ihaveanidea
Bronz Üye
Mağlupların dikkat dağıtma enstrümanıdır.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Freud'un sıkça alıntılanan "kavga etmek yerine küfür eden ilk kişi uygarlığın kurucusudur" sözüyle tartışmaya açalım.
Küfür bir kültür müdür?
Küfrün ataerkili beslediğini düşünüyor musunuz?
Küfre karşı nasıl bir tavır alınmalı?
Hayatımızdan çıkarmalı mı, yoksa mümkün mertebe kullanmalı mıyız?
Yoksa dişil cinsiyeti hedef alan eril ve cinsiyetçi küfürleri ayırmalı mıyız?
Araştırmalar küfür eden insanın daha sağlıklı, mutlu ve dürüst olduğunu söylüyor.
Küfür eden insanlar çok yaratıcı oluyor hem. Şahsen bende güneş yüzü görmemiş küfürler var.
Haklısın, bu araştırmaları ben de okudum fakat küfür-hakaret bizim yasalarımızda halen suç sayıldığı için ve ifade özgürlüğü kapsamına alınmadığı sürece, maalesef ne günlük hayatta ne de sanal ortamda kullanılmaması gerekiyor. Cinayet sebeplerine bakarsan, küfür ya da hakaret için adam öldüren insan sayısının çok fazla olduğunu görürsün.
Prof. Dr. Ahmet İnam'ın da senin dediğin gibi küfrü yaratıcılık kabul eden bir yazısı var ve kısaca bir bölüm aktarayım:
"Bilge adamda hem sokakta süren hayatı yaşayabilme yeteneği ve gücü vardır, hem de o hayatın dışına çıkabilme cesareti. Yani bilge insan hayatın içindedir. Leman'ı, Penguen'i okuduğu zaman esprileri anlar, mel mel bakmaz. Yani ben bilgeyim, bu adamlar ne biçim espri yapıyor, çok ayıp demez. Son çıkan küfürleri bilir. Yeni küfürler üretir. Yaşamdan tat almayı bilir ama bunu hiçbir zaman ayağa düşürmez. Ayağıyla yaşadığı yaşamı yukarı çeker. O küfür ettiği zaman, küfür onda besmele gibi bir şey olur."
- Alıntı -
Oysa Freud uygar olmaya spekulatif yaklasmistir "Uygarligin Huzursuzlugunda" calismasinda.
Aslinda uygarliga uymayan bir davranis olan Kavga yi agresyon olarak nitelendirip, baskilanmamasinin taraftari.Bu baskilama Freud a göre vicdan azabi ile vuku buluyor.Vicdan azabi ise korku duygusu ile harmanlanmistir.Bunu yapsam basima ne gelir hesabi.Kültürel toplum olmakta bu kacinilmaz ve Freud a göre,en id duygulardan biri olan öfkeyi bastirmak ise, insanin dogasina ters.
Bu aforizma yanlis anlasilip amacindan cikmistir küfürü baz olarak alir isek.
Konu uygarlik.Küfür degil,yazinin tamamini ele alirsak.Lakin küfür ile sövmek ayri seyler.
Öte yandan;
Sövmek bir rahatlama mekanizmasidir.Kültür nezdinde degerlendirilmemeli diye düsünüyorum.Daha cok psikolojik.Aklima gelen en iyi sövüsken literarist Charles Bukowski dir.O da bir kültürdür.Uygar mi o tartisilir.
Ortama göre sövülebilinir.Bak ortama göre diyorum cünki Freud a göre böylelikle benim Über-ich im Ego mu gecmistir.
Bir söz var çok severim..
Edebim yetmez edepsizlik edene, susmak en güzel cevapmış, edebi elden gidene..
Küfür konusunu daha önce başka bir başlıkta tartışmıştık ve kendi adıma küfürden hoşlanmasam da bazı ülkelerde olduğu gibi, ifade özgürlüğü kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu sayede küfür için işlenen cinayetlerin ve davaların da önüne geçilmiş olacaktır. İfade özgürlüğü kapsamına alınmadan da kullanılması doğru olmayacaktır çünkü insanlar yasalarda suç sayılan bir şeyi kolay kolay kabullenemiyor ve şiddet göstererek karşılık verebiliyorlar.
Küfür etmek ya da etmemek kişisel bir tercihtir. Bilindiği üzere yeraltı edebiyatı, sinema ya da rap, heavy metal gibi müzik türlerinde de yaygın olarak küfür kullanılır çünkü doğal bir ifade şekli olarak kabul ediliyor. Bilimsel araştırmalar da küfür eden insanları daha dürüst bulduğu gibi aynı zamanda insan sağlığına faydalı olduğunu gösteriyor ve daha da ilginç olan ise şempanzeler de küfrediyormuş.
Kaynak: Swearing Is Good For You—And Chimps Do It, Too
Run ile bu konuyu daha önce aşağıdaki başlıkta tartışmıştık ve bilgi amaçlı ekliyorum.
Olur olmadık şeylere küfür etmek
"Küfürden hoşlanmasam da" kelimelerini yazan sizsiniz hanfendisi. Bir şeyden hoşlanmamak onu sevmemek, karşıt olmaktır. Siz bunu da araştırın lütfen.@Run
Bu başlıkta da tartışmışız ve ifade özgürlüğü vurgusunu burada da yapmışım. Bu görüşte birisi nasıl olur da küfür karşıtı olur?
"Küfürden hoşlanmasam da" kelimelerini yazan sizsiniz hanfendisi. Bir şeyden hoşlanmamak onu sevmemek, karşıt olmaktır. Siz bunu da araştırın lütfen.
Ayrıca sizden önce yazdığım mesajda sizin bugün savunuyor olduğunuz şeyi destekler nitelikte yazmış olan benim.
Düşüncem değişmedi, toplu kullanım alanlarında küfür edilmesine karşıyım.
Ayrıca bu söylemlerden sonra herhangi birisi size hakaret veya küfür ettiğinde nasıl savunma yapacaksın merak ediyorum.
Sen sadece kendi yazdıklarını okuyorsun sayın bilirkişi. Demişim ki küfür duyduğunda ilk kez duyuyor gibi tepki verenleri sevmiyorum, samimiyetsiz geliyor diyorum.
Sen sadece kendi yazdıklarını okuyorsun sayın bilirkişi. Demişim ki küfür duyduğunda ilk kez duyuyor gibi tepki verenleri sevmiyorum, samimiyetsiz geliyor diyorum.
Üstelik diyorum ki, ben küfür eden biriyim sadece toplu alanlarda küfür edilmesini sevmiyorum. Kim olursa olsun birinin anasına küfür edilirse tepki veririm, kime edildiği önemsiz. Sanal platform da edilen küfürleri çok takan birisi değilim hanfendisi. Ben senin yazdıklarını okuyorum, zahmet edip sen de oku lütfen.