Rorschach
Altın Üye
Hayır tabi ki.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Vatandaşlık vermenin, dökülen kanlarla bağlantısını anlayamadım ben.
Mezardaki şehitler Türk vatandaşlığı alabiliyorsa, Çanakkale'de şehit olan Bulgar, Yunan, Iraklı, Suriyeli, İranlı, Gürcü insanlara vatandaşlık vermeli miyiz o halde?
Yani bir de Suriyelilere ayrı parantez açmak gerekirse, Suriye'den desteğe gelen 600 asker Çanakkale Şehitliği'nde yatıyor. Haberiniz olsun.
işin içinde olan biri olarak sizleri aydınlatmaya çalışacağım soru-cevaplarla suriyeli mülteciler bölümümüze hoşgeldiniz:
-ama savaştan kaçıp geldiler, savaşmaları lazımd...
+yanlış. ülkede iç savaş var, iç savaşta savaşılmaz. herkes ucuz kahramanlık yapıyor bu konuda. boş yapmayalım lütfen.
-üniversitelere sınavsız giriyorlar....
+yanlış. çalıştığım okuldaki bir öğretmen arkadaş burada denklik sınavına girerek, suriye'de okuduğu yarım kalan bölümüne devam edebildiğini söyledi. sizin kastettiğiniz muhtemelen inanılmaz kolay olan yabancı uyruklu öğrenci sınavına girip istediği bölüme yerleşebilen öğrenciler. ama o sistem de bu ülkede yıllardır vardı, suriyeli mültecilerle hiç alakası yok. keşke o sistemi suriyeliler gelmeden önce eleştirmeyi akıl edebilseydik.
-birçok haktan faydalanıyorlar, vergi vermiyorlar vs...
+bu doğru birçok haktan faydalanıyorlar ama vergi konusu hakkında bilgim yok. barınma, ulaşım, sağlık gibi haklardan faydalanabilmeleri için devlet bu insanlara geçici kimlik veriyor. hepsinin kimliği, türk vatandaşlarının kimliklerinden ayırt edilebilmesi adına 99 ile başlıyor. eğer yılın belli dönemlerinde yenilenmezse sığınmacı kayıtları düşüp sınır dışı edilme durumları var. kimlik yenileme olayı ise tam bir keşmekeş ve zulüm. çoluk çocuk tüm aile sabahın köründe toplanıp saatlerce sıra bekliyorlar, birçoğunun işlemi halledilemiyor falan.
ha suriyeli mültecilere ben de çok kızıyorum, anlamsızca üreme istekleri, birçoğunun temizlik ve edepten yoksun olmaları, bazılarının saklamayıp açık açık dile getirdiği nankörlükleri... ve savaş bitince ben de gitmeleri, asla vatandaşlık verilmemesi taraftarıyım. ama bu insanlar bi süre daha buradalar ve muhatabımız insan.
bu aralar çevremdeki insanlarla iletişimimde işim bir geçme/kalma testi gibi. suriyeli çocuklarla çalıştığımı söyleyince meraklanıp işin içeriğini soran insanlar merhametli ve iyi kalpli olurlarken, çocuk bile olsa suriyeli lafını duyunca burun kıvıranlar istisnasız taş kalpli oluyorlar. benim için iyi bir turnusol.
bu insanların insan olduğunu aklınızda bulundurup yolda yanınızdan geçerlerken iğrenerek bakmasanız, ön yargılarınızı biraz kırabilseniz her şey çok iyi olacak. çünkü çocukların kalplerinin ne kadar kırıldığını ağızlarından duysaydınız eminim böyle yapmazdınız.