13. Münazara: Ülkeyi Eğitim mi geliştirir para mı?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Oeki sakip amcanin is iştihdami sagladıgi profesörlerin babalari zénginmiymis de pŕofesor ölmuslar yada egitim alďıktan sonra mi profesor olmuşlar

Şu yorumumun mealini tekrardan yazayım. Malum tabletten yazınca çok farklı şeyler çıkmış. Allahtan küfür müfür etmemişim yanlışlıkla :D

Şimdi arkadaş Sakıp Sabancıyı örnek göstermiş. Sakıp Sabancı'nın iş istihdamı sağladığını ve bunların profesör, bilim adamı gibi insanlar olduğunu söylemiş. Sakıp Sabancı olmasa bu adamlar kendilerini geliştiremeyecekmiş. Şimdi bu profesörler Sakıp Sabancı'dan önce amelelik yaparlarken gel sen bilim adamı ol gel sende profesör ol diye seçilen insanlar değil. Zaten belli başlı eğitimleri alarak gelen insanlar. Paralı parasız orası muamma. Bu benim arkadaşa olan cevabımdı.

Günümüze gelecek olursak tüketici bir dünya haline geldik. Üreten isnandan çok tüketen insan var. Eski zamanlara kıyasla baktığımızda daha zengin, daha teknolojik ve daha bilinçli bir toplumuz. Peki eskiye nazaran neden yeni bir buluş veya bir keşif sağlanamıyor ? Bu bütün buluşların ve keşiflerin yapıldığı anlamına gelmiyor. Tüketici bir toplum olma yolunda ilerlediğimizden bir nevi para bizi bozuyor. Adam nasıl olsa bunu yapan var, benimde param var diyerek ilgi duymadan her hangi bir şeyi satın alıyor. Şöyle bir örnek vereyim, Alexander Fleming, bu amcamız penisilini bulan kişidir. Bu amcamız yokluk ve sefalet içinde büyümüş, üstüne üstlük 1. dünya savaşı sırasında gençliği geçmiş birisi. Para yok, pul yok, ama eğitimi sayesinde penisilini keşfederek nobel ödülü almış biri.

Şimdi zengin bir ailenin çocuğuna baktığınızda her ne kadar özel okulada gitse, süper sonik eğitimlerde alsa sonuç ne oluyor ? Hadi bunu da siz cevaplayın :)

ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirlenebilmesi için iki faktöre bakılıyor. bunlardan birincisi ''geleneksel ölçütler'' ikincisi ise ''çağdaş ölçütler''

geleneksellik ve çağdaşlık sözcüklerini size burada tanımlamaya gerek yok diye düşünüyorum. şimdi gelelim içeriğine. geleneksel ölçüt olarak varsaydığımız faktörde gelişmişlik düzeyi belirleyicisi kişi başına milli gelir* olarak kabul ediliyor. yani bu bahsi geçen kişi başına düşen milli gelir ne kadar yüksek ise gelişmişliğin o kadar yüksek olduğu varsayılır. karşımızdaki grup olan maviler işte bu düşünceyi savunuyor şu an burada.

biz kırmızılar ise ''çağdaş ölçüt'' faktörüne göre bakmaktayız olaya. peki nedir bu çağdaş ölçütün varsayımları ? gelişmişliğin temel ölçütünün insan gücü olduğunu savunur. yani ''bir toplumda nitelikli insan sayısı ve nitelik düzeyi ne kadar yüksekse, o toplum o kadar gelişmiştir'' varsayımına dayanır.

günümüz küreselleşen dünyasında, nitelikli insan, dünyaya, olaylara, kendi anlayışı dahil eleştirisel bakan, bütünü görebilen, teknolojik gelişim ve değişimlere göre kendisini ayarlayabilen, yenilikçi, çağdaş insandır.

geleneksel gelişmişlik ölçütü ise artık ne yazık ki hükmünü kaybetmiş bulunmaktadır. çünkü yaşanılan coğrafyada yer altı ve yer üstü kaynaklarının zenginliği nedeniyle kişi başına düşen milli gelir yüksek olabilir. bu rastlanabilen bir durumdur. birçok ülkeyi buna örnek gösterebiliriz. ancak bu özellikleri olan ülkeler ne yazık ki doğal kaynaklarını kendileri üretememektedir. bilgiyi ve teknolojiyi transfer etmektedirler. bu örnekten de faydalanarak söz konusu ülkeleri gelişmiş ülke olarak kabul etmekle, felipe melo'nun karakterli bir insan olduğunu iddia etmek arasında bir farklılık bulunmamaktadır. önemli olan bu kaynakları kendi bilgi ve teknolojinle üretebilmektir. bu da nitelikli, eğitimli insanlar sayesinde mümkündür.

şimdi size gelir seviyesi düşük ama eğitim seviyesi yüksek bir toplumun nasıl gelişmiş olabileceğinin canlı bir örneğini vereceğim. bu ülkemizin adı: ukrayna.

öncelikle birkaç bilgi vereceğim bu konuyla ilgili. evet arkadaşlar ukrayna'daki asgari ücret ne kadar biliyor musunuz ? yaklaşık 115 dolar kadar, yani tl cinsiyle 230 lira civarı. ülke geneli ortalama maaş seviyesi yaklaşık 280 dolar. o da tl cinsiyle 560 lira civarı yapıyor. şimdi sizi bu rakamlarla, türkiye'deki rakamları karşılaştırmanızı tavsiye ediyorum. ben o sırada tr'nin 4'de 1'ine yakın asgari ücret miktarı bulunan ukrayna'nın, türkiye'ye göre ne kadar gelişmiş bir ülke olduğundan bahsedeceğim sizlere.

Türkiye’den misli misli düşük asgari ücreti, ortalama emekli maaşlarını göz önüne aldığınızda etrafınızdaki belirsiz huzurun kaynağını anlamak, Ukraynalılar ile konuşmaya başladikça fazla uzun sürmez. Türkiye’de son dönemde hızla açılan üniversiteler de dahil 75 milyonluk nüfusa yaklaşık 170 adet üniversite sayısına ulaşabilmiştir. Ukrayna’da ise son dönemde pek açılamasa da 45 milyon nüfusa 400′e yakın aktif üniversite vardir.

Okuma yazma oranının %99.5 civarinda oldugu Ukrayna, istatistiksel olarak ekonomik göstergelerde parlak olmamasına rağmen dünya krizi ortamında halkın elektrik ve doğal gaz kullanım fiyatını arttırmamak uğruna henüz IMF’ ye boyun eğmemiştir. Ukrayna halen her türlü baskıya rağmen Avrupa’nın tahıl deposu olan tarım topraklarının yabancılara yok fiyatına satışını erteleme mücadelesine devam etmektedir.

Kiev’in hemen her noktasına ulaşan gerçek anlamdaki metro ağı ve toplu taşıma kullanım ücretleri halen bizim fiyatlarımızla 30-65 kuruş yani ortalama 0.5 Ytl civarindadir. Sigara, elektrik, gaz ve benzin fiyatları ile motorlu araç fiyatları ve yıllık MTV vb. vergiler Türkiye’ye oranla %150-300 ucuzdur.

Halkın her türlü ısınma ve giyinme masrafının, Türkiye gibi sıcak iklimli ülkelere göre daha fazla olmasına ve İstanbul’u bir kaç saat içinde günlerce kitleyen hava şartlarının burada tüm kış boyunca hakim olmasına rağmen halk huzurla yaşayabilmektedir. Goethe’nin; “Nice şehirler gördüm içinde parklar var, Kiev’i gördüm parkın içinde şehir var.” tanımlamasına hala başarılı şehir plancılığı sayesinde uymaktadır. Başta Kiev olmak üzere büyük şehirlerde suç oranları, özellikle toplumun huzurunu kaçıran olayların yüzdeleri açısından son derece düşüktür.

Tamamen kapalı bir düzenden, dış dünyaya kapılarını kapitalizmin zirvesine ulaştığı bir ortamda açmak zorunda kalan bu güzel ülke, kendine uyum gösteren misafirlerini mahçup etmez. Kelimelerle dile gelmese de Ukrayna, eğitim seviyesi yüksek toplumlarda gelir seviyesi düşük olsa da hayat kalitesinin yüksek olduğunun kanıtı olarak genç, onurlu bir şekilde gülümsemektedir.

ukrayna'dan birkaç görsel paylaşalım.

images

12064-ukrayna-7.jpg

günümüzde gelişmekte olan ülkelerin, gelişim ve kalkınma planlarına baktığımızda; toplumun ekonomik, siyasi ve kültürel olarak gelişebilmesi için en önemli ön koşulun eğitim düzeyinin yükseltilmesi ortak görüşüne varılmıştır. yani başka bir açıdan bakacak olursak, bir gelişmişlikten bahsetmek istediğimizde öncelikle toplumun değişim bilincine kavuşmuş olması gerekmektedir ve bunun da ilk adımı eğitimden geçmektedir.

bir ülkenin gelişmesinden söz edebilmemiz için o ülke halkının gelişmişliğini ele almamız kaçınılmazdır. insanları da geliştirmek için eğitime başvurmak gerekir. cem yılmaz'ın reklam filminde bahsettiği gibi öncelik olarak her zaman ''eğitim şart''

evet ''para gelişmişliği simgeler'' görüşünün ana noktasından birisi olan kişi başına milli gelir sıralamasını paylaşalım.

vzb7lm.jpg

kişi başına düşen milli gelir sıralamasına baktığımızda ve paranın gelişmişlikte en önemli faktör olduğunu savunduğumuzda dolaylı olarak KATAR'ın dünyanın en gelişmiş 2. ülkesi olduğunu kabul etmiş olmamız gerekiyor. ancak bunu ne parayı savunan maviler kabul edecektir, ne de bir başkası.

şimdi bakalım 2013 insani gelişme endeksinde katar kaçıncı sırada?; vereceğim linkten bakabilirsiniz.

İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi - Vikipedi

A2LPWX.jpg

evet yanlış görmediniz. parası bol kişi başına düşen gelirde 2. sıradaki KATAR, gelişmiş sıralamasında ise ancak kendisine 36. olarak yer bulabilmiş. biz şu dakikadan sonra neyi tartışıyoruz hala. :)

ps: milli gelir sıralamasında 6. olan birleşik arap emirlikleri de gelişmişlik sıralamasında 41. sırada bulunuyor.

şimdi milli gelir listesindeki 1. sıradaki lüksemburg'daki okuma yazma oranına bakalım. evet %99.9 luk bir oran göze çarpıyor.

peki ya 2. katar'da nedir okuma yazma oranı ? %89 civarında.

3. norveç'e bakalım. yine %99.9 luk bir oran var.

4. isviçre ; yine %99.9

işte bu yüzde yüz sayılabilecek oranlı ülkeler gelişmişlik sıralamasında da en üst basamaklarda kendilerine yer bulurken, 89'luk katar gelişmişlik sıralamasında ne yazık ki averaj takımı olmuş.

yani demem o ki maviler;

merhum sabancının arkasına saklanarak hiçbir bilimsel gerçekliliği olmayan savlarınızla bir ideayı savunmayın. çuvallarsınız. hadi hodrimeydan yazdıklarıma geçerliliği olan cevaplar vermeden açıklama kabul etmiyorum. :)

şimdi size gelir seviyesi düşük ama eğitim seviyesi yüksek bir toplumun nasıl gelişmiş olabileceğinin canlı bir örneğini vereceğim. bu ülkemizin adı: ukrayna.

öncelikle birkaç bilgi vereceğim bu konuyla ilgili. evet arkadaşlar ukrayna'daki asgari ücret ne kadar biliyor musunuz ? yaklaşık 115 dolar kadar, yani tl cinsiyle 230 lira civarı. ülke geneli ortalama maaş seviyesi yaklaşık 280 dolar. o da tl cinsiyle 560 lira civarı yapıyor. şimdi sizi bu rakamlarla, türkiye'deki rakamları karşılaştırmanızı tavsiye ediyorum. ben o sırada tr'nin 4'de 1'ine yakın asgari ücret miktarı bulunan ukrayna'nın, türkiye'ye göre ne kadar gelişmiş bir ülke olduğundan bahsedeceğim sizlere.

ukrayna'dan birkaç görsel paylaşalım.

images

12064-ukrayna-7.jpg

Ukraynalı kadınlar, S.S.C.B ve Rusya zamanında Türkiye'ye gelip fahişelik yapıyorlardı. Gelen o kadınların arasında avukat, doktor, öğretmen v.s. vardı. Nerde kaldı eğitim? Aylık kazançlarını burada bir bacak açarak elde ediyorlardı... O kadar az para alan eğitimliler paranın kölesi oldular...

Ukraynalı kadınlar, S.S.C.B ve Rusya zamanında Türkiye'ye gelip fahişelik yapıyorlardı. Gelen o kadınların arasında avukat, doktor, öğretmen v.s. vardı. Nerde kaldı eğitim? Aylık kazançlarını burada bir bacak açarak elde ediyorlardı... O kadar az para alan eğitimliler paranın kölesi oldular...

ee sen olayı çok farklı anlamışsın ama burada ukraynalı kadınların fahişeliğinden mi bahsedeceğiz yoksa ukrayna'nın gelişmişlik durumundan mı ?

tablolar, rakamlar, açıklamalar yukarıda varsa fahişelik dışında bir yorumun alırım.

bahsi geçen afrikalı ülkelerin birçoğunda bulunan önemli petrol ve maden kaynakları, kendileri işletebilselerdi onlara ciddi miktarda para ve ekonomik gelişmişlik kazandıracaktı. ancak ellerindeki nüfusun okuma yazma oranı bile %20 'lerde olan bu ülkeler, eğitimsizlikten dolayı bu yükün altına giremedi ve üretim bu işi bilen eğitimli insanlara kaldı. kim bu eğitimli insanlar avrupa ülkeleri ve abd. ameleliğini kim yaptı, kendi yerel halkları.

basit bir örnek verebilecek olursak elinde 1 milyon doları bulunan bir insan bile bir yatırım yapacakken bu işin uzmanına danışır. eğitimli insanlarla planlar paylaşılır. eğitimsiz bir insana verilen 1 milyon dolarla, eğitimli bir insana verilen 1 milyon dolar aynı değere mi sahiptir ? mm sanmıyorum.

Kendileri işletebilselerdi? Neyle işleyeceklerdi? Çomak-çubukla mı? Adamlar aç iken nasıl eğitilecek? Üretim, bu işi bilen eğitimli insanların eline kalmadı. O işi bilen kişiler, sermaye sahibi bol paralı patronların kölesiydi. Para için gidip gerektiğinde sömürüyorlardı. Eğitimli insanlar da para için çalışır :)
Bir kere abd'de okuma oranı % 20 falan civarlarında. Okula giden öğrenci en az 3 kere x-ray cihazından geçiyor ve sebebi de hepsinin aklının başka yerde olmasıdır. Ordaki öğrencilerin silahlarla neler yapabildiğini iyi biliyoruz. Google'a Amerika-silah-öğrenci yazıp çıkan bütün haberleri okuyabilirsiniz.

Eğitimli ya da eğitimsiz insan olsun, eline aldığı 1 dolar yine paradır. Para olmasın, o eğitimli insan ancak köpeğini eğitmeye kalkar. Parası yoksa o köpeği de alamaz. Ama bir de şöyle bir durum var; zeka doğuştandır, en eğitimli ne ameleler var ve en eğitimsiz onlara parasıyla hükmedenler. Eğitim, sadece itaat eden köle sınıfı yaratır.

ee sen olayı çok farklı anlamışsın ama burada ukraynalı kadınların fahişeliğinden mi bahsedeceğiz yoksa ukrayna'nın gelişmişlik durumundan mı ?

tablolar, rakamlar, açıklamalar yukarıda varsa fahişelik dışında bir yorumun alırım.

Kadınlarının başka ülkelere fahişelik yapmaya gittiği ülkelerin gelişmişliğinden söz edemeyiz.
Hiç İngiliz yada Alman ya da Amerikalı bir fahişe geldi mi Türkiye'ye?
Onların fahişeleri de paranın daha bol aktığı ülkelere gitmiştir. Demek ki, Ukrayna'nın eğitim seviyesi bizden daha fazla ama parası bizden daha az :)

sen çok yanlış geldin mavili arkadaşım işletememelerinin nedeni açlıktan değil, bu özkaynakları kullanabilecek, işleyip işletebilecek bir nitelikli iş gücüne sahip olamamasından kaynaklanıyor. bu nedenden dolayı bu kaynaklar işlenmeden direkt olarak satılıyor. gördüğün gibi bir para akışı mevcut, ancak eğitimsizlikten dolayı yaşam standartları düşük ve gelişmemiş bir ülke. nijerya'dan bahsediyorum.

$imdi oncelikle mubarek olsun hacilar bacilar,
yalniz cok guzel bi munazara olcak bu benim cok ho$uma gitti xD

Ba$layayim ^^

Ekonomi ulkenin geli$mesi icin bircok onemli faktorden birisi,
egitim icinde para'nin olmasi kacinilmaz, bazini, finansmanini kar$ilayacak etken para'dir cunku, para ve iyi bir finansman olmadan guzel bir egitim olamaz,
buda egitimden once para'nin onemini bize gosteriyo,
geli$mekte olan ulkelerde hukumet'in du$mesiyle, ekonominin zayiflamasiyla birlikte bu siralayacagim ulkelerde egitim derecesi a$iiri bir $ekilde du$u$ gosterdi:
Sierra de leona, Somali, Haîti ve Zaire.
Bu tip kontekste genel finansman coktu ve egitime ayrilmi$ olan genel fon artik temizlik i$leriyle birlikte kar$ilanmaya çali$ildi.
Ama bu guzel ve i$leyen bir egitim sistemi olarak yurumedi.
Ogretim orani $iddetle du$tu, cok di$lananlar oldu, okullarin kalitesi cok degi$kenle$ti,
ve yeni jenerasyondan $ahislarin cogu eri$kin cagina ummi olarak girdi.
Liban'in durumu bundan degi$iktir baktiginizda,
cunku bu ulkede bir coku$ ya$adi, ama bu ulkede ailelerin cogu ba$ari ile toplandi, okullarin ve egitimin derecesi ekonomiyle birlikte senkronize edildi ve cocuklarin buyuk bir kismi duzgun bir egitim almayi bu finansman toplanma ile ba$ardi.
Bir ulkede para sIkIntisi varsa o ulke egitim icin ogretmenlerini mekteplerini acik kuramaz, onalrin ihtiyaclarina yeti$emez ki buda buyuk bir dengesizlik olu$turur.

Mesela gorururzki Rusya bircok donemde (okul olsun, egitim olsun, egitime verdikleri imkanlar, bilimsel adamlarin ara$tirmalarina sunduklari imkanlar, $ehirlerinin geli$mesinde kullandiklari teknolojiler, urettikleri urettirdikleri vsz vs..) ba$arilidir, Cunku rusya'nin eksperiyansi ve ekonomiis guclu, dunya bankasi ve dunya rusya'yi dunya'nin egitiminde, geli$mesinde ve kendi ulkelerinin egitiminde geli$mesinde buyuk bir etken olarak gormekteler.
Anton tchelkov derki: 'Bilgi sadece i$leme konulabildigi an i$e yarar',
eger bi bilgiyi i$lemeye imkaniniz olmazsa onu i$leyemezsiniz. bu sadee egitim iicnde gecerli degil, bir teknisyen veyahut muhendis imkani olmadigi surece bilgisini i$leyemez.
Bir ulke'nin finansal bazlari sendelemekte olursa o ulke insanlarina ya$am kalitesi saglayamaz, hastaliklarini/dertlerinin caresine bakamaz, ve bakamadiktan sonra o ulke adim adim yoku$a suruklenir ta ki ekonomisini toparlayana dek.

Luksemburg mesela, saglik yonunden memnunlar (ortalama), ya$am yeride guzel diyolar ama tam tersine egitimde cok a$agidalar, 46'inci olarak siralamaya gecmi$ler, ve bunun sebebi di$ ulkelere yaptikari ihracatlarin cok sendelemesinden kaynaklanan bi durum.
Bu ekonomisi zayif olan ulkelerin dunya'ya ve atmosfere'de zararlari dokunuyo,
fakir olan ulkeler di$ ulkelerin hizasinda alim verim yapabilmek icin kendi ulkelerindeki dogal gelirlerle (agaç, orman vs) i$liyorlar, ve bunlarin a$iri tuketimi dunya'yi tehlikeye sokuyo, $imdi kaldiki bu ulkenin ekonomisi para geliri yuksek olsaydi boyle tehlikelerle kar$ila$ilmayacaktida. Yani bi ulkenin geli$mesindeki en birinci ve en onemli faktor para'dir, egitim ikinci siraya gelen bi faktor, yada $oylede diyebilirim:
"Tamamlayici Birlikler"

Te$ekkur ederim, cok uzun oldugunun farkindayim,
son olarak degirmen su'yla donmuyo derim giderim xD (bu mizah amaçliydi xd)

http://ries.revues.org/2976

Demek ki, Ukrayna'nın eğitim seviyesi bizden daha fazla ama parası bizden daha az :)

ben de paylaşımımda bundan farklı bir şeyden bahsetmedim, ülkenin durumunu ele aldığımızda da parasının az olmasının gelişimine etki etmediğini ve ülkemizden gelişmiş durumda olduğunu somut örneklerle belirttim. :))

ben de paylaşımımda bundan farklı bir şeyden bahsetmedim, ülkenin durumunu ele aldığımızda da parasının az olmasının gelişimine etki etmediğini ve ülkemizden gelişmiş durumda olduğunu somut örneklerle belirttim. :))

Ukrayna'nın bizden daha iyi geliştiğini orada paylaştığın bir kaç veriye bakarak mı bileceğiz? Baksana, paramparça oldu. Ülke bölündü. Biz 20 yıldır kendi içimizde kavga ederken bile bölünmedik, adamlar bir kaç ayda bölündü. Bizden daha eğitimliler ya, ondan :)

Ukrayna'nın bizden daha iyi geliştiğini orada paylaştığın bir kaç veriye bakarak mı bileceğiz? Baksana, paramparça oldu. Ülke bölündü. Biz 20 yıldır kendi içimizde kavga ederken bile bölünmedik, adamlar bir kaç ayda bölündü. Bizden daha eğitimliler ya, ondan :)

ukrayna'da son dönemde neden böyle bir olay ortaya çıktığını o bahsettiğin kapitalist düzen ve dış ülkelerin emel ve politikaları çerçevesinde bir araştırmanı öneririm. :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri