Fikriniz Nedir ?

• Kullanıcı EkSen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 52 gün önce görüldü

Sormaya çalıştığım şey bu idi zaten, rehber olarak dini bir metin kullanıp bilimi nasıl incelemeyi düşünüyorsunuz?

30:48 - Allah O'dur ki, rüzgarları gönderir de bir bulut savururlar. Derken onu gökyüzünde nasıl dilerse öyle serer, parça parça da eder. Derken yağmuru görürsün, aralarından çıkar. Derken onu kullarından kimlere diliyorsa döküverdi mi derhal yüzleri güler.

Örnek olarak bu ayette yağmurun nasıl oluştuğuna işaretler vardır .. Bunun gibi başka ayetler de vardır Kuran'da .. Ben kitabımı okurken merak ettiğim bu tür ayetlerde araştırma yaparım ve bunu yaparken tarih,coğrafya,fizik vesaire neresi olursa bakınırım .. Öğrenmemi engelleyen bir durum yok ..

o halde bana da tanıtırmısın.

hangi kitaplarını okudun?

Vakti zamanında " Üç Muhammed " isimli kitabını okumuş içeriğini beğensem de üslubunu benimsememiştim .. Bunun dışında zaman zaman tv de konuşmalarını nette videolarını izliyorum .. Henüz tanıma aşamasındayım ..

Şu konuda bir mesajım olsunda kaybetmiyim vaktim olunca detaylı bakayım.

30:48 - Allah O'dur ki, rüzgarları gönderir de bir bulut savururlar. Derken onu gökyüzünde nasıl dilerse öyle serer, parça parça da eder. Derken yağmuru görürsün, aralarından çıkar. Derken onu kullarından kimlere diliyorsa döküverdi mi derhal yüzleri güler.

Örnek olarak bu ayette yağmurun nasıl oluştuğuna işaretler vardır .. Bunun gibi başka ayetler de vardır Kuran'da .. Ben kitabımı okurken merak ettiğim bu tür ayetlerde araştırma yaparım ve bunu yaparken tarih,coğrafya,fizik vesaire neresi olursa bakınırım .. Öğrenmemi engelleyen bir durum yok ..

Tabii ki öğrenmeye engel olabilecek bir durum yok, örneklediğiniz zaman anlayabildim yönteminizi hocam. Ben bambaşka bir şey anlamıştım.

Vakti zamanında " Üç Muhammed " isimli kitabını okumuş içeriğini beğensem de üslubunu benimsememiştim .. Bunun dışında zaman zaman tv de konuşmalarını nette videolarını izliyorum .. Henüz tanıma aşamasındayım ..

Allah doğru tanımayı nasib etsin.

Babası , onun için Mudil (saptırıcı) demiş.

Eminim sen iyi araştırırsın.
Mutezile asıllımıdır,yoksa başka bişeymidir.Artık..
Eyvallah.

Videonun bi altı dakikasına baktım katıldığım yeride çok. Katılmadığım yeride var. Sureti insan olan canlıya beşer denmiyor. İnsanın dış görünüşüne beşer deniyor. İnsana benzeyen her canlı beşer olmuyor yani.

Beşer sudan yaratılmıştır e katılmama ihtimalin yok Kuran'da öyle diyor. Ki insanın içi çamurdan dış görünüşü sudan olduğu söyleniyor Kuran'da. Açıkca belirtiliyor. Burasınıda doğru diyor. Farklı farklı şeylerden yaratıldığından bahsedilmiyor insanın. Kafa karıştıran bir durum da yok burada. Buradada sorun yok farklı farklı belirtiliyor diyorda öyle bir durumda söz konusu değil.

Beşer bir şeyin görülür hale gelmesine denirmi hayır denmez. Bu sözüne katılmıyorum. İNsanın dış görünümüne deniyor çünkü.

İnsan yaratılan canlıların sonuncusudur. Buda bildiriliyor zaten. Son ümmet. Son olduğumuz. Bizden önce yaratılan olmadımı sonuncu olduğumuza göre olmuştur. İnsana benzeyen varlıkların yaratıldığı olmuştur.

Kıyamet gününde kopacak deccal de insana benzeyen yaratıkların yer yüzüne yer altından gökyüzünden sudan her yerden çıkacağı belirtiliyor. Yani evrenin diğer yerlerinde de insana benzeyen yaratılmış varlıklar olabilir. Bunu inkar edecek bir durumda yok.

Adamı analiz edince bir çok doğru bilginin arasına bir kaç tane saptırıcı laf söyleyip konuyu çarptırdığı yada başka yere çekmeye çalıştığı görünüyor. Bide böyle diyor diye emri vaki yapmasıda garip. Kuran'ı kendince yorumlayıp doğru yerlerin peşine bir kaç sözle çarptırıyor.

Beşer hiç bir yerde birşeyin görünür hale gelmesi diye geçmez. Beşer zaten görünüş dış görünüştür insanın. Sureti insan olan canlıyada beşer denmez yani.

İşte şu beşer meselesinde benim kafam karışıyor ya zaten .. Arapçası olan biri beşeri net olarak tanımlasa keşke ..

İşte şu beşer meselesinde benim kafam karışıyor ya zaten .. Arapçası olan biri beşeri net olarak tanımlasa keşke ..

Arapçanın türkçe çevirisi olmaz ancak türkçe yorumu olur. Buda farklılık ortaya çıkarıyor. Çünkü mezhepler değiştikçe yorumlardada oynamalar oluyor.

Bu adamın Mustafa İSlamoğlunun yorumları daha çok şii mezhebine göre yorumlar oluyor. Doğru söylediği yerlerde olacak. Ancak yorumlamada mezhep farkıda belli oluyor. Aynı şekilde Cübbeli Ahmette Hanefi mezhebi ehli sünnete göre yorumluyor. Zaten ikiside ayrı kutup gibidir.

Sen arapçası olan biri beşeri net açıklayacakken sana hangi mezhebe göre açıklayacak yine katılmayabilirsin. Yada kafanı kurcalayan bir yeri çıkabilir.

Arapçanın türkçe çevirisi olmaz ancak türkçe yorumu olur. Buda farklılık ortaya çıkarıyor. Çünkü mezhepler değiştikçe yorumlardada oynamalar oluyor.

Bu adamın Mustafa İSlamoğlunun yorumları daha çok şii mezhebine göre yorumlar oluyor. Doğru söylediği yerlerde olacak. Ancak yorumlamada mezhep farkıda belli oluyor. Aynı şekilde Cübbeli Ahmette Hanefi mezhebi ehli sünnete göre yorumluyor. Zaten ikiside ayrı kutup gibidir.

Sen arapçası olan biri beşeri net açıklayacakken sana hangi mezhebe göre açıklayacak yine katılmayabilirsin. Yada kafanı kurcalayan bir yeri çıkabilir.

Tabi canım illa ki subjektif bir açıklama gelecektir kime sorsak .. Zaten konu ucu açık bir konu ALLAH bilir doğrusunu ama bir gün şu canlılığın nasıl meydana geldiği keşfedilirse belki cevaplara yaklaşılır o gün .. EyvaALLAH ..

Konu çok derin Sevgili EkSen

Ademoğulları söylemi ile Hz. Adem'i karıştırıyormuyuz acaba ?Oradaki ademoğulları insanoğulları Hz.Adem peygamber olabilir mi ? Bu durumda da Hz Adem ademoğullarına gönderilmiş peygambermidir ??
Yani yeryüzünde zaten bir hayat vardı ve onlara Hz.Adem halife olarak mı atandı ? Bir kişinin halife olarak atanması için dini öğretide bir insan topluluğunun olması şart bildiğim kadarıyla .Sonuçta peygamberler yol gösterici olarak gönderilir. Yanlışmıyım ?
Buradan da yol izlersek Hz .Adem ilk insan değilmi?

'Sanırım ben de senin gibi sesli düşündüm ?

Ali imran 59 / Allah'ın katında İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir ki , Allah O'nu topraktan yarattı ve ol dedi oluverdi ve işte böylece insanoğlu oluverdi.

Burada Hz. Adem ve Hz.İsa aynı yaratıldı mı denmek isteniyor? Toprak insan bedeni , ol dedim oluverdi de ruhun üflenmesimidir?
Ve sonrasında da insanoğluna bakara 30'DA belirtildiği gibi halife olarak mı atandı ?

Sesli düşünmelere devam edelim (:

Topraktan yaratilmaktan ne anlıyorsunuz? :)
Bunu çok samimi soruyorum.
Yazıldığı gibi olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Asıl en öenmli soruyu sormak istiyorum Sevgili EkSen
İlk insan Hz.Adem ise ve ondan varedilen Hz .Havva .
İnsanlığın ikisinden olma çocukların eşleşmesi ile çoğalması için ensest ilşki ortaya cıkıyor (afffola) .Şimdi kutsal kitabımızda en büyük haramdır bu .
Peki böyle bir şeyi haram ve en büyük günahlardan sayan kitabımız o vakitlerde buna nasıl izin verdi?
Nisa suresi 23 .ayet
(Sizin üzerinize (şu kadınlar) haram kılınmıştır: Analarınız, kızlarınız, hemşireleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, birâderinizin kızları, hemşirenizin kızları; ve sizi emzirmiş olan süt analarınız, süt hemşireleriniz, zevcelerinizin valideleri, ve kendilerine mukarenette bulunmuş olduğunuz zevcelerinizden yanlarınızda bulunan üvey kızlarınız)

Haddimi aştıysam affola ...

İnsanlığın ikisinden olma çocukların eşleşmesi ile çoğalması için ensest ilşki ortaya cıkıyor (afffola) .Şimdi kutsal kitabımızda en büyük haramdır bu .
Peki böyle bir şeyi haram ve en büyük günahlardan sayan kitabımız o vakitlerde buna nasıl izin verdi?
Nisa suresi 23 .ayet
(Sizin üzerinize (şu kadınlar) haram kılınmıştır: Analarınız, kızlarınız, hemşireleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, birâderinizin kızları, hemşirenizin kızları; ve sizi emzirmiş olan süt analarınız, süt hemşireleriniz, zevcelerinizin valideleri, ve kendilerine mukarenette bulunmuş olduğunuz zevcelerinizden yanlarınızda bulunan üvey kızlarınız)

Sevgili Vera, Bu evlilikler o zaman Helaldi.Bu insanların çoğalması için şarttı.Ne zaman ki, insanlar çoğaldı, o vakit kardeş evliliği yasaklandı, akraba evlilikleri başladı.

ve DİNDE bir kural vardır; YENİ GELEN PEYGAMBERİN ŞERİATI( kural ve kanunları) ÖNCEKİNİ NESH EDER.

Yani çok şey vardır önceden helaldi, sonra haram oldu,
veya haramdı ,sonradan helal oldu.

Konu çok derin Sevgili EkSen

Ademoğulları söylemi ile Hz. Adem'i karıştırıyormuyuz acaba ?Oradaki ademoğulları insanoğulları Hz.Adem peygamber olabilir mi ? Bu durumda da Hz Adem ademoğullarına gönderilmiş peygambermidir ??
Yani yeryüzünde zaten bir hayat vardı ve onlara Hz.Adem halife olarak mı atandı ? Bir kişinin halife olarak atanması için dini öğretide bir insan topluluğunun olması şart bildiğim kadarıyla .Sonuçta peygamberler yol gösterici olarak gönderilir. Yanlışmıyım ?
Buradan da yol izlersek Hz .Adem ilk insan değilmi?

'Sanırım ben de senin gibi sesli düşündüm ?

Yarım yamalak bilgimle toparlamaya çalışayım sevgili Vera ..

Ademoğlu ile kastedilen Ademin oğulları ve kızları olan bizler yani insanlardır ..
İnsanın yani Ademin yeryüzüne halife kılınması ALLAH'ın yeryüzünde kurmuş olduğu düzene halife kılınmasıdır ki bunun içinde her türlü canlı mevcuttur .. Özellikle de CİNLER ..

Benim tahminime göre ipler ta en başından beri burada kopuyor, savaşımız bu yüzden başlıyor ..
Bizden önce hakimiyet cinlere aitti .. ALLAH'ın sevgili kullarıydılar onlar .. Sonra zaman içinde isyan edenler oldu, başkaldıranlar, ALLAH'ın hükümlerini tanımayanlar vs .. Zaman zaman içlerinde ki iyiler ve kötüler birbirleriyle savaştılar ..

Ve bir zaman sonra Rabbimiz insanı yani Adem'i yarattı ve onun için yeni bir düzen meydana getirdi, bu düzenin reisi olarak da İnsanı halife ilan etti ..

Bu noktada zaten ALLAH'ın gözünden düşmüş olan cinlerin bir de bizim yaratılmamız ve dahası onlara üstün kılınmamız hasebiyle azgınlıkları zirve yaptı ve Şeytan önderliğinde kıyamete kadar bizim halifeliğimize açtıkları savaş başladı ..

Şeytanın ALLAH'a itirazı İnsanın asla kendilerinden daha üstün bir varlık olmadığı yönündeydi oysa Rabbimiz bunun tam tersini buyurmuş ve ona da bizim üstünlüğümüzü kabul etmesini emretmişti ..

Velhasılı Adem Aleyhisselam dünya serüvenine başladığı vakit yeryüzünde başka insanlar olduğunu düşünmüyorum .. Onun yol göstericiliği kendinden meydana gelecek zürriyetineydi ..

Ali imran 59 / Allah'ın katında İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir ki , Allah O'nu topraktan yarattı ve ol dedi oluverdi ve işte böylece insanoğlu oluverdi.

Burada Hz. Adem ve Hz.İsa aynı yaratıldı mı denmek isteniyor? Toprak insan bedeni , ol dedim oluverdi de ruhun üflenmesimidir?
Ve sonrasında da insanoğluna bakara 30'DA belirtildiği gibi halife olarak mı atandı ?

Sesli düşünmelere devam edelim (:

Adem Aleyhisselam bir anne ve bir baba olmaksızın yaratılmıştır ..
İsa Aleyhisselam ise bir baba olmaksızın yaratılmıştır ..

Normal insanlar ise bir anne ve bir babadan yaratılmaktadır .. Dolayısıyla yukarıda ki iki yaradılış birbirine daha çok benzemektedir ..

Ana rahmini toprak gibi düşünecek olursan tohumsuz bir şekilde rahimde İsa'nın şekillenmesi Adem'in topraktan şekillenmesine atıf olarak gösterilmiş ..

Nisa suresi 23 .ayet

Şu videoyu bir izle bakalım ..

[YOUTUBE]OdZgI9bNwl0[/YOUTUBE]

EkSen hocam bi şey sormak istiyorum. Yanlışım varsa düzelt, Hz.Adem'in çocukları Habil-Kabil bildiğim kadarıyla tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Düşün yani ilk insan bunlar, ortada bi medeniyet var. Fakat tarihi araştırmalar da insanı sınıflandırırken avcı insan, toplayıcı insan vs. diye daha ilkel insanlar sınıflandırılıyor. Bu nasıl oluyor?

EkSen hocam bi şey sormak istiyorum. Yanlışım varsa düzelt, Hz.Adem'in çocukları Habil-Kabil bildiğim kadarıyla tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Düşün yani ilk insan bunlar, ortada bi medeniyet var. Fakat tarihi araştırmalar da insanı sınıflandırırken avcı insan, toplayıcı insan vs. diye daha ilkel insanlar sınıflandırılıyor. Bu nasıl oluyor?

5:27 - Onlara Âdem'in iki oğluyla ilgili haberi hakkıyle oku. Hani her ikisi birer kurban sunmuşlardı, birinden kabul edilmiş, diğerinden kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen, ötekine):" Seni öldüreceğim" demişti. Diğeri ise şöyle demişti: "Allah, yalnız kendisinden korkanlardan kabul eder".

5:28 - "Allah'a yemin ederim ki, sen beni öldürmek için bana el uzatsan da, ben seni öldürmek için sana el uzatacak değilim, ben âlemlerin Rabb'i olan Allah'tan korkarım.

5:29 - "Ben isterim ki sen, benim günahımı da, kendi günahını da yüklenip ateş halkından olasın! Zalimlerin cezası budur".

5:30 - Bunun üzerine kurbanı kabul edilmeyenin nefsi kendisini, kardeşini öldürmeye teşvik etti ve onu öldürdü. Böylece zarara uğrayanlardan oldu.

Kuran'da Habil ve Kabil ile ilgili ayetler bunlardır .. Birinin çiftçi birinin avcı olduğu geçmez ama diyelim ki öyle olmuş olsun .. Avcı insan döneminde toplayıcı insanlar olamaz mı ? Yani yerleşik yaşam içinde kimi avlanırken kimi de tarım yapamaz mı ?

5:27 - Onlara Âdem'in iki oğluyla ilgili haberi hakkıyle oku. Hani her ikisi birer kurban sunmuşlardı, birinden kabul edilmiş, diğerinden kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen, ötekine):" Seni öldüreceğim" demişti. Diğeri ise şöyle demişti: "Allah, yalnız kendisinden korkanlardan kabul eder".

5:28 - "Allah'a yemin ederim ki, sen beni öldürmek için bana el uzatsan da, ben seni öldürmek için sana el uzatacak değilim, ben âlemlerin Rabb'i olan Allah'tan korkarım.

5:29 - "Ben isterim ki sen, benim günahımı da, kendi günahını da yüklenip ateş halkından olasın! Zalimlerin cezası budur".

5:30 - Bunun üzerine kurbanı kabul edilmeyenin nefsi kendisini, kardeşini öldürmeye teşvik etti ve onu öldürdü. Böylece zarara uğrayanlardan oldu.

Kuran'da Habil ve Kabil ile ilgili ayetler bunlardır .. Birinin çiftçi birinin avcı olduğu geçmez ama diyelim ki öyle olmuş olsun .. Avcı insan döneminde toplayıcı insanlar olamaz mı ? Yani yerleşik yaşam içinde kimi avlanırken kimi de tarım yapamaz mı ?

Kuran'da geçip geçmediğini bilmiyorum genel olarak öyle bir inanış var onun için sordum. Tam anlatamadım aslında, avcı-toplayıcı kelimeleri demek istediğimi tam olarak karşılamamış. Şöyle diyeyim Hz.Adem ve onun çocukları vs.. ilkel olarak tanımladığımız bir insan değil sanırım? doğru mu?, Kuran'da geçiyor mu bilmiyorum ama Hz.Adem'in okuma yazma bildiğini de dile getirenler var. Bunun dayanağı Kuran mı diğer kutsal kitaplar mı bilmiyorum. Yani böyle bir bilgi var elimizde, uzaktan bakınca bizden bi farkı yok gibi. Normal bir medeni yaşamları var ben öyle anlıyorum. Fakat tarihi araştırmalara, bilimsel çalışmalara bakınca ilkel insanı görüyoruz, ateşle tanışması yazıyı kullanması, araç gereç yapılması vs. bunlar tek tek sınıflandırılıyor. Hz.Adem zamanında ilk insanlar böyleyse zamanla geriye doğru mu gittik? Sonuçta Hz.Adem soyundan geliyor herkes, bilgi-birikim gelecek nesile elbet aktarılıyordur, bu mantıkla düşünürsek sürekli bir gelişme hali var, fakat bakıyoruz tarihi dönemlere araç gereçle bile geç tanışan insanlar var, bu benim kafamı kurcalıyor. Ne demek istediğimi anladın mı anlamadın bilemiyorum, umarım anlatabilmişimdir.

Geri