Dostluğun cinsiyeti olur mu ?

Konu sahibi son olarak 1664 gün önce görüldü
Yani erkek arkadaşlarımla daha iyi anlaşabiliyorum. Kızlara bir şey diyince yanlış anlaşılma oranım yükseliyor çünkü. Ama erkekler öyle mi? Canım erkekler skljs

Bu konuda hiç yanılmadım. Durumu ben abazan değilim mesajlarıyla kotarmaya çalışanlar " şey, şey, şey" diye yanıp tutuşuyor, eminim. Ve dostum dedikleri kadından bir sinyal alsalar nefesleri kesilircesine hareket ederler. Kaldı ki ünlü bilim insanları da bu konuda hemfikir.
Kısaca siz siz olun, arkadaşça yanınıza yaklaşan abazan ve sinsi Meriçlerden uzak durun, niyetleri bariz belli :D

@blackheart senin verdiğin örnek mümkün ve her kadın ne yazık ki böyle bir durum ile karşılaşmış olabilir ancak bu her erkek / kadın arasında geçerli olmuyor. Bu tip örnekleri elersin ve cümle de şöyle başlar: Ben seni hiçbir zaman dost olarak görmedim aslında v.s

@blackheart senin verdiğin örnek mümkün ve her kadın ne yazık ki böyle bir durum ile karşılaşmış olabilir ancak bu her erkek / kadın arasında geçerli olmuyor. Bu tip örnekleri elersin ve cümle de şöyle başlar: Ben seni hiçbir zaman dost olarak görmedim aslında v.s
@Lefty, erkekler çekim hissetmedikleri kadınlardan uzak dururlar. Yani bir erkek, bir kadınla yakınlık kuruyorsa bunun tam olarak nedeni cinsel çekimdir. Ve ilk fırsatta da bu açığa çıkar. Onlarca makale var bu konuyla ilgili.

@Lefty, erkekler çekim hissetmedikleri kadınlardan uzak dururlar. Yani bir erkek, bir kadınla yakınlık kuruyorsa bunun tam olarak nedeni cinsel çekimdir. Ve ilk fırsatta da bu açığa çıkar. Onlarca makale var bu konuyla ilgili.
Arada biyolojik çekim oluşmuyorsa ağzınla kuş tutsan olmaz ve eğer öyle olsaydı her çekici kadın her çekici erkeğe çekim duyardı ve ortalık da çok karışırdı. Güzel bir kadın ile yakışıklı bir erkek pekala dost olabilir ve irade de var insanda, bu kadar basit değil ilgi duymak.

Arada biyolojik çekim oluşmuyorsa ağzınla kuş tutsan olmaz ve eğer öyle olsaydı her çekici kadın her çekici erkeğe çekim duyardı ve ortalık da çok karışırdı. Güzel bir kadın ile yakışıklı bir erkek pekala dost olabilir ve irade de var insanda, bu kadar basit değil ilgi duymak.
İrade ayrı bir konu. İradeli davranılabilir ama bir çekim olduğu gerçeğini değiştirmez. Yukarıdaki tatil örneğinde bahsettim. . Kadın dost görebilir ama erkek yakınlık kuruyorsa bunun nedeni cinsel çekimdir.
Eğer verdiğim örnekte, erkek de tokat atar diyorsan sana katılacağım. Ama yok, tokat atmayabilir diyorsan Freud'un yıllar önceki tespiti haklıdır bence :)

Başka bir psikologdan alıntı :

"Kadınlar arkadaş olarak gördükleri kişilerle yakın temasta olmak, sarılmak ve duygularını aktarmak isterler. Oysa erkekler, kadın arkadaşlarına dokunurken kendilerini rahat hissetmediklerini dile getirmişlerdir.
Erkeklerin daha çok cinsel ilişki kurmak istedikleri kadınlara karşı fiziksel ve sözlü temasta bulunmaya eğilimli oldukları da kitabın araştırma sonuçları arasında yer alır. Bunun dışında "arkadaşlık" çerçevesi içerisinde erkeklerin kadınlarla yaptıkları sözlü iletişimlerde kadınların konuşma tarzlarını kendilerine yakın bulmadıkları ve bu sebeple de kadınlarla arkadaşlık kurmaya gönülsüz oldukları da söylenebilir."

İrade ayrı bir konu. İradeli davranılabilir ama bir çekim olduğu gerçeğini değiştirmez. Yukarıdaki tatil örneğinde bahsettim. . Kadın dost görebilir ama erkek yakınlık kuruyorsa bunun nedeni cinsel çekimdir.
Eğer verdiğim örnekte, erkek de tokat atar diyorsan sana katılacağım. Ama yok, tokat atmayabilir diyorsan Freud'un yıllar önceki tespiti haklıdır bence :)
O kadar çok olasılıklı bir konu ki verdiğin örnek ve her şekilde sonuçlanabilir ancak burada anlatmak istediğim "kadınla erkek dost olamaz." diye bir bakış açısının hayatta karşılığı olmadığı gerçeğidir.
Toplumdan topluma ve yetiştirilme tarzına göre bakış açısı değişiyor ve bazı erkekler hiçbir kadını dost da göremeyebilir ancak bu her erkek için geçerli değildir. Çok sayıda erkek dostum var ve kimisi de yirmi yıllık ve ne onlar vasıfsız-tipsiz ne de ben fakat sonuçta bizler dostuz ve arada çekim oluşmuyor. Dost görüp de farklı davranan da çıktı ancak ona da yapacak bir şey yok, bir daha görüşülmedi o kadar.

kim ne yazmış ilk sayfaları okumadım, son sayfalarda yazılanlar gözüme çarptı sadece. uzun uzun yazışmışlar. blackheart bir videoyla yazdıklarını özetleyebilirsin.

Başka bir psikologdan alıntı :

"Kadınlar arkadaş olarak gördükleri kişilerle yakın temasta olmak, sarılmak ve duygularını aktarmak isterler. Oysa erkekler, kadın arkadaşlarına dokunurken kendilerini rahat hissetmediklerini dile getirmişlerdir.
Erkeklerin daha çok cinsel ilişki kurmak istedikleri kadınlara karşı fiziksel ve sözlü temasta bulunmaya eğilimli oldukları da kitabın araştırma sonuçları arasında yer alır. Bunun dışında "arkadaşlık" çerçevesi içerisinde erkeklerin kadınlarla yaptıkları sözlü iletişimlerde kadınların konuşma tarzlarını kendilerine yakın bulmadıkları ve bu sebeple de kadınlarla arkadaşlık kurmaya gönülsüz oldukları da söylenebilir."
Sarılmak; Oksitosin hormonu salgılatır ve bu da kadın için güven duymak anlamına gelir ki zaten güven hormonu olarak da geçer ancak sadece sarılmak ile çok fazla salgılanmaz.
Erkek de kadınla yakın ilişki kurmadan, bu hormonun aşk düzeyinde salgılanmasını sağlayamıyor ( kadın açısından olmuyor ) yani arada bağlılık oluşturmaya yetecek miktar salgılanmıyor ve erkek de bunu içgüdüsel olarak biliyor, kadınla yakınlaşmak istiyor ancak hangi kadınla? Her kadınla değil, ona sadece Vasopressin salgılatabilen kadına yakınlık duyuyor ya da aşık oluyor, her kadına değil ya da her güzel kadına değil.
Gerçek manada dost ise bir kadın ve erkek, demek ki arada bu iki hormon yok demektir. Bu hormonlar zorla ya da keyfi salgılanmaz.

Sarılmak; Oksitosin hormonu salgılatır ve bu da kadın için güven duymak anlamına gelir ki zaten güven hormonu olarak da geçer ancak sadece sarılmak ile çok fazla salgılanmaz.
Erkek de kadınla yakın ilişki kurmadan bu hormonun aşk düzeyinde salgılanmasını sağlayamıyor yani arada bağlılık oluşturmaya yetecek miktar salgılanmıyor ve erkek de bunu içgüdüsel olarak biliyor, kadınla yakınlaşmak istiyor ancak hangi kadınla? Her kadınla değil, ona sadece Vasopressin salgılatabilen kadına yakınlık duyuyor ya da aşık oluyor, her kadına değil ya da her güzel kadına değil.
Dost ise bir kadın ve erkek, demek ki arada bu iki hormon yok demektir. Bu hormonlar zorla ya da keyfi salgılanmaz.

@Lefty , sen ilişkiye tamamen kendi açından bakıyorsun. Dolayısıyla kadınlar olaya kendi açılarından bakarak dostlukta cinsiyet olmaz diyorlar. Çünkü çevrelerindeki "çok iyi anlaşıyorum, hatta kız arkadaşlarımdan daha iyi anlaşıyorum." şeklinde kodladıkları erkek arkadaşlarının kendileri gibi düşündüğünü zannediyorlar.
Fakat, bu konuyla ilgili bilimsel araştırmalar var ve istisnalar dışında araştırmaların sahibi insanlar da dolaylı olarak olmaz diyor.
Paylaştığım makale bir araştırmanın sonucudur. Keza Freud, "Hiçbir erkek birlikte olmak istemediği kadınla yakın arkadaşlık kurmaz." derken bir araştırmaya dayandırıyor söylediklerini.
Yani, sen kendi düşüncelerine, bakış açına göre yorumlarken, olmaz diyen psikologlar araştırmalarla yorumluyor. O bakımdan zaten olmaz diyorum. Tabii çok çok nadir istisnalar söz konusu olabilir ama bu da geneli bozmaz.

bir kadın ve erkek dost olabilir ancak sosyal psikolojide maruz kalma etkisi diye bir şey vardır, bunu her zaman savunurum.
eğer bireyler kendileri dışında üçüncü bir kişiyle etkileşimde değilse, maruz kalma süreleri arttıkça birbirlerinden etkilenmeye başlayacaklardır. bu yüzden karşıt ilişkilerde tek arkadaş durumu tehlikelidir her iki taraf için de.

bu arada maruz kalma etkisi pozitif sonuçlar içermek zorunda değil, negatif sonuçlar doğurup kişileri birbirinden soğuta da bilir.

Vardı böyle bir konu. Dedik hep. Yedi saniyede bir seks düşünüyoruz biz. Yine de siz bilirsiniz tabi.

mühendislik okudum sınıfta sadece 3 kızdık ve nası nası yani erkeklerlen dost olmayayım :))))))))))

@Raskolnikov neler duyuyorum böyle?......... bu d0ru msdklvfjkjdchskjhfdkshf
çok değişkenin olduğu bir denklem bu kjdfjk temelde erkeğin dürtüsünün kadına göre daha güçlü olduğu inkâr edilemez ama sebepleri var. erkeğin her zaman o duvarı aşmaya daha meyilli olmasının sebebi bunun kendisine maliyetinin daha az olmasından. erkek "sarılıp öpünce duramadım" dediğinde genel kabul görür ve normal karşılanabilir bir şey olur, hatta sırtı sıvazlanır inceden aferin çekilir, ama kız için aynı şey geçerli olmaz. kız, eğer araları bozulursa, o çocuk için bile yollu oluverir.

o bakımdan doğuştan gelen antik kodlarımızdan ziyade toplumun cinsiyetlere biçtiği rollerle alakalı bu. erkeklere çok yüklenmeyelim bu konuda dkfjk gerçi erkek egemen toplumdayız, nasıl yüklenmeyeceksin? mesela semavi din öğretilerinden ve genel ahlak anlayışından izole bir toplumda, cinsellikle alakalı tabuları bulunmayan bir yerde, birebir aynı şeyleri konuşmak mümkün olmazdı diye düşünüyorum. sonuçta kabile halinde çıplak dolaşan, karısını misafirine hediye eden kitleler de yaşıyor dünyada. öyle bir toplumda "aramızda bir çekim oluştu ve seviştik" demek, kadın için de erkek için de normal bir şeydir herhalde. hatta belki info vereceğin bir şey bile değildir.

Sosyal yaşamı aktif olan erkeklerin, kadınlarla daha rahat iletişim kurabildiği bir gerçek ancak dost olmak ayrı bir konudur yani arkadaşlık yapmak ile karıştırılmaması gerekiyor. Erkeklerin birliktelik yaşama ihtimali olacak kadınlara yakın durması ya da arkadaşlık etmesi ile dostluk göstermesi aynı anlama gelmez. İnsanlar arası ilişkileri belirlerleyen feromonlar bile insanların birbirine çekim duymasına çoğu zaman engeldir ki iyi ki de böyle yoksa ortalık çok karışırdı.

Erkeğin niyeti ilk fırsatta kadın ile yakınlaşmak ise zaten onu hiçbir zaman dost olarak görememiştir.

Çevremizde çok sayıda arkadaşımız var ve kimisi evli kimisi de birliktelik yaşıyor, şimdi tüm bu insanlar her arkadaşlık kurduğu karşı cinsiyet ile ilişki yaşama hayali mi taşıyorlar? İsteseler de yaşayamazlar çünkü biyolojik gerçekler bu duruma imkan vermez ve bu sebeple dostluk kavramını; özel ilişkiye dönüşüm fırsatı olarak ele almamak gerekiyor. Karşı cinsiyete çekim duymanız için çok farklı etkenler bir araya geliyor da ilişki başlıyor yoksa o kadar da kolay değildir.

Hayatı boyunca hiç çekim duymadığı bir kadına denk gelen erkek olmadı mı? Başkasının beğendiği ama size hiç de hitap etmeyen birisi ile karşılaşmadınız mı? Çıkmaması mümkün değil çünkü cinsel çekim için yakışıklılık ya da güzellik yeterli değildir.

Son düzenleme:
Yine namaza kalkmış iki gözümün çiçeği

Geri