Suriyeli göçmenlere, Türk Vatandaşlığı verilmeli mi ?

Konu sahibi son olarak 41 gün önce görüldü

Suriyeli göçmenlere, Türk Vatandaşlığı verilmeli mi ?

• Kullanılan toplam oy
    19
  • Anket kapatılmış .
Bu hayır diyenler umarım savaşin çirkin yüzünü görmezler

Vatandaşlık vermenin, dökülen kanlarla bağlantısını anlayamadım ben.
Mezardaki şehitler Türk vatandaşlığı alabiliyorsa, Çanakkale'de şehit olan Bulgar, Yunan, Iraklı, Suriyeli, İranlı, Gürcü insanlara vatandaşlık vermeli miyiz o halde?

Yani bir de Suriyelilere ayrı parantez açmak gerekirse, Suriye'den desteğe gelen 600 asker Çanakkale Şehitliği'nde yatıyor. Haberiniz olsun.

Ya sen savaştan kaçan bir toplumun bizde bu ülke için savaşacağını mı zannediyorsun : D Bak ne güzel demişssin bizim ülkemiz için ölmüş o güzel suriyeliler keşke kendi ülkeleri içinde bu onuru yaşayabilseler şimdiki suriyeliler.. Ayrıca savaşta şehit olan suriyeli askerlerimiz var diye bu ülkede yaşamak için kendilerine bahane uydurmaları bence saçma. (Bunu bazı suriyeli vatandaşlarının gazetelerdeki röportajında okudum)

Bence vatandaşlık savaştan beri yıllarca bu topraklar üstünde yaşayan o gürcü, bulgar, yunan, suriye, iran ,ırak ne kadarsa onlara verilmeli. Çünkü o yıllardan bugünlere her türlü acıyı ve zorluğu bizlerle çekmiş toplumlar benim daha çok onayladığım bir durum olur.
Bu ülkede çok acılar, darbe , ic karışıklığın olduğu zamanlar oldu. Bu zorluklarla , acısıyla , tatlısıyla bu ülkede yıllardır yaşasalardı hazmetmek kolay olurdu.Çünkü neyin ne olduğunu iyi bilirlerdi. Ama gelişmiş bir ülkeyiz şuan ve gerçekten turizm, iş imkanları, eğitim, kültür alanlarında onlardan kat kat yüksekken buraya sığınmak mantıklı zaten onlarda haklı : )

Jose bey çok vicdanlı ince hesaplı düşünebilirsiniz ama bugün kendi içimizdeki bir zamanlar en güvenilen adam olan fetö bu ülkeyi ele geçirmeye kalkıştı bu yüzden dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum.

Toplumun sığınmacıları hazmetmesi zaman alır bana göre. Devlet ve sizler bunları anlayışla karşılamalısınız. Geçerli sebebleriniz sizin doğrularınız olabilir de hiçbirimiz bu ülkeye zarar gelsin istemeyiz. Ama devlet onayladıktan sonra yapacak bir şey yok artık.

Savaştan kacan bir sürünün benim milletime benim devletime bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum.Ayrimcilik mı dersiniz?Diyin ben ayrımcıyım ve olmalarını istemiyorum.Hatta fetö temizlenirken bunlarin da temizlenmesi tarafıyim.

Askerlik yapma şartıyla verilse de fena olmazmış aslında.

Türk Arap Kürt
bu coğrafyanın insanı

Mazlumların hamisi
Türkiye Cumhuriyetinin
himayesinde Arapların vatandaş olmalarında
bi sakınca yoktur.

Bence bir sakıncası yok. Şu andaki statüleriyle bizden daha iyi bakılıyorlar. En azından kimlik sahibi olurlarsa eşit oluruz.

Ben Suriye kimliği istiyorum.
Taşıma araçları bedava,
Üniversiteye girmek için sınava girmiyorlar,
Vergi ödemiyorlar falan filan.

ma neym iz nö ma sayn iz nö ma nambır iz nö
yu nid tu led it go
yu nid tu led it go

İstemem bizde mülteciyiz ama bize onlara tanınan ayrıcalık tanınmamış bence olmamalı yinede olursa hayırlısı derim çok da kafaya takmam

Verilmemeliydi. Çok saçma sapan ülkeyi ne hale soktunuz. :hıı:

Yardimci olunmali yardim edilmeli ama vatandaslik tabikide hayir

işin içinde olan biri olarak sizleri aydınlatmaya çalışacağım soru-cevaplarla suriyeli mülteciler bölümümüze hoşgeldiniz:

-ama savaştan kaçıp geldiler, savaşmaları lazımd...
+yanlış. ülkede iç savaş var, iç savaşta savaşılmaz. herkes ucuz kahramanlık yapıyor bu konuda. boş yapmayalım lütfen.

-üniversitelere sınavsız giriyorlar....
+yanlış. çalıştığım okuldaki bir öğretmen arkadaş burada denklik sınavına girerek, suriye'de okuduğu yarım kalan bölümüne devam edebildiğini söyledi. sizin kastettiğiniz muhtemelen inanılmaz kolay olan yabancı uyruklu öğrenci sınavına girip istediği bölüme yerleşebilen öğrenciler. ama o sistem de bu ülkede yıllardır vardı, suriyeli mültecilerle hiç alakası yok. keşke o sistemi suriyeliler gelmeden önce eleştirmeyi akıl edebilseydik.

