Dinimize neden bu kadar saygımız azalıyor sizce?

Konu sahibi son olarak 2395 gün önce görüldü
ForseTi

Ben burada propaganda yapmaya çalışmıyorum, sizden de aynı sağduyuyu bekliyorum.

Sonrasında şöyle düşünün ben 2000 yılında ilköğretime başladım 14 yıldır evrimle ilgili tek satır görmedim, eskiden varmış o yüzden o konuda sizi haklı kabul edip şunu sormak istiyorum:

Peki sizin beklediğiniz duyarlılığı hangi din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kitabı gösteriyor?

Bir bilim kaynağında -ki ders kitaplarının bilimsel yönleri tartışılmaya bile açık değil, tamamen otoritenin kitle kontrol araçlarından bahsediyoruz- dinin ve dini olguların yer alması ne kadar mantıklıdır, yada bir din yada dini öğreti kitabında bilimin yer alması ne kadar tutarlıdır?

Zaten darwinizim bilimsel olarak çökertilmiştir.Çünkü bilimsel olabilmesi için gözlemlenebilir olması gerekir.Türlerin değişimi diyorlar ama bir örnek bile gösteremiyorlar.Tabi darwine baktığımızda insandan farklı bir şey olduğunu görüyoruz neyse bu da tuzu olsun..Ortaya atılan bu fikir akımının uydurmadan ibaret olduğunu çıkarıyoruz.
Bu arada şunu da merak etmiyor değilim Müslümanlardan başka kimse din değiştirmiyor acaba bu neden kaynaklanıyor?

kromozom konusu bile yeterli cevaplar içeriyor kendileri de araştırabilir zaten ama Dini inannlar içinde olanların bilimden uzak olduğu düşüncesine kapılanlar yanılırlar gerisi sadece laf ebeliği

birçok nedeni var
bunlar; toplum, eğitim, saygı, maddi ve manevi herşey

Bir toplumun eğitim seviyesi, okur - yazarlığı gibi etkenler dine bakışı değiştirir.
Nasıl oluyor peki?
Eğer okuma yazma bilmiyorsa ve inanmış olduğu dinin kitabını okumamışsa ve hiçbir konuda bilgisi yoksa o insanı çevresindekiler istediği gibi yönlendirir.

Mesela Türkiyeyi örnek alalım.
Sözde %80 - %85 arası Müslümanız diyoruz ama %10 ya da %20 si dinini yani inancını yerine getirebiliyor, geriye kalanlar ise ona buna inanarak kulaktan dolma şeylerle inancını yerine getiriyor.

SiNGo

Sizin kaynağınız Ayşegül kitapları mı? Müslümanlardan başka kimsenin din değiştirmediği konusunda kaynağınız nedir? Darwinizmin yada evrim teorisinin çökertildiğine dair kaynağınız nedir? Örnek olmadığı veya anti-tezlerin geçerli kabul edildiğine dair kaynağınız nedir?

Gerçekten bu tavırlarınız yüzünden insanların İslam'ı yada mensubu olan Müslümanları yanlış tanıdığı yada bu kavramlardan soğuduğunu hiç düşündünüz mü?

ForseTi

Yanılgı içinde olan sizsiniz, pek çok dindar hatta Müslüman bilim insanı vardır ve bilime oldukça katkıda bulunmuşlardır.

Tabii genel olarak kimse bir kitleyi cehalet yada "kandırılmışlık" ile suçlayamaz. İnanç bir tercih meselesidir bunun cehaletle okumamışlıkla ilgisi yoktur.

Sizin yanlışınız ateist kimseleri sizin inançlarınızı yok etmek için gönderilen ajanlar zannetmeniz.

Her etkinin bir tepki yaratacağı fizik kurallarınca yaşadığımız gezegene ait bir kural olarak ortaya konmuş bulunmakta. Toplum dinamiklerindeki eğilimleri ve değişimleri bu minvalde değerlendirmek tarihsel süreçteki sebep sonuç ilişkilerini daha iyi kavramayı sağlayacaktır.

Suçlamaya odaklı, belirli düşüncelerle tek düze yapılan araştırmaların ve öğrenmelerin hiçbir zaman gerçeği kavramaya yeterli olmayacağı bilinmekte.

Hayatları boyunca okumadıkları yazarlardan ve kitaplardan ahkam kesenler yazdıklarıyla en azından ismi geçen eser ve yazarları bilenler için sığlıklarını ispat halindedir.

Bence bu duruma sebep olan en temel süreç dinin kullanılmasıdır. Dinin para için kullanılması, dinin siyaset için kullanılması, dinin rant için kullanılması, dinin mevki için kullanılması...

