13. Münazara: Ülkeyi Eğitim mi geliştirir para mı?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Merhaba ForumBahane.Net Kullanıcıları

13. Münazara İle Yine Sizlerle Birlikteyiz.

Gruplar Belirlendi ve Münazara Esnasında Karışıklığın Önlenmesi İçin Grup Üyelerine Ranklar Eklendi.

Münazara Süresi 3 gündür.

Münazara Üyeleri Dışında Hiç Kimse Yorumda Bulunamaz , Yapılan Yorumlar Silinecektir.

Desteğinizi Teşekkür Butonu İle Gösterebilirsiniz.

24 Saat Boyunca Münazaraya Katılımda Bulunmayan Münazaracı Diskalifiye Edilecek ve Bir Sonraki Münazaraya Katılma Hakkını Kaybedecektir.

13. Münazara Konusu :Ülkeyi eğitim geliştirir/ Ülkeyi para geliştirir.

Mavi Grup : "Ülkeyi para geliştirir '' Fikrini Savunacak.

Kırmızı Grup : '' Ülkeyi eğitim geliştirir '' Fikrini Savunacak.

Mavi Grup
Bal
pan
Byakuren

Kırmızı Grup
feveran
ilahimorluk
Kartal

Yorumların Saygı Çerçevesinde Yapılmasını Temenni Ediyoruz.

Arkadaşlarımıza Başarılar Diliyoruz.

Sakıp Sabancı kendisi bir ilkokul mezunu olmasına rağmen Türkiyenin yetiştirdiği en büyük iş adamlarından biriydi :) Kurduğu fabrikalarla yüzlerce bilim adamına iş verişi ve yeni buluşlar bularak ülkenin birikim alanında gelişmesine ve ilerlemisine katkı sağlamıştır :) Eğer kendisi ekonomik olarak bu kadar güçlü olmasaydı ve büyük işletmeler kurmasaydı o bilim adamlaro ve profesörler de dillerini geliştirecek fırsat bulamayacaklardı :) Bu örnekten anlaşılacağı üzerine ülkenin gelişmesi için en önemli faktör ekonomidir :) Ve bu iş ancak parayla sağlanabilir :)

Öncelikle paranın önemini kısaca anlatalım;
Para herşey değildir ama çok şeydir. En önemli ve en büyük mübadele aracıdır. Bizler kapital düzende yaşıyorsak ve bütün alımlarımız paraylaysa, herşeyin değerini (altın, elmas,zümrütün bile) para belirliyorsa demekki en önemli etken paradır.

PEKİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR BU PARA?

1- Paran varsa karnın doyar: Abaraham Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisinden de anlayacağımız üzere; en alt basamakta; yeme, içme, barınma v.s. ihtiyacı var. Bu ihtiyaç(lar) karşılanmadıkça, diğer üst basamaktaki ihtiyaçlardan neredeyse söz bile edilemez. Karnı aç bir insan -karnı doyduktan sonra pişman olacağı- hertürlü kötü işe bulaşabilir. Örn: Hırsızlık, gasp, cinayet,fahişelik v.s. Karnı aç bir insanı eğitemezsiniz de.

2- Paran varsa sosyal ihtiyaçlarını karşılarsın: Eğitim bile sosyal bir ihtiyaçtır ve bireyin topluma uygunluğunu, uymasını sağlar. Para yoksa - Devlet her ne kadar ben eğitiyorum ve eğitim bedava dese de- iyi eğitim alınamaz. Türkiye malumatında olduğu gibi; devlet okulları ile kolejler ve özel okullar kıyas edilemez. Daha iyisini para sağlar.
Diğer yandan sosyal aktiviteler de( gezmek, dolaşmak, eğlenmek) para olmadan yapılamaz. Kapital düzende para olmadan dışarı bile nerdeyse adım atılamaz.

3- Paran varsa yaşamın kolaylaşır: Paran varsa eğer; Buz dolabı alırsın yiyeceklerin bozulmaz, bulaşık makinesi alırsın sudan tasarruf yapıp yorulmazsın, çamaşır makinesi alırsın elde yıkamadan daha iyi yıkar ve daha diğer ev aletlerini saymıyorum bile. Araban olur yürümek zorunda kalmazsın v.s.

PEKİ PARA ÜLKEYİ NASIL GELİŞTİRİR?

Kendi ülkemiz de dahil neredeyse Dünyanın tamamı kapital düzenle yönetildiği için yine en büyük etken para olacaktır. Yukarıdaki bahsettiğim; paranın birey ve sosyal çevresi üzerindeki etkilerini mikro inceleme olarak ele alabiliriz. Makro incelemede aynı şekilde; Parayla ülkeyi daha modern, daha saygın, daha pretijli hale getirebilirsiniz. Çünkü ülke içinde veya dışarıda lazım olan herşeyin bir fiyatı var ve bunu paranız varsa satın alabilirsiniz.

Kupkuru bir eğitimle paraya ulaşamayabilirsiniz. Lakin daha iyi eğitim için daha çok para lazım. Afrikada bir lokma ekmeği olmayana para ile aldığınız gıdaları verebilirsiniz.

Gel gelelim; Bütün Dünya girmediği halde, Avrupa merkezli ve Dünyaya Avrupa ülkeleri ( Amerikalılar Avrupalıların çocuklarıdır) egemen olduğu için her 2 Dünya savaşına bile adını Dünya savaşı derdirten Avrupa ülkelerine; Avrupa ülkelerinin tamamı sömürgeci geçmişinden dolayı bu kadar ileri düzeye gelmişlerdir. Sömürge demek de sömürdükleri yerdeki değerli kaynakları neredeyse sıfır maliyetle elde etmek demektir. Bu durumda zenginleşip daha çok para elde ettiler ve daha geliştiler.
Dünya savaşlarının asıl sebebi de yine paradır. İsviçreye Dünya savaşlarında dokunulmamasının sebebi bile oradaki para depolarıdır.
Kısaca, bu düzende paran olmasa, ülke olarak gelişim sağlanamaz...

Birde şu durum var beyler bayanlar :)
Para ile daha kaliteli eğitim sağlanabilir :) parasız eğitim kaliiteyide düşürebilir .:) Para eğitime yatırılabilir :) Bu eğitimden çok kişi faydalanabilir . Eğitimin paraya yatırılması zordur . Paranla öğrenciye burs sağlarsın :) Bir nevi manevi güç . Eğitimde bursa ihtiyaç duyarsın .Kısaca eğitim parayı .. Parada mutluluğu getirir.

xD xD xD
cok guzel fikir bencede xD

sumeyra 19 ya$indayim okul cocuuyum bi nintendo'm bi wii'm bide basket topum var
taliplerim bi zahmet gelmesin ablam keser xD

Sakıp Sabancı kendisi bir ilkokul mezunu olmasına rağmen Türkiyenin yetiştirdiği en büyük iş adamlarından biriydi :) Kurduğu fabrikalarla yüzlerce bilim adamına iş verişi ve yeni buluşlar bularak ülkenin birikim alanında gelişmesine ve ilerlemisine katkı sağlamıştır :) Eğer kendisi ekonomik olarak bu kadar güçlü olmasaydı ve büyük işletmeler kurmasaydı o bilim adamlaro ve profesörler de dillerini geliştirecek fırsat bulamayacaklardı :) Bu örnekten anlaşılacağı üzerine ülkenin gelişmesi için en önemli faktör ekonomidir :) Ve bu iş ancak parayla sağlanabilir :)

Oeki sakip amcanin is iştihdami sagladıgi profesörlerin babalari zénginmiymis de pŕofesor ölmuslar yada egitim alďıktan sonra mi profesor olmuşlar

Oeki sakip amcanin is iştihdami sagladıgi profesörlerin babalari zénginmiymis de pŕofesor ölmuslar yada egitim alďıktan sonra mi profesor olmuşlar