-birçok haktan faydalanıyorlar, vergi vermiyorlar vs...
+bu doğru birçok haktan faydalanıyorlar ama vergi konusu hakkında bilgim yok. barınma, ulaşım, sağlık gibi haklardan faydalanabilmeleri için devlet bu insanlara geçici kimlik veriyor. hepsinin kimliği, türk vatandaşlarının kimliklerinden ayırt edilebilmesi adına 99 ile başlıyor. eğer yılın belli dönemlerinde yenilenmezse sığınmacı kayıtları düşüp sınır dışı edilme durumları var. kimlik yenileme olayı ise tam bir keşmekeş ve zulüm. çoluk çocuk tüm aile sabahın köründe toplanıp saatlerce sıra bekliyorlar, birçoğunun işlemi halledilemiyor falan.

ha suriyeli mültecilere ben de çok kızıyorum, anlamsızca üreme istekleri, birçoğunun temizlik ve edepten yoksun olmaları, bazılarının saklamayıp açık açık dile getirdiği nankörlükleri... ve savaş bitince ben de gitmeleri, asla vatandaşlık verilmemesi taraftarıyım. ama bu insanlar bi süre daha buradalar ve muhatabımız insan.
bu aralar çevremdeki insanlarla iletişimimde işim bir geçme/kalma testi gibi. suriyeli çocuklarla çalıştığımı söyleyince meraklanıp işin içeriğini soran insanlar merhametli ve iyi kalpli olurlarken, çocuk bile olsa suriyeli lafını duyunca burun kıvıranlar istisnasız taş kalpli oluyorlar. benim için iyi bir turnusol.
bu insanların insan olduğunu aklınızda bulundurup yolda yanınızdan geçerlerken iğrenerek bakmasanız, ön yargılarınızı biraz kırabilseniz her şey çok iyi olacak. çünkü çocukların kalplerinin ne kadar kırıldığını ağızlarından duysaydınız eminim böyle yapmazdınız.

işin içinde olan biri olarak sizleri aydınlatmaya çalışacağım soru-cevaplarla suriyeli mülteciler bölümümüze hoşgeldiniz:

-ama savaştan kaçıp geldiler, savaşmaları lazımd...
+yanlış. ülkede iç savaş var, iç savaşta savaşılmaz. herkes ucuz kahramanlık yapıyor bu konuda. boş yapmayalım lütfen.

-üniversitelere sınavsız giriyorlar....
+yanlış. çalıştığım okuldaki bir öğretmen arkadaş burada denklik sınavına girerek, suriye'de okuduğu yarım kalan bölümüne devam edebildiğini söyledi. sizin kastettiğiniz muhtemelen inanılmaz kolay olan yabancı uyruklu öğrenci sınavına girip istediği bölüme yerleşebilen öğrenciler. ama o sistem de bu ülkede yıllardır vardı, suriyeli mültecilerle hiç alakası yok. keşke o sistemi suriyeliler gelmeden önce eleştirmeyi akıl edebilseydik.

-birçok haktan faydalanıyorlar, vergi vermiyorlar vs...
+bu doğru birçok haktan faydalanıyorlar ama vergi konusu hakkında bilgim yok. barınma, ulaşım, sağlık gibi haklardan faydalanabilmeleri için devlet bu insanlara geçici kimlik veriyor. hepsinin kimliği, türk vatandaşlarının kimliklerinden ayırt edilebilmesi adına 99 ile başlıyor. eğer yılın belli dönemlerinde yenilenmezse sığınmacı kayıtları düşüp sınır dışı edilme durumları var. kimlik yenileme olayı ise tam bir keşmekeş ve zulüm. çoluk çocuk tüm aile sabahın köründe toplanıp saatlerce sıra bekliyorlar, birçoğunun işlemi halledilemiyor falan.

ha suriyeli mültecilere ben de çok kızıyorum, anlamsızca üreme istekleri, birçoğunun temizlik ve edepten yoksun olmaları, bazılarının saklamayıp açık açık dile getirdiği nankörlükleri... ve savaş bitince ben de gitmeleri, asla vatandaşlık verilmemesi taraftarıyım. ama bu insanlar bi süre daha buradalar ve muhatabımız insan.
bu aralar çevremdeki insanlarla iletişimimde işim bir geçme/kalma testi gibi. suriyeli çocuklarla çalıştığımı söyleyince meraklanıp işin içeriğini soran insanlar merhametli ve iyi kalpli olurlarken, çocuk bile olsa suriyeli lafını duyunca burun kıvıranlar istisnasız taş kalpli oluyorlar. benim için iyi bir turnusol.
bu insanların insan olduğunu aklınızda bulundurup yolda yanınızdan geçerlerken iğrenerek bakmasanız, ön yargılarınızı biraz kırabilseniz her şey çok iyi olacak. çünkü çocukların kalplerinin ne kadar kırıldığını ağızlarından duysaydınız eminim böyle yapmazdınız.

Tamam savaş bitince ertesi gün 1 tane bile kalmasın... eğitim falan hikaye, orta doğuluların genlerini değiştirmen lazım, biraz mücadele edip beyniyle bir yerlere gelenler zaten avrupaya deniz aşırı ülkelere göç etti, kabul edildi, bize de eleğin üstündeki çer çöp kaldı, ben hiçbir suretle vergilerimin suriyelilere harcanmasını istemiyorum? Sanırım en doğal hakkım bunu istemek, onun yerine asgari ücrete %20 zam yapsınlar bu sene. Aradaki farkı anlayamıyoruz maalesef, devletler uluslararası ilişkilerde duygusal düşünemez, ülkeye bir faydası olacak ki yardım eli anca öyle uzatılsın, onun dışında isteyen bireysel, gönüllü yardımını yapabilir ki yapılıyor zaten... ama bu benim vergimle olamaz.

Geri