the last duel'i izledim. ridley scott'ın son zamanlarda çektiği en güzel film. başroldeki genç kadını daha önce hiç izlememiştim ama erkek oyuncular çok bilindik. matt damon, adam driver ve ben affleck. bu kadrodan beklendiği üzere oyunculuklar oldukça başarılı. hikaye olarak da sürekleyici.
film, ortaçağ fransa'sında geçiyor ve fransa tarihindeki son "dövüşle yargılanma" olayını ele alıyor. büyük ama maddi sıkıntılar yaşayan bir aile liderinin (matt damon) henüz çocuğu (varisi) olmamıştır ve hem maddi sıkıntılarını çözmek, hem de çocuk sahibi olabilmek için başka bir büyük ailenin kızıyla evlenir. fakat bu aile politik sebeplerle hain ilan edilmiş ve itibarsızlaştırılmıştır. bu sebeple normalde kızlarının dengi olmasa da, itibarlı ve görece varlıklı bir koca adayı olduğu için hiç düşünmeden kızlarını evlendirirler.
kız çok güzel ve akıllıdır, girdiği her ortamda dikkat çekmektedir. haliyle yanlış kişilerin dikkatini çekmesi de uzun sürmez. çok geçmeden kocasının yakın arkadaşı olan yakışıklı, zengin ve nüfuzlu bir adamın markajında bulur kendisini. bir gün kocası işleri sebebiyle şehirden uzağa gittiğinde, bu adam çıkagelir ve bir tecavüz olayı gerçekleşir. sonrasında iş önce bölgenin kont'una, oradan da kral'a kadar gider. yargılanma olur.
yönetmen bu olayı üç kişinin gözünden ayrı ayrı aktarır. sırasıyla hem tecavüzle suçlanan adamdan, hem tecavüze uğrayan kadından, hem de kadının kocasından dinleriz olayları. finalde işin içinden çıkılamaz (aslında seyirci bir karar vermiştir) ve uzun zamandır yapılmayan şekilde, ölümle yargılanma, yani "düello" yapılır. kimin haklı olduğuna tanrı karar verecektir. bu, fransa tarihindeki son düellodur.
kostümler, mekanlar, savaş sahneleri, her şeyiyle güzel bir film. izleyin.