Türkiye’deki Kürtler ne talep ediyor?

🕒 Konu sahibi 18 saat önce aktifti
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ülkede sivil darbe olmuş siz hala o ne talep etti bu ne istedi. Ne talep ettiyse etti. Bana sordun mu bi kere ne talep ediyon diye yirmi senede.
doğrusu eşgenel başkanından, vekillerine, belediyelerine kayyum atanmasından, on binlerce üyesinin tutuklanmasına varan bir gelenek üzerine açılmış konuya "memlekette sivil darbe oldu siz şöyle böyle" yazmak ironik bir mesaj içermiyorsa da pek yakışık gelmedi bana doktor. zira o darbeler sittin senedir bizim başımıza iniyordu ve üç beş dost demokrat kesim dışından da kimseden çıt çıkmıyordu. "oh olsun" diyenleri saymıyorum bile.

kaldı ki yaşımdan çok dosyam var, cezaevinde yattığım gün kadar, dışarıda gün yüzü görmüşlüğüm yok. ve bu hukuksuzluğa giden yolda hafızamı biraz zorladığımda chp'nin de ne taşlar ördüğünü gayet iyi biliyorum. hatta avrupa parlamentosunda; “kayyumlar terör soruşturmalarının bir sonucudur” dedikleri bir zaman bile oldu. şimdi ise en büyük belediyesinin, cumhurbaşkanlığına namzet en gözde belediye başkanı "suç örgütü liderliginden" derdest ediliyor. bu bir sonuç mu? hepimiz biliyoruz ki değil.

velhasıl sosyal medya sosyal bir alan olmadığı gibi bir varoluş alanı da değildir. benim için seçenekler arasında sokak her zaman direniş alanı olmuştur. itirazı olan kim varsa, epeydir işlevsiz hale getirilmiş parlementoya güveni kalmamış kim varsa sokağı bir tercih olarak düşünebilir. zira geçen 20 yılda kendi taleplerini iletecek bir alanı kendine yaratmadı isen, bir 20 yıl daha kimse ne istiyorsun diye sormayacaktır muhtemelen.

Türkiye'deki Kürtler, Türkler, Tatarlar ya da bilimum etnik gruplar ne istiyorlar sorusu 19. yüzyıla ait ve o zaman sorulması gereken, sorulmadığı için de artık kendisinin de cevabının da bir önemi olmayan bir sorudur.

Dünün sorularıyla meşgul olmak yarını kaçırmak demektir. Bu sorular bu ülkede yalnızca gündem değiştirmek üzere masaya konur, @climax hocamın dikkat çekmek istediği şeyin bu olduğunu zannediyorum.

Tabi bu demek değil ki ülkedeki tüm etnik ve kültürel gruplar müthiş bir yurttaşlık deneyimi yaşıyorlar. Yalnızca artık gündemin, ajandanın ve ideolojik repertuvarın 200 yıllık şarkılar çalmasının kimseye bir faydası yok.

sorular-sorunlar, talepler ve istekler hoşunuza gitmiyorsa bu eşitsizliği ortadan kaldırın. bu eşitsizliği ortadan kaldırmanız için egemenlere karşı mücadele vermeniz gerekir. üretim ilişkileri kapitalist, yönetim biçimi faşist olan bir ülkede yaşıyoruz. faşizmi nasıl yenmeyi düşünüyorsunuz düşünce gücüyle mi?

kaldı ki marksist-leninist açıdan bakıldığında sınıfsal olarak devletle barış elbette mümkün değildir. ancak kürt hareketi bir sınıf hareketi değil bir ulus hareketidir. ve ulusal mücadeleler doğaları gereği ilerici hareket olmalarına rağmen barış fikrine daima yatkındırlar. çünkü talepleri yeni bir düzen, rejim inşa etmek değil, (ki bunun talebi değil savaşı olur) bir takım reformlardır. reform taleplerinin karşılanması tüm toplumun reformist düzeyde bile olsa dönüşmeye, demokratlaşmaya yatkınlığı ve arzusuyla mümkündür.

elbette tüm bu yaşanılanlar birbirinden bağımsız değil. kimse hükümetin bir güven verdiğinden bahsetmiyor fakat dünün sorunları uzadıkça bu toplumun anaları savaşın zayiatı olacak çocuklar doğurmaya devam edecekler. ve kuşkusuz itiraz etmeyeceğim tek şey bu problemi günümüz koşullarında uzatmanın artık kabak tadı verdiğine dairdir.

sorular-sorunlar, talepler ve istekler hoşunuza gitmiyorsa bu eşitsizliği ortadan kaldırın. bu eşitsizliği ortadan kaldırmanız için egemenlere karşı mücadele vermeniz gerekir. üretim ilişkileri kapitalist, yönetim biçimi faşist olan bir ülkede yaşıyoruz. faşizmi nasıl yenmeyi düşünüyorsunuz düşünce gücüyle mi?

kaldı ki marksist-leninist açıdan bakıldığında sınıfsal olarak devletle barış elbette mümkün değildir. ancak kürt hareketi bir sınıf hareketi değil bir ulus hareketidir. ve ulusal mücadeleler doğaları gereği ilerici hareket olmalarına rağmen barış fikrine daima yatkındırlar. çünkü talepleri yeni bir düzen, rejim inşa etmek değil, (ki bunun talebi değil savaşı olur) bir takım reformlardır. reform taleplerinin karşılanması tüm toplumun reformist düzeyde bile olsa dönüşmeye, demokratlaşmaya yatkınlığı ve arzusuyla mümkündür.

elbette tüm bu yaşanılanlar birbirinden bağımsız değil. kimse hükümetin bir güven verdiğinden bahsetmiyor fakat dünün sorunları uzadıkça bu toplumun anaları savaşın zayiatı olacak çocuklar doğurmaya devam edecekler. ve kuşkusuz itiraz etmeyeceğim tek şey bu problemi günümüz koşullarında uzatmanın artık kabak tadı verdiğine dairdir.
Yanlış anlaşılmaya mahal vermiş olabilirim, sizin söylediklerinize cevaben yazmamıştım mesajımı; yalnızca climax hocamın mesajını sizden farklı yorumladığım için konuyu okuyanlara hitaben ikinci bir yorum bırakmak adına ekledim, zira aslen ne kastettiğini kendisi dışında hiçbirimiz bilemeyiz.

Haricen, yazdıklarınızın çoğuna "kitabi" olarak doğru bulup katılmakla birlikte reel politikte üç-beş istisnai örnek dışında pek bir karşılığı olduğunu düşünmüyorum.

Şerh düşmek istediğim nokta ulusal mücadelelerin "doğası gereği" ilerici oldukları hususu. Retrospektif olarak bakarsak ki tüm literatür böyle bakar, ilerici olarak görmek mümkündür fakat; günümüz politik evreninde ulusal, dini, etnik veya toplumsal kimlik temelli mücadelenin ilerici bir tarafı olacağını düşünmüyorum şahsen.

Daha önce de altını çizdiğim gibi benim politik dünyam ya da siyaset literatürüne bakış açım başta ülkemiz olmak üzere küresel olarak çeşitli etnik veya dini grupların hiçbir problemleri olmadığı anlamına gelmiyor.

Teşekkürler.

istemler:
-kendi kaderini tayin hakkı,
-eşit yurttaşlık hakkı,
-insan hakkı (tüm herkes için)
-yerli hakkı (indigenous rights),
-temsil hakkı (diversity)

istenilmeyenler:
-benim olup da onların olmayan ne var?
-soykırımdan geçirmediğimize şükret
-soykırım yapsak sen şimdi böyle konuşuyor olabilir miydin?
-sarı torba seni bekliyor.
Digerleri okey...
Fakat sari torba ne?

Ekli dosyayı görüntüle 108407

"En iyi Kürt, ölü Kürt" argümanının Twitter kafatasçıları versiyonu hocam.
Yani ben askerdeyken 2008 de dagda "gerillalari" koyuyordukta ondan sordum hani kursun skiyorlar askere falan vatan hainleri falan (gerci kurda kusa yem edilmelerinden yanayimda ondan bi sorayim dedim eheh). He ote yandan Twitter kullanmadigim icin kurt halkina yada masum insanlarada boyle gonderme yapiyorlar he serefsiz herifler. Bu resmen o.cocuklugu.

kısa kısa bir şeyler anlatmak istiyorum ama bu konular kafamda o kadar yer kaplıyo ki yazması da konuşması da çok zor
anlatınca bitmiyo da hamur gibi sürekli çoğalıyo
düşünürken yoruluyorun

Açıkçası Kürtler ne istiyorun cevabını verebilecek çok fazla Kürt vatandaş da yok. Bir kaç deli saçması isteğin dışında mantıklı sayılabilecek en elle tutulur argümanları “dil”. Önceleri resmiyette kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi fikrine karşıydım. Karşı olmamın sebebi de “Türkçe var ya işte” değil, ikincil resmi dil olarak Kürtçe kabul edildiğinde Kürtler daha ileri gidip farklı isteklerde bulunur mu endişesiydi. Bugün okullarda, devlet dairelerinde tüm resmi kurumlarda Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi fikrine sıcak bakıyorum. Çok kültürlülük bir toplum için güzel bir olgu. Dilleri resmileşsin, Türk dayatması yapılmasın. Sen Türksün diye diretilmesin. Adam Kürt, neden ben türküm desin? Ben türküm ben neden kürdüm diyeyim mesela? Yani adamların ırkını yok sayacak bütün uygulamardan vaz geçilsin. Türkiye Türklerindir değil Türklerin ve Kürtlerindir olsun artık. Bu coğrafyada tek ırkın yaşamadığı benimsensin.

Endişeler şurada başlıyor. Kürtlerin istekleri bitecek mi? Dil, kimlik özgürlüğü ve türksün dayatması bittikten sonra Kürtler daha cesur isteklerde bulunur mu? Benim kimliğim var, benim dilim var ve burası da benim toprağım, ben özerklik istiyorum. Bu mümkün mü? Bence mümkün. Neden mi? Kürtler bu ülkeyi bir bütün olarak sahiplenmiyor. Türklerin karşısında olan, düşmanı olan her olgunun yanında oluyorlar. Bugün sözde ermeni soykırımını sahiplenen bir çok Kürt var. Bugün Kıbrıs’ta işgalci Türkiye diyen bir çok Kürt var. Türkiye cumhuriyetine tehlike bütün oluşumların yanında ilk başta Kürtler oluyor. Bu vatanı sahiplenmiyorlar. Beraber savaştık dedikleri Çanakkale zaferini kutlayan kaç tane Kürt var? Bu ülkenin hangi milli bayramını sahipleniyorlar? Bir tane olayda bile Türkiye cumhuriyetinin yanında olmayıp bu vatan hepimizin barış içinde yaşayalım laflarına inanmamız nasıl bekleniyor? Fırsat buldukları her konuda Türklere nefret kusan bu ırka ben bir Türk olarak nasıl güveneceğim? Siz, olası bir savaş durumunda Kürtlerin kimin yanında cephe alacağını düşünüyorsunuz? Arapların her fırsatta bizi sırtımızdan vurduğu gibi Kürtlerin de vuracağı düşüncesindeyim. Bu elbette her Kürt için geçerli değil ama istisnalar kaideyi bozmaz.

Kürtlerin hangi isteğini yerine getirirseniz getirin devamı gelecektir.

Kürtler bu ülkeyi bir bütün olarak sahiplenmiyo
Sen kaç kürdü sahiplendin mesele..?
Doğu ve Güneydoğu da yaşanan hangi zorbalığa hangi adeletsizlige karşı çıktın ?
Ne zaman Kürtleri gerçekten sahiplenip kucak açtınız da Kürtler sizi sırtınızdan vurdu ?
Kaldı ki Kürtler de en az sizin kadar bu ülkenin çıkarlarını gozetiyor
Siz ne kadar görmek istemeseniz de

Düne kadar sivil darbe var dediniz mi hiç mesela?
Oysa bu durumu Kürtler yıllardır yaşıyordu

Velhasıl saygı göstermeden sevgi bekleyemezsin

Sen kaç kürdü sahiplendin mesele..?
Doğu ve Güneydoğu da yaşanan hangi zorbalığa hangi adeletsizlige karşı çıktın ?
Ne zaman Kürtleri gerçekten sahiplenip kucak açtınız da Kürtler sizi sırtınızdan vurdu ?
Kaldı ki Kürtler de en az sizin kadar bu ülkenin çıkarlarını gozetiyor
Siz ne kadar görmek istemeseniz de

Düne kadar sivil darbe var dediniz mi hiç mesela?
Oysa bu durumu Kürtler yıllardır yaşıyordu

Velhasıl saygı göstermeden sevgi bekleyemezsin

Senin sahiplendiğin Türk kadar. Aynısını biz sizler için düşünüyoruz. Saygı göstermeden sevgi bekleyemezsin. Kürtlerden tek beklediğimiz şey bu vatanı sahiplenmeleri. 80’ler de o karanlık dönemlerde çok fazla acı çektiniz. Çok ötekileştirildiniz. Doğal olarak öfkenizi dışa vurdunuz. Peki şimdi? Şu an ne zulüm görüyorsunuz? Haklarınız olan şeylerin verilmesi gerekliliği çok olmasa da demokratik anlamda tartışılıyor. Fikirlerinizi özgürce dile getirebiliyorsunuz. Tartışabiliyorsunuz. İllegal örgütleri işin içine katıp savunmadığınız sürece ifade hakkınızı bir Türk vatandaşı gibi kullanabiliyorsunuz. En son ne zaman bu ülkenin çıkarlarını düşündünüz, hangi konuda mesela örnek verebilir misiniz? Mesela en son hangi uluslararası konuda Türkiye Cumhuriyeti tarafında oldunuz? Hangi milli bayramımızı sahipleniyorsun? Örnek olarak En son ülkemiz hakkında yazdığım olumlu bir postu gösterebilir misin bana?

evladı türkiyem adlı şiir yazmış olm, ne anlatıyorsun sen.

hem türkiye devleti saygı duyulacak bir devlet değil arkadaşlar. hergün aşınıza ekmeğinize göz koyan, koşulsuz biat etmenizi ve mümkünse bir yandan canınızı verir iken diğer yandan çıtınızı çıkarmanızı istemeyen bir düzen üzerine kurulu.
bu ilişki türüne narsizm diyorlar ama ben hard core demeyi uygun buluyorum

ülkemiz hakkında yazdığım olumlu bir postu gösterebilir misin bana?
Sen gostersene bı varsa ülke ile ilgili olumsuz bir postumu

Ülkemiz dediğin vatan en az senin kadar benim de vatanım yurdum yani önce bunu kabullenin siz devleti bayrağı sadece Türklerin zannedip türkleştirmeye calışıyorsunuz sonra da vay efendim Kürtler bayrağı vatanı benimsemiyor

Kaldı ki Türkiye her hangi bir ulusal savaşta mi ki Kürtler devlete sırt çevirdi
ki böyle bir durum da Kürtler herkesten hepinizden önce ön saflarda olur

İç meselelerin Kürtler devlete ihanet etmiş gibi göstermezsin her devlette olduğu gibi ülkemiz de de var devlet yurttaş veyahut etnik çatışmalar

evladı türkiyem adlı şiir yazmış olm, ne anlatıyorsun sen.
Hiçç lhkhoyogkg

Son düzenleme:
Sen gostersene bı varsa ülke ile ilgili olumsuz bir postumu

Ülkemiz dediğin vatan en az senin kadar benim de vatanım yurdum yani önce bunu kabullenin siz devleti bayrağı sadece Türklerin zannedip türkleştirmeye calışıyorsunuz sonra da vay efendim Kürtler bayrağı vatanı benimsemiyor

Kaldı ki Türkiye her hangi bir ulusal savaşta mi ki Kürtler devlete sırt çevirdi
ki böyle bir durum da Kürtler herkesten hepinizden önce ön saflarda olur

İç meselelerin Kürtlerin devlete ihanet etmiş gibi göstermezsin her devlette olduğu gibi ülkemiz de de var devlet yurttaş veyahut etnik çatışmalar

Hiçç lhkhoyogkg

Kimse sizi ötekileştirmiyor. Siz psikolojik olarak kendinizi ötekileştiriyorsunuz. Hatta o kadar ki, her Kürt yazımından bir anlam çıkarıp mağdur oluyorsun. Suçladığın türkçülerden çok kürtçülük yapıyorsun ve bunun farkında değilsin, gerçekten. Olur da bir gün bir savaş çıkarsa, Araplar gibi Kürtlerin de nasıl sırtımızdan vurduğunu göreceksin. Ve ben en ön saflarda olacağını düşünmüyorum. Hendeklerde devlete kurşun sıkmak ihanet etmek değil ise, eyvallah

Kimse sizi ötekileştirmiyor. Siz psikolojik olarak kendinizi ötekileştiriyorsunuz. Hatta o kadar ki, her Kürt yazımından bir anlam çıkarıp mağdur oluyorsun. Suçladığın türkçülerden çok kürtçülük yapıyorsun ve bunun farkında değilsin, gerçekten. Olur da bir gün bir savaş çıkarsa, Araplar gibi Kürtlerin de nasıl sırtımızdan vurduğunu göreceksin. Ve ben en ön saflarda olacağını düşünmüyorum. Hendeklerde devlete kurşun sıkmak ihanet etmek değil ise, eyvallah
Son Ulus savaşın da evet Araplar sizi sırtımızdan hancerlerken Kürtler cephede size omuz vermişti :)
Bunu bilir bunu söylerim nankörlüğün lüzumu yok

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri