gece gece neden keyfimi kaçırmak için size bu fırsatı vermem gerektiğini düşünüyorum. Sizi bu kin ve nefret öldürür ya da yanı başınızdaki biri, sizi öldürür. Ama ben sizin bu varoluşunuzda ne bir özne, ne de bir nesneyim. İyi forumlar lol.

Bencede Osmanlı İslam Devletidir ama şöyle bir yazı buldum.. Bu ucu çok açık bir konu herkesin görüşleri farklıdır ve güzel bir tartışma konusu olmuş

Ve yine bir başka araştırma yapıp bu yazıyı buldum gerçkten çok kapsamlı bir konu Maria Puder tebrikler yani resmen şuan karma karışık oldu beynim :D

Her şeyden önce Osmanlı, Hiç bir zaman ve hiçbir şart altında, İslam Hukuku’ndan kopup, başka bir kaynağa yönelmemiştir. İslam’ın yasakladığı bir saltanat sistemini sürdürmüş olsa da, bu uygulamanın, İslam Fıkhındaki azami karşılığı ‘Fıska girmek’ ten öteye geçmez..

Bu durumda, O’nun Müslüman olama vasfı devam eder.

Osmanlı’nın her vilayetinde icra-i faaliyet gösteren Şeriat Mahkemeleri mevcuttu.

Bu mahkemeler, Şeriata mugayir her hangi bir fiilin vukuu durumunda veya böyle bir fiilin ihbarı yapıldığında harekete geçer ve gereken yargılamayı İslam Şeriatına göre yapar, ülkedeki dirlik ve düzenin, Allah’ın Şeriatına göre sağlamış olurlardı…

Dolayısı ile Osmanlı, bu mahkemeler eli ile toplumun -Allah’ın dinine uyması- hususunda ciddi bir denetlemeye sahipti! Bu mahkemelerin varlığı bile tek başına Osmanlı’nın hangi renkte olduğunu gayet net olarak ortada koyarken, artık Osmanlıya yakıştıracak başka bir sıfat aramanın gereği var mıdır?

Ve bilindiği üzere, daha sonra bu mahkemeler, Sekülerist sistemi kuran kesim tarafından, 4 Ekim 1926 günü tamamen ortadan kaldırılmıştı!

‘İmparatorluk’ ifadesi etimolojik olarak ‘Emperyalist, sömürgeci’ anlamlarına da gelir.

‘Yayılımcı ve sömürgeci’ ülkeler için kullanılan bu ifadeyi Batı’lılar Osmanlı için de ısrarla kullanmaya çalışırlar..

Batılı Emperyalistlerin bir yakıştırması olan ‘Osmanlı İmparatorluğu’ ifadesini, bizde aksi yönde ve ısrarla Osmanlı için kullanmıyoruz, kullanmayacağız!

Osmanlının kendisi, kendi için kullana geldiği ‘Osmanlı Devleti Aliyesi’ ifadesini tercih etmekten bir beis görmüyoruz. Zira Osmanlı, çağdaşları gibi hiçbir zaman ‘sömürgeci’ olmamıştır. “Yeryüzünde fitneyi bitirip, dini yalnızca Allah’a has kılmaya…” çalışarak, Üç kıtayı İslam’ın nurlu yoluna açmaktan başka bir emeli olmamıştır.

Osmanlı, bazı hata ve eksiklerine rağmen, ‘İslami Ümmet’ çizgisini sürekli muhafaza ederek; bütün ırk ve kavimleri bu potanın içinde eritip; ‘İslam Milleti’ olabilmenin tarihi güzel örneklerini vermiştir.

Batı hayranı ve taklitçisi yalancı tarihçiler ne derse desin; İslami temelde, hataları ve eksikleri hizmetlerinin yanında çok cüz-i kalmış olan Osmanlı, Kuran’a ve Şeriat-ı Ğarra’ya bağlılığı ve özellikle Ümmet’e Hamiliği ile son devrin en büyük ve en yiğit İslam Devleti olmuştur.

Bu gün şayet Osmanlı ayakta olsaydı, bu Batı’lı Harami’lerin Ümmetin topraklarında, Ümmetin namusunu böyle pay-ı mal etmeleri, Ümmet coğrafyasını böyle kan deryasına çevirmeleri mümkün müydü?

Bırakın bunları yapmayı, acaba söz konusu Batılı bu haramiler, ‘bu bölgeye gelmeyi’ dahi akıllarında geçirebilirler miydi?!

Nihai olarak, Hiçbir zaman ve hiçbir şart altında yasalarını İslam dışı bir kaynaktan almamış ve tek yasama kaynağı ‘İslam’ın kendisi’ olan ve asırlarca İslam’ın ve Müslümanların hamiliğini yapmış olan Osmanlı, gayet net olarak İslam Devletidir.

Ama burada alıntılar değil kendi görüşlerimiz üzerine bir yer gibi , çok güzel giyinmişsin ama bir nişan komsepti değil , nişana uygun değil benim puanım 3 sana :/ Hazal*

Geri