Osmanli Turk mu yoksa Din(islam) devleti miydi?

M
  • Kullanıcı Maria puder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Biri çıkıp sen padişahlar hakkında nasıl konuşuyon diyecek hazırlan :D

Padişahlar neden kullarım diye halka seslenir cevapladım sanırım.

Valla pesinen yaziyorum ilk kez bi tartisma konusu actim surda beyin firtinasi yapiyoruz biri gelip laf ederse kufur ederim o derece.

Neyse konuya donelim heh iste biz Allah in kuli peygamberler kullari ve elcisiyken padisahlar kim?
O zaman o donem de ki din bilgisi mi eksik ti yoksa turklere saman dini daha mi cok yakisirdisence recep valla bu konuda ki fikrini merak ediyorum.

Biri çıkıp sen padişahlar hakkında nasıl konuşuyon diyecek hazırlan :D

Padişahlar neden kullarım diye halka seslenir cevapladım sanırım.

bence diyen çıkmaz eşcinselligin ne oldugunu bilen biri en azından gelipte boş boş nasıl konuşuyorsun demez herhalde :D

ayrıca kullarım kelimesi neden kullanılmış onu bende hep merak ettim :S

neden öyle derlermiş bilen var mı :S kullarım diye bildigim kadarıyla peygamberler bile kullanmamış(yanlış biliyor olabilirim ) ümmetim demişler ama osmanlı padişahları niye öyle demiş :S

Valla pesinen yaziyorum ilk kez bi tartisma konusu actim surda beyin firtinasi yapiyoruz biri gelip laf ederse kufur ederim o derece.

Neyse konuya donelim heh iste biz Allah in kuli peygamberler kullari ve elcisiyken padisahlar kim?
O zaman o donem de ki din bilgisi mi eksik ti yoksa turklere saman dini daha mi cok yakisirdisence recep valla bu konuda ki fikrini merak ediyorum.
Din bilgisinin eksikliğinden değil şamanizmde ki kut anlayışına dayanır ki padişah fermanlarında zillulah ibaresi geçer.

Topluluğun dini olmamalı derim kişilerin dini olur o yüzden türklerin dini diye bir şey olamaz.
TATLI zillulah sana her şeyi açıklar.

bence diyen çıkmaz eşcinselligin ne oldugunu bilen biri en azından gelipte boş boş nasıl konuşuyorsun demez herhalde :D

ayrıca kullarım kelimesi neden kullanılmış onu bende hep merak ettim :S

neden öyle derlermiş bilen var mı :S kullarım diye bildigim kadarıyla peygamberler bile kullanmamış(yanlış biliyor olabilirim ) ümmetim demişler ama osmanlı padişahları niye öyle demiş :S

Bunlarin hepsi yonetmek icin olabilir mi tatli?
Kendi haremde nikahinda olmayam kadinlarla olup bir de ustune zorla musluman yapilan bir cok kadin oldu. Din de zorlama yokken hem de. Bu da osmanli nin dini kendine gore kullandigini gosteriyor. Yani temelden din bilgimiz yanlis arkadaslar.

Bunun disinda

Bir de turkluk olgusunu hice sayip arap kulturunu benimsemeye giden yol da isine geldigi gibi kullanmak var bugun dansozluk oryantallik neden turkler in kulturuymus gibi benimsendi sizce?
Arabesk muzik?

Maria Puder şimdi konu Osmanlı Türkmü İslam devleti miydi konuyu saptırmayalım ama senin sorduğun soruya da çok güzel bir açıklayış gördüm.Yorumlara göre farklılıklar olabileceği için sadece seninle paylaşayım istedim.

Cümledeki yerlerine göre manaları değişir. Mesela Mevla kelimesi, yedi manaya gelir. Daha çok ilah, efendi, köle manasında kullanılır. (Mevla’nın rahmeti bol) cümlesindeki mevla, ilah manasındadır. (Mevlana Celaleddin)deki mevla da efendi demektir. Şimdi biri çıkıp da (Sen Celaleddine ilah dedin) diyemez. Bunun gibi kul kelimesi de mahluk, insan, köle, bende, emir altında bulunan, tabi, mensup gibi manalara gelir. Şimdi birisi nezaket olsun diye (Bendeniz) dese, bende kul, köle demek olduğu için, (Sen karşındakine bendeniz demekle onu ilah yaptın.) demek caiz olur mu?

Padişahlar, sadık yardımcılarına “Kulum” derdi. Burada kul, “Sağ kolum) demektir. Sultana ait seçkin askerlere (Kapı kulu) denirdi.Bazıları da (Allahtan başkasına itaat etmek şirktir, kula kulluktur) diyor. Bu söz de çok yanlıştır. Çünkü Kur’an-ı kerimde, Allah ve Resulüne ve ülulemre de itaat edilmesi emrediliyor. Âlimlere, ana babaya itaat da dinimizin emridir. Bunlara itaat da Allaha itaat olur. (Hadika)

Din bilgisinin eksikliğinden değil şamanizmde ki kut anlayışına dayanır ki padişah fermanlarında zillulah ibaresi geçer.

Topluluğun dini olmamalı derim kişilerin dini olur o yüzden türklerin dini diye bir şey olamaz.

Ona ben de katiliyorum . Lakin o donem de belki de ahlak kurallarini dine dayandirmak daha kolay oldugu icin boyle olmus olabilir.
Sen de bilirsin ki topluluklari bi arada tutmak icin belki de bi afyona ihtiyac vardi. Belki degil kesin hatta.

Maria Puder şimdi konu Osmanlı Türkmü İslam devleti miydi konuyu saptırmayalım ama senin sorduğun soruya da çok güzel bir açıklayış gördüm.Yorumlara göre farklılıklar olabileceği için sadece seninle paylaşayım istedim.

Cümledeki yerlerine göre manaları değişir. Mesela Mevla kelimesi, yedi manaya gelir. Daha çok ilah, efendi, köle manasında kullanılır. (Mevla’nın rahmeti bol) cümlesindeki mevla, ilah manasındadır. (Mevlana Celaleddin)deki mevla da efendi demektir. Şimdi biri çıkıp da (Sen Celaleddine ilah dedin) diyemez. Bunun gibi kul kelimesi de mahluk, insan, köle, bende, emir altında bulunan, tabi, mensup gibi manalara gelir. Şimdi birisi nezaket olsun diye (Bendeniz) dese, bende kul, köle demek olduğu için, (Sen karşındakine bendeniz demekle onu ilah yaptın.) demek caiz olur mu?

Padişahlar, sadık yardımcılarına “Kulum” derdi. Burada kul, “Sağ kolum) demektir. Sultana ait seçkin askerlere (Kapı kulu) denirdi.Bazıları da (Allahtan başkasına itaat etmek şirktir, kula kulluktur) diyor. Bu söz de çok yanlıştır. Çünkü Kur’an-ı kerimde, Allah ve Resulüne ve ülulemre de itaat edilmesi emrediliyor. Âlimlere, ana babaya itaat da dinimizin emridir. Bunlara itaat da Allaha itaat olur. (Hadika)

Zaten konu disina cikmadan olan iten seyleri tartisiyoruz.
Rica ederim konuyi kisir dongu haline getie cabanizdan vazgeciniz.
Kafama takilan seyleri sorarim tabii ki.

Dediklerim hep neden doğru çıkar ki.. hatta şuan kavga ede bilirsiniz.
Bu konu bizi ne den bu kadar ilgilendiriyor?
Farkındaysanız herkesin bilgisi farklı ve biri birine uymuyor.
Peki hanginiz doğrusunuz?

Cevap: HİÇ BİRİNİZ!

Kaynağa gerek yok. Katliam döneminde safeviler yaşamıştır. Safeviler osmanlı tarafından dinsiz olarak adlandırılmıştır. Fetvada Kızılbaşların dinsiz olduğunu ve öldürülmelerinin vacip olduğu söylenir burdaki kızılbaş aleviler değildir. Safevi yancısı olanlardır.
Ona ben de katiliyorum . Lakin o donem de belki de ahlak kurallarini dine dayandirmak daha kolay oldugu icin boyle olmus olabilir.
Sen de bilirsin ki topluluklari bi arada tutmak icin belki de bi afyona ihtiyac vardi. Belki degil kesin hatta.

ister bir afyon de ister bi çatı de ikisi de aynı şey.

Dediklerim hep neden doğru çıkar ki.. hatta şuan kavga ede bilirsiniz.
Bu konu bizi ne den bu kadar ilgilendiriyor?
Farkındaysanız herkesin bilgisi farklı ve biri birine uymuyor.
Peki hanginiz doğrusunuz?

Cevap: HİÇ BİRİNİZ!

Burada zeka yaristirmiyoruz canim.
Burasi da oyle bi platform degil

Konu hakkinda fikrin yoksa bu tarz seylerle mesgul etmezsen seviniriz. Tartismak iki tarafin dediklerinin uyusmasiyla olmaz zaten.

Kaynağa gerek yok. Katliam döneminde safeviler yaşamıştır. Safeviler osmanlı tarafından dinsiz olarak adlandırılmıştır. Fetvada Kızılbaşların dinsiz olduğunu ve öldürülmelerinin vacip olduğu söylenir burdaki kızılbaş aleviler değildir. Safevi yancısı olanlardır.

ister bir afyon de ister bi çatı de ikisi de aynı şey.

Bugun hala aleviler ve kizilbaslar bir tutuluyor halk arasinda bu osmanlidan gelme bi gelenek. Hatta dersim katliaminin da etkisi buyuk tabii alevilerin ayrimciliga maruz kalmasina

zillullah yada zillullah-ı fi'l-arzeyn bunu da kopyala yapıştır yapıp ikisini bi karşılaştır istersen.

ben hala anlayamıyorum bende var birşey zilullah ALLAHın gölgesi demek ama kullarım kelimesi :S bunun için yeterli mi bide padişahların hayatına bakarsak genelde taht için bayagı kanlı şeyler geçmiş gerçekten o sıfata yakışıyorlarmıydı dini yönden düşünürsek bunları sıfır bilgili olarak yazdıgımı düşün tarihle aram yok bildigim kadarıyla bilmiyorum kullarım denilmesi saçma geldi ki ALLAHın elçileri bile kullanmamış bilmiyorum mantık olarak saçma :D

Bunlarin hepsi yonetmek icin olabilir mi tatli?
Kendi haremde nikahinda olmayam kadinlarla olup bir de ustune zorla musluman yapilan bir cok kadin oldu. Din de zorlama yokken hem de. Bu da osmanli nin dini kendine gore kullandigini gosteriyor. Yani temelden din bilgimiz yanlis arkadaslar.

Bunun disinda

Bir de turkluk olgusunu hice sayip arap kulturunu benimsemeye giden yol da isine geldigi gibi kullanmak var bugun dansozluk oryantallik neden turkler in kulturuymus gibi benimsendi sizce?
Arabesk muzik?

çok güzel yazmışsın dini bilgimiz yanlış belkide tarih bilgimizde bunu bilemem ama arap kültürü konusunda dogrusun osmanlıca dersimden biliyorum ki iki yıldır geçemiyorum arap ve fars harflerini alıp Türkçe okunması şuan ki Amerikan hayranlıgının ozamanlarda arap hayranlıgı yüzünden kültürün kayması olarak görüyorum yani aslında tam olarak Türk olarak yaşadılar mı bunuda bilmiyoruz işine geldigi gibi kullanmış olabilirler dedigin gibi
Arabesk müzik 1940 lı yıllarda girdi onun osmanlıyla alakalı oldugunu düşünmüyorum
ve ilginç ama osmanlıyla alakası olmaya bilir geçenlerde bi kore dizisi izliyorum empress ki adı hala oynuyor orda Türkler ortaya çıkıyor ve generaller kadın bu da daha önceleri Türk devleri içerisinde kadınların daha ön planda oldugunu gösteriyor osmanlı devletinde bildigim kadarıyla kadın yok askeriyede buda bambaşka bir konu

Bugun hala aleviler ve kizilbaslar bir tutuluyor halk arasinda bu osmanlidan gelme bi gelenek. Hatta dersim katliaminin da etkisi buyuk tabii alevilerin ayrimciliga maruz kalmasina

dersim katliam değildir. dersime katliam dersen şuan pkk militanlarının öldürülmesine de katliam dersin yönetime karşı bi baş kaldırıyı önlemedir dersim olayları. orda da alevi sünni meselesi değildi söz konusu olan.

Osmanli arap kulturunden fazlasiyla etkilenmistir bunu demeye calisiyorum hatta bizzat bu kultur yozlasmasi turklerin asil kimliklerinin degisimi din olgusuni benimsemekle basliyor.

Anaerkil bir toplumdan ataerkil bir zihniyete gecis.

Bu nokta da m.kemalin yaptigi devrimleri anlamak icin evvela osmanliyi bilmek gerekir.

Anlamadigim sey birseyi bilmeden ona nasil saygi diyar insan ya da sever?
Ezbere yasiyoruz hepimiz galiba:)

Bize ogretileni benimsemekten baska caremiz mi yok?

Konuyu actim zaten ben cevaplarini bildigim seyleri soruyorum en azindan bildigimi dusundugum seylerin. Sizlerinde bu konuda ki fikirlerini merak ettigim icin sormak istedim.

dersim katliam değildir. dersime katliam dersen şuan pkk militanlarının öldürülmesine de katliam dersin yönetime karşı bi baş kaldırıyı önlemedir dersim olayları. orda da alevi sünni meselesi değildi söz konusu olan.

Peki pkk neden oldu sence?:)
Neyin baskaldirisiydi?

Geri