Ekonomide "yeşil sermaye" gibi bir terim varken ve din parayla ilintiliyken bu ilişki çerçevesinde saygı azalıyor.

"Para tekkeyi bozar" söylemi hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. İşlerinin bozulmaması için yurt dışına fuhuş turlarına çıkan (iş gezisi maskesiyle elbet), yurt içinde, gündelik yaşamda ve ticari ilişkilerde sofu takılan çok insan tanıyorum. Bir tanesi Almanya'da başka bir tüccara yakalanınca, kendisine pahalı hediyeler göndermek zorunda kalarak, uzlaşma yoluna gitti.

Burada bu insanlara mı kızmalı, bu insanların böyle bir baskı altında kalmalarına sebep olanlara mı?

Birileri "din din din" diye bağırdıkça karşılarında "başka bir din başka bir din başka bir din" nağraları eksik olmayacaktır. Yıllardır dinler arası mücadele devam etmekte, inanç sistemleri birbirleriyle olan mücadelelerine inançsızları da saf olmadıkları, kendilerinden yana olmadıkları gerekçesiyle sürüklemektedir.

Beni düşman göreni, bana saygı duymayanı, beni sevmeyeni benim sevmeme gerekçe nedir? Nefreti eken ben değilim.

Kâfirleri dost edinen, Allah’ın dostluğunu bırakmış olur. Al-i İmran 28

Ey Nebi, kâfirlerle [silahla] ve münafıklarla [öğütle, delille, belgeyle] cihad et, [öğüt de kâr etmezse] onlara sert davran! Onların gidecekleri Cehennem, ne kötü yerdir. Tevbe 73, Tahrim 9

Eshab-ı kiram (Kâfirlere gazap ederler, birbirlerine merhametlidirler) diye övülüyor. (Feth 29)

İsyan edenlere düşmanlık ederek, Allah’a yaklaşın! Deylemi

Kâfirlerle mal, can ve dilinizle cihad edin! Redd-ül-muhtar

Ebu Musel Eşari hazretleri anlatır:
Halife Ömer'e (Hıristiyan kâtibim çok işe yarıyor) dedim. “Niçin bir Müslüman kâtip almadın? (Ey müminler, Yahudi ve Hıristiyanları sevmeyin) âyetini işitmedin mi sen?” dedi. Ben de, “Onu dini için değil, kâtipliği için aldım” dedim. “Allahü teâlânın hakir ettiğine ikram etme! Onun zelil ettiğini aziz eyleme! Allah’ın uzaklaştırdığına yaklaşma” dedi. “Ama Basra’yı onunla idare edebiliyorum” dedim. “Hıristiyan ölürse ne yapacaksan, şimdi onu yap! Hemen onu değiştir” dedi.

Ey müminler, mümin olmayan kâfirlerle dost olmayın! Âl-i İmran 118

İbrahim ve Onunla beraber olan müminlerin sözlerinden ibret alın! Onlar, kâfirlere dediler ki: Biz sizden ve putlarınızdan uzağız. Dininizi beğenmiyoruz. Allah’a inanıncaya kadar, aramızda düşmanlık, nefret vardır. Mümtehine 4

Fazla uzatmaya gerek yok. Fazlası var. Son olarak kafirin ne olduğunu bilmeyenlere izah edelim ki, "burada size düşmanlık yok" demesinler.

Kâfir, (Arapça: كافر - kāfir, çoğulu: كفّار - kuffār, kadın için kâfire kullanılır, çoğulu: kevâfir) İslam dini terminolojisinde küfür işleyerek dinden çıktığı düşünülen veya hiç Müslüman olmamış kişiye denir.

@ForseTi

Yanılgı içinde olan sizsiniz, pek çok dindar hatta Müslüman bilim insanı vardır ve bilime oldukça katkıda bulunmuşlardır.

Tabii genel olarak kimse bir kitleyi cehalet yada "kandırılmışlık" ile suçlayamaz. İnanç bir tercih meselesidir bunun cehaletle okumamışlıkla ilgisi yoktur.

