Haber TCMB Faiz Kararı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Piyasaların gözü Merkez Bankası'nın faiz kararında

Ekonomistlerin 2025 yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 29,50

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın son faiz kararını yarın (26 Aralık Perşembe) açıklayacak. Ekonomistler politika faizi beklentisi yüzde 47,50 ile yüzde 50,00 arasında.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 26 Aralık günü toplanacak.

Saat 14.00'te yılın son faiz kararı açıklanacak. Son PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Beklenti faiz indirimi

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Beklenti anketine katılan ekonomistlerin 4'ü politika faizinin sabit bırakılacağını öngörürken, 10'u indirileceğini tahmin etti.

Ekonomistlerin beklentilerinin ortalama değeri faizin 150 baz puan indirilerek yüzde 48,50'ye çekilmesi yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 47,50 ile yüzde 50,00 arasında yer aldı. Ekonomistlerin 2025 yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 29,50 oldu.

Kaynak

esnaf ve büyük şirketler de olabilir
küçük ne ya
yok be esnaf değilim

Ahah adamlar nasıl baskı yapıyor ama : dd
Ülkedeki enflansyon lobisinin karargahı bunlar. Dedikleri gibi bir şey olacağını sanmam ama tabi baskı baskıdır. Gelecek olan muhtemelen 250 bps.

IMG_1157.jpeg

Müslüman mahallesinde salyangoz mu satılır, Nas ortada indirin faizi sıfıra günah işlemekten kurtulun.

Bugünkü enflasyon verileri sonrası perşembe günü faizlerin 250 bps düşürülmesi kesinleşti gibi.

Bugünkü enflasyon verileri sonrası perşembe günü faizlerin 250 bps düşürülmesi kesinleşti gibi.

İlerleyen saatlerde 2023 temmuz ayından beri kendi çapımda tuttuğum enflasyon verilerini bu ayla birlikte güncelleyecem. Yasak falan değilse paylaşayım mı? Bakalım ne haldeymiş enflasyon

İlerleyen saatlerde 2023 temmuz ayından beri kendi çapımda tuttuğum enflasyon verilerini bu ayla birlikte güncelleyecem. Yasak falan değilse paylaşayım mı? Bakalım ne haldeymiş enflasyon
Yani yasak değil ama senin enflasyon sepetinle TÜİK’in yada enag’ın sepeti örtürşür mü, neye göre hesaplanıyor içeriğine pek hakim değilim ^^ bilen arkadaşlar belki yorumlar.

Yani yasak değil ama senin enflasyon sepetinle TÜİK’in yada enag’ın sepeti örtürşür mü, neye göre hesaplanıyor içeriğine pek hakim değilim ^^ bilen arkadaşlar belki yorumlar.

Aslında daha kısıtlı bir enflasyon sepetim var. Yaratırken de bu amaçla yola çıkmıştım. Yani bir insan enflasyonu en çok nerede hissediyor? Markette, alışverişte değil mi?

Ben de evime daha yakın ve internet sayfasındaki ürünlerin fiyatlarıdaha güncel diye Şok market'in ve benzeri marketlerin sattığı ürünlerin fiyatlarını kaydettim uzunca süredir. Bu gece güncelleyeyim ve bakalım. :))

04032025.JPG

Çoğu üründe artış, birazında da düşüş var ama enflasyon hakikaten kontrol altına alınmış gibi görünüyor. Faiz indirim kararı bunu nasıl etkiler, etkiler mi? onu göreceğiz.

Enflasyon lobisi 7,5 istiyor. O kadarını olacağını sanmıyorum. Beklenti 2,5 puan düşeceği yönünde. Biraz daha üstünü bekleyen(3-4 puan) analistler de var.

yeni şafak gazetesini ciddiye almak da ne bileyim.

Enflasyon lobisi 7,5 istiyor. O kadarını olacağını sanmıyorum. Beklenti 2,5 puan düşeceği yönünde. Biraz daha üstünü bekleyen(3-4 puan) analistler de var.

Çok aceleci davranıyorlar faiz indiriminde. Henüz daha enflasyon düşmeyi geç, sabit tutulabilmiş değil. TL çok güçlü. Aynı şeyleri tekrar yaşar mıyız? İhtimaller çok yüksek vallahi. Bekleyip görelim.

yeni şafak gazetesini ciddiye almak da ne bileyim.
Adamların attığı manşet ve verdiği mesaj bize değil. Hükümete ve ekonomi yönetimine. Daha önce Ağbal’ı görevden aldı bu adamlar.
Meşhurdur; “bu operasyonu kimin adına çektiniz” manşeti. Güçlüler. O nedenle ciddiye almak gerekir.

Çok aceleci davranıyorlar faiz indiriminde. Henüz daha enflasyon düşmeyi geç, sabit tutulabilmiş değil. TL çok güçlü. Aynı şeyleri tekrar yaşar mıyız? İhtimaller çok yüksek vallahi. Bekleyip görelim.
Bu tür hesapların uzmanı değilim. Hangi veriler referans alınır bilmiyorum. Bazı sonuçlardan yola çıkabiliyorum sadece. Hafta başı açıklanan verilere göre enflasyondaki yükseliş hızı önemli oranda düştü. 2 yıl önceki seviyeye geldi(2 yıl önceki TÜİK rakamlarını doğru kabul edersek tabi). Bu gerekçe gösteriliyor. Bunun dışında ekonomiyi soğutmanın/yavaşlatmanın da ülkeye bir maliyeti var. Bir denge işi. Uzmanı olmadığım için de uzmanı olan kurumları takip ediyorum. Özellikle yabancı bankaların denk geldiğim raporlarını ve beklentilerini…

3F4H4PR.md.jpg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 42,5'e düşürdü. Böylece 3 toplantı üst üste 250'şer baz paunlık indirim kararı alınmış oldu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın ikinci faiz kararını açıkladı. Buna göre PPK politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan indirerek yüzde 42.5'e düşürdü.

Böylece aralık toplantısında Şubat 2023'ten bu yana ilk faiz indirimi kararı alan Merkez Bankası politika faizini 3 toplantı üst üste 250 baz puan indirmiş oldu.

"ANA EĞİLİM GERİLEDİ"

PPK'dan yapılan açıklamada ocak ayındaki yükselişin ardından şubat ayında enflasyonun ana eğiliminin gerilediği ifade edildi.

Bu dönemde temel mal enflasyonunun görece düşük seyrini koruduğu belirtilen açıklamada "Hizmet enflasyonu ocak ayına özgü artışın ardından yavaşlamıştır. Yurt içi talep dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmakla birlikte, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiştir. Öncü veriler bu destekleyici görünümün yılın ilk çeyreğinde de sürdüğünü ima etmektedir. Para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir" denildi.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİ İYİLEŞME SERGİLEMEKTE"

Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği vurgulanan karar metni şu şekilde devam etti:

"Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir."

KAYNAK

Geri