Osmanlıda okuma yazma oranı gerçekten düşük mü?

🕒 Konu sahibi 13 saat önce aktifti
Tablo nasıl artmış diyor ben mi anlamıyorum sen mi anlatamıyorsun?

Tablon diyor ki Osmanlı geneli, 10 yaş üstü %66 okur yazarmış. 10 yaş altının ise %20'si anca okula gidiyormuş.
Yeterince okullaşması olmayan bir ülkede 10 yaşından sonra bu insanlar nerede öğrenmiş bu kadar? %20'den %66'ya çıkıyor.
Ayrıca neden 10 yaş altını saymamış? Genel sayım yapsa oran mı düşecekmiş?
Hadi ben anlatamıyorum sana, umarım şu yazar anlatır. Okuduğunu anlama becerisine sahip olduğunu umuyorum:
Okur yazar oranı en iyimser tahminle %10 olan toplum.

Daha da ayrıntılı inceleyeceksen:

Tablon diyor ki Osmanlı geneli, 10 yaş üstü %66 okur yazarmış. 10 yaş altının ise %20'si anca okula gidiyormuş.
Yeterince okullaşması olmayan bir ülkede 10 yaşından sonra bu insanlar nerede öğrenmiş bu kadar? %20'den %66'ya çıkıyor.
Ayrıca neden 10 yaş altını saymamış? Genel sayım yapsa oran mı düşecekmiş?
Hadi ben anlatamıyorum sana, umarım şu yazar anlatır. Okuduğunu anlama becerisine sahip olduğunu umuyorum:
Okur yazar oranı en iyimser tahminle %10 olan toplum.

Daha da ayrıntılı inceleyeceksen:

UNESCO tarafından yayınlanan “Okuryazar Toplum Yaratmak” isimli kitapçıkta ise 1. Dünya Savaşı öncesinde Türkiye’deki okuryazar oranının yüzde 20 ila yüzde 30 arasında olduğu (sf.190) görülebiliyor.

Verdiğin kaynaktada 20 ile 30 arası diyor. Tarihçilerin bazılar 60 ın üzerinde diyor.

Bana şu lazım savaş döneminden önce ne kadardı?

Şimdi dünyada coronavirüs var ve bu salgın eski dönemde olsa muhtemelen kimse çocuğunu okula göndermeyecekti ve okur yazarlık oranı düşecekti.

Savaştada böyle yıllarca süren savaşlar var ve oran sürekli düşüyor.

Yazımın ilk mesajında da anlattığım gibi yüzde 50-60 larda olan oran osmanlının sın döneminde bir sürü yaşanan olay sebebiyle düşüyor. Bans tarih olarak 1910 u söylerseniz olmaz tabi. Mesela 1800 lerun basinda kacti

Birde o donem egitim cok zor surada cok degil 30 yil once bile anadoluda millet ya ilkokul 3 ya ilkokul 5 e kadar okurmus. Forumdaki cogu kisinin annesi babasi bile boyledir.

Ayrica eskiden yapilan bir suru meslek artik yok insanlae eskisi gibi el gucu ile is yapma olayini kaybettiler. Eskiden herkes okuyayim derdinde degildi.

Tarim, kundura, el sanatlari, esnaf gibi olgular cok ustteydi.

Simdiki gibi olaya bakmaniz cok mantiksiz.

Osmanlida okuma yazma orani simdiye gore az demek bence sacmaliktan öte değil

• Beğen
Tepkiler: 0
Ayrica eskiden yapilan bir suru meslek artik yok insanlae eskisi gibi el gucu ile is yapma olayini kaybettiler. Eskiden herkes okuyayim derdinde degildi.
Osmanlida okuma yazma orani simdiye gore az demek bence sacmaliktan öte değil

Bu iki cümle birbirine zıt düşmüyor mu?

Bilgiye erişimin kolaylaştığı her geçen gün okuma/yazma oranı artıyor, sadece Türkiye için değil dünyanın her yeri için geçerli bu. Durum böyle iken daha nüfus sayımının sağlıklı yapılamadığı bir dönemde nasıl okuma/yazma oranının yüksek olduğunu savunabiliyorsunuz? Sadece Osmanlı için değil, bütün dünya için geçerli bir durum bu. Bunu düşünebilmek, tartabilmek için mükemmel bir tarih bilgisine gerek yok gerçekten.

günümüzde okuma yazma oranı çok yüksek de ne oluyor emmanuel emenike

şunlara bi baksana Allah aşkına, paçalardan nasıl da cahillik akıyor bee :dd

güldüğüme bakmayın sakın, sinirden gülüyorum :/

Şu videoyu izledikten sonra ben konuyu açan arkadaşa hak vermeye başladım. Osmanlı zamanında bence insanlar, şunlardan daha olur yazardı

• Beğen
Tepkiler: 0

Şu videoyu izledikten sonra ben konuyu açan arkadaşa hak vermeye başladım. Osmanlı zamanında bence insanlar, şunlardan daha olur yazardı

Reis video fevkalade. Teşekkür ederim.

