ll.Abdulhamit, Saltanatını koruma karşılığında Kıbrıs'ı İngilizlere vermiş!

Konu sahibi son olarak 89 gün önce görüldü
Ben resmi tarih değil belge diyorum. Onun tarihinin belgesi yok, Sevr yürürlükte kaldı iddiası gibi. Benim koyduğum belge Sevr'in onaylanmadığını ülkenin kurucusunun ağzından aktarıyor.
Resmi tarih demek belgeye dayanıyor demek değil. Zaten belgeye dayanmadığı için duvara tosluyor. Daha nasıl anlatayım ?

"Resmi" dediğin belgedir.
.
Bir telgraf dahi, devlet makamına aitse, belgedir. Küçük bir kavram kargaşanız var. Günümüzde tebligat kanununa göre Whatsapp yazışmaları dahi belgedir.

Bkz: Tebliğ tebellüğ

Ben resmi tarih değil belge diyorum. Onun tarihinin belgesi yok, Sevr yürürlükte kaldı iddiası gibi. Benim koyduğum belge Sevr'in onaylanmadığını ülkenin kurucusunun ağzından aktarıyor.
Resmi tarih demek belgeye dayanıyor demek değil. Zaten belgeye dayanmadığı için duvara tosluyor. Daha nasıl anlatayım ?

Bütün belgelerle resmi tarih aynı doğrultuda olmaz, bu konuda haklılık payın var. Resmi tarih belgeye dayanmaz demek de doğru değil. Bu söylediklerin genellenemez.
Resmi tarihin detayı genelde siyasetin yönüne göre çizilir.

Sevr yürürlükte kaldı diyemeyiz çünkü Sevr'e karşı bir Ulusal Mücadele vardı. Ama Sevr, İstanbul Hükümeti'nin başkanı tarafından imzalandı, dolayısıyla Sevr onaylanmadı diyemem burada. Onaylanmadı demenin kaynağı var çünkü İstanbul'da onaylayacak bir meclis yoktu. Meclis Ankara'da idi, Sevr'i imzalayanları hain ilan etti Ankara.

Son düzenleme:
"Resmi" dediğin belgedir.
.
Bir telgraf dahi, devlet makamına aitse, belgedir. Küçük bir kavram kargaşanız var. Günümüzde tebligat kanununa göre Whatsapp yazışmaları dahi belgedir.

Bkz: Tebliğ tebellüğ
Ali Rıza Bey'in fotoğrafı resmi tarihte yer alır. Fakat kendisinin herhangi bir resmi veya fotoğrafı elimizde değildir. Şimdi biri o fotoğrafı uydurdun diye belge mi oldu ? Fotoğraftakinin de o olmadığını yine Mustafa Kemal diyor başkası değil. Muhtemelen fotoğrafı oradan oraya giderken kaybolmuş. Ne yapalım resmi diye kabul mü edelim ?
"Vesika"nın ne olduğuna bakmalısın "belge" üzerine konuşmadan önce.
Bunlardan önce de sırası ile Platon ve Machiavelli'yi siyasi iktidar üzerinden okursan resmi şeylerin nasıl koyulabileceğini görebilirsin.
Burada resmi dediğimiz devletin kitaplarda öğrettiği. Bir kaynağa dayanarak aktarılan değil.

• Beğen
Tepkiler: 0
Bütün belgelerle resmi tarih aynı doğrultuda olmaz, bu konuda haklılık payın var. Resmi tarih belgeye dayanmaz demek de doğru değil. Bu söylediklerin genellenemez.
Resmi tarihin detayı genelde siyasetin yönüne göre çizilir.

Sevr yürürlükte kaldı diyemeyiz çünkü Sevr'e karşı bir Ulusal Mücadele vardı. Ama Sevr, İstanbul Hükümeti'nin başkanı tarafından imzalandı. Dolayısıyla Sevr onaylanmadı diyemem burada, çünkü İstanbul'da onaylayacak bir meclis yoktu. Meclis Ankara'da idi, Sevr'i imzalayanları hain ilan etti Ankara.
Onaylanmadığını Mustafa Kemal söylüyor. Derdini ona anlat bana değil.
Biraz yabancı kaynak okursanız onaylanmadığını başkalarının da söylediğini görebilirsiniz.

Ali Rıza Bey'in fotoğrafı resmi tarihte yer alır. Fakat kendisinin herhangi bir resmi veya fotoğrafı elimizde değildir. Şimdi biri o fotoğrafı uydurdun diye belge mi oldu ? Fotoğraftakinin de o olmadığını yine Mustafa Kemal diyor başkası değil. Muhtemelen fotoğrafı oradan oraya giderken kaybolmuş. Ne yapalım resmi diye kabul mü edelim ?
"Vesika"nın ne olduğuna bakmalısın "belge" üzerine konuşmadan önce.
Bunlardan önce de sırası ile Platon ve Machiavelli'yi siyasi iktidar üzerinden okursan resmi şeylerin nasıl koyulabileceğini görebilirsin.
Burada resmi dediğimiz devletin kitaplarda öğrettiği. Bir kaynağa dayanarak aktarılan değil.

Ali Rıza Bey'in herhangi bir resmi veya fotoğrafı olmadığını nasıl ifade edebiliyorsun? En başında sorduğum bu idi. Kaynakçan ne?

Bak, yazdığım ilk mesajlardan alıntı:

Alternatif tarihi nereden okuyorsun? Kaynakça ne?

Mustafa Kemal Atatürk, fotoğrafın Ali Rıza Bey'e ait olmadığını nerede ifade ediyor? Vesika, belge kelimesinin Arapçası.

Okuyamıyorum, sen aktar lütfen. Hayır, resmi dediğimiz, devletin kaynaklara dayandırdığı, kitaplar değil. Mesela, glu'nun sana ifade ettiği şeylerin tamamı, resmi kaynaklarda, meclis tutanaklarında, dışişlerinin online arşivinde var. Baktım. Kendisi farklı kaynaklar sunsa da, resmi belgelerde yer alan bilgiler.

Ali Rıza Bey'in herhangi bir resmi veya fotoğrafı olmadığını nasıl ifade edebiliyorsun? En başında sorduğum bu idi. Kaynakçan ne?

Bak, yazdığım ilk mesajlardan alıntı:

Mustafa Kemal Atatürk, fotoğrafın Ali Rıza Bey'e ait olmadığını nerede ifade ediyor? Vesika, belge kelimesinin Arapçası.

Okuyamıyorum, sen aktar lütfen. Hayır, resmi dediğimiz, devletin kaynaklara dayandırdığı, kitaplar değil. Mesela, glu'nun sana ifade ettiği şeylerin tamamı, resmi kaynaklarda, meclis tutanaklarında, dışişlerinin online arşivinde var. Baktım.
Sevr'in onaylandığını hangi resmi kaynakta buldun ? Hangi meclis oturumunda kabul edilmiş ve devlet başkanı tarafından da imza atılmış. Nerede ?
Konuyu okudum diyorsun fakat söylediklerin konuyu okumadığını gösteriyor, aynı şeyleri baştan söyletiyorsun bana.
Ali Rıza Bey fotoğrafına gelirsek, şu linke bak çünkü anlamıyor gibi yapıyorsun, hoş değil.

• Beğen
Tepkiler: 0
@glu

Lozan'da bunun kabul edilmeme ihtimali yok muydu?

İstanbul'un alınmasında olduğu gibi, savaşın sürdürüleceği ifade edilerek Kıbrıs da istenemez miydi?
Belki vardı. Belki de kabul etmemek için çareler de aranmıştır bilemiyorum. Diğer taraftan vaziyet tahlil edildiğinde bunun eyleme dönüşmesi ne kadar mümkün olabilirdi? En nihayetinde elimizde donanma denilebilecek bir deniz kuvveti yoktu. Kıbrıs ve diğer adaları ana karadan işgal etmek mümkün olmayacağına göre bir donanmaya ve dolayısıyla yeni bir cepheye ihtiyacımız vardı. Bu blöf müzakereler esnasında ne denli başarılı olabilirdi bunun cevabını da bilemiyorum.

Kendi soruna senin de cevap vermeni bekliyorum.

Sevr'in onaylandığını hangi resmi kaynakta buldun ? Hangi meclis oturumunda kabul edilmiş ve devlet başkanı tarafından da imza atılmış. Nerede ?
Konuyu okudum diyorsun fakat söylediklerin konuyu okumadığını gösteriyor, aynı şeyleri baştan söyletiyorsun bana.
Ali Rıza Bey fotoğrafına gelirsek, şu linke bak çünkü anlamıyor gibi yapıyorsun, hoş değil.

Bazı yazarların yazdığı yazılar ne zamandan beri belge oldu?

Yılmaz Özdil her hafta belge mi sunuyor bize?