Sizin yanlışınız ateist kimseleri sizin inançlarınızı yok etmek için gönderilen ajanlar zannetmeniz.

birincisi ben sana özel bir şey söylemedim bunu ikincisi genel bir konu bu tartışma knusu dediğin gibi saygının azaldığı kesindir bu forumun bir çok yerinde bunu görmek zor değildir ki yine diyorum genel konuşuyorum üçüncüsü beni tanımıyorsun güzel kardeşim ateistlere bakış açımı da bilmiyorsun kelamımız geçmedi karşılıklı dördüncüsü suçlama tavrında konuştuğumu söyleyip ajanlar zannediyorsunuz tarzındaki anlatım kendi kişiliğinize ters düşüyor şuan sizin de tavrınız farklı olmadı neyse uzatma derdinde değilim hayırlı geceler

@SiNGo

Sizin kaynağınız Ayşegül kitapları mı? Müslümanlardan başka kimsenin din değiştirmediği konusunda kaynağınız nedir? Darwinizmin yada evrim teorisinin çökertildiğine dair kaynağınız nedir? Örnek olmadığı veya anti-tezlerin geçerli kabul edildiğine dair kaynağınız nedir?

Gerçekten bu tavırlarınız yüzünden insanların İslam'ı yada mensubu olan Müslümanları yanlış tanıdığı yada bu kavramlardan soğuduğunu hiç düşündünüz mü?

Çünkü İslam dinine sürekli bir saldırı var.Bakın bilim ne diyor :Bir şeyin varlığına inanmak için dokunabilmemiz veya hissedebilmemiz lazım ama darwinizim teorisinde buna dair herhangi bir bilimsel bulgu yok bilimsel olmadığını savunanlar da gayet iyi biliyor çünkü örnek göstermekte aciz kalıyorlar.İlk kaynak biz olmalıyız çünkü hiç bir kimse çıkıp diyemez türlerin değişimini gördüm neden?Çünkü böyle bir durum söz konusu değil.Tavrımı neden eleştiriyorsunuz ben sadece düşüncemi yazdım bu yazdıklarım bir insanı neden dine karşı soğutsun ki sonuçta bunlar bir gerçek lütfen öncelikli kaynak vicdanımız olmalıdır.

ForseTi

Son yazdığımın ilk kısmı size kalanı konudaki hakim görüşe ithafendi, yoksa sizinle çok güzel bir şekilde konuştuğumuz kanaatindeyim. Bilahare bu konuyu özel olarak detaylı bir şekilde konuşmayı isterim. Size de iyi geceler.

Evrim teorisini ve Darwinizm'i ateizmin genel dayanağı ve var oluş sebebi değildir. Bunu bu şekilde yorumlamak, konu başlığıyla gerçekten ilişkili.

Bilmediğiniz inançlar yada inançsızlıklar hakkında atılıp tutulması size ve görüşlerinize antipati toplar.

Kaldı ki evrim teorisinin yanlış olması teizmin teorisini doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Sayın SiNGo

Bunlar sizin düşünceleriniz ise eğer, saygım sonsuz. Ama bu teoriler çürütülmüştür, bu kesindir gibi tabirler kullanmanız çok sakıncalı. Çünkü evrim teorisi ki teori diyorum farkındaysanız, henüz tam anlamıyla ispat edilebilmiş bir teori değildir. Yalnız şöyle ki insan da dahil çoğu canlının fizyolojik durumunu açıklayabilen tek dal da biyolojik evrimdir. Yani sonuç olarak baktığımızda bir terazisi varsa bu işin evrim teorisi olumlu ve kanıtlanmış noktasına kanıtlanmamış ve çürütülmüş noktasından daha yakındır. Ama dediğim gibi hiçbir şekilde ne olumlu ne de olumsuz kesinlik içeren ibareler kullanılamaz.

Eğer bu konu hakkında samimiyetle ikimizin de şahsi fikirleri olmaksızın bilgi alışverişinde bulunmak isterseniz bir mesaj atmanız yeterli, ben de sizin kaynaklarınızı görmek isterim şahsen.

Sayın @SiNGo

Bunlar sizin düşünceleriniz ise eğer, saygım sonsuz. Ama bu teoriler çürütülmüştür, bu kesindir gibi tabirler kullanmanız çok sakıncalı. Çünkü evrim teorisi ki teori diyorum farkındaysanız, henüz tam anlamıyla ispat edilebilmiş bir teori değildir. Yalnız şöyle ki insan da dahil çoğu canlının fizyolojik durumunu açıklayabilen tek dal da biyolojik evrimdir. Yani sonuç olarak baktığımızda bir terazisi varsa bu işin evrim teorisi olumlu ve kanıtlanmış noktasına kanıtlanmamış ve çürütülmüş noktasından daha yakındır. Ama dediğim gibi hiçbir şekilde ne olumlu ne de olumsuz kesinlik içeren ibareler kullanılamaz.