Şimdi ben bu yukarıdaki yazılanı eleştirecem de bişey anlamadım yazdığından. Biri bana tercüme etsin :D Ben eleştiririm sonra :D

dünyanın var oluşundan sonra eğitim ilk etaplarda başlamıştır. sonuçta para denilen etken hayatımızın m.ö 2 binli yıllarında girdiğini hepimiz biliyoruz, insanlar eğitim alarak belli bir iyi insan statusune gelebilirler, düşünsenize para diyorsunuz gunumuzde gordunuz bu para yuzunden kaç aşiret birbirini vurdu kesti öldürdü? para insanı soysuzlaştır. dostunu sattırır. hatta para yüzünden aileler bile yıkılabilir. Ülkemizin ilk etabında eğitim şart olması gerekiyor. iyi eğitimsiz olayım, o paraların deste deste sahibi olayım nasıl ulkeyi geliştireceğim, bir kere eğitim şart.

arkadaşımızın birisi para yoksa eğitim de yok demiş, seni bu hallere düşüren sistemin ayıplığı bu.. eğitim senin en doğal hakkındır, sana bunu ulken vermek zorundadır.para ile eğitim satılmaz. satın alınmaz...

para olmadan eğitim olmayacağını düşünmek, bu eğimtisizliğin net belirtisidir zaten... Böyle kalkınma mı olur parayla. anca teklonojiyi dışardan satın alırsın kendi ülkende üretirsin. benim ülkemin zekasıyla gelişmeyecek ulkeyi ben napayım? paran varsa o ulke senin ülken olmaktan tamamen çıkar, ülkeni yabancı sermayelerle doldurmaktan başka birşey yapamazsın.Paran var diye tüm imkanları sağlıcan diye öyle herşeyi satın almakla yürümez bu işler.. kafa lazım, beyin lazım. eğitim şart. Bir insanın ne kadar parası olursa olsun o insanın kafası birşeye basmıyorsa yani beynini zekasını iyi kullanamıyorsa o insan hiçbir işe yaramaz.Para burda değerini yitirir.

şunuda belirtmek istedim. afrika kıtası yer altındaki zenginlikleri bakımından o kadar zengin bir kıta ki, eğitimsizlik yüzünden yerlerinde sayıyorlar.. eğitimli birileri olsa o ulkelerin başında yada kitle olarak egitimli olsa o ulkeyi şahlandırır idi. o altınları cıkartıp sunacak eğitimli insanları bile yok..

merhabalar kırmızılar; umarım mavileri kiriştek gibi döndürüp duvarlara çarpar ve münazara serimizi devam ettiririz.

size de merhaba liboş kardeşler.

güzel bir münazara olması dileğiyle.

Size de merhaba rakip kardeşler. Gözlerimiz yollardaydı :) Umarım güzel münazara olur. Liboş değiliz :) Liberal de değiliz, kapitalist hiç değiliz. Ama gerçeklerden kaçmıyoruz sadece. Hepsi bu...

Münazaraya devam edelim.

Kartal kardeş demiş ki; Afrika kıtasının yeraltı kaynakları çok zengin ama eğitimsizlikten kimse çıkarmıyor.
Bir kere yeraltı zenginliklerini bile parası olan çıkarır. Mesela bir dozer bile, çalışır durumdayken, günde yaklaşık 1000 tl mazot yakar. Mazotu parayla alabilirsin, dozeri de... Kaldı ki; kuraklık var, bulunduğun ülkede çok az şey yetişiyor ve dış ülkelerden alım yapmak zorundasın. Ne ile alacaksın? Bizim ülkede yeraltı kaynaklarını arama-tarama çalışmalarını neden yabancı şirketler yapıyor? Çünkü o arama-tarama yapan materyallere ayıracak paramız yok. Kiralaması almaktan daha ucuz olduğu için yine para devreye giriyor ve az para harcamamak için böyle yapılıyor. Çünkü para değerlidir :)

Münazaraya devam edelim.

Kartal kardeş demiş ki; Afrika kıtasının yeraltı kaynakları çok zengin ama eğitimsizlikten kimse çıkarmıyor.
Bir kere yeraltı zenginliklerini bile parası olan çıkarır. Mesela bir dozer bile, çalışır durumdayken, günde yaklaşık 1000 tl mazot yakar. Mazotu parayla alabilirsin, dozeri de... Kaldı ki; kuraklık var, bulunduğun ülkede çok az şey yetişiyor ve dış ülkelerden alım yapmak zorundasın. Ne ile alacaksın? Bizim ülkede yeraltı kaynaklarını arama-tarama çalışmalarını neden yabancı şirketler yapıyor? Çünkü o arama-tarama yapan materyallere ayıracak paramız yok. Kiralaması almaktan daha ucuz olduğu için yine para devreye giriyor ve az para harcamak için böyle yapılıyor. Çünkü para değerlidir :)

ya olur mu dostum oyle, o yabancı ulkedeki gelenler eğitimli diye geliyorlar, eğitim bak. adam eğitimin sayesinde senden para alarak para kazanıyor.. sen neden eğitimli olup para kazanmıyorsun ki? para kazanıp eğitimi satın alıyorsun. bir kere eğitim insanlari sosyalleştirir, birleştirir.. ama para otekileştirir, ayırır.. böler... para ya katilden ne farkı var? milyon dolarlar sayesinde bu ulkede nasıl da gerilemeler oldu ekonomi dolar vs fırladı. yahu paranın her yerı zarar..

şunuda belirtmek istiyorum ki, bir şirkete girdiğimiz zaman ne mezunusunuz diye soruyorlar? mezuniyetimizi soruyoruz, eğitim durumuz bu kadar onemli ki onlar için, eğitim sayesinde nasıl kalkınma yapabiliriz diye düşünüyorlar.. hiç gordunuz mu bir işe girerken muraacat yaparken para durumunuz nasıl diye sordular mı? tabi kide sorulmadı.. sorulması da sacma olurdu bence. adam sana direk eğitim durumun ney diye belirtiyor ki,eğitimin önemini ve eğitim sayesinde nasıl işler yapabilirsin başarabilirsin onu sorguluyor.

ya olur mu dostum oyle, o yabancı ulkedeki gelenler eğitimli diye geliyorlar, eğitim bak. adam eğitimin sayesinde senden para alarak para kazanıyor.. sen neden eğitimli olup para kazanmıyorsun ki? para kazanıp eğitimi satın alıyorsun. bir kere eğitim insanlari sosyalleştirir, birleştirir.. ama para otekileştirir, ayırır.. böler... para ya katilden ne farkı var? milyon dolarlar sayesinde bu ulkede nasıl da gerilemeler oldu ekonomi dolar vs fırladı. yahu paranın her yerı zarar..

O yabancı ülkelerden gelen şirketlerin çalışanı, şirketin mensubu olduğu kendi ülkesinin vatandaşı olmayabilir. Parasıyla satın alıp çalıştırıyor. Paran varsa senin için çalışırlar :)

Para neden kötü olsun ki; kapital düzende paran varsa acıbademlerde, memoriallarda, medicalparklarda muayene olursun. Ama yoksa Devlet hastanesine gidersin ve orda bile senden yine para alırlar :)

Parası olmayan, para için cinayet bile işleyebilir...

şunuda belirtmek istiyorum ki, bir şirkete girdiğimiz zaman ne mezunusunuz diye soruyorlar? mezuniyetimizi soruyoruz, eğitim durumuz bu kadar onemli ki onlar için, eğitim sayesinde nasıl kalkınma yapabiliriz diye düşünüyorlar.. hiç gordunuz mu bir işe girerken muraacat yaparken para durumunuz nasıl diye sordular mı? tabi kide sorulmadı.. sorulması da sacma olurdu bence. adam sana direk eğitim durumun ney diye belirtiyor ki,eğitimin önemini ve eğitim sayesinde nasıl işler yapabilirsin başarabilirsin onu sorguluyor.

Çünkü seni satın alacak parasıyla :) O şirketin sahibi okul bile okumamış olabilir. Sadece parası var...

herşeyi geçtim o halde, ülken ekonomisi para sayesinde kalkındı ve duzenli bir ortama kadar gelişti var sayalım.. sence eğitimsiz insanlar oldugundan o paraları o ekonomi sayesinde olusucak gelirleri hukumet yada devletin başında ki adamlar yemez mi? yer bence... eğitimli olursan zeki olursan o para ülken için harcanır... ama yok para cok ama eğitim sıfır olursa, o para sadece ülkeyi yonetenler tarafından harcanır yenir... bunuda sorgulamak dusunmek lazım:) eğitimli insanı kandıramazsınız ki...

70 milyonu aşan nüfusu bulunan ülkede okumadan büyük imkanlar sahibi olabilen insan olarak sadece sakıp sabancı verilebiliyorsa bu zaten gizli de olsa eğitimin önemini kabul etmektir. sakıp sabancı'nın varlığından dolayı bilim adamlarının ufkunun genişlemesi ancak ucuz komedi filmlerinde görülebilecek bir olaydır. Nitekim bir ülkenin gelişmişliği o ülkedeki zengin varlıklı ailelerin var olmasıyla değil, aynı zamanda alt tabanın ne durumda olduğu ile ilişkilidir. zaten verdiğiniz sabancı örneğiyle görünen o ki türkiye'nin gelişmiş bir ülke olduğunu söylemeye çalışıyorsunuz, ancak ne yazık ki rakamlar öyle söylemiyor. türkiye çok gerilerde.

PEKİ PARA ÜLKEYİ NASIL GELİŞTİRİR?

Kupkuru bir eğitimle paraya ulaşamayabilirsiniz. Lakin daha iyi eğitim için daha çok para lazım. Afrikada bir lokma ekmeği olmayana para ile aldığınız gıdaları verebilirsiniz.

Gel gelelim; Bütün Dünya girmediği halde, Avrupa merkezli ve Dünyaya Avrupa ülkeleri ( Amerikalılar Avrupalıların çocuklarıdır) egemen olduğu için her 2 Dünya savaşına bile adını Dünya savaşı derdirten Avrupa ülkelerine; Avrupa ülkelerinin tamamı sömürgeci geçmişinden dolayı bu kadar ileri düzeye gelmişlerdir. Sömürge demek de sömürdükleri yerdeki değerli kaynakları neredeyse sıfır maliyetle elde etmek demektir. Bu durumda zenginleşip daha çok para elde ettiler ve daha geliştiler.
Dünya savaşlarının asıl sebebi de yine paradır. İsviçreye Dünya savaşlarında dokunulmamasının sebebi bile oradaki para depolarıdır.
Kısaca, bu düzende paran olmasa, ülke olarak gelişim sağlanamaz...
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR]

bahsi geçen afrikalı ülkelerin birçoğunda bulunan önemli petrol ve maden kaynakları, kendileri işletebilselerdi onlara ciddi miktarda para ve ekonomik gelişmişlik kazandıracaktı. ancak ellerindeki nüfusun okuma yazma oranı bile %20 'lerde olan bu ülkeler, eğitimsizlikten dolayı bu yükün altına giremedi ve üretim bu işi bilen eğitimli insanlara kaldı. kim bu eğitimli insanlar avrupa ülkeleri ve abd. ameleliğini kim yaptı, kendi yerel halkları.

basit bir örnek verebilecek olursak elinde 1 milyon doları bulunan bir insan bile bir yatırım yapacakken bu işin uzmanına danışır. eğitimli insanlarla planlar paylaşılır. eğitimsiz bir insana verilen 1 milyon dolarla, eğitimli bir insana verilen 1 milyon dolar aynı değere mi sahiptir ? mm sanmıyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri