En son hangi diziyi/filmi izlediniz?

Konu sahibi son olarak 306 gün önce görüldü
rakı içerken trt 1 de davetsiz diye bir film denk geldi. korku filmi sandım ama komik bile değildi. leş ötesi..

Şans mı yoksa öyle mi denk geldi bilmiyorum ama şu tatil döneminde izlediğim ve okuduğum şeylerden büyük keyif aldım.

Sans toit ni loi - Agnes Varda

Benim Agnes Varda filmlerini yorumlayabilecek herhangi bir yetkinliğim yok. İşin açığı filmin büyüsüne kapılıp birçok detayı da kaçırdığım ve sonra dönüp yeniden izlemişliğim çoktur. Buna rağmen haddim olmayarak bu film hakkında 3-5 kelime etmek isityorum.

Varda filmlerindeki insan manzaraları ve şehir dokuları her zaman hoşuma gitmiştir. Bu insan manzaraları içinde kaybolduğum çok olmuştur. O kakafoninin içinden müthiş bir ahenk çıkarmak tam da Varda gibi bir ustanın becerebileceği türden bir iş. Sans toit ni loi da tam da bu türden bir ustalığın eseri. Kimi zaman filozof bir çobanla kimi zaman göçmen mevsimlik işçiyle kimi zaman da bir hovarda aşıkla bir dönüm noktası yaratılmış bu filmde. Film bize Mona'nın zorunlu özgürlük mücadelesini sunsa da esasında arka planda daha büyük bir mücadelenin yaşandığını fark ediyoruz. Sadece yalnız ve yurtsuz bir kadını değil, kimi zaman erkek egemen toplumun yansımalarını kimi zaman kadında dayanışmasını kimi zamansa sessiz bir sevgiyi görüyoruz. Bu anlamda bana göre filmin en çarpıcı yanı ve Mona'nın hikayesini bütün çıplaklığıyla en iyi yansıtan an kameranın Assoun'a odaklandığında Assoun'un diğer şahitler gibi bildiklerini anlatmak yerine sessizce durmasıydı.

Son olarak şunu da ekleyip bitireyim, Sans toit ni loi benim izlediğim en çarpıcı Varda yapımı oldu. Kamera açılarıyla, müzikleriyle, manzaraları ve en önemlisi diyaloglarıyla enfes bir deneyimdi. Sandrine Bonnaire'in de hakkını yemeyeyim. İnanılmaz bir oyunculuk sergilemiş. -Klişe tabirle- Karakteri oynamamış, kelimenin tam manası ile yaşamış. Oyunculuğuyla filmi bir basamak yukarı taşımış.

Bu satırlar film den ziyade hislerimin yansıması olmuş biraz ama dediğim gibi Varda'nın sinemasını yorumlayacak bir yetkinliğim yok. Ben daha ziyade bende uyandırdığı hisler üzerinde bir şeyler karalamak istedim.

10/10

Pride and Prejudice
Kitabı güzelmiş diyorlar..
Bir türlü okuyamadım. Filmi de anlamlı.

4171379.jpg

sosyal medyada oluşturdukları maskeyle hayatlarını sürdüren fenomenlerin gerçek hayatlarını ve iç dünyalarını konu alıyor. film, cannes 2020 seçkisinde de yer almış.

Geri