Eğer bu konu hakkında samimiyetle ikimizin de şahsi fikirleri olmaksızın bilgi alışverişinde bulunmak isterseniz bir mesaj atmanız yeterli, ben de sizin kaynaklarınızı görmek isterim şahsen.

Teşekkürler.Demek istediğim:Evrende var olmaya başlayan her şey bir tık ile ortaya çıkar mı?Hayır,çünkü herşeyin bir sebebi var.Çünkü bir şey oluyorsa bir sebebe bağlı oluyordur.Zaten şüphesiz ki kainat var olmaya başlamıştır bu felsefeye görede böyledir.Eğer bir evren yaratılmışsa,diğer bir evrenin parçası olamaz.Bu yüzden bir yaratıcısı olmalı.Nasıl ki size özel mesaj atarsam biliyorum ki okuyacak birisi var.Düşünmeliyiz ki bir şey yapabilmek için sizden izin alıyorum,sizde gidip başkasından izin alıyorsunuz o da bir başkasından bu döngü böyle devam eder ki bu bana göre böyle olmamalıdır.İslam bize sürekli düşünmeyi söylüyor.Herkesin düşüncesine saygı duyarım ve samimi,gerçekçi olmak için çabalarım.Hayırlı geceler.

SiNGo

Dediğiniz gibi, bakış açısı farklılığı olsun. Ama söylemek istediğim şuydu kimse kendi doğrusunu mutlak doğru sanmasın, bu kibirdir daha ötesi değil. Saygı basamaklarını yıkan ilk darbe kibirden gelir. Yani bir saygısızlığın olduğunu düşünüyorsanız kendi değerlerinize karşı -absürt örnekler haricinde- önce sizin -siz derken lafın gelişi bu genel konuşuyorum- ne kadar saygı gösterdiğinize bakmanız gerekir, bu hayatın her alanında herkes için geçerli bir durumdur.

Çünkü İslam dinine sürekli bir saldırı var.Bakın bilim ne diyor :Bir şeyin varlığına inanmak için dokunabilmemiz veya hissedebilmemiz lazım ama darwinizim teorisinde buna dair herhangi bir bilimsel bulgu yok bilimsel olmadığını savunanlar da gayet iyi biliyor çünkü örnek göstermekte aciz kalıyorlar.İlk kaynak biz olmalıyız çünkü hiç bir kimse çıkıp diyemez türlerin değişimini gördüm neden?Çünkü böyle bir durum söz konusu değil.Tavrımı neden eleştiriyorsunuz ben sadece düşüncemi yazdım bu yazdıklarım bir insanı neden dine karşı soğutsun ki sonuçta bunlar bir gerçek lütfen öncelikli kaynak vicdanımız olmalıdır.

Birincisi; islama en büyük zararı islamcılar verir ve onlar veriyor. Bunun canlı örnekleri günümüzde mevcut.
Bakın bilim ne diyor demişsiniz. Evet bilim "hiçbir madde yoktan var edilemez ve var olan bir madde yok edilemez" diyor. Bu açıkça ilahi bir gücün reddidir.

İkincisi evrim teorisinde dokunulup hissedilecek vs gibi somut örneklerin olmadığı Söylemi sizin uydurmanızdır. Evrim teorisinin en önemli argümanlarından biri de bulunan fosillerdir. Mutasyonları, adaptasyon süreçlerini, türleşmenin sebeplerine vs. ışık tutmaktadır

Üçüncüsü evrim teorisi gibi bir teoriyi çürüttüğünü zannetmekle gerçekten çürütmek aynı şey değildir.

Birincisi; islama en büyük zararı islamcılar verir ve onlar veriyor. Bunun canlı örnekleri günümüzde mevcut.
Bakın bilim ne diyor demişsiniz. Evet bilim "hiçbir madde yoktan var edilemez ve var olan bir madde yok edilemez" diyor. Bu açıkça ilahi bir gücün reddidir.

İkincisi evrim teorisinde dokunulup hissedilecek vs gibi somut örneklerin olmadığı Söylemi sizin uydurmanızdır. Evrim teorisinin en önemli argümanlarından biri de bulunan fosillerdir. Mutasyonları, adaptasyon süreçlerini, türleşmenin sebeplerine vs. ışık tutmaktadır

Üçüncüsü evrim teorisi gibi bir teoriyi çürüttüğünü zannetmekle gerçekten çürütmek aynı şey değildir.

Adaptasyon ve türleşmeden bahsetmedim.Türlerin değişiminine bir örnek göremedim ve bir balığın insana dönüştüğü nerde görülmüş tabi siz biliyorsanız aydınlatın bizi.Fosillerin kaç milyon yıl önceye ait olduğunu merak ediyorum doğrusu.

Teorinin ortaya çıktığı galapagos adası türlerin başkalaşımıyla ilgili birçok ipucu vermektedir.

Vampir ispinozlar. Bu adada bulunan ispinozlar dışında dünyanın hiçbir yerinde yaşayan ispinoz türü kan ile beslenmiyor. Bu adada ispinozların besin tedarik edebileceği herhangi bir olanak olmadığı için, adada yaşayan bir başka canlının kanını emerek besleniyor.

Yine, su altında uzun süre kalabilen iguana türü de sadece bu adaya özgüdür.

Hacı'nın bahsettiği gibi bazı ara türler bulunmuştur.

@SiNGo

Dediğiniz gibi, bakış açısı farklılığı olsun. Ama söylemek istediğim şuydu kimse kendi doğrusunu mutlak doğru sanmasın, bu kibirdir daha ötesi değil. Saygı basamaklarını yıkan ilk darbe kibirden gelir. Yani bir saygısızlığın olduğunu düşünüyorsanız kendi değerlerinize karşı -absürt örnekler haricinde- önce sizin -siz derken lafın gelişi bu genel konuşuyorum- ne kadar saygı gösterdiğinize bakmanız gerekir, bu hayatın her alanında herkes için geçerli bir durumdur.

Çok doğru insan hata yaparak tecrübe kazanır.Kibirli olmak bir kazanım değil bakın Allahu Teala diyor ki:Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin. Toplum düzeni dahi saygıyla sevgiyle korunur :)

4186_62_marjorie-science-11-biology-evolution-human-evolution-key-hominid-species-skulls-article.jpg

4187_62_smith_human_tree_698x696.jpg

4162_62_450px-homo_habilis.JPG

Homo habilis rekonstrüksiyon

4168_62_homo_erectus_new.JPG

Homo erectus rekonstrüksiyonu

4172_62_homo_heidelbergensis_10233446.jpg

Homo heidelbergensis canlandırması

4179_62_800px-neandertala_homo_modelo_en_neand-muzeo.JPG

Neandetallerin rekonstrüksiyonu

4181_62_cro-magnon_man_rendered.jpg

Cro-Magnon Adamı Canlandırması

Umarım anlaşılır.

SiNGo

Sevgili Arpes, bu cümleyi netleştirelim lütfen.
''Ama söylemek istediğim şuydu kimse kendi doğrusunu mutlak doğru sanmasın, bu kibirdir daha ötesi değil.''

Allah'ın varlığına inanmak kibir midir.?

Yukarıda bir arkadaşta bunu yazmış.
Din, hiçbir şekilde bilimle ters düşmez. Bilim = İlim. Lakin ince bir detay vardır, Kuran-ı Kerim'e zıt düşen hiç bir çalışma bilim tarafından doğruluk kazanmayacaktır.

Maddenin bir ömrü vardır, ömrü olan her şey ''hay esması ile tecelli bulmuştur''
Bir şeyleri netleştirmek adına, bilimi, ilimle harman yapmak zorundayız. Bilim tek başına insanı boşluğa iter.
Kısaca; Allah'ın var etme ya da yok etme fiileriyle çatışan ve ters düşen herhangi bir asıl-hakiki (tarafı, yönü) yoktur.

Sevgili Arpes, bu cümleyi netleştirelim lütfen.
''Ama söylemek istediğim şuydu kimse kendi doğrusunu mutlak doğru sanmasın, bu kibirdir daha ötesi değil.''

Allah'ın varlığına inanmak kibir midir.?

Yukarıda bir arkadaşta bunu yazmış.
Din, hiçbir şekilde bilimle ters düşmez. Bilim = İlim. Lakin ince bir detay vardır, Kuran-ı Kerim'e zıt düşen hiç bir çalışma bilim tarafından doğruluk kazanmayacaktır.

Maddenin bir ömrü vardır, ömrü olan her şey ''hay esması ile tecelli bulmuştur''
Bir şeyleri netleştirmek adına, bilimi, ilimle harman yapmak zorundayız. Bilim tek başına insanı boşluğa iter.
Kısaca; Allah'ın var etme ya da yok etme fiileriyle çatışan ve ters düşen herhangi bir asıl-hakiki (tarafı, yönü) yoktur.

O sizin kendi goruşunuzdur ama benim soylediğimi yanlış anlamışsınız. Bir yaratıcıya inanmak kibir değildir, asla. Ama bir yaratıcı kesinlikle vardır veya yoktur deyip karşı safı kaybeden ilan etmek kibirdir diyorum.

Geri