"Açlıktan ölürseniz Hz. İsa ile tanışacaksınız" diye kandırılan 47 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

Konu sahibi son olarak 15 gün önce görüldü
Neyi tartışacağız? @Frithjof Schuon

Dinsiz adama dini argumanla gelinmez. Orucu ne bozar ne bozmaz tartışmasını şafi ve hanefi kendi arasında dini kalıplarla tartisabilir.
Benimle tartisamaz. Ben tamam eyvallah derim. Bana göre bişey yok ki. Bak sürekli cahil cahil diyorsun. Misal ben geleneksel çince de bilmiyorum. Bu beni cahil mi yapar.

Bakın o zaman bilmediğiniz konudan dem vurmayacaksınız.Dini eleştirmek için eksik din bilgisi yorumlamalarından kaçınmak gerek.Bu konuda sizin sathına vurduğunuz metafor ehl-i kitabın din kitaplarında bolca selam durduğu bir iftira.

Cahil kelimesini ben size hakaret etmek amacı ile kullanmadım.Zira bir mesajınız da Doktor olduğunuzu okuduğumu anımsıyorum,ben sizin ilminize cahil bir kişiyim,bunu çok rahatlıkla kabul edebilirim ve alanınız da asla size kafa tutabilecek bir üslup ile dolaylı da olsa mukabele de bulunmam.Lakin sizin bir kaç mesaj üstte az "Peygamberleri hayattayken zaten Kitapları tahrif edilmiş" gibi yakışıksız bir teşbih/alaycı ifade ki bana göre kallavi bir yalan ve hakaret,bence bilgi ve birikiminizin çok üzerinde.Bu konu da bir tahliliniz olsaydı böyle bir yargıya varmazdınız.

Neye inanırsanız inanın emin olun önemsemiyorum.Hatta son raddece elimden geldiğince kişilerin edep sınırını aşmadığı söylemlerine fikir özgürlüğü diyip geçiyorum.Fakat bu konuda,dönüp dolaşıp konunun yine islam ve müslümanlar üzerine yoğunlaşmasını anlamlandıramıyorum.

Ayrıca cahil kelimem,sizde haraket ediyor gibi bir intima oluşturduysa özür dilerim.Bu maksat ile kullanmadığımı bir kez daha belirteyim.

Benim bu tür konulardaki ve genel görüşüm şöyle.

Her zaman aldatan değil, bir o kadar aldanan da suçludur. Allah akıl vermiş, mantık yürütebilme kabiliyeti vermiş, fikir sahibi olma hakkı tanımış, yine de aldanıyorsanız, tabi olarak tek taraflı mağdur ve aynı anda da suç işlemiş olacaksınız. Allah Şeytan'ı cezalandırmayacak, bizi yoldan çıkarttığı için. Zaten onun görevi onu yapmak. Ama biz belamızı bulacağız aldandığımız için.

Neyse, siz bana uyup imandan çıkmayın. Bu bir görüş sadece.

E işte tam inananların yaptığı şey bu. Herhalde aç kalıp isa'ya kavusmaya çalışan adam komiktir. En iyi ihtimal akıl sağlığı bozuk derim.

Ama benim için bu günlük kabul gören sıradan ritüeller için de geçerli.

Ay yani kısaca bu adam garip de otuz gün aç kalan daha mı az garip. (piyuuu dinimize saldırdııı) haşa. Buyrun tutun. O adamlar da açlık orucu tutsun

Eşit mesafedeyim
Biz de din afyon diyoz iste..
Sen saygi duy diyon..
O zaman adnan oktara, charles mansona da saygi duymam lazim.
Onlarin ki de din.
@No Pasaran akil mantik diyip,olayi kapattin canim..
Kitleler, kitlelerin aklini acarak degil, manevi duygularini kabartarak yönetirler.

Sen saygi duy diyon..
Onlarin ki de din.
Kitleler, kitlelerin aklini acarak degil, manevi duygularini kabartarak yönetirler.
Bir olay vardı o aklıma geldi ya , fakat vakka`nın adını anımsayamadım. Adamlar bir köye geliyor ve bir tarikat kuruyor , daha sonra oraya baskın düzenleniyor ve köy halkı kurşunların önüne atlayıp liderlerini korumak için ölüyor. Sanırım 50 100 kişi böyle bu uğurda hayatını kaybediyor eski bir olay 80 ya da 90 lar olmalıda ismini anımsayamadım vakka`nın asdfkj

Bir olay vardı o aklıma geldi ya , fakat vakka`nın adını anımsayamadım. Adamlar bir köye geliyor ve bir tarikat kuruyor , daha sonra oraya baskın düzenleniyor ve köy halkı kurşunların önüne atlayıp liderlerini korumak için ölüyor. Sanırım 50 100 kişi böyle bu uğurda hayatını kaybediyor eski bir olay 80 ya da 90 lar olmalıda ismini anımsayamadım vakka`nın asdfkj
Hatirlayamadim ama Jonestown da var bak...
Biz de mi bi din kursak?

Fakat bu konuda,dönüp dolaşıp konunun yine islam ve müslümanlar üzerine yoğunlaşmasını anlamlandıramıyorum.
Tam da bunu yazmaya gelmistim.
Asil arastirilmasi gereken konu yasadigi cografyada toplumun bir cogu tarafindan kabul edilmis dinin tabiri caizse haci´dan hoca´dan degil de tarihi acidan ve islam bilimleri acisindan arastirilip kritize edilse daha saglikli bir iletisim kurulabileceginden eminim. Öte yandan islam dini disinda diger dinler ele alindiginda gayette önyargisizca ve bilimsel bi sekilde yaklasilabiliyorken konu islam olunca yaklasimlarin daha önyargili ve degersiz bir bicimde elestirilmesini empati kurarak anlamaya calisiyorum. Ki bu durumda bi kac ihtimal siralanabilir ama daha cok baski ve dayatma ile tanidigi dini öfke ile elestiriyor da olabilir.

Hatirlayamadim ama Jonestown da var bak...
Biz de mi bi din kursak?
heh ona benzer ama bunda millet kurşunların önüne atlıyor. Çok eski bir VHS kasetim de vardı vaka "face of the death" belgeselindeydi
Kuralım ne kaybederiz ki "xasthuritian tarikati" bestseller ibadetler , en güncel vahiyler ve uzman kadromuzla ışığa en yakın oluşum için yanınızdayız
sloganımız "o kadar huzur bulucaksınız ki aşkın nur yengi dinleyemeyeceksiniz"

Konuya gelecek olursak her zaman her dönemde kendi dini hakkinda bilgisi az olanlar hatta bilgisiz olanlar daima kullanilmistir dine olan derin baglari cakal insanlar tarafindan suistimal edilmistir. Yahut burda ki örnekte Vaiz manevi ask ile asiriya gitmis olup pesinden bilincsizce gidenleride onlarida sürüklemistir. Belki de yasadiklari hayattan umutlarini yitirmis gönüllerini bi nebze de olsa inandiklari yolda mutlu etmek istemislerdir.

Sen saygi duy diyon..
Onlarin ki de din.

Saygı duymanız için karşınızdaki kişinin,sizin özgürlük ve kutsal addettiğiniz doktrinlerine saygı duyması söylem/eleştirilerini bu doğrultuda yapması lazım.Verdiğiniz örnekler bu dediklerimizden çok uzakta ve doğru değil.

Toplumumuz da tartışma/münazara dendiği zaman "insanların birbirini yermeleri/hakaret etmeleri" eylemler akla geldiği için,doğruya adım atma,karanlığa bir kibrit yakma gibi imgesel düşünceler kimsenin aklına dahi gelmiyor.Ben bu radde de @climax Hocam'ın kendi ilmi dahilinde bilgisinden şüphem yok,zaman zaman mesajlarını okuyup,çokca tebessüm ettiğimde oluyor.Lakin din adına olan söylemleri pek garibime gidiyor.Bizi yöneten siyasi oluşumun her fırsatta dini,kendilerine pusat bellemesinden mütevellit bir ön yargı oluşmuş olabilir ve bu kişide gizli bir hurufa neden olmuşta olabilir,fakat küflü düşünce mevcut siyasi oluşumun değişmesiyle toprağa gömülmeli.

Saygı esas alınırsa her türlü konu tartışlabilir/sorgulanabilir ki,doğru olan da budur.Tersi olduğunu düşünmek insan fıtratına nakıs bir düşüncedir.

Bu konuda söyleyecek çok fazla bir şeyim yok.Son olarak @climax Hocam,bu konu da kırıcı,yerici ve incitici bir cümlemiz olduysa af buyrun.

Süri de mi atayiz olmuş ya.. Vay anam vaay ben nerelere gidem..
Yok kıyılarda dolaşıyor ama değil agnostik gibi ama bazen de deist gibi. Mesela @climax ben ateistim dememiştir ya da tanrı olmadığını söylediği bir sözüne rastlamadım bu zamana kadar. Sorguluyorlar sadece

Illa bütün mühimmatimi cikartacaksiniz bana.

Yok kıyılarda dolaşıyor ama değil agnostik gibi ama bazen de deist gibi. Mesela @climax ben ateistim dememiştir ya da tanrı olmadığını söylediği bir sözüne rastlamadım bu zamana kadar. Sorguluyorlar sadece
Abicim ben 50 yaşında adamım.
Nesini sorgulayacam bu saatten sonra. Ergen miyim.
Ateizm deizm bilme ne izm..
İlla bir isim mi almak lazım. Eğer öyleyse bu açıdan bakınca agnostiğim.

Uzun oldu ama okuyun...

Karanlık varlık mıdır yoksa sadece ışığın yokluğu mu gibi felsefik tartışmalara mı gireyim.

Evren çok büyük.
Canlılar çok karmaşık.
İki karbon atomu yanyana geldi sonra DNA oldu hop terliksi hayvan oradan da solungaclar çıktı. Tamam işte karaya vurunca da akciğer solunumuna başladım gibi aptalca bir darvinist yaklaşım içinde değilim.

Tamam evrim olabilir ama bu teori türlerin çeşitliliğini aciklamada veya sıfır noktasında en az kaburgadan yaratılmak kadar masalsı.

İnsan bırak evreni, kendini anlamaktan aciz. Beyni koy tabağa. Karaciğerden farksız. Bildiğin et. Karaciğer kandan amonyak süzerken veya glikojen depolarken bunu iradesi ile mi yapıyor? Ya bizim beyin de sadece inputlara göre outputlar üreten basit bir mekanizma ise? Nasıl anlayacak kendisini. Dalak anlayabilir mi ne olduğunu.

Burada olayı ruh kavranina bağlayan olarsa üzerim. Çünkü o açıdan bakınca pozitif bilim devreden çıkar.

Masanın üzerinde mikrop yok diyebilir miyim çıplak gözle bakıp. Ben görmüyom diye o mikrop yok mu orada. Var tabi. Ancak uygun yöntemlerle örnek alıp mikroskopta bakarsam görürüm.

Yani "tanrıyı görmüyor" olmam olmadığı anlamına gelmez. Varlığını ispatlayamamam yokluğunu ispat ettiğim anlamı taşımaz. Al bak şimdi de deist oldum.

Şimdi nereye geldik. O zaman "yaratan" lazım. Peki onu kim yarattı. "onun varlığı kendindendir" diyenle daha fazla konuşmam. Ula çünkü o zaman demek ki bir şey "kendiliğinden olabilir" anlamı çıkmış olmaz mı? Ben de derin ki "evren kendini yarattı ve ben evrenin ve dolayisiyla tanrının bir parçasıyım" al sana panteist oldum. Yada en-el hak demiş de olabilirim aynı kapıya çıkar ve bingo al sana mutasavvıf oldum.

Ohhh.. selam ve dua ile. @Süreyya sen nersindesin tablonun?

Bir tanrı varsa yatsı namazını atlamış olmam çok da umurunda olmaz diye düşünüyorum. Ya da en azından ben tanrı olsam çok da umursanmazdım su içerken çömelip çömelmemenizi. Ama bi yere yazardım sandıkta oy çalan adam olursa adını bi kenara. Mıh gibi cakardim aklıma.

Geri