Mihri
Gümüş Üye
Deliler ya da Azaplar. Osmanlı ordusunun ön safında düşmana karşı psikolojik üstünlük sağlayan, ölüme karşı kayıtsız, özel kostümleri olan, düşmana hoş geldiniz(:d) seremonisini yapan güruh kfjf Hem çok iriler hem çok hızlılar, en hafif silahları onların kullandığı söyleniyor. Yeniçerilerden bahsedince aklıma geldi, yeniçeri ocağından zormuş deliler ocağına girmek. Osmanlı askeri tarihinin en az bilinen gruplarından. Osmanlı tokadının mucidi bunlar diye biliyorum jdjd Zırhsız kurt postuyla savaşırlarmış. Dosta güven düşmana korku :d Sloganları da şeymiş “kaderde ne varsa, o gelir başa”
Filmini izleyip etkilenmiştim, şamanist öğelerle bezeli bir anlatısı vardı gibi hatırlıyorum. Bu noktada yanılıyor olabilirim. Trt bir belgeselini de çekmiş galiba.
Vakit bulunca daha çok araştıracağım. Yazarım yine belki bir şeyler.
Yeniçeri askeri küçük yaşta alınır ve sen katolik kültürden, ben müslüman, şu arkadaş şaman gibi bir mevzu yoktur onlarda. Tek tip yetiştirilirler. Her biri ok atmayı, kılıçla ya da kılıçsız dövüşmeyi, tüfeği, gürzü, savaşta ne yapılması gerekliyse onu bilir. Bazısı ok atmaya daha hevesli ve yatkındır, onu okçu yaparlar. Kılıçta iyi olanı o yönde uzmanlaşır. Kimisi malzeme taşır, kimisi tünel kazar. Kimisi iyi yemek yapar ya da elindeki malzemeyle iyi yemek çıkarmasını bilir...
Azaplar, deliler, dervişler, bunlar gönüllü, destek ya da akıncı askerlerdir. Padişah sefere çıkınca Kırım Han'ı da ordusuna katılıyor, Eflak ve Bogdan Beyleri de. Akıncısı da gönüllüsü de. Cümbüş.