Yahu bu kurs çocukları tamam da nargileci tayfa da dikkat ederseniz tarihi Osmanlı'dan başlatıyor. Hayır hiç Anadolu selcuklucu yok mesala ortada. Karamanoğlu soyle iyi böyle delikanlı falan da yok

Neden

Çünkü bunlar arapsever.

Arap seviyor abi adamlar.

Osmanlı'da yaşasa it yerine konmayacak adamlar burada vay efendim şöyle kraldik böyle buyuktuk geyiği yapıyor.

Yahu müslüman. Osmanlı'nın büyüklüğü vandalliginda. E öyle tabi.

Sen hiç vandal Viking atası ile övünen Norveçli gördün mü, yooo.. salak mı adamlar

Yahu bu kurs çocukları tamam da nargileci tayfa da dikkat ederseniz tarihi Osmanlı'dan başlatıyor. Hayır hiç Anadolu selcuklucu yok mesala ortada. Karamanoğlu soyle iyi böyle delikanlı falan da yok

Neden

Çünkü bunlar arapsever.

Osmanlı'da yaşasa it yerine konmayacak adamlar burada vay efendim şöyle kraldik böyle buyuktuk geyiği yapıyor.

Sen hiç vandal Viking atası ile övünen Norveçli gördün mü, yooo.. salak mı adamlar

Biri buna cevap yazsın. Kendi kendine soru - cevap yapmaya başladı.

Halifelik dini bir kurum değil, siyasi bir oluşumdur.
Tatbiki mümkün olmayan hilafet, saltanat hayelleri kurmak,
zaman kaybından başka bir şey değildir.

Türk milletinin yönetim şekli bellidir.
Demokratik Cumhuriyet kişisel hak ve özgürlüklerimizin teminatıdır.
Hayati önem taşır. Koruyup kollamak hepimizin borcudur. #CumhuriyetFazilettir

Neden

Çünkü bunlar arapsever.

AKP’lilerin genel tarih anlatısı her zaman dayandırmak istedikleri nokta üzerinde anlatılıyor. Örneğin iç siyasette çoğu zaman olaylar 1930’lara, 1940’lara dayandırılıyor. Menderes, Demirel, Özal sanki hiç yaşamadı. İnönü’den sonra reis geldi gibi.
Aynı şekilde konu Osmanlı olduğunda’da olaylar direkt Fatih’e yada Kanuni’ye dayandırılıyor. Arada geçen yüzyıllar, yenilgiler, gerilemeler, toprak kayıpları, halkın isyanları, kardeş katliamları, son dönem padişahların bağımsızlık karşıtlığı vs sanki hiç yaşanmadı. Fatih Sultan Mehmet’ten sonra Atatürk geldi gibi. Bilemiyorum, ama konudan sürekli bu şekilde söz ediliyor.

Seni kıbrıs nerede videosuna davet ediyorum adsxccxx

Camileri ahır yaptilaaaar asasdadadd :)

C8BYrLcXUAASPvx.jpg

Hava çok sıcak ve odamda klima olmadığı için uzun uzun yazamayacağım. Atam söz sende;

Aha fetöcü savar foto da geldi :) çil yavrusu gibi dağılırlar şimdi.

@Serasker hala soruma cevap vermiyorsun. Demekki söylendiği gibi sen sadece üfürüyorsun. Yazdıklarının arkasında duramıyorsan neden hala yazıyorsun.

Anlaşamadığımız için vazgeçtim kardeşim zorlamaya lüzum yok. Herkes anlaşacak diye bir konu yok.
Hangi konuda anlaşamadık? Medenice bir soru sordum ama senin söylediğine bak. O yazıyı yazdığına göre bir bilgin ve kaynağın olduğunu düşünüyorum. Kaynağım yok, attım diyorsan o başka.
Aramızda hiç bir tartışma olmamasına rağmen anlaşamadık diyorsun.
Hadi buyur o iddianı teyit eden kaynağını göster. Bu o kadar zor olmaması gerekli.

Geri