Atatürk ve Din

• Kullanıcı iFt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 890 gün önce görüldü
Cumhuriyetin temelleri 1839 Tanzimat Fermanı ile atılmıştır. Atatürk doğmadan 42 yıl önce.

Laik cumhuriyetin temellerinin resmi olarak atılmasından ve Rol modelimizden den bahsediyorum daha doğrusu Atatürk ün kurmayı istediği çağdaş ve uygarlık seviyesine ulaşmayı amaçladığı yolda ki ilk ciddi adım.

Laik cumhuriyetin temellerinin resmi olarak atılmasından ve Rol modelimizden den bahsediyorum daha doğrusu Atatürk ün kurmayı istediği çağdaş ve uygarlık seviyesine ulaşmayı amaçladığı yolda ki ilk ciddi adım.

Bende aynı şeyden bahsediyom. 1839 Tanzimat Fermanı ile padişahın hakları yasayla sınırlandırılmıştır bu da yönetimin halka kaydığının göstergesidir.

Siyaset olarak yazmıştım aslında yani siyasetin ülkeyi bu kadar ayrıştırma cabasından bahsediyorum.

bana kaynaklar sunarsanız çok sevinirim:)

Aslında yazılı kaynaklara pek inanmam özellikle ülkemizde, çünkü herkes kendi idolojisine göre yazıyor. Muhafazar kesim bile abartarak yazıp sunabiliyor. Ama birkaç kişi ile bunun muhabbetini etmişliğim var.

Dini öğretimin eskiye ve yeniye göre durumları hakkında bir muhabbetle baya ilginç şeyler öğrendim.

Neyse konuyu fazla dağıtmayalım, bana göre çok gereksiz bir tartışma. Beni kimsenin müslümanlığı kimseyi ilgilendirmez. Ben kendi halime acırım. kendi günahlarıma bakarım. o yüzden fazla dallanıp budaklandırmadan ve kimsenin kalbini kırmadan konudan çekileyim...:)

Bende aynı şeyden bahsediyom. 1839 Tanzimat Fermanı ile padişahın hakları yasayla sınırlandırılmıştır bu da yönetimin halka kaydığının göstergesidir.

Osmanlının yapısıyla uyuşan politikalardan bahsedebilir miyiz peki?
Tamam ilk türk modernleşmesi sayabiliriz.

Aslında yazılı kaynaklara pek inanmam özellikle ülkemizde, çünkü herkes kendi idolojisine göre yazıyor. Muhafazar kesim bile abartarak yazıp sunabiliyor. Ama birkaç kişi ile bunun muhabbetini etmişliğim var.

Dini öğretimin eskiye ve yeniye göre durumları hakkında bir muhabbetle baya ilginç şeyler öğrendim.

Neyse konuyu fazla dağıtmayalım, bana göre çok gereksiz bir tartışma. Beni kimsenin müslümanlığı kimseyi ilgilendirmez. Ben kendi halime acırım. kendi günahlarıma bakarım. o yüzden fazla dallanıp budaklandırmadan ve kimsenin kalbini kırmadan konudan çekileyim...:)

Bu konu yüzünden daha iki gün önce bi forumdan kovuldum. Tartışmayı severim bilgi paylaştıkça çoğalır anlam ifade eder kimseye hakaret edilmedikçe kalp kırmadıkça fikir alışverişi yapıldıkça tartışmadan zarar gelmeyeceği düşüncesindeyim.

Bu konu yüzünden daha iki gün önce bi forumdan kovuldum. Tartışmayı severim bilgi paylaştıkça çoğalır anlam ifade eder kimseye hakaret edilmedikçe kalp kırmadıkça fikir alışverişi yapıldıkça tartışmadan zarar gelmeyeceği düşüncesindeyim.

Konu din olunca pek tartışmak istemiyorum. Çünkü Remus'unda dediği gibi din sabittir, değiştirilemez...

inancı olmayan birisi bu kadar yararlı işler yapamazdı bir millete ve vatana o dinsel gözükmemesi gerekiyordu zaten dini objelerin böyle liderlere uygulanmasını yanlış buluyorum yani şu ki ateistlerin Atatürkü çekme çabalarıda saçma Dini eksimin çekme çabaları da saçma cevabı olmayacak sorular bunlar kimin ne imanda olduğu bilinemezdi zaten;)

Osmanlıda veya Türklerde bu sistem uyuşmaz yönetme yetkisinin tanrıdan geldiğine inanan bi milletten bahsediyoz.

Laiklik işte o ayrımı yapmaya sebep tabii onu yanlış anlamasalardı herşey çok güzel olurdu ama bahsettiğin şeyin osmanlının yapısına uygun olmadığı için çokta başarılı olduğu söylenemez.

Laiklik işte o ayrımı yapmaya sebep tabii onu yanlış anlamasalardı herşey çok güzel olurdu ama bahsettiğin şeyin osmanlının yapısına uygun olmadığı için çokta başarılı olduğu söylenemez.

Başarılı olup olmaması önemli değil ilk adımın atılması söz konusu burda.

Sonuçta inansın yada inanmasın bu vatanı kurtarmak için elinden geleni yaptı kurtardı, eğer Atatürk olmasaydı şuan olduğumuz yerde olmazdık
Din devlet işine alet edilecek bir şey değildir zaten Atatürk`te bunu yaptı halkı dinen sömürmeden bir devlet kurdu ve herkesi dinen serbest bıraktı
Ki her içki içen insan dinsiz değildir

Dinci kesim Atatürk içki içerdi diyor

Hayyam`da onlara

Rakı, şarap içiyorsam sana ne.
Yoksa sana bir zararım, içerim.
İkimiz de gelsek kıldan köprüye,
Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim

Der...

İsterse Atatürk ateist olsun ben yine Atatürk`ü çok severdim ve onu sonuna kadar savunurdum
Bir insanın dinine, ırkına, rengine, diline bakmaz insan size nasıl davrandığına sizin için neler yaptığına bakar

Atatürk`e uzanan zehirli diller birgün elbet kendini zehirler

Cümlede bir hata var İran İslam Cumhuriyeti devrimi yapmıştır.
Sadece İslam devrimi değil.
Zamanla halkın daha baskın olan din duygusuyla İslam duygusu ağır basmıştır.

Biz kalanların tamamını yok etme girişiminde bulunurken onlar var olan yapıların üzerinden hareket etmiştir bu yüzden farklılık vardır.

Türkler müslümanlığı kabul etmeleri Mısır'ı fethetmeleriyle başlıyor. Yani ilk halife olan Yavuz sultan selimle.

Atatürk bir çok şeyi göze almıştı, devrimleri tek tek yazmama gerek yok sanırım.

Biz kalanların tamamını yok etme girişiminde bulunurken onlar var olan yapıların üzerinden hareket etmiştir bu yüzden farklılık vardır.

Türkler müslümanlığı kabul etmeleri Mısır'ı fethetmeleriyle başlıyor. Yani ilk halife olan Yavuz sultan selimle.

Atatürk bir çok şeyi göze almıştı, devrimleri tek tek yazmama gerek yok sanırım.

Türklerin Müslümanlığı kabul etmesi daha eskiye dayanıyor burda yanlış mı anladım acaba??

Devlet olarak İslam’ı ilk kabul eden Türkler Karahanlılardır. Karahanlılar 930 yılında İslamiyeti resmen kabul etmişlerdir.

tarihi nerden öğrendin çok merak ettim? ciddiyim hiç bu kadar ciddi olmamıştım.

Türklerin Müslümanlığı kabul etmesi daha eskiye dayanıyor burda yanlış mı anladım acaba??

Osmanlı devletinin Türk olduğunu mu söylüyorsunuz?
Orada bahsettiğim Türk kelimesi Yavuz Sultan Selim zamanın da var olan Türklerdir.
Sonuçta Yavuz Sultan Selimden önce Halifelik yoktu.
Halife İslamiyeti temsil eden bir kurumdur.

Ayrıca Türkler 630 yılında (yılını hatırlamıyorsam) Müslümüanlarla karşılaşmış (tabi Göktürk devletinin yıkılmasından bahsediyorum) ve müslümanlığı seçmişlerdir.

Devlet olarak İslam’ı ilk kabul eden Türkler Karahanlılardır. Karahanlılar 930 yılında İslamiyeti resmen kabul etmişlerdir.

Sizin bilginizde yanlıştır. Daha eskidir Türk olarak.

Türk kelimesi Göktürklerden gelmektedir.

tarihi nerden öğrendin çok merak ettim? ciddiyim hiç bu kadar ciddi olmamıştım.

Tarih derken ne tarihi yıl yazdım mı ben orada?
Hangi tarih?

Eğer Yavuz Sultan Selim'in ilk halifeliğinden bahsediyorsanız biraz bilgi edinin öyle yorum yapın derim

Osmanlı devletinin Türk olduğunu mu söylüyorsunuz?
Orada bahsettiğim Türk kelimesi Yavuz Sultan Selim zamanın da var olan Türklerdir.
Sonuçta Yavuz Sultan Selimden önce Halifelik yoktu.
Halife İslamiyeti temsil eden bir kurumdur.

Ayrıca Türkler 630 yılında (yılını hatırlamıyorsam) Müslümüanlarla karşılaşmış (tabi Göktürk devletinin yıkılmasından bahsediyorum) ve müslümanlığı seçmişlerdir.

o zaman yavuz arapları dinsiz bıraktı bildim mi?

Geri