Atatürk ve Din

• Kullanıcı iFt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 892 gün önce görüldü
"Bütün dünyanın müslümanları Allah'ın son peygamberi Hz. Muhammed'in gösterdiği yolu takip etmeli ve verdiği talimatları tam olarak tatbik etmeli. Tüm müslümanlar Muhammed'i örnek almalı ve kendisi gibi hareket etmeli; İslamiyet'in hükümlerini olduğu gibi yerine getirmeli. Zira ancak bu şekilde insanlar kurtulabilir ve kalkınabilirler. (Nedim Senbai, Atatürk, A.Ü. Dil, Tarih, Coğrafya Yay., sf. 102, 1979)

Şimdi dine inanması ya da inanmaması çok mu önemli? Kendi seçimidir. İnanmıyor olsa bile her zaman saygılı davranmıştır. Bir kesim var artık Atatürk'ü başka bir yere boyuta koymuşlar. Atatürk dine inanmiyordu diyenleri sanki Ata'ya hakaret etmiş, küfür etmiş gibi düşman kesiliyorlar. Saçma. İnanıyorsa da inanmiyorsa da Allah ile kulu arasındaki mevzuu sonuçta.

Şimdi dine inanması ya da inanmaması çok mu önemli? Kendi seçimidir. İnanmıyor olsa bile her zaman saygılı davranmıştır. Bir kesim var artık Atatürk'ü başka bir yere boyuta koymuşlar. Atatürk dine inanmiyordu diyenleri sanki Ata'ya hakaret etmiş, küfür etmiş gibi düşman kesiliyorlar. Saçma. İnanıyorsa da inanmiyorsa da Allah ile kulu arasındaki mevzuu sonuçta.

Bu bahsettiğin diagloglarda yani Atatürk dinsiz yada inanmıyor polemiğide farkındaysak 11 yıldır başladı. Eskiden böyle birşey başlamamıştı. Devlet din işleriyle yap yapışık... din devlet ile cok uzak.. bu hale getirenler alkışlanmalı mı? tepki mi vermeli mi?

Bir ülkeyi kurmak dahi başlı başına bir inanç meselesi.
Atatürk'ün dinine çok bağlı olduğu her şekilde belli. Fakat benim yorumum şu ki adam kalkmış Cumhuriyet ilan etmiş müslüman mı kafir mi merak ediyoruz. Evet müslüman. Eğer olmasaydı Kur'an-ı Kerimi anlamamız için Türkçeye çevirmezdi. Yani inanmasaydı anlamamız için uğraşmazdı kaldırmaya çalışırdı.
Nice Müslüman olmayan insanlar birtakım güzel işler yapıyor onlarda müslüman mı değil mi diye bakmazken Atatürkte bakmak çok garip geliyor bana. Ayrıca şeyhler Atatürk'ün sözünü dinlemişler alimler Atatürk'ün sözüne güvenmişler. Vatanımızı kurdu mu kurdu. E o zaman. Bırakın müslümansa cennete gitmiştir. Bunu Allah bilecek.
Kusura bakmayın ama haşa kendini Allah görüp o kafir o dinsiz diyenler var (ülkemizde). Herkes kendine bakmalı. Hangimiz kaç yaşına geldik dahiyane kararlarla ülke kurabiliriz ki? (:

Hiç birşey kalmadı şimdi Atatürkün dini değerleri sorgulanmaya başlandı. yav arkadaş. İlk İmam Hatip Okulları bu dönemde açıldı. yine bu eğitimin yükseği alınsın diye. İstanbul Üniversitesi bünyesinde İlahiyat fakültesi kuruldu. Böylelikle hurafelerden arınılmış İslamın en doğru ve gerçek yanlarının bi din eğitiminin mahalle mekteplerinde değilde. bilimsel olarak eğitim veren okullarda yapılmasının önü açıldı. yine Aynı yasayla Diyanet işleri başkanlığı kuruldu. ve doğru ve islama en uygun ibadetin yapılmasının önü açıldı. Atatürk yobaz ve cahilce düşünceye hep karşı oldu.

Hiç birşey kalmadı şimdi Atatürkün dini değerleri sorgulanmaya başlandı. yav arkadaş. İlk İmam Hatip Okulları bu dönemde açıldı. yine bu eğitimin yükseği alınsın diye. İstanbul Üniversitesi bünyesinde İlahiyat fakültesi kuruldu. Böylelikle hurafelerden arınılmış İslamın en doğru ve gerçek yanlarının bi din eğitiminin mahalle mekteplerinde değilde. bilimsel olarak eğitim veren okullarda yapılmasının önü açıldı. yine Aynı yasayla Diyanet işleri başkanlığı kuruldu. ve doğru ve islama en uygun ibadetin yapılmasının önü açıldı. Atatürk yobaz ve cahilce düşünceye hep karşı oldu.
Söylediklerin Atatürk'ün dindar olduğunu kanitlamaz ki? Atatürk herkese ve her dusunceye karşı hoşgörülü idi. Tamam herkesin dini kendine, sırf dindar diye de sevmedik Ata'yı ama Bi yerde okudum. Atatürk'ün yazdığı metinlerde kendinin dine inanmadigini alenen yazdığı ama cevresi tarafından hep üstü kapatıldığı iddia ediliyor. Ne kadar doğru bilmiyorum. Atatürk siteleri de ısrarla dindardi diyor. Merak ettiğim dindar olmasa ne çıkar? Din sayesinde Atatürk olmadı bu adam. Yaptığı devrimler, düşünceleri, fikirleri sayesinde. Ama gel gor ki şimdi Atatürk dine inanmazdı desem Atatürk'e tapar derecesinde sevenler Atatürk düşmanı damgası vuracaklar. Bu aşikâr. Ataturku Atatürk yapan dindar olması değildi. Dindar değil diyenlere uzaylı gibi bakilmamali bence. Kimsenin niyetini kimse bilemez.

Atatürk öldü ve bize medeniyet bıraktı dimi ?

Atatürkün ilkerini okumayan varsa bence okusun ozaman bu konuya yorum bile atamazlar.

Atatürk dinine bağlı bir insandı. Şuan iş bankasının %51 hissesi Atatürkündür ve yönetimi CHP'dedir.

Bu paralar bölüşütürülüp orman fakultesi, tema , lösev gibi yerlere dağıtılırki atatürk bu zaman kadar o paradan 1 sikke bile almadı.

Şimdi sorarım dinine bağlı veya değil bu ülkede bu adam gibi kimler ne yaptı ? Din olsaydı herşey Cübbeli Ahmet Hoca Şuan peygamberliğini açıklıyor olurdu ;)

Bunun dindar olmak ile ilgisi nedir?
Ahlaklı olmak ile dindarligi birbirine karıştırmayın.
Dinlere saygı duyan biriydi hepsi bu.

Din sadece kuran okumak namaz kılmak mı ?

Hz. Muhammetin yaptıgı şeyler neden sünnet ozaman ?

Ben de aynı şeyi size soruyorum Atatürk müslümandi diye nasıl konuşabiliyorsunuz? : )

Size göre öyle başkasına göre öyle mi?

Ben de aynı şeyi size soruyorum Atatürk müslümandi diye nasıl konuşabiliyorsunuz? : )

Size göre öyle başkasına göre öyle mi?

Başkasına göre tayyip doğru dürüst adam sana göre öylemi ? :)

Kurtuluş savaşında en ön saffada namaz kılıyor değilmi ATAM ? :)

Tamam diyelimki müslümanda değil selanikli, İsmet paşa ile namazlarada öylesine gidiyordu değil mi ? :)

"... din hissi, dünyanın acısı duyulan tokadıyla derhal Türk milletinin vicdanındaki çadırını yıktı, davetlileri, Türk düşmanları olan Arap çöllerine gitti. (..) Artık Türk, cenneti değil, (..) son Türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. İşte dinin, din hissinin Türk milletinde bıraktığı hatıra..." (Mustafa Kemal'in yazdığı Afet inan imzasıyla çıkan Medeni Bilgiler kitabı 1931)

Dedigim gibi tanrı ya inanan dinlere inanmayan biriydi.

Başkasına göre tayyip doğru dürüst adam sana göre öylemi ? :)

Kurtuluş savaşında en ön saffada namaz kılıyor değilmi ? :)

Tamam diyelimki müslümanda değil selanikli, İsmet paşa ile namazlarada öylesine gidiyordu değil mi ? :)

Kaynak gösterebilir misiniz?

Kaynak gösterebilir misiniz?

Atatürk TBMM'nin açılış töreninde dua ederken

ataturk-dua-ederken-4__1_.jpg

ataturk-ateist-mi-sorusuna-namaz-kilarken-cevabi_586200.jpg

Ataturk un din dusmani oldugunu sanmiorum. Kan uzerinden dini kullananlara savas baslatti ve hakliydida. Eger islamiyeti sewmeseydi benimsemeseydi en basit ornegi diyanet baskanligini kurdurtmazdi

Bunlar Atatürk un müslüman olduğunu göstermiyor.
Olmasa ne olur ayrıca?

ATATÜRK'ÜN ''BİZZAT KENDİ PARASIYLA YAPTIRDIĞI JAPONYA'DAKİ CAMi
947275_511512252230670_87595753_n.jpg

ATATÜRK'ÜN ''BİZZAT ABDÜLHAMİTLE ORTAKLAŞA YAPTIRDIĞI FRANSA'DAKİ CAMİ

431098_511511895564039_164682717_n.jpg

TOKYO CAMİİ (Tokyo Jamii Mosque)

Avrupa’da Paris Camii’nin yapımına 2.Abdulhamit ile ortaklaşa maddi destek veren Atatürk, Asya’da ise bizzat Tokyo Camii’nin yapılması talimatını vermiştir.

1931 yılında Türkiye’ye gelip Atatürk’ü ziyaret eden Japon Elçisi Torijori Yamada, Atatürk’le yaptığı görüşmede, Atatürk’e, Tokyo’da yaşayan asyalı Türklerin talebii üzerine bir cami yaptırmasını teklif etmiştir. Atatürk de bu teklifi kabul ederek 1938’de tamamlanan Tokyo Camini yaptırtmıştır. (6)

1986 yılında depremle hasar gören ve sonrasondada tokyo belediyesince yıkılan tokyo camiini diyanet bu günki halini alacak şekilde yeniden inşaa ettirmiştir.

Bu nedenle olsa gerek ki, Tokyo Camii'nin 1938'deki açılışı sırasında cami içine Japonya bayrağıyla birlikte sadece Türkiye bayrağı asılmıştır.(7)

Atatürk, hiçbir zaman İslamla kavgalı olmamıştır; o gericilikle, bağnazlıkla, Arapçılıkla savaşmıştır. Herşeyden önce o kendini hep emperyalist Batıya meydan okuyan bir Müslüman, bir Doğulu olarak görmüştür. Doğu’nun sanatını, kültürünü, mimarisini, yaşam birçimini en mükemmel biçimde yaşatmaya ve tanıtmaya çalışmıştır. Mensup olduğu dinle her zaman gurur duymuştur. Dinle ve dindarla değil, hurafeyle ve dinciyle (yobazla) mücadele etmiştir.

Not: Biliyorum, bu yazımdan sonra yine, Atatürk’ün dinle, Kuran’la, camiyle uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmadığına inanmak isteyen bazı Tanrıtanımazlarca ve bazı Yobazlarca ağır hakaretlere maruz kalacağım, ezberi bozulanlarca çirkin saldırılara uğrayacağım: Ama GERÇEK ATATÜRK’ÜN ortaya çıkarılması adına bütün bu hakaretlere ve saldırılara göğüs germeye devam edeceğim…

Geri