Küfür küfür müdür, yoksa bir kültür mü?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Askerlik görevi esnasında bir Kastamonulu arkadaşım vardı. (Bunu daha önce yazmışmıydım? hatırlayamadım şimdi) Her cümlesini bir küfür ile bitirirdi. Bir gün o nedenle tartışrık. Kendisi küfür etmediğini iddia ediyordu. Sonra diğer arkadaşlar araya girdiler ve olayı yatıştırdılar. Onun yaşadığı yerde ağız alışkanlığı olmuş, her cümleden sonuna yada başına bayanlara yönelik bir küfür eklemek. Bu nedenle de küfür ettiğini düşünmüyormuş.

Küfür nedeniyle bir çok arkadaşımla kavga etmiştim. Artık milleti terbiye etmekle uğraşmıyorum. İnsan alışık olduğu zaman olmadık yerde olmadık şeyler söyleyebiliyor. Kendileri utansınlar.

Freud'un sıkça alıntılanan "kavga etmek yerine küfür eden ilk kişi uygarlığın kurucusudur" sözüyle tartışmaya açalım.

Küfür bir kültür müdür?
Küfrün ataerkili beslediğini düşünüyor musunuz?
Küfre karşı nasıl bir tavır alınmalı?
Hayatımızdan çıkarmalı mı, yoksa mümkün mertebe kullanmalı mıyız?
Yoksa dişil cinsiyeti hedef alan eril ve cinsiyetçi küfürleri ayırmalı mıyız?

Küfür konusunu daha önce başka bir başlıkta tartışmıştık ve kendi adıma küfürden hoşlanmasam da bazı ülkelerde olduğu gibi, ifade özgürlüğü kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu sayede küfür için işlenen cinayetlerin ve davaların da önüne geçilmiş olacaktır. İfade özgürlüğü kapsamına alınmadan da kullanılması doğru olmayacaktır çünkü insanlar yasalarda suç sayılan bir şeyi kolay kolay kabullenemiyor ve şiddet göstererek karşılık verebiliyorlar.

Küfür etmek ya da etmemek kişisel bir tercihtir. Bilindiği üzere yeraltı edebiyatı, sinema ya da rap, heavy metal gibi müzik türlerinde de yaygın olarak küfür kullanılır çünkü doğal bir ifade şekli olarak kabul ediliyor. Bilimsel araştırmalar da küfür eden insanları daha dürüst bulduğu gibi aynı zamanda insan sağlığına faydalı olduğunu gösteriyor ve daha da ilginç olan ise şempanzeler de küfrediyormuş.

Kaynak: Swearing Is Good For You—And Chimps Do It, Too

Run ile bu konuyu daha önce aşağıdaki başlıkta tartışmıştık ve bilgi amaçlı ekliyorum.

Olur olmadık şeylere küfür etmek

Araştırmalar küfür eden insanın daha sağlıklı, mutlu ve dürüst olduğunu söylüyor.
Küfür eden insanlar çok yaratıcı oluyor hem. Şahsen bende güneş yüzü görmemiş küfürler var.

Haklısın, bu araştırmaları ben de okudum fakat küfür-hakaret bizim yasalarımızda halen suç sayıldığı için ve ifade özgürlüğü kapsamına alınmadığı sürece, maalesef ne günlük hayatta ne de sanal ortamda kullanılmaması gerekiyor. Cinayet sebeplerine bakarsan, küfür ya da hakaret için adam öldüren insan sayısının çok fazla olduğunu görürsün.

Prof. Dr. Ahmet İnam'ın da senin dediğin gibi küfrü yaratıcılık kabul eden bir yazısı var ve kısaca bir bölüm aktarayım:

"Bilge adamda hem sokakta süren hayatı yaşayabilme yeteneği ve gücü vardır, hem de o hayatın dışına çıkabilme cesareti. Yani bilge insan hayatın içindedir. Leman'ı, Penguen'i okuduğu zaman esprileri anlar, mel mel bakmaz. Yani ben bilgeyim, bu adamlar ne biçim espri yapıyor, çok ayıp demez. Son çıkan küfürleri bilir. Yeni küfürler üretir. Yaşamdan tat almayı bilir ama bunu hiçbir zaman ayağa düşürmez. Ayağıyla yaşadığı yaşamı yukarı çeker. O küfür ettiği zaman, küfür onda besmele gibi bir şey olur."

- Alıntı -

Bana şiirlerinde küfür etme diyorlar usulsüz. Lan bu kadar o.. ç..nu nasıl anlatayım küfürsüz?
-Can Yücel-

Gören de yedi yirmidört şiir okuyorlar da küfürleri eksik kalmış zanneder. Bir şairin en çok örnek alındığı nokta küfrü, inanamıyorum.

Oysa Freud uygar olmaya spekulatif yaklasmistir "Uygarligin Huzursuzlugunda" calismasinda.
Aslinda uygarliga uymayan bir davranis olan Kavga yi agresyon olarak nitelendirip, baskilanmamasinin taraftari.Bu baskilama Freud a göre vicdan azabi ile vuku buluyor.Vicdan azabi ise korku duygusu ile harmanlanmistir.Bunu yapsam basima ne gelir hesabi.Kültürel toplum olmakta bu kacinilmaz ve Freud a göre,en id duygulardan biri olan öfkeyi bastirmak ise, insanin dogasina ters.
Bu aforizma yanlis anlasilip amacindan cikmistir küfürü baz olarak alir isek.
Konu uygarlik.Küfür degil,yazinin tamamini ele alirsak.Lakin küfür ile sövmek ayri seyler.

Öte yandan;
Sövmek bir rahatlama mekanizmasidir.Kültür nezdinde degerlendirilmemeli diye düsünüyorum.Daha cok psikolojik.Aklima gelen en iyi sövüsken literarist Charles Bukowski dir.O da bir kültürdür.Uygar mi o tartisilir.
Ortama göre sövülebilinir.Bak ortama göre diyorum cünki Freud a göre böylelikle benim Über-ich im Ego mu gecmistir.

Şimdi ben geçen gün yeni bir şey öğrendim. Şimdi bu gençlik sürekli galiz küfürler ediyor hani a.mk. olsun si.ktir git olsun veya diğerleri olsun o bir politik tavırmış ya la.Hız ve politikanın bir tavrı olarak bir anlam ve anlama dünyasına denk düşüyormuş.

Şöyle oluyor si.ktir veya a.mk dediklerinde akıllarında bu küfürler birer sexist küfür olarak kodlanmamışmış, bu ifade biçimi ile bir "red" tavrı alıyorlarmış.

Ben daha bir anlam yüklüyordum bu dile hiç öyle değilmiş, öyle dediler vallahi arkadaşlar ben onların yalancısıyım.

Ben küfrettiğimde ki çok çok nadirdir ama direkt anlamı içinde küfrediyorum onu da şeyapayım bi (:

Oysa Freud uygar olmaya spekulatif yaklasmistir "Uygarligin Huzursuzlugunda" calismasinda.
Aslinda uygarliga uymayan bir davranis olan Kavga yi agresyon olarak nitelendirip, baskilanmamasinin taraftari.Bu baskilama Freud a göre vicdan azabi ile vuku buluyor.Vicdan azabi ise korku duygusu ile harmanlanmistir.Bunu yapsam basima ne gelir hesabi.Kültürel toplum olmakta bu kacinilmaz ve Freud a göre,en id duygulardan biri olan öfkeyi bastirmak ise, insanin dogasina ters.
Bu aforizma yanlis anlasilip amacindan cikmistir küfürü baz olarak alir isek.
Konu uygarlik.Küfür degil,yazinin tamamini ele alirsak.Lakin küfür ile sövmek ayri seyler.

Öte yandan;
Sövmek bir rahatlama mekanizmasidir.Kültür nezdinde degerlendirilmemeli diye düsünüyorum.Daha cok psikolojik.Aklima gelen en iyi sövüsken literarist Charles Bukowski dir.O da bir kültürdür.Uygar mi o tartisilir.
Ortama göre sövülebilinir.Bak ortama göre diyorum cünki Freud a göre böylelikle benim Über-ich im Ego mu gecmistir.

Şu yazdıklarını sabaha kadar okurum.
Süreyya hanım bana bir kere küfür edebilir misiniz? Tşk.

Her cümlesinin sonuna iliştirdiği kısaltma küfürler dışında gerekli yerlerde edilen küfür iyidir ben ederim yani hoşuma da gider:) Kitapella yollarımız çabuk ayrıldı..

Mesela eşiniz küfür etse boşar mısınız yoksa sadece kızlar edince mi sevmiyor hayatınıza dahil etmiyorsunuz ?

Küfür bir kültürdür bir alt birikimi ve aktarımı var :) Fazla duyarlısınız aslında küfür etseniz alelade bir şeymiş gibi gelmeye başlayacak ve rahatlayacaksınız.

Küfrün kullanımı genellikle sosyokültürel düzeyi düşük inanların tasarrufundadır. Burada hemfikiriz.

Toplumun daha nitelikli kesiminde günlük yaşamda pek tercih edilmemekle beraber yerine kullanılan farklı enstrümanlar vardır. Ayrıca iç dünyasına dönebildiği anlarda salon beyefendilerinin büründükleri halleri yakından gördük.

Küfür kavramının galip-mağlup, bilen-bilmeyen, ahlaklı-ahlaksız gibi kavramlardan hariç değerlendirilmesi gerektiğini, bir kültür olduğunu düşünüyorum.

Bazı duygu ve düşünceleri ifade etmenin ideal yolu olarak dahi görülebilir. Öfkeden delirmiş birinin özenle seçilmiş cümleler sarf etmesi eğreti gelir bana. Hayatını kaybetmişsin ama halen kibarsın.

Canım.

mk olağandır.

anına koyarın ise savaş çığlığı

pisç olağandır

onosnu cocuğu ise savaş çığlığı

göst olağandır

göstünü zükerim ise savaş çığlığı

savaş barbarlaşmak zorunda kaldığında kullanılır.

Daha önce de yazmıştım herhangi bir küfür duyduğunda sanki o an icat edilmiş veya hiç duymamış gibi tepki verip ilginç tavırlar sergileyen kişilere bir daha küfür ediyorum.
Bazen kendini ifade etmek için yerinde edilen küfürler kabuk edilir, üstelik bazı kişiler küfür ettiği zaman fazla antipatik oluyor.
Eh benim gibi beyfendisi küfür edince çok tatlı oluyor. Ama hiç bir zaman ortak kullanım alanlarında küfür etmem, çok düşünceli bir serseri oldum yine..

Küfür konusunu daha önce başka bir başlıkta tartışmıştık ve kendi adıma küfürden hoşlanmasam da bazı ülkelerde olduğu gibi, ifade özgürlüğü kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu sayede küfür için işlenen cinayetlerin ve davaların da önüne geçilmiş olacaktır. İfade özgürlüğü kapsamına alınmadan da kullanılması doğru olmayacaktır çünkü insanlar yasalarda suç sayılan bir şeyi kolay kolay kabullenemiyor ve şiddet göstererek karşılık verebiliyorlar.

Küfür etmek ya da etmemek kişisel bir tercihtir. Bilindiği üzere yeraltı edebiyatı, sinema ya da rap, heavy metal gibi müzik türlerinde de yaygın olarak küfür kullanılır çünkü doğal bir ifade şekli olarak kabul ediliyor. Bilimsel araştırmalar da küfür eden insanları daha dürüst bulduğu gibi aynı zamanda insan sağlığına faydalı olduğunu gösteriyor ve daha da ilginç olan ise şempanzeler de küfrediyormuş.

Kaynak: Swearing Is Good For You—And Chimps Do It, Too

Run ile bu konuyu daha önce aşağıdaki başlıkta tartışmıştık ve bilgi amaçlı ekliyorum.

Olur olmadık şeylere küfür etmek

@Run

Bu başlıkta da tartışmışız ve ifade özgürlüğü vurgusunu burada da yapmışım. Bu görüşte birisi nasıl olur da küfür karşıtı olur?

@Run

Bu başlıkta da tartışmışız ve ifade özgürlüğü vurgusunu burada da yapmışım. Bu görüşte birisi nasıl olur da küfür karşıtı olur?
"Küfürden hoşlanmasam da" kelimelerini yazan sizsiniz hanfendisi. Bir şeyden hoşlanmamak onu sevmemek, karşıt olmaktır. Siz bunu da araştırın lütfen.
Ayrıca sizden önce yazdığım mesajda sizin bugün savunuyor olduğunuz şeyi destekler nitelikte yazmış olan benim.
Düşüncem değişmedi, toplu kullanım alanlarında küfür edilmesine karşıyım.
Ayrıca bu söylemlerden sonra herhangi birisi size hakaret veya küfür ettiğinde nasıl savunma yapacaksın merak ediyorum.

"Küfürden hoşlanmasam da" kelimelerini yazan sizsiniz hanfendisi. Bir şeyden hoşlanmamak onu sevmemek, karşıt olmaktır. Siz bunu da araştırın lütfen.
Ayrıca sizden önce yazdığım mesajda sizin bugün savunuyor olduğunuz şeyi destekler nitelikte yazmış olan benim.
Düşüncem değişmedi, toplu kullanım alanlarında küfür edilmesine karşıyım.
Ayrıca bu söylemlerden sonra herhangi birisi size hakaret veya küfür ettiğinde nasıl savunma yapacaksın merak ediyorum.

Kendim kullanmaktan hoşlanmam ama kullanan kişiden rahatsız da olmam.
Sen de olmuyorsun ve şayet oluyorsan niye @Karga ve @climax küfürlü konuştuğunda tepki vermiyorsun o zaman?

Kendim kullanmaktan hoşlanmam ama kullanan kişiden rahatsız da olmam.
Sen de olmuyorsun ve şayet oluyorsan niye @Karga ve @climax küfürlü konuştuğunda tepki vermiyorsun o zaman?
Sen sadece kendi yazdıklarını okuyorsun sayın bilirkişi. Demişim ki küfür duyduğunda ilk kez duyuyor gibi tepki verenleri sevmiyorum, samimiyetsiz geliyor diyorum.
Üstelik diyorum ki, ben küfür eden biriyim sadece toplu alanlarda küfür edilmesini sevmiyorum. Kim olursa olsun birinin anasına küfür edilirse tepki veririm, kime edildiği önemsiz. Sanal platform da edilen küfürleri çok takan birisi değilim hanfendisi. Ben senin yazdıklarını okuyorum, zahmet edip sen de oku lütfen.

Sen sadece kendi yazdıklarını okuyorsun sayın bilirkişi. Demişim ki küfür duyduğunda ilk kez duyuyor gibi tepki verenleri sevmiyorum, samimiyetsiz geliyor diyorum.
Üstelik diyorum ki, ben küfür eden biriyim sadece toplu alanlarda küfür edilmesini sevmiyorum. Kim olursa olsun birinin anasına küfür edilirse tepki veririm, kime edildiği önemsiz. Sanal platform da edilen küfürleri çok takan birisi değilim hanfendisi. Ben senin yazdıklarını okuyorum, zahmet edip sen de oku lütfen.

Yahu beni bilen bilir, yıllardır aynı görüşteyim. Kendim kullanmıyorum diye başkasına niye karışayım?
Toplu alanda gerekli müdahale yapılıyor zaten fakat o kişilerle hiç birimiz bağımızı kesmiyoruz. Küfür etti diye kaç kişiyi sildin defterden?

Geri