Dostluğun cinsiyeti olur mu ?

Konu sahibi son olarak 1664 gün önce görüldü
Sosyal yaşamı aktif olan erkeklerin, kadınlarla daha rahat iletişim kurabildiği bir gerçek ancak dost olmak ayrı bir konudur yani arkadaşlık yapmak ile karıştırılmaması gerekiyor. Erkeklerin birliktelik yaşama ihtimali olacak kadınlara yakın durması ya da arkadaşlık etmesi ile dostluk göstermesi aynı anlama gelmez. İnsanlar arası ilişkileri belirlerleyen feromonlar bile insanların birbirine çekim duymasına çoğu zaman engeldir ki iyi ki de böyle yoksa ortalık çok karışırdı.

Erkeğin niyeti ilk fırsatta kadın ile yakınlaşmak ise zaten onu hiçbir zaman dost olarak görememiştir.

Çevremizde çok sayıda arkadaşımız var ve kimisi evli kimisi de birliktelik yaşıyor, şimdi tüm bu insanlar her arkadaşlık kurduğu karşı cinsiyet ile ilişki yaşama hayali mi taşıyorlar? İsteseler de yaşayamazlar çünkü biyolojik gerçekler bu duruma imkan vermez ve bu sebeple dostluk kavramını; özel ilişkiye dönüşüm fırsatı olarak ele almamak gerekiyor. Karşı cinsiyete çekim duymanız için çok farklı etkenler bir araya geliyor da ilişki başlıyor yoksa o kadar da kolay değildir.

Hayatı boyunca hiç çekim duymadığı bir kadına denk gelen erkek olmadı mı? Başkasının beğendiği ama size hiç de hitap etmeyen birisi ile karşılaşmadınız mı? Çıkmaması mümkün değil çünkü cinsel çekim için yakışıklılık ya da güzellik yeterli değildir.

@Lefty , bahsettiğim şey erkeğin yakınlık kurduğu her kadınla sevişme isteği duyması değil. Yani bir erkek, bir kadınla salt seks için yakınlık kuruyor demiyorum, farkı anlamak gerek.
Tam olarak demek istediğim şey şu : Bir erkek bir kadınla yakınlık kuruyorsa, samimi arkadaşlık yapıyorsa onu hoş bulduğu içindir, sadece saf arkadaşlık duygusu asla söz konusu değil.
Bu durum her an onunla sevişme hayali taşıdığı anlamına gelmiyor ama şartların oluşması durumunda sevişme isteğini asla reddetmez anlamına geliyor. Fakat, kadın reddedebilir.. Çünkü kadının yakınlaşma isteği sadece arkadaşlık olabilir. Zaten tatil örneğini de bu yüzden verdim. Ve çoğu ilişkinin başlangıç hikayesinde arkadaşlık geçmişi vardır. Bu durum bile aynı cins insanlarla, karşı cins insanların arkadaşlık konusundaki durumunu gösterir. Eğer saf arkadaşlık hisleri söz konusu olsaydı, o insanlar sevgililik seviyesine çıkamazlardı.
Evli insanlar konumuz dışında, onlara bakış açısı daha da farklı.

Mesela aşağıdaki video yine araştırmalara dayanan bir içeriğe sahip..

Kendine dost tutmuş muhabbeti vardı 90'lar da

Erkekler doğaları itibarıyla duygusal olarak yoğunlaşmaya müsaitler maalesef. Aksi takdirde kadınlara kıyasla çok kaliteli dostlukları oluyor.

"Erkoklor doygosol yoğonlosmoyo mosoit" ya bırak allasen. Ne biliyorsun erkek doğası hakkında. Erkek yanında gözünüz kaşınız ayrı oynuyor farkında bile değilsiniz. Nere yogunlaşayım kadın memeyi burnuma sokmuş.

Sürekli erkekler üzerinden yorumlar yapılmış, kadınlar hiç arkadaşlarını arzulamaz zaten.
Konu müthiş hal almış yalnız. Biyoloji, felsefe, edebiyat, tarih öncesi kabileler.. harika bir forum burası ya, müthiş..

Durumun bahsettiğim şekilde olduğunu siz de iyi biliyorsunuz. Evet benim birkaç gözlemim ve deneyimim genelleme yapmak adına yeterli olmayabilir. Fakat durumun bu yönde olduğu gerçeğini değiştirmez.
Biri "kaşın gözün oynamasıyla" bakış açısını değiştirir bir başkası kurduğu kaliteli diyaloğu hayatının geneline yayma arzusuyla. Beklentiler iletişimin seyrini değiştirme noktasında önemli rol oynar.

@blackheart
Sinan Canan, doğru söylüyor ve dediklerine hiçbir itirazım bulunmuyor. Kadınlar, mutlaka dost bildiği erkeklerin zamanla değişen tavırlarına şahit olmuştur ancak o erkekler de hep şu cümleyi kurar: "Ben seni hiçbir zaman dost olarak görmemiştim."

Bizim bahsettiğimiz örneklerde ise dostluk kavramı artık belli bir düzeye ulaşmış ve buradan dönüş yok aşamasına gelenler.

Erkeklerin, ilk başta çekici bulduğu kadınla arkadaşlık kurma çabası zaten bilinen bir durum ancak zamanla bu bakış açısının değiştiği örnekler de var.

"Kadınla erkek asla dost olamaz ve değişen koşullarda birbirlerine ilgi de duyabilirler." kısmına ben katılmıyorum yani bu kişilere "Etrafta insan mı kalmadı da dostum dediğin kişiye yöneliyorsun?" diye sormak gerekiyor.

Bana bir harf ögretenin 40 yil kölesi olurum.
Ban yetkim yok bu arada.
Olsa belki...

Ama benim yazdigim daha mantikli oldugu icin.sss
Bu konularda üstad sensin.ddd
Olurmu hiç oyle sey engin bir bilgi denizisiniz efenim. Bizimkiler curuk carik gereksiz bilgiler. D

Olurmu hiç oyle sey engin bir bilgi denizisiniz efenim. Bizimkiler curuk carik gereksiz bilgiler. D
Beynimi bootla nolur..dd Gereksiz bilgi diye bir sey yoktur Sakla samani gelir zamani annem.
Bana bir film tavsiye edersin?

when harry met sally'e göre kadın erkek dost olamıyor ksksk elin amerikalısı bu kadim soruya bir filmle cevap vermiş :D

ya bana kalırsa kadın-erkek dostluğu mümkün. ancak iki taraf da bekarsa ya da herhangi birinin gönlünde birisi yoksa, arkadaşlığın sevgililiğe dönüşme ihtimali hep bir yerde durur. dünyanın dört bir yanı bu örneklerle dolu. iki taraf da bekarsa, kimsenin gönlünde/hayatında biri yoksa bu ihtimal o kadar da kötü değil zaten.

demem o ki dostluğun cinsiyeti olur. kimse ayak yapmasın. ama kadın-erkek dostluğu da mümkün. dönüşme ihtimali de mümkün. öyle çok ahkam kesmek mümkün değil. sınırları iyi belirlemek lazım. fikrim bu yönde.

dostluğun cinsiyeti umarım karşı cins değildi, kendimi tutamam.

en yakın arkadaşlarım senelerdir karşı cins, en azından istisnasız hepsi dinlemeyi biliyor

bacanağa sorsan bas ampüle amuha

Eşcinseller açısından ele alırsak; heteroseksüel kadın / erkek asla lezbiyen / gay ile arkadaş olamaz çünkü mutlaka karşı tarafın aklından başka şeyler geçebilir, peki gerçekten de öyle midir?

Kadın ve erkeğin dost olamayacağı düşüncesi, daha çok anketlere verilen cevaplar üzerinden şekillenmiş çünkü katılımcılar genelde bu yönde yanıtlar vermişler.

Kendi adıma bu bakış açısında başka bir detay daha görüyorum ki o da; ilişki yaşayan tarafların birbirini kıskanması sonucu, arkadaşlık kurduğu karşı cinsiyetten rahatsız olma durumudur çünkü onu potansiyel rakip olarak görüyor.
Eşi ya da sevgilisinin, karşı cinsiyetten arkadaşları ile vakit geçirmesini kaç kişi kabullenebilir ya da kıskançlık yapmaz? Ülkemiz bazında ele alırsak oran çok düşüktür.

Kişi kendi sınırlarını belirleyebiliyorsa sorun çıkmaz ancak iradesine güvenmeyenler açısından elbette çok büyük riskler barındırdığı da bir gerçek...

Geri