13. Münazara: Ülkeyi Eğitim mi geliştirir para mı?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Tamamlayıcıdan ziyade yapıcı da ama. Temeli parayla oluşturuyosun. Para olmazsa eğitim için olanaklar sağlanamaz, sağlanamayan bir şeyin de zaten bir ehemmiyeti olmaz oradakiler için. Ha para tek başına yeter mi bir bakıma o da yeter aslında. Paranla eğitimli insanları tutarsın, para adamda çoktur fazlasını verir ama işinide gördürür.

evet bunu $unada benzetebiliriz aslinda,
ekmek'siz firin, firin'siz ekmek,
ikiside tek kaldiklari vakit i$e yaramazlar,
ama digeri gelince ikisi anlam kazanir,
para her ne kadar ulke'nin tum maddi, saglik, ev, i$ ve egitim'inin kalkinmasi icin gerekliysede tum bu sayilanlarda ulkenin kalkinmasinda rol oynar,
para bu maddelersiz i$lev goremez bu maddeler para'siz i$lev goremez.

evet anlatabildimmi kari$ik olmu$ ^^

Zaten şöyle bir durum var, paradan önce eğitim vardı. Parayı bulan kabile hep adamlara Libadiye'liler diyesim geliyor :D bu adamlar belli bir eğitim ve birikim seviyesi ışığında insanların bir takım alış veriş gibi durumları daha nizami bir şekilde yapabilmek için çıkardılar. Ha sonradan paranın amacı değişti orası ayrı.

fahişelik yapma sebebleri bir rus için para kazanmak değildir tamamen zevk meselesidir, bunu hepimiz biliyoruz, yaz tatillerinde sırf türk erkekleriyle olmak için türkiyeye geldiklerinden...

Dili, dini ve rengi ne olursa olsun; hiç bir fahişe zevk için bedenini satmaz. Bu kadar acımasız olmayalım...

evet ''para gelişmişliği simgeler'' görüşünün ana noktasından birisi olan kişi başına milli gelir sıralamasını paylaşalım.

vzb7lm.jpg

kişi başına düşen milli gelir sıralamasına baktığımızda ve paranın gelişmişlikte en önemli faktör olduğunu savunduğumuzda dolaylı olarak KATAR'ın dünyanın en gelişmiş 2. ülkesi olduğunu kabul etmiş olmamız gerekiyor. ancak bunu ne parayı savunan maviler kabul edecektir, ne de bir başkası.

şimdi bakalım 2013 insani gelişme endeksinde katar kaçıncı sırada?; vereceğim linkten bakabilirsiniz.

İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi - Vikipedi

A2LPWX.jpg

evet yanlış görmediniz. parası bol kişi başına düşen gelirde 2. sıradaki KATAR, gelişmiş sıralamasında ise ancak kendisine 36. olarak yer bulabilmiş. biz şu dakikadan sonra neyi tartışıyoruz hala. :)

ps: milli gelir sıralamasında 6. olan birleşik arap emirlikleri de gelişmişlik sıralamasında 41. sırada bulunuyor.

Verdiğin örnekteki 2. tablo İnsani gelişme endeksi. Ülkenin gelişmesiyle alakası yok :)

Verdiğin örnekteki 2. tablo İnsani gelişme endeksi. Ülkenin gelişmesiyle alakası yok :)

yapma ya :/

İnsani Gelişme Göstergesi (Human Development Index), Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hazırlanan bir ölçümdür. İnsanların düzgün yaşaması, özellikle çocuk hakları için bir ölçün teşkil eder. Bu araştırma sonucunda bir ülkenin gelişmiş, gelişmekte olan ya da gelişmemiş bir ülke olduğu; bunun yanı sıra ekonomisindeki etkinin yaşam niteliği ne düzeyde etkilediğini gösterir.

İnsani Gelişme Endeksi - Vikipedi

*Bu maddenin daha doğru ve güvenilir bilgi sunması için güncellenmesi gerekmektedir.
Daha fazla bilgi için tartışma sayfasına bakınız.

*Bu maddenin veya maddenin bir bölümünün gelişebilmesi için konuda uzman kişilere gereksinim duyulmaktadır.
Ayrıntılar için maddenin tartışma sayfasına lütfen bakınız.
Konu hakkında uzman birini bulmaya yardımcı olarak ya da maddeye gerekli bilgileri ekleyerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

Oraya her yazanın dediği doğru olacak diye bir kaide yok :)

Şu yorumumun mealini tekrardan yazayım. Malum tabletten yazınca çok farklı şeyler çıkmış. Allahtan küfür müfür etmemişim yanlışlıkla :D

Şimdi arkadaş Sakıp Sabancıyı örnek göstermiş. Sakıp Sabancı'nın iş istihdamı sağladığını ve bunların profesör, bilim adamı gibi insanlar olduğunu söylemiş. Sakıp Sabancı olmasa bu adamlar kendilerini geliştiremeyecekmiş. Şimdi bu profesörler Sakıp Sabancı'dan önce amelelik yaparlarken gel sen bilim adamı ol gel sende profesör ol diye seçilen insanlar değil. Zaten belli başlı eğitimleri alarak gelen insanlar. Paralı parasız orası muamma. Bu benim arkadaşa olan cevabımdı.

Günümüze gelecek olursak tüketici bir dünya haline geldik. Üreten isnandan çok tüketen insan var. Eski zamanlara kıyasla baktığımızda daha zengin, daha teknolojik ve daha bilinçli bir toplumuz. Peki eskiye nazaran neden yeni bir buluş veya bir keşif sağlanamıyor ? Bu bütün buluşların ve keşiflerin yapıldığı anlamına gelmiyor. Tüketici bir toplum olma yolunda ilerlediğimizden bir nevi para bizi bozuyor. Adam nasıl olsa bunu yapan var, benimde param var diyerek ilgi duymadan her hangi bir şeyi satın alıyor. Şöyle bir örnek vereyim, Alexander Fleming, bu amcamız penisilini bulan kişidir. Bu amcamız yokluk ve sefalet içinde büyümüş, üstüne üstlük 1. dünya savaşı sırasında gençliği geçmiş birisi. Para yok, pul yok, ama eğitimi sayesinde penisilini keşfederek nobel ödülü almış biri.

Şimdi zengin bir ailenin çocuğuna baktığınızda her ne kadar özel okulada gitse, süper sonik eğitimlerde alsa sonuç ne oluyor ? Hadi bunu da siz cevaplayın :)
Sen mealini yazarsın da ben eleştirmez miyim :)
Peki eskiye nazaran neden yeni bir buluş veya keşif sağlanamıyor : Günümüzde kullandığımız bütün teknolojik aletler neredeyse 20. yy'da bulundu. Keşif ve buluş yüzyılıdır 20. yy. Resmen sıçrama tahtası yaşadı bu yüzyılda buluşlar ve keşifler. Ben bunları Dünya savaşlarına bağlıyorum; rekabetin etkisiydi :)
Alexander Fleming, bu amcamız penisilini bulan kişidir. Bu amcamız yokluk ve sefalet içinde büyümüş, üstüne üstlük 1. dünya savaşı sırasında gençliği geçmiş birisi. Para yok, pul yok, ama eğitimi sayesinde penisilini keşfederek nobel ödülü almış biri. Demişsin : Wilhwlm Conrad Röntgen de röntgeni bulan amcamız. Ama 1923 yılında, I. Dünya Savaşı'nın yarattığı yüksek enflasyon ekonomisi ortamında maddi sıkıntılar içinde hayatını kaybetmiştir.

Zengin bir aile ile fakir bir ailenin çocuğunun bütün beceri, zeka, düşünce tarzı v.s. gibi etkenleri aynı sayalım, sadece etken olan zenginlik olsa sonuç ne olur? Cevap yine soruda saklıdır. :)[/COLOR]

70 milyonu aşan nüfusu bulunan ülkede okumadan büyük imkanlar sahibi olabilen insan olarak sadece sakıp sabancı verilebiliyorsa bu zaten gizli de olsa eğitimin önemini kabul etmektir. sakıp sabancı'nın varlığından dolayı bilim adamlarının ufkunun genişlemesi ancak ucuz komedi filmlerinde görülebilecek bir olaydır. Nitekim bir ülkenin gelişmişliği o ülkedeki zengin varlıklı ailelerin var olmasıyla değil, aynı zamanda alt tabanın ne durumda olduğu ile ilişkilidir. zaten verdiğiniz sabancı örneğiyle görünen o ki türkiye'nin gelişmiş bir ülke olduğunu söylemeye çalışıyorsunuz, ancak ne yazık ki rakamlar öyle söylemiyor. türkiye çok gerilerde. Bir ülkein kalkınmasıda tabiki para çok önemli .. Tartışılması bile saçma ..

Aklıma ilk gelen isim Sakıp Sabancı oldu :cici: Şöyleki ben üniversite sınavında heyecandan bayılan bir kişiydim. Ve benim 1 yılım gitti. Bu benim kapasitesiz bir kişi olduğumumu gösterir hayır .Sonuçta özel üniversiteye gittim . Özel üniversiteyi kim kurdu ? Daha dğrusu kimler kurdu ? Neyle kuruldu ? . Hadi bunuda geçtim .Devlet Eğitimde çok iyiyse dershaneler neden var ? Dershanelere bunca insan para veriyor . Neden çocukları daha iyi yerlere gelebilsinler diye :cici:

Aklıma ilk gelen isim Sakıp Sabancı oldu :cici: Şöyleki ben üniversite sınavında heyecandan bayılan bir kişiydim. Ve benim 1 yılım gitti. Bu benim kapasitesiz bir kişi olduğumumu gösterir hayır .Sonuçta özel üniversiteye gittim . Özel üniversiteyi kim kurdu ? Daha dğrusu kimler kurdu ? Neyle kuruldu ? . Hadi bunuda geçtim .Devlet Eğitimde çok iyiyse dershaneler neden var ? Dershanelere bunca insan para veriyor . Neden çocukları daha iyi yerlere gelebilsinler diye :cici:

ülkemizdeki çarpık eğitim sistemleri yüzünden üniversite sınavı var ve insanlar bu sınavla hayatını perişan ediyor. bu doğrultuda baktığımız zaman da ülkemizin gelişmişliği zaten ortada. öss, ygs, lys vs. saçma bir sistemi de eğitim olarak algılamanız bir hatadır. eğitim, geniş bir perspektifte ilgilenecek bir kavramdır. size öncelikle eğitim kavramı hakkında bir detaylı araştırma yapmayı tavsiye ediyorum.

daha sonrasında da, paranla gittiğin özel üniversitede benim emeğimle kazanmış olduğum devlet üniversitesinden fazla ne öğrendiğini merak ediyorum. ben dersanesiz kazandığım devlet üniversitemde gayet iyi bir eğitim alarak eğitim, öğretimimi sağladım. ayrıca yeterli bilgi sahibi olmakla senin para vererek gittiğin özel üniversiteye burslu olarak gidenler mevcut. ne yazık ki bu da senin eğitimin öğretim kısmının eksik olduğunu gösterir.

Ve sermayesiz bir ülke asla kalkınamaz bunu belirteyim Örnek olarak Hindistan . Birebir okul ziyaretinde bir projede bu insanlarla beraber olmuştum . Adam bilgisayar programcılığı ile ev geliştirmişti ama yapacak sermayesi yok ?

-----

Diğer bir konu ise beyin göçü .. Beyin göçünün en önemli sebebi ekonomik olaylar .. Ve sen oku , çabala çalış ama istihdam edilemiyorsun :) Nerede eğitim ? Para lazım para Ülke nasıl gelişecek ? Soluğu Avrupada al :)

Ve beyin göçünün ülkemizdeki sayısını googledan aratarak bulabilirsiniz.

Ve sermayesiz bir ülke asla kalkınamaz bunu belirteyim Örnek olarak Hindistan . Birebir okul ziyaretinde bir projede bu insanlarla beraber olmuştum . Adam bilgisayar programcılığı ile ev geliştirmişti ama yapacak sermayesi yok ?

-----

Diğer bir konu ise beyin göçü .. Beyin göçünün en önemli sebebi ekonomik olaylar .. Ve sen oku , çabala çalış ama istihdam edilemiyorsun :) Nerede eğitim ? Para lazım para Ülke nasıl gelişecek ? Soluğu Avrupada al :)

Ve beyin göçünün ülkemizdeki sayısını googledan aratarak bulabilirsiniz.

bunun örneklerini daha önceki sayfalarda vermiştik siz daha önceki sayfalarda cevap veremediğiniz somut örnekleri, kanıtlı dosyalı örnekleri yanıtlayamadığınız sürece ben bu tartışmaya devam etmeyeceğim.

ülkemizdeki çarpık eğitim sistemleri yüzünden üniversite sınavı var ve insanlar bu sınavla hayatını perişan ediyor. bu doğrultuda baktığımız zaman da ülkemizin gelişmişliği zaten ortada. öss, ygs, lys vs. saçma bir sistemi de eğitim olarak algılamanız bir hatadır. eğitim, geniş bir perspektifte ilgilenecek bir kavramdır. size öncelikle eğitim kavramı hakkında bir detaylı araştırma yapmayı tavsiye ediyorum.

daha sonrasında da, paranla gittiğin özel üniversitede benim emeğimle kazanmış olduğum devlet üniversitesinden fazla ne öğrendiğini merak ediyorum. ben dersanesiz kazandığım devlet üniversitemde gayet iyi bir eğitim alarak eğitim, öğretimimi sağladım. ayrıca yeterli bilgi sahibi olmakla senin para vererek gittiğin özel üniversiteye burslu olarak gidenler mevcut. ne yazık ki bu da senin eğitimin öğretim kısmının eksik olduğunu gösterir.

ben devlet üniversitesinide araştırdım ki :) Araştırmadığımı nerden biliyorsun .. Yazılım mühendisliği okuyorum . Adam sana logaritmaları anlatacak ama anlatmıyor ..Yada bir program veriyor daha onu anlatmadan bunla ilgili program yazmayı istiyor . Ee hocam biz bilmiyoruz nasıl yapacağız.. ? İnternetten araştır bulun .. ? Ee sen orda ne işe yarıyorsun pardonda .. Bence sana tavsiyem özel üniversitelere neden rağbet artmış bakın bakalım ..

bunun örneklerini daha önceki sayfalarda vermiştik siz daha önceki sayfalarda cevap veremediğiniz somut örnekleri, kanıtlı dosyalı örnekleri yanıtlayamadığınız sürece ben bu tartışmaya devam etmeyeceğim.

@ReSTFuL ilgilenirmisiniz. .. Böyle saçmalık olurmu .. Biz sana kanıt dosya sunmak zorundamıyız.. Burda fikirlerimizi söylüyoruz ? Böyle saçmalık olmaz

feveran Bal ilahimorluk pan Byakuren Kartal münazaracı arkadaşlar makale yazmıyoruz kesin delillerle uğraşalım siz delillerinizi fikirlerinizi ortaya koyarsınız karşı taraf cevap verir vermez onların ilgileneceği şey münazarayı takip eden herkes fikrin doğruluğundan çok kişilerin savunmalarına fikirlerinin arkasında ne kadar durduğuna bakıyor bu çerçeve içerisinde devam ederseniz çok daha keyifli bir münazara olur lütfen mesaja cevap verip konuyu dağıtmayalım kolay gelsin.

ben devlet üniversitesinide araştırdım ki :) Araştırmadığımı nerden biliyorsun .. Yazılım mühendisliği okuyorum . Adam sana logaritmaları anlatacak ama anlatmıyor ..Yada bir program veriyor daha onu anlatmadan bunla ilgili program yazmayı istiyor . Ee hocam biz bilmiyoruz nasıl yapacağız.. ? İnternetten araştır bulun .. ? Ee sen orda ne işe yarıyorsun pardonda .. Bence sana tavsiyem özel üniversitelere neden rağbet artmış bakın bakalım ..

özel üniversitelere neden rağbet arttı;

çünkü günümüz liberalleşen ekonomisinde, bu kapitalist düzende artık zengin daha zengin, fakir ise daha fakir. bu liberalleşme sonucu da özelleşmiş kurumların sayısında büyük artışlar gözlendi. bunlardan birisi de okullar. bu ortalama üstü aile bireylerinin kolaydan öğrenim görme arzusundan dolayı ortaya çıkan bir gerçek. ayrıca böylesine geniş bir konuyu kendi özel seçimlerinize kadar indirgemeniz hayret edecek bir olay. eminim ben de böylesine dar bir açıdan baksaydım belki de sizin gibi görebilirdim bu olayı. :)

Ülkemizdeki eğitim sistemi çarpık ama biz bu ülkede yaşıyoruz. Kapitalizm de çarpık bir ekonomik düzendir; Krizler, buhranlar, stagflasyonlar, enflasyonlar, devaluasyonlar bu yüzden olur zaten. Fakat; kapitalizt bir düzende yaşıyoruz öyle değil mi? Zirvesinde de para var bu düzenin.

Ayrıca benim param var ve çaba sarfetmeden özel üniversiteye giderim. Senin paran yok çok çalışırsın, gözlerini bozarsın burslu( burs paradır :) ) kazanırsın. Parası olan daha avantajlı.

özel üniversitelere neden rağbet arttı;

çünkü günümüz liberalleşen ekonomisinde, bu kapitalist düzende artık zengin daha zengin, fakir ise daha fakir. bu liberalleşme sonucu da özelleşmiş kurumların sayısında büyük artışlar gözlendi. bunlardan birisi de okullar. bu ortalama üstü aile bireylerinin kolaydan öğrenim görme arzusundan dolayı ortaya çıkan bir gerçek. ayrıca böylesine geniş bir konuyu kendi özel seçimlerinize kadar indirgemeniz hayret edecek bir olay. eminim ben de böylesine dar bir açıdan baksaydım belki de sizin gibi görebilirdim bu olayı. :)

Burda fikirlerimizi belirtiyoruz :) Karşı tarafa hakaret etmiyoruz :) Altıüstü bir münazara kalp kırmaya asla değmez bunu belirteyim .. Ben kendimden örnek verdim .. Çünküü bana daha samimi geliyor anlatabildimmi . Bende bilirdim alakasız tabloları resimleri kopyalayıp gövde şov yapmayı :) göz boyamayı ama gerek görmüyrum ..:cici:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri