Dinimize neden bu kadar saygımız azalıyor sizce?

Konu sahibi son olarak 2394 gün önce görüldü
21 y.y artık kimse kimsenin inancı ile uğraşmamalı inanç bireyseldir.
sen senin gibi düşünmeyen kaç kişiye saygı duyuyorsun diye önce bi özeleştiri yapmalı insaN.

dindar geçinen insanların kendileri gibi olmayanlara karşı tutumları.

Her halti dinimize yüklüyorlar, her tuhafligi ve kötülügü dinimize bagliyorlar. Inancsiz oldugunu savunurken hicbir dine Islama yaklastigi gibi kin ve nefretle yaklasmayan insanlar var. Forumda bile öyle. Bazi konular var ki "yuh artik diyorum bunu da mi islama bagladiniz". Ben inanmayana saygi duyuyorum, o bana duymuyor benim inancimi karaliyor. Haliyle inanci zayif olanlarin da saygisi azaliyor. Amaclarina ulasiyorlar yani.

Dine değil, insanlara saygı azalıyor

yetişme tarzı avrupa emperyalizmi aşılanmıs sürekli sonuc bu olmus

Saygısı kalmayan hiç bir şeyin süreklilik yaşattığına inanmıyorum. Zamanımıza baktığımızda eskiden o çok bahsedilen değerlerimiz, şuan çirkin yorumlara bile tabii tutulmakta. Özentilik başta olmak üzere değerlerimizi körelten birçok sebep var. Tv'ler de asıllı, asılsız konuşan o bilmiş insanlar mı , yoksa dini olur olmadık heryerde ortaya sürüp üzerinden prim yapanlar mı örnek gösterilir buna bilmiyorum ama saygının azalması ve aşılanan şeylerin asılsız olması, toplumumuzun olur olmadık herşeye çekilmesi büyük etkendir bunu diyebilirim. Ve son olarak diğer yorumlarda da bahsedilen ailenin çocuklara gösterdiği yol. Biraz bilinç aramak bundan söz etmek isterdim ama maalesef kendini güdülmeye sürükleyen bir toplumda bilinç aramam.

öncelikle şunu söyliyim herkes istediğine inanmakta özgürdür..

dinler henüz bilimsel gelişmelerin olmadığı antik çağların bir gereksinimiydi.. manevi ihtiyacı gidermekte çok başarılıydı..
ama zaman akıp gidiyor.. insanlık sürekli gelişiyor,değişiyor.. gitgide toplum dini öğretilerden uzaklaşıyor.. bu normal bişey.. artık insanlar gündelik yaşamlarında dini öğretilerden çok, çağın popüler ilgi alanlarına yöneliyor...dinlere olan saygının azalması insanlığın dini bir kenara bırakıp bilimsel gelişmelerle ilgilenmesiyle olduğunu düşünüyorum...

1-Din hakkında herkesin yorum yapması ve bunu orijinalinden değil başkalarının yorumundan öğrenerek yaşaması
2- Ezberletilme. Asıl yanlış burada belkide idrak etmesine izin vermediğimiz için. Çocuğa Allah korkusunu aşılayıp kendi öğrenmesini sağlamak gerek. Mesela bana küçükken anlatılırdı.Büyüyünce şu günah bu günah.Hiç bir şeye körü körüne inanmayacaksın. Ben kendiliğimden namaza başladım,Kur'anı öğrendim.Ailemse benden çok sonra başladılar ama tabii ki beni teşvik etmişlerdi.Ve şu an bile hala bir bakteriyi incelerken bile Allah sevgim pekişir.
3-Özentilik. Boş yaşamak insanlara cazip geliyor malesef. Duygulardan yoksunluk kazanıyorsun saygı sevgi değerleri yerine.

Inanc eksikligi yuzunden.Kim ne yaparsa yapsin kisi kendini bilmeli biri kötü diye ben neden dinime nefsimi katayim.Devlet millet isleri yuzunden kullananlar zaten ilk once dinle acitasyon yapar.Namaz kiliyorum hacca gidiyorum vs vs niceleri vardir ki camiden çıkmaz lakin her gunaha mensuptur niceleri de vardır ki her halti yapar ama yureginden Allah askina gölge dusurmez.Insanin icini yalniz yaradan bilir.Din konusu olunca insan bir degil bin düşünmeli tartisma konusu olmasi bile sacma

Ülkemizde her yapılana dinin emri deyip sonucunda zararlı şeyler çıkarsa böyle olur.. bu ulke hep dine düşkünmüş imajı yaratıp zinalara haramlara hak yiyenlerle büyüdü.. bu şartlar yüzünden din bu duruma gelmiştir. Mülk ALLAHIN diyen bir toplum bile bu ulkede dinsiz imansız olmuş düşünün?