Belki vardı. Belki de kabul etmemek için çareler de aranmıştır bilemiyorum. Diğer taraftan vaziyet tahlil edildiğinde bunun eyleme dönüşmesi ne kadar mümkün olabilirdi? En nihayetinde elimizde donanma denilebilecek bir deniz kuvveti yoktu. Kıbrıs ve diğer adaları ana karadan işgal etmek mümkün olmayacağına göre bir donanmaya ve dolayısıyla yeni bir cepheye ihtiyacımız vardı. Bu blöf müzakereler esnasında ne denli başarılı olabilirdi bunun cevabını da bilemiyorum.

Kendi soruna senin de cevap vermeni bekliyorum.

Bilmiyorum. Buna dair bir girişim olup olmadığını da bilmiyorum. Öğrenme amaçlı bir soruydu.

Bazı yazarların yazdığı yazılar ne zamandan beri belge oldu?

Yılmaz Özdil her hafta belge mi sunuyor bize?
Yılmaz Özdil diyen kim ? Zaten Yılmaz Özdil'in yanlış şekilde kullandığını söylüyor orası.
Cumhuriyet öncesi bir Ali Rıza Bey fotoğrafını göstermen gerekiyor bana, resmî. Ders kitabına girince belge olmuyor tekrar mı söyleyeyim aynı lafı.
Evet meclis onay tutanağı bekliyorum ve padişahın imzasını Sevr üzerine.

Bu forumda Muarız ile usluplu ve bilgi sahibi tartışabilecek biri yok. Karşıt görüşlülerin çoğunluk olması ve hakaret ederek tartışmaları onların üstün ve haklı olduğunu göstermiyor.
Kasmayın yani. Bu adamla uslubunda tartışma kapasiteniz olmadığından hemen hakarete başvuruyorsunuz.
Tipik kılışdar kafası

Yılmaz Özdil diyen kim ? Zaten Yılmaz Özdil'in yanlış şekilde kullandığını söylüyor orası.
Cumhuriyet öncesi bir Ali Rıza Bey fotoğrafını göstermen gerekiyor bana, resmî. Ders kitabına girince belge olmuyor tekrar mı söyleyeyim aynı lafı.
Evet meclis onay tutanağı bekliyorum ve padişahın imzasını Sevr üzerine.

Paylaştığın site, birkaç yazarın paylaşımlarından ibaret. Yazarların yazıları resmi belge midir?

Sevr konusunda haklı olabilirsin. Dönem kaynaklarında, taraflar arasında Osmanlı veya Türk hükümeti yer almıyor.

Britanya imparatorluğu, Fransa, italya, Japonya ve Yunanistan Hükümetleri işbu konferans esnasında akdolunan sulh muahedenamesiyle diğer senedatın mevkii meriyete vazı, Yunanistandaki ekalliyetlerin himayesine dair başlıca müttefik Devletler ile Yunanistan arasında 10 ağustos 1920 tarihinde Sevr'de akdolunan muahedenamenin ve kezalik Trakya'ya dair ayni Devletler arasında Sevr'de akdolunan 10 ağustos 1920 tarihli muahedenamenin mevkii icraya vazmı zaruri kıldığı kanaatmda bulunduklarından,

Şunu şuraya bırakayım ama lütfen oturarak izleyin, sonra gelip "uydurulan tarih, hayali tarih" vs diye zırlıyorsunuz.

Kendimden bir alıntı yapayım. Bu herifler o kadar utanmaz arlanmazlar ki arkalarına saklanamayacakları yalan ve algı yok. Hayatlarını ve bütün inançlarını bir yalan üzerine inşa edip buna tapındıkları için doğruya resmen nefret ve kinle bakıyorlar.

Bunca yalana karşın suratına çarpan doğrulara rağmen hala safsata ve laf oyunlarıyla şu zavallı savunmayı sürdürebilmek için ciddi manada arsız olmak gerek. Neyse.

Kim, hangi amaçla imzaladı bu antlaşmayı? Madem Nutuk'u kaynak olarak kabul ediyoruz doğrudan Nutuk'tan bir pasajı yeniden paylaşayım.

2.JPG

Vurgulanmış kısımda açık ve net şekilde görüleceği üzere Vahdettin'in hükümeti tarafından imzalandığı vurgulanıyor. Bunu gördükten sonra "ama resmi belge ühühüh" diye çark ediyor.

Onaylanmadığını Mustafa Kemal söylüyor. Derdini ona anlat bana değil.
Vahdettin'in atadığı hükümet tarafından imzalandığını Mustafa Kemal söylüyor.

Neyse, tekrar edeyim, tatava ve safsata yapmadan alıntıda kaynak gösterdiğim videoyu izleyin. Konuyu değerlendiren kişi herhangi bir fesli veya neo ottoman bir tip değil, Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesine mensup bir hoca. Derdiniz varsa veya doğrusunu bildiğinizi iddia ediyorsanız gider adama kaynaklarıyla reddiye yazarsınız. Ha yazarken dikkat edin adamın ana çalışma sahası Türk siyasi hayatı, sonra bir şamar da ondan yemeyin.

Yunan Ordusu 22 Haziran’da üç koldan harekete geçti. Sadrazam Damad Ferid Paşa, müttefiklerin metnine karşı hazırladığı cevabî yazıyı 25 Haziran’da konferansa sundu. Müttefikler, 11 Temmuz’da toplanan Spa Konferansı’nda itirazları inceleyerek antlaşmada bazı küçük değişiklikler yaptılar. İngilizler’in de desteklediği Yunanlılar 8 Temmuz’da Bursa’yı ele geçirdiler. Müttefikler, Yunanlılar’ın bu beklenmedik başarıları üzerine 16 Temmuz’da Osmanlı delegasyonuna bir ültimatom vererek antlaşmayı kabul etmesi için Osmanlı hükümetine on günlük süre tanıdıklarını bildirdiler. Yunanlılar’ın 20 Temmuz’da bütün Trakya’yı ele geçirmesi karşısında telâşa kapılan padişah, “musibetler mecmuası” olarak nitelendirdiği barış şartlarını görüşmek üzere 22 Temmuz’da sarayda saltanat şûrasını topladı. Sadrazam Damad Ferid Paşa, antlaşma reddedildiği takdirde müttefiklerin İstanbul’u Yunanlılar’a işgal ettirecekleri yönünde haberler alındığını bildirdi. Topçu Feriki Rızâ Paşa hariç toplantıya katılanların tamamı oylarını antlaşmanın kabul edilmesi yönünde bildirdiler. Âyan Meclisi üyesi Hâdi Paşa’nın başkanlığında Rıza Tevfik (Bölükbaşı) ve Bern Büyükelçisi Reşad Hâlis beylerden oluşan Osmanlı Murahhas Heyeti 10 Ağustos 1920 tarihinde Paris’in banliyösü Sevr’de antlaşmayı imzaladı.

Paylaştığın site, birkaç yazarın paylaşımlarından ibaret. Yazarların yazıları resmi belge midir?

Sevr konusunda haklı olabilirsin. Dönem kaynaklarında, taraflar arasında Osmanlı veya Türk hükümeti yer almıyor.
Sitede söylenen şu, elimizde bununla alakalı hiçbir şey yok. Resmi bir devlet evrakında fotoğrafı var mı ? Yok.
Falih Rıfkı'nın kim olduğu ve eserinin isminin niçin Çankaya olduğu konusuna ise girmeyeceğim, meraklı olan baksın.
Zaten Sevr'in onaylanmadığını Mustafa Kemal de söylüyor. Ama resmi tarih ve onun forumdaki takipçileri onaylandığını iddia ediyorlar. Belgesi olmayan onlar. Bu tarih niye bu şekilde yazıldı ve belgesi olmayan bir şeyin takipçileri her yerde diye sorarsan yine Platon-Machiavelli başvuru kaynağıdır derim.

Sitede söylenen şu, elimizde bununla alakalı hiçbir şey yok. Resmi bir devlet evrakında fotoğrafı var mı ? Yok.
Falih Rıfkı'nın kim olduğu ve eserinin isminin niçin Çankaya olduğu konusuna ise girmeyeceğim, meraklı olan baksın.
Zaten Sevr'in onaylanmadığını Mustafa Kemal de söylüyor. Ama resmi tarih ve onun forumdaki takipçileri onaylandığını iddia ediyorlar. Belgesi olmayan onlar. Bu tarih niye bu şekilde yazıldı ve belgesi olmayan bir şeyin takipçileri her yerde diye sorarsan yine Platon-Machiavelli başvuru kaynağıdır derim.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesinde var.

Siyah Beyaz Fotoğraflarla Atatürk Galerisi-1

Şimdi, sen bana öyle olmadığına dair herhangi bir belge göster, köşe yazısı değil.

Sevr ile ilgili glu da Nutuk alıntısı paylaştı. Araştırmaya devam ediyorum.

Geri