Fikriniz Nedir ?

• Kullanıcı EkSen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 53 gün önce görüldü
Bu kısımda benim fikrim şu ; Hayır Adem'den önce başka insanlar yoktu ama ALLAH Adem'i yarattığı vakit emrinde ki üst düzey varlıklarına ki bunlar belli başlı melekler ve en az Melekler kadar itibarı olan İblis olmak üzere İnsanın geçmişini ve geleceğini gösterdi .. İnsanoğlunun neler yapabileceğinden endişe ettikleri için de tedirgin oldular ..
ALLAH katında her şey olmuş olacak ve olmakta olduğu için bu bilgiye vakıf kılınmış olabilirler ..

Bu da olabilir ama hür irade Allah in bize rhundan uflemesi ile kazanmis olduğumuzu ve olacakları bilmesine rağmen niçin yarattığı konusu bu kez akıllara düşüyor .
Burada isyan etmek diye düşünmeyin bunu ama insan dan daha ilkel varlıkların daha evvel var olması belki de melekleri korkuttu o yuzden bizi diger calilardan ayri kilan akil dusunebilme kabiliyeti verildi ayrica ; "Ben gizli bir hazineydim bilinmek istedim "

den çıkardığım anlam benim hep şu kendisine en yakın olan canlı insanın oluşumu kusurludan mükemmele bir süreç icinde olsun istemiş olamaz mı? Bizim onu bulmamizi ve varligimizin anlamını kesfetmemiz için buna ihtiyaç duymuş olamaz mı?
Evrenin sınırı yok evet ama aklımızin var.
Kesfederek arayarak buluyoruz bunları.

Peki hayat ilk nasıl başladı? İnsan dünya ya gonderilirken her şey hazir miydi?
Hayat ilk su da başladi diyor evrim. Bunu mantıklı buluyorum.
Gezegeninin oluşumuna bakınca.

Dünyanın oluşumu sırasında güneşin ne kadar yakın ve yakici olduğu gece ve gündüzün kısa oluşu sıcaklık derecesini yüksekliği atmosferin henüz yaşama elverişli olmaması yüzünden bu süre gezegenin yaşama elverişli hale gelmesinden sonra başlıyor yaşam.
6 günde yaratılıyor dünya ama bu alev topu ki bugün bile halen volkanik dağlar ile kendini bize gösteriyor. (cehenneme açılan kapı denilir hatta)
Everen genişlemeye devam ediyor ve gezegenimiz de değişiyor sürekli biz bunu muazzam düzen diye isimlendiriyoruz ama bu sistemik bir şey. Doğal sürecin işlemesi.. biz de bunun parcasiyiz.
Değişiyoruz. İklimlerde göre bile şekilleniyoruz. Akdeniz insanı ile İskandinav insanı aynı mı? Ten rengi göz rengi vücut yapısı..
Bu gozlemledigimiz en küçük noktalar çünkü çok uzun bir sürece yayılıyor bu durum.
Mesela kuyruk sokumumuz neden hala var diye düşünüyorum?

Dünyanın oluşumu sırasında güneşin ne kadar yakın ve yakici olduğu gece ve gündüzün kısa oluşu sıcaklık derecesini yüksekliği atmosferin henüz yaşama elverişli olmaması yüzünden bu süre gezegenin yaşama elverişli hale gelmesinden sonra başlıyor yaşam.
6 günde yaratılıyor dünya ama bu alev topu ki bugün bile halen volkanik dağlar ile kendini bize gösteriyor. (cehenneme açılan kapı denilir hatta)
Everen genişlemeye devam ediyor ve gezegenimiz de değişiyor sürekli biz bunu muazzam düzen diye isimlendiriyoruz ama bu sistemik bir şey. Doğal sürecin işlemesi.. biz de bunun parcasiyiz.
Değişiyoruz. İklimlerde göre bile şekilleniyoruz. Akdeniz insanı ile İskandinav insanı aynı mı? Ten rengi göz rengi vücut yapısı..
Bu gozlemledigimiz en küçük noktalar çünkü çok uzun bir sürece yayılıyor bu durum.
Mesela kuyruk sokumumuz neden hala var diye düşünüyorum?

Maria, 6 gunde yaratilma durumu literal degil. Yani oradaki gun kavrami cok buyuk ihtimal evre anlaminda.. Bu konuya da haftasonu zamanim olursa yazacagim. Evrim konusuna bilimsel yaklasilmasi gerekiyor..

Maria, 6 gunde yaratilma durumu literal degil. Yani oradaki gun kavrami cok buyuk ihtimal evre anlaminda.. Bu konuya da haftasonu zamanim olursa yazacagim. Evrim konusuna bilimsel yaklasilmasi gerekiyor..

aslında bende zaman kavramının bizim algimiz ile ayni olmadığını belirttim işte bu Evrimsel süreç te bize göre çok uzun olabilir ama normal bi süreç olma ihtimali neden insanların çoğuna saçma ve garip geliyor ve bunu kabul edince neden Allahi inkar etmiş oluyoruz aklımızı sinirliyoruz vs bunları düşünmek daha mantıklı olur diye düşünüyorum.

Yani forumda da bir kaç kez okudum atası maymundan gelenler anlayamaz vs gibi söylemler ki evrim teorisi bizim maymunlar geldiğimizi soylemiyor ki odtak atalarımız benzerliklerimiz olduğunu soyluyor ve kapsamlı bir şey türlerin kökenine kadar irdelenmesi gerekiyor bunu diyebilmek için.

Yok yok ben de 2. Kez izleyenlerdenim yeni kesfetmedim ama evrenin oluşumu vs kuranda ki ile benzemektedir bilimsel açıklamalar ile örtüşüyor.
İnsanın yaradılisi içinde ben sağlam bir arapça bilgisine ihtiyacimiz olsugunu düşünüyorum .
İhsan eliacik tan bir kaç kez dinledim ki bana makul geliyor ilk adem ve Havva dan önce de insan veya sureti vardı melekerler ya da cinler cunku yer yuzune insanin kotulugu getireceğini düşünüyordu .. insan ortada yokken neden bunu dusunuyorlardi ?boyle bir ayet animsiyorum ama tam net aklimda degil ama Allah kendi Ruhundan ufledigi için belki de insan tam olarak anlam kazandı hür irade konusu burada devreye giriyor diye düşünüyorum.: )

yaradılış ile ilgili güzel bi pelin çift programı vardı yanlış hatırlamıyorsam eğer istersen link atabilirim.

Bu da olabilir ama hür irade Allah in bize rhundan uflemesi ile kazanmis olduğumuzu ve olacakları bilmesine rağmen niçin yarattığı konusu bu kez akıllara düşüyor .
Burada isyan etmek diye düşünmeyin bunu ama insan dan daha ilkel varlıkların daha evvel var olması belki de melekleri korkuttu o yuzden bizi diger calilardan ayri kilan akil dusunebilme kabiliyeti verildi ayrica ; "Ben gizli bir hazineydim bilinmek istedim "

den çıkardığım anlam benim hep şu kendisine en yakın olan canlı insanın oluşumu kusurludan mükemmele bir süreç icinde olsun istemiş olamaz mı? Bizim onu bulmamizi ve varligimizin anlamını kesfetmemiz için buna ihtiyaç duymuş olamaz mı?
Evrenin sınırı yok evet ama aklımızin var.
Kesfederek arayarak buluyoruz bunları.

Peki hayat ilk nasıl başladı? İnsan dünya ya gonderilirken her şey hazir miydi?
Hayat ilk su da başladi diyor evrim. Bunu mantıklı buluyorum.
Gezegeninin oluşumuna bakınca.

Tabi bizim burada ki yorumlarımız hep zan üzerinden .. Doğrusunu ALLAH bilir ancak ..

"Ben gizli bir hazineydim bilinmek istedim " sözünün ALLAH'a ait olup olmadığı bilinmez zira bu sahihliği tartışılan hadislerdendir ama ayet olarak şu ayet senin fikrine daha sağlam tutanak olacaktır ; “Ben cinleri ve insanları yalnız beni tanıyıp kulluk etsinler diye yarattım.“(Zariyat, 51/56)

Ve evet yaklaşımın güzel bende senin gibi düşünmüyor değilim .. ALLAH'ın bizlere mühlet vermesinin bir sebebi olmalı ..

Bu adamın amacı,Farklı iddialar ortaya atarak,dikkat çekmek ve popüler olmaktır.

Ortaya Değişik değişik fikirler atıp insanların inançlarını ve zihinlerini fesada uğratıyor.

Bu adamın amacı,Farklı iddialar ortaya atarak,dikkat çekmek ve popüler olmaktır.

Ortaya Değişik değişik fikirler atıp insanların inançlarını ve zihinlerini fesada uğratıyor.

Adam kimseyi manipüle etmiyor .. Ayetlerle konuşuyor ..

Bir dönem sıkı bir ehli sünnet takipçisi olduğum zamanlar bize şöyle derlerdi ; " Aman ha sağda solda Kuran ile konuşan adamları dinlemeyin, bunlar selefi bunlar vehhabi, bunları dinlerseniz aklınızı çelerler, imanınızı götürürler "

Dün millete bu telkinlerde bulunanlar bugün YANMAYAN KEFENLER İCAT EDİP, SAKALI ŞERİFE BATIRILMIŞ SULARI ŞİŞELETİP TİCARETİNİ YAPIYORLAR :)

Sevgili kardeşim dinlemek ve düşünmekten korkmayalım ..

Tabii ki dusunecegiz insan varlığını hayata geliş amacını nereden gelip nereye gidecegini bunları sorgulamaktan korkmamali.: )
Bugün yer yüzünde ki her şey düşünce ürünü.
Bundan güzel ne olabilir ?
Bilmediğimiz çok şey var.

Cosmos belgeselinden bahsedildiğini görünce bir not bırakma gereği duydum.

Daha geçen gün Cosmos belgeselinin de arkasındaki beyin olan Carl Sagan'ın "Tanrı'nın Kapısını Çalan Bilim" kitabını okudum. Hemen hemen Cosmos içerisinde ne anlatılıyorsa kitapta da daha teferruatlı hali yer alıyor. Ama şunu bilmekte fayda var diye düşünüyorum, Carl Sagan bir evren101 hocasıdır. Bahsettiği şeyler çok genel-geçer şeyler ve kendini tabiri caiz ise etliye sütlüye bulaşmadan herkese uzayı sevdirme derdinde olan naif bir bilim insanı. Bu sebeptendir ki (kendini bilim insanı olarak tanımlasa da) diğer bilim insanlarına çok büyük saygı besler. O bilim sözcüsüdür, bilimi halk diline indiren bir story-teller diyebiliriz kendisi için.

Cosmos içerisindeki birçok bilginin evrim kuramı dahilinde geliştirildiğini ve bazı önermelerin hayli yanlış olup bilim camiası tarafından belgeselden çok sonraları çürütülen içerikler olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Hawking ve Bill Gates'in ortak projesi olan history of the universe de bu bağlamda incelenmesi gereken ve bana göre Cosmos'dan çok daha aydınlatıcı bir içerik bankası.

Söylemeden de edemeyeceğim bu tip tamamen bilimsel bir konunun "sadece" din ekseninde incelenmesi de bana çok sığ ve yetersiz geliyor. Ne evrimi doğrulayan ne de yalanlayan referans kaynak bir teolojik metin olamaz, bu bilimin anlayışına ters bir durum.

Bu konusmasina kadar adami ve söylediklerini sorguluyordum.
Artik kale almiyorum.
Adamin kafa gidik ! Allah bazi insanlara ULAN dermisss.
Tövbe hasa.....

Sapıklığın daniskası. Adamın konuşma üslubunda hayır yok bir kere.

Cosmos belgeselinden bahsedildiğini görünce bir not bırakma gereği duydum.

Daha geçen gün Cosmos belgeselinin de arkasındaki beyin olan Carl Sagan'ın "Tanrı'nın Kapısını Çalan Bilim" kitabını okudum. Hemen hemen Cosmos içerisinde ne anlatılıyorsa kitapta da daha teferruatlı hali yer alıyor. Ama şunu bilmekte fayda var diye düşünüyorum, Carl Sagan bir evren101 hocasıdır. Bahsettiği şeyler çok genel-geçer şeyler ve kendini tabiri caiz ise etliye sütlüye bulaşmadan herkese uzayı sevdirme derdinde olan naif bir bilim insanı. Bu sebeptendir ki (kendini bilim insanı olarak tanımlasa da) diğer bilim insanlarına çok büyük saygı besler. O bilim sözcüsüdür, bilimi halk diline indiren bir story-teller diyebiliriz kendisi için.

Cosmos içerisindeki birçok bilginin evrim kuramı dahilinde geliştirildiğini ve bazı önermelerin hayli yanlış olup bilim camiası tarafından belgeselden çok sonraları çürütülen içerikler olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Hawking ve Bill Gates'in ortak projesi olan history of the universe de bu bağlamda incelenmesi gereken ve bana göre Cosmos'dan çok daha aydınlatıcı bir içerik bankası.

Söylemeden de edemeyeceğim bu tip tamamen bilimsel bir konunun "sadece" din ekseninde incelenmesi de bana çok sığ ve yetersiz geliyor. Ne evrimi doğrulayan ne de yalanlayan referans kaynak bir teolojik metin olamaz, bu bilimin anlayışına ters bir durum.

Konunun en başında da belirttiğim üzere bakış açımızın rehberi olarak Kuran'ı ele aldık ama bilimin rasyonelliğinden de uzak kalmayalım dedik .. Zaten Kuran evrimi ne ispatlıyor ne de reddediyor ..

Adam kimseyi manipüle etmiyor .. Ayetlerle konuşuyor ..

Bir dönem sıkı bir ehli sünnet takipçisi olduğum zamanlar bize şöyle derlerdi ; " Aman ha sağda solda Kuran ile konuşan adamları dinlemeyin, bunlar selefi bunlar vehhabi, bunları dinlerseniz aklınızı çelerler, imanınızı götürürler "

Dün millete bu telkinlerde bulunanlar bugün YANMAYAN KEFENLER İCAT EDİP, SAKALI ŞERİFE BATIRILMIŞ SULARI ŞİŞELETİP TİCARETİNİ YAPIYORLAR :)

Sevgili kardeşim dinlemek ve düşünmekten korkmayalım ..

Bu adam, bahsettiğin iki zümreden/fikirden/cemaatten/oluşumdan da değil Abi.
Anladığım kadarıyla, tanımıyorsun bu adamı.

Bu adam, bahsettiğin iki zümreden/fikirden/cemaatten/oluşumdan da değil Abi.
Anladığım kadarıyla, tanımıyorsun bu adamı.

Yeteri kadar tanımıyorum elbette .. Selefi olduğunu ya da vehhabiler tarafından finanse edildiğini veya şia uzantılı bir ajan olduğunu söyleyen nice iddialar duyduk sağda solda ..
Bazı üslubunu da beğenmiyorum ha bu arada İslamoğlu'nun .. Yine de " asalım keselim vuralım kıralım " kafasında ki yobazların telkinlerinden uzakta kendi gözlemlerimle öğrenmeyi tercih ediyorum kim olduğunu ..

İnsanları değilde fikirleri tartisaniz daha güzel olurdu.

Vuuuu Eksen çıldırmış olmalı :p
Videoyu izleyemedim , rahat bir zamanda tüm mesajları okuycam mutlaka .

Konunun en başında da belirttiğim üzere bakış açımızın rehberi olarak Kuran'ı ele aldık ama bilimin rasyonelliğinden de uzak kalmayalım dedik .. Zaten Kuran evrimi ne ispatlıyor ne de reddediyor ..

Sormaya çalıştığım şey bu idi zaten, rehber olarak dini bir metin kullanıp bilimi nasıl incelemeyi düşünüyorsunuz?

Yeteri kadar tanımıyorum elbette .. Selefi olduğunu ya da vehhabiler tarafından finanse edildiğini veya şia uzantılı bir ajan olduğunu söyleyen nice iddialar duyduk sağda solda ..
Bazı üslubunu da beğenmiyorum ha bu arada İslamoğlu'nun .. Yine de " asalım keselim vuralım kıralım " kafasında ki yobazların telkinlerinden uzakta kendi gözlemlerimle öğrenmeyi tercih ediyorum kim olduğunu ..

o halde bana da tanıtırmısın.

hangi kitaplarını okudun?

Geri