Tv dizileri ünlülerin vur patlasın çal oynasın biz bu dünyaya eğlenmeye gelmişiz tavırları hepsinin ucu illimunati :) insanlara bir yaratıcıya ihtiyacı olmadığını benimseten Herşey:)

Dinimiz demişsin fakat hangisi olduğunu belirtmemişsin işte bunun adı tam olarak ötelemek. Çünkü senin dinin tek ve daha üstün değil mi? Öyle olunca da böyle oluyor işte. Mesela dinlere olan saygıdan bahsetmiş olsa idiniz diğer dinlere inanan arkadaşları ötelememiş olur kimseye ve değerlerine saygısızlık etmemiş olurdunuz. Başlık değiştirilir ise konuya yönelik bir iki şey de söyleyebilirim. Olmuyor ise dinimiz dediğinizi belirtin ki balık baştan kokmasın efendim. .p

bu tespit; yanlış bilimsel bir dayanağı olmayan, bir araştırma sonucuna dayanmayan, mesnetsiz, tespitçinin bi tarafından uydurduğu bir tespittir. bence türkiye 80 li ve 90 lı yılların aksine daha dindar bir son 10 yıl geçirmiştir. dindarlaşmaya da devam etmektedir. camilerin doluluk oranlarına, kurban kesim sayısındaki artışa, hac ibadeti için taleplerin artışına, sokaktaki başörtülü insanların başörtülü insanlara üstünlük kurmasına dayanarak bu tespiti rahatlıkla yapabilirim.

ha noldu? eskiden iletişim denilen şey sadece tv ve telefondan sağlanıyordu. şimdi bi sürü mecra türedi en önemlisi internet ve herkes düşüncelerini bi şekilde korkusuzca dile getirmeye başladı. bizim saf tespitçimiz de sandı ki atayizler çoğaldı. yok öyle bişi kendini ifade edenler çoğaldı. yelpaze genişledi o kadar.

Saygı kalmadı biraz ağır olur sanırım bir yanlış anlama söz konusu bence.
Kişi dini insan mantığında kavramaya çalışıyor, bu pek tabii ki mümkün değildir.
Mantığına yatmadığı şeyi kabul etmiyor kendi mantığına göre yargılıyor, sorunun temeli buradan çıkar
ve mantığı kabul etmeyen insan diğerlerinin kandırıldığını zannediyor.

Çünkü artık insanlar dini hafife almaya başladı, kimsenin dini inanca saygısı kalmadı doğru. Misal , ben hristiyana bir edepsizlik yapmamak için uğraşırken, hristiyan benim peygamberime edepsizlik ettiği zaman , aynı şekilde karşılık görür oldu.Sonra kimse kimsenin dinini hazmedemez hale geldi.
Halbuki biz , yahudi bir komşusu olan ve onu hiç kırmayan bir peygamberin ümmetiyiz.Ve aynı yahudi " müslümanlar oruc tutuyor oglum gel ekmegini evde ye" diyerek oğlunu içeri çağırdığı zamanları da biliyoruz. Böyle saygı örneklerini görmezden gelerek bu hale gelmişiz. Yazık

Çünkü din adına sözüne güvenilecek ve itibar edilecek bir otorite kalmadı yeryüzünde.

Ülkemizdeki hocaların halini düşünsenize ;
Biri çıkıyor sahurda bira içip, sonra oruca niyetlenebilirsiniz diyor,
Öteki çıkıp, kurban da tavuk kesebilirsiniz diyor.

Böyle bir ortam da insanlar kime güvenebilir sizce ?
Pekiyi bu kadar tutarsız bir din algısının oluştuğu ve dinin sahipsiz kaldığı bir ortamda insanlar nasıl tepki verirler ?
Öncelikle dine karşı mesafeli durmaya çalışırlar, kimsenin sözüne güvenmezler,
ve sonunda ne olur biliyor musunuz ?

Herkes kendi başına bir din alimi kesilir.

Her kafadan bir ses çıkmaya başlar.
Bence şöyle olmalı, sence böyle olmalı gibi varsayımlar üzerinden tanımlamaya başlarız dini.

İşte şu an olan da tam olarak budur aslında.

Dinimiz, bize anlatan ve kendisine güvenilen hocalar kalmadı artık günümüzde,
İslamiyet başsız, öndersiz kaldı, camide cemaat imamsız kaldı bir nevi.

Ve heryer den sahte hocalar, sahte alimler, sahte mehdiler türemeye başladı.

İşte bu yüzden insanların dine karşı saygısı kalmadı içlerinde.

Rabbim sonumuzu hayr etsin.
Ne denir başka ?

Çünkü din adına sözüne güvenilecek ve itibar edilecek bir otorite kalmadı yeryüzünde.

Ülkemizdeki hocaların halini düşünsenize ;
Biri çıkıyor sahurda bira içip, sonra oruca niyetlenebilirsiniz diyor,
Öteki çıkıp, kurban da tavuk kesebilirsiniz diyor.

Böyle bir ortam da insanlar kime güvenebilir sizce ?
Pekiyi bu kadar tutarsız bir din algısının oluştuğu ve dinin sahipsiz kaldığı bir ortamda insanlar nasıl tepki verirler ?
Öncelikle dine karşı mesafeli durmaya çalışırlar, kimsenin sözüne güvenmezler,
ve sonunda ne olur biliyor musunuz ?

Herkes kendi başına bir din alimi kesilir.

Her kafadan bir ses çıkmaya başlar.
Bence şöyle olmalı, sence böyle olmalı gibi varsayımlar üzerinden tanımlamaya başlarız dini.

İşte şu an olan da tam olarak budur aslında.

Dinimiz, bize anlatan ve kendisine güvenilen hocalar kalmadı artık günümüzde,
İslamiyet başsız, öndersiz kaldı, camide cemaat imamsız kaldı bir nevi.

Ve heryer den sahte hocalar, sahte alimler, sahte mehdiler türemeye başladı.

İşte bu yüzden insanların dine karşı saygısı kalmadı içlerinde.

Rabbim sonumuzu hayr etsin.
Ne denir başka ?
Birde namazı başı açık kılabilirsiniz diyen zatı muhterem vardı:) Başınızı erkekler görmesin diye kapatıyorsunuz , erkeksiz ortamda namaz kılarken başınızı örtmesenizde olur diye fetva verenler var.

Peki bizim bunca yıldır öğrendigimiz namazda tesettür nerde kaldı ? Setri avret namazın dışındaki farzlar arasında değilmidir ? bu bey başınız açık namaz kılabilirsiniz derken bu farzı es geçmiş olmuyor mu ?

Sizin yorumunuzu okuyunca aklıma benimde bu geldi ekleme yapmak istedim

Birde namazı başı açık kılabilirsiniz diyen zatı muhterem vardı:) Başınızı erkekler görmesin diye kapatıyorsunuz , erkeksiz ortamda namaz kılarken başınızı örtmesenizde olur diye fetva verenler var.

Peki bizim bunca yıldır öğrendigimiz namazda tesettür nerde kaldı ? Setri avret namazın dışındaki farzlar arasında değilmidir ? bu bey başınız açık namaz kılabilirsiniz derken bu farzı es geçmiş olmuyor mu ?

Sizin yorumunuzu okuyunca aklıma benimde bu geldi ekleme yapmak istedim

Erkeklerin olmadığı bir ortam da başınız açık namaz kılabilirsiniz diyen adama,
şu soruyu sormalıyız ;

Bir devlet büyüğünün karşısına, günlük kıyafetimizle çıkabilir miyiz ?

Pekiyi Yüce Allah bir devlet büyüğünden daha az saygıyı hak ediyor olabilir mi ?

Bir misafirin karşısında bile kendine çeki düzen veren, güzel elbiseler giymeye çalışan bir insan,
nasıl olur da Allah ın karşısına çıkarken, ve onun huzuruna misafir olurken,
buna uygun bir hale bürünmez ?

Kadınlar, ibadet ederken başlarında ki örtüyü erkeklerden korunmak için değil,
Rablerine duydukları saygıdan ötürü giyerler.

Çünkü Allah Kuran da tesettürü kadına farz kılmıştır.

Bunu dahi bilmeyecek bir adam, hoca değil ancak bir şarlatan olabilir.

Erkeklerin olmadığı bir ortam da başınız açık namaz kılabilirsiniz diyen adama,
şu soruyu sormalıyız ;

Bir devlet büyüğünün karşısına, günlük kıyafetimizle çıkabilir miyiz ?

Pekiyi Yüce Allah bir devlet büyüğünden daha az saygı mı hak ediyor olabilir ?

Bir misafirin karşısında bile kendine çeki düzen veren güzel elbiseler giymeye çalışan bir insan, nasıl olur da Allah ın karşısına çıkarken, ve onun huzuruna misafir olurken,
buna uygun bir hale bürünmez ?

Kadınlar, ibadet ederken başlarında ki örtüyü erkeklerden korunmak için değil,
Rablerine duydukları saygıdan ötürü giyerler.

Çünkü Allah Kuran da tesettürü kadına farz kılmıştır.

Bunu dahi bilmeyecek bir adam, hoca değil ancak bir şarlatan olabilir.
Bilmedigini sanmam , bizden çok biliyordur dinimizi.Amaç insanları saptırmaksa eğer başınız açık namaz kılabilirsiniz de der, tavuktan kurban olur da derler . Derler de derler yani.Amaç hocaları ,din adamlarını birbirine düşürmek ve ortaya din adamları birbirine girdi bakın islam ne hale geldi demek.Bunu ilk okul çocuğuna sorsan bile anlar.Bizim insanımız hala eline kuranı kerim meali alıp okumaktansa bunlara itibar ediyor ya şaşıp kalıyorum

Sonra dinimiz neden bu halde ?

Geri