Haber TCMB Faiz Kararı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
23 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 14.00'da açıklanacak.

Piyasanın beklentisi sabit(%50) kalacağı yönünde.

Hayat Pasaran’ı bile değiştirdi. Eskiden sosyalizm, komünizm falan paylaşırdı…

%80 ve üzeri gelmediği müddetçe, borsadan devam ytdddddddddddddddddd zort

Tahmin ve beklentilere göre sabit kalacağı yönünde ancak bir miktar artış bekleyenler de var.

Mahfi Eğilmez artış olursa doların 25-TL bandına gerileyebileceğini söylüyor.

Ne diyorsun @No Pasaran ?
Eğilmez makalesini yazdığı günün ertesinde(dün sabah) Şimşek “piyasadan döviz almasak dolar/TL 30’un altına gelirdi” açıklaması yapmıştı. Yani bunu ‘TCMB doların 30’un altına gerilemesi istemiyor’ diye yorumlayabiliriz. Bir noktada doğru, ihracat odaklı bir büyüme istediğini söylerken(daha önceki açıklamalarında var) doları yerlerde süründüremezsin. İhracatçıyı da korumak gerekli. Önemli olan doların düşmesi yada yükselmesinden çok belli bir dengede durması ve öngörülebilir olması, insanların artık kur ne olacak diye konuşmaması zaten. Ama ben bu açıklamaların piyasaya güven-kur sorunumuz yoktur vs gibi şeyler için yapıldığını düşünmüyorum. Buradan esas mesajı KKM’lere verdiği çok açık. Şu an hazine üzerindeki büyük kamburu KKM’ler oluşturuyor. Buradaki çözülme yavaş ve ivmelenmesi için çaba veriliyor. Güncel KKM hesapları 2,6 trilyon TL gibi bir rakamda zira. Bu hesaplar kabul edilebilir seviyede erimedikçe hükümetin doların önünü çok açmak isteyeceğini sanmıyorum.

Son düzenleme:
Bu bir tahmin elbette. Her banka/aracı kurum kendi raporunu ve tahminini yayınlıyor. Farklı rakamlar yazanlar da var. Ama hepsinin ortak noktası önceki Dolar/TL tahminlerini düşürmesi. Geçen ay IMF’de dolar/TL için sene sonu 37,24 TL tahmin ettiklerini açıklamıştı.

IMG_4785.jpeg

Beklenti karşılandı. Gündemi sarsacak çok önemli bir gelişme olmadığı veya “enflansyonla mücadele” bağlamında gelen veriler olumsuz olmadığı müddetçe faizlerin yükseleceğini sanmıyorum. Düşürülmesi için ise gözler FED’de. FED bu yıl içinde 3 faiz indiriminden söz ediyordu. Bu karar kısmen revize edildi Powell’in açıklamaları sonrası. Ama geç de olsa faiz indirimi(9. aydan söz ediliyor) hala masada duruyor. FED indirdikten sonra başta TCMB olmak üzere diğer merkez bankaları indirime gidebilir. İzlemedeyiz.

Nas var nas.. ben ne yapabilirim.

Geri