7. Münazara Konusu : Kadınlar Kocasının Soyadını Almak Zorunda Mıdır Değil Midir?

Z
  • Kullanıcı Z3yn3P
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Aynı cümleleri senin içinde söyleyebilir miyiz,neden bu kısır döngü neden bu diretme ?

Aynı cümleleri senin içinde söyleyebilir miyiz,neden bu kısır döngü neden bu diretme ?

Nedenlerini belirttim kısır döngü alışkanlığa sebep olur. Nasıl devletlerde veya topluluklarda hiyerarşi sistemi varsa ailedede öyledir baskın taraf yani erkek herşeyi üstlenmiştir .

Ama sürekli aynı konu üzerinden dönerse yanıtlar münazara tadını kaybeder.İlla soy adını dayatmak sizce çok mu normal bir davranış olur,olaya birazda kadın gözüyle bakmak gerekir.

Hemen kadın gözüyle bakalım, bence bu soyismi almamak değilde beğenmemek olur diye düşünüyorum. Örnek azgın, tekerlek, yosma gibi soyisimleri olanlar için kızlık soyismi kullanmak ideal . :) Ama farklı bi durumda bayanların çoğuda istemez diye düşünüyorum. Sonuçta sevdiği bir erkeği küçük bir durum için üzmez.
Sevgiliniz varsa seviyorsa zaten sizinde sözünüzü dinler ufak ayrıntılara kapılmaz. En basit örneği evlenen çiftler bile duruma alışmış evlenmeden önce facebook'larında kendi soyismini değilde evleneceği adamın soyismiyle face hayatına devam ediyor. Sizde karşılaşmışsınızdır .

Sevgiliniz varsa seviyorsa zaten sizinde sözünüzü dinler ufak ayrıntılara kapılmaz.
Aynı durum tam tersi içinde geçerli o zaman (: sevdiğinin sözünü dinler ve soy adı diye diretmez.

Sevgiliniz varsa seviyorsa zaten sizinde sözünüzü dinler ufak ayrıntılara kapılmaz.
Aynı durum tam tersi içinde geçerli o zaman (: sevdiğinin sözünü dinler ve soy adı diye diretmez.

Tabiki tam tersi için geçerli baskın olan erkek olduğu için ve Medeni hukuka aykırı olduğu için alamıyorlar. Bir kelimeye takılmayın orda sebepleride söylendi. Ha diğer yazdıklarımı kabul edip sadece kırmızı yazıyla yazdığınız sizde sıkıntı teşkil ettiyse onuda belirtmiş oldum.

O kırmızılık senin cümleni belirtmek içindi öncelikle bunları bir kavrayalım.Baskın erkek toplumu laflarını da rafa bi kaldıralım.Klasikleşmiş cümleler onlar.

Önce dedin Neden sürekli Hukuk'i maddelerden bahsedip duruyorsunuz ki diye şimdide dedin klasikleşmiş cümleler diye. Neylerden girelim ? Seni ne mutlu eder, onu söyle o zaman klasikliği kaldıralım. :S Yazdığım her cümlemin arkasındayım ama onca şey yazdım onu kırmızı altında bana tekrar iade ettiysen diğerlerinde sıkıntı yok diye görüyorum. Ama her cümlemin altından bir şey arıyorsan eğer bu beni sevindirdi. En azından diğer kelimelerime hak vermiş görünüyorsun . :)

Hak vermedim kendi kendinize hayaller kurmayın,sadece o cümlenize dikkat çektim ki savunduğunuz şeyin aksini düşünüyorum bu da sizi hiçbir halükarda doğrulamadığımı gösterir.Ayrıca konuşacağınız ve savunacağınız şeyleri ben söyleyemem o zaman münazaranın,keyfi nerede kaldı?

Her yazdığım cümleyi geçelim diyorsunuz veya klasikleşmiş olarak görüyorsunuz. Hayaller kurmuyorum sizde bütünüyle algılayın yazdıklarımı cümlelerimin arasından bi kaç kelime seçipte bana gönderirseniz münazaranın bi esprisi kalmaz diye düşünüyorum. Savunduğum şeyleride siz bana söylüyorsunuz '' geçelim veya rafa kaldıralım '' diye o yüzden size sordum nasıl yapalım diye.

Sürekli sadece bir hukuki dayanağa bağlı kalarak yazdığınız için olabilir mi o cümlelerimin sebebi? Biraz daha geniş kapsamlı konuşmuş olsanız o şekilde karşılık görürsünüz.Elinizde sadece soy adı kanunu var onunla savunmanızı yapıp duruyorsunuz.

Alın bunlarıda yazdım burdan cevap verin o zaman.

Hemen kadın gözüyle bakalım, bence bu soyismi almamak değilde beğenmemek olur diye düşünüyorum. Örnek azgın, tekerlek, yosma gibi soyisimleri olanlar için kızlık soyismi kullanmak ideal . Ama farklı bi durumda bayanların çoğuda istemez diye düşünüyorum. Sonuçta sevdiği bir erkeği küçük bir durum için üzmez.
Sevgiliniz varsa seviyorsa zaten sizinde sözünüzü dinler ufak ayrıntılara kapılmaz. En basit örneği evlenen çiftler bile duruma alışmış evlenmeden önce facebook'larında kendi soyismini değilde evleneceği adamın soyismiyle face hayatına devam ediyor. Sizde karşılaşmışsınızdır

Neden kadın almak istemediğinde beğenmemek oluyor da,erkek bunu isteyip dile getirdiğinde kendini beğenmiş olmuyor?

Kadınlarımızı bu kadar alt seviyeye indirgemek hiçte doğru bir davranış değildir.

Avrupa birliği ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda bu eşlerin kararına bırakılmıştır. Dilerse erkek kadının soyadını alır, dilerse iki soyadı kullanırlar, dilerlerse ayrı ayrı soyadlarını kullanırlar, ama bu eşlerin kendi kararlarıyla olur devletin değil.

Bir erkeğin nasıl ki soyadını aileye verme hakkı varsa aynı hakka kadın da sahip olmalıdır bu kadar basit. Kadının da günlük hayatta kendi 'adı' var, kendi hayatı var, kendi öncelikleri var.

Neden kadın almak istemediğinde beğenmemek oluyor da,erkek bunu isteyip dile getirdiğinde kendini beğenmiş olmuyor?

Siz alışkanlıklarınızdan vazgeçebilirmisiniz. Örneğin sigara tiryakisiniz içme dese içmem dermisiniz ? Veya takımını değiştir dese değiştirirmisiniz. Direk hayırmı dersiniz yoksa sebeplerinide söylermisiniz ? Herşeyin bir nedeni vardır. Kendini beğenmişlik durumu değil .

Şimdi kadınlar erkeklerin soyisimlerini aldığında alt seviyeye mi düşüyor ? Dediğiniz kadar basit değil aynı konuları tekrarlamak istemiyorum. Ama sadece kadının kendi soyismiyle alınmasıyla bitmiyor. Alttaki yazıda kafanızda biraz daha netleştirebilirsiniz.

Kaynaktır : . ''Türk hukukunda aile ismi ile eş anlamda kullanılan soyadının, kişinin kimliğini belirleme işlevi yanında, ailesini ve soyunu belirleme, kişiyi başka ailelerin bireylerinden ayırt etme işlevleri de bulunmaktadır. Bu işlevleri nedeniyle yasa koyucu, nüfus kayıtlarının düzenli tutulması, resmi belgelerde karışıklığın önlenmesi, soyun belirlenmesi, ailenin korunması gibi sebeplerle soyadı kullanımını yasal düzenlemelerle kural altına almaktadır ''

Demek istediklerini şu şekilde özetleyebiliriz. Değer yargılarının inanç ve düşünce kalıplarının aktarılmasında erkeklerin soy isimlerine ihtiyaç duyuluyor. Kuşaklar arası bağın sürdürülmesini sağlar. Yarın birgün cocukları olduklarında ben sormuştum küçükken '' biz nerden geldik dedelerim kim diye ?''

Böyle bir sorun cıktığında hiç bir çocuğa cevap daha verilmesi imkansız ve geçmişini bilmemekte büyük bir kayıp çocuk için .

Yani soyadı yüzünden geçmişimizden mi oluyoruz veyahut geçmişimiz kayıplaramı karışıyor?

Soy adı kanunu cıkmadan önce dedelerini bilebiliyormuydun veya nerden geldiklerini ? Ama şimdi bizim çocuklarımız onun cocukları isterse 25. yüzyılda olsun nerde durduklarımızı ne yaptıklarımızı bilicekler. Herşey kayıt altında ve soy isimlerimize bakınca bulucaklar .

Şimdi kadınlar erkeklerin soyisimlerini aldığında alt seviyeye mi düşüyor ? Dediğiniz kadar basit değil aynı konuları tekrarlamak istemiyorum. Ama sadece kadının kendi soyismiyle alınmasıyla bitmiyor. Alttaki yazıda kafanızda biraz daha netleştirebilirsiniz.

Kaynaktır : . ''Türk hukukunda aile ismi ile eş anlamda kullanılan soyadının, kişinin kimliğini belirleme işlevi yanında, ailesini ve soyunu belirleme, kişiyi başka ailelerin bireylerinden ayırt etme işlevleri de bulunmaktadır. Bu işlevleri nedeniyle yasa koyucu, nüfus kayıtlarının düzenli tutulması, resmi belgelerde karışıklığın önlenmesi, soyun belirlenmesi, ailenin korunması gibi sebeplerle soyadı kullanımını yasal düzenlemelerle kural altına almaktadır ''

Demek istediklerini şu şekilde özetleyebiliriz. Değer yargılarının inanç ve düşünce kalıplarının aktarılmasında erkeklerin soy isimlerine ihtiyaç duyuluyor. Kuşaklar arası bağın sürdürülmesini sağlar. Yarın birgün cocukları olduklarında ben sormuştum küçükken '' biz nerden geldik dedelerim kim diye ?''

Böyle bir sorun cıktığında hiç bir çocuğa cevap daha verilmesi imkansız ve geçmişini bilmemekte büyük bir kayıp çocuk için .

Sizin savunmanız sonucunda ortaya bu çıkıyor.Yok erkek daha baskın yok bilmem ne... Kadınlara bu hakları vermediğiniz sürece bu erkeklerin bakın oldugunu savundugunuz durum devam eder.Bu kadar büyütülecek bir durum yok ortada herkes neyi isterse secebilir.Seçme hakkım varsa soyadımı da kendim secebilirim .Sır evleniyorum diye bunu kabul etmek zorunda değilim.Herkesin kendine gore yasadıgı bir hayatı, yaptıgı işi, duyulmus bir ismi var. Bunlardan bu kadar kolay vazgeçilmesini beklemek kadınlara karsı yapılan büyük ayıptır.

Sizin savunmanız sonucunda ortaya bu çıkıyor.Yok erkek daha baskın yok bilmem ne... Kadınlara bu hakları vermediğiniz sürece bu erkeklerin bakın oldugunu savundugunuz durum devam eder.Bu kadar büyütülecek bir durum yok ortada herkes neyi isterse secebilir.Seçme hakkım varsa soyadımı da kendim secebilirim .Sır evleniyorum diye bunu kabul etmek zorunda değilim.Herkesin kendine gore yasadıgı bir hayatı, yaptıgı işi, duyulmus bir ismi var. Bunlardan bu kadar kolay vazgeçilmesini beklemek kadınlara karsı yapılan büyük ayıptır.

Ayıplık gibi bir söz konusu olamaz. O zaman sizin soy isminizde babanıza ait babanız bu zor kullanmayı daha önceden annenizede yaptı ? Sizde evlendiğiniz zaman babanızın soy ismini kullanıcaksınız neden bu ayıpa ortak olucaksınız ki ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri