Osmanlıda okuma yazma oranı gerçekten düşük mü?

🕒 Konu sahibi 13 saat önce aktifti
Maşallah herkesinde soyunu biliyorsun. Batıya özenmekten gurur duymuyoruz şükür.

Osmanlıda bir kere halka ek vergi çıkartan, halka zulmeden onlarca yetkili ya idam edilmiş ya da sürülmüş. Şimdi ülkeyi soyanlar aklanıyor ve bir şey yapamıyoruz o ne olacak? Hangisi daha adaletli?

Bilgisizlikle gurur duyuyorsun.
Osmanlı, Anadolu'ya ne vermiş? Vergi almış, can almış, ne vermiş?
Osmanlı'daki yanlışlara yanlış diyemiyorsun, hala ısrar ediyorsun. Osmanlı'da da yolsuzluk, rüşvet, alkol, sigara vardı.
Kafanda bir Osmanlı tarihi uydurmuş, ilerliyorsun.

Van'da %69 okur yazar oranına 150 yıl önce ulaştığımızı mı iddia ediyor şimdi? Van? %69? İzmit gibi merkeze yakın bir yerden daha yüksekmiş Van'ın oranı. Sayıları sallamış herhalde zat-ı muhterem.
Alttaki not da ibretlik. 10 yaş altı çocukların %20'si bile okula gitmiyorken 10 yaştan büyüklerde %60 okuma yazma oranı mı çıkmış?
Rusya, İspanya ve Rönesans'ın kaynağı İtalya'dan nasıl iyi görmüşsün biraz anlatsan da aydınlansam.
Okuma yazma oranı diyorum. Prof sayısı falan demiyorum. Nüfusu az olabilir mesela o yüzden oran yükselmiştir. Sonuçta ilkokul seviyesindeki okul yani okuma yazmayı zor bir şey görmeyin.

Osmanlı'daki yanlışlara yanlış diyemiyorsun, hala ısrar ediyorsun. Osmanlı'da da yolsuzluk, rüşvet, alkol, sigara vardı.

Atatürk sigara, alkol içiyor diyince sanane yobaz diyorsunuz. Şimdi gelmiş kendin alkol ve sigarayla osmanlıyı kötülüyorsun. Gülünecek haliniz var :)

Okuma yazma oranı diyorum. Prof sayısı falan demiyorum. Nüfusu az olabilir mesela o yüzden oran yükselmiştir. Sonuçta ilkokul seviyesindeki okul yani okuma yazmayı zor bir şey görmeyin.

Tabloya not düşülmüş bak 10 yaşın altında %20 bile okula gitmiyorken büyüklerde %60 oranı nasıl çıkartmış bu zat?
Ayrıca Osmanlı bu kadar okullaşmaya sahip mi? Değil.

Tabloya not düşülmüş bak 10 yaşın altında %20 bile okula gitmiyorken büyüklerde %60 oranı nasıl çıkartmış bu zat?
Ayrıca Osmanlı bu kadar okullaşmaya sahip mi? Değil.
Her köyde okul olma zorunluluğu varmış. Neye göre değil?

Atatürk sigara, alkol içiyor diyince sanane yobaz diyorsunuz. Şimdi gelmiş kendin alkol ve sigarayla osmanlıyı kötülüyorsun. Gülünecek haliniz var :)

Ben Osmanlı'yı peygamber gibi yaşıyorlar zannetme diye açıkladım. Kötüye kötü, yanlışa yanlış diyemiyorsun ama Atatürk olunca hemen sigara, alkol dedin bak.
Ressam, müzisyen padişahlar da vardı. Müziği haram sayanlar müzisyen halifemizi bilmezler. Alkolik halifemiz de vardı.

Her köyde okul olma zorunluluğu varmış. Neye göre değil?

Ben köy öğretmenliği yaptım. Köylülerin arazi vermesiyle 1970'lerde okul yapılmış. Her köyde okul var mıymış?
Şimdi bile her köyde okul yokken neyin kafasını yaşıyorsun.
Ayrıca %60 orana nasıl ulaşmış yazar, açıklamadın. Çocukların %20si okula gitmeyen yerler nasıl %60 olmuş?

Ben köy öğretmenliği yaptım. Köylülerin arazi vermesiyle 1970'lerde okul yapılmış. Her köyde okul var mıymış?
Şimdi bile her köyde okul yokken neyin kafasını yaşıyorsun.
Ayrıca %60 orana nasıl ulaşmış yazar, açıklamadın. Çocukların %20si okula gitmeyen yerler nasıl %60 olmuş?
Hiç hayatında okula gitmemiş kişi okuyamaz yani ahshshs

Ben Atatürkü ne konuda başarılı bulduğumu defalarca söyledim.

Ben ne Atatürkçü ne Osmanlıcıyım.

Atstürkçülerin %99'unun geçmişinden utanmasına ayar oluyorum sadece.

Atatürk ilkeleri ne desem bilemeyecek, iki kelam edemeyecek adamlar Atatürk bize demokrasiyi getirdi diyor, seçim zamanı mühürü dairenin içerisine basamayıp oy memuruna saldırıyor sonra ahsgsbccv

• Beğen
Tepkiler: 0
Osmanlı'yı dünyanın en büyük imparatorluklarından birisi olduğunu, dönemin avrupa ülkelerinin bile adalet anlayışımıza hayran olması, özellikle Fatih döneminde bilim alanında çağ atlamamız, diğer liderlere göre dil bilme oranı yüksek, eğitimli padişahlarımızın olması, eğitimde avrupadan üstte olmamız görülmüyorda;
Hangi verilere göre bunları söylüyorsunuz? Kaynak lütfen.
Yoksa gene kendi kendimizi övmekten öteye gidemiyormuyuz?
Bu aynen Avrupa bizi kıskanıyor, Korona ile mücadelede dünyaya örneğiz,.... gibi sloganı gülünç iddiaları anımsatıyor.

Hiç hayatında okula gitmemiş kişi okuyamaz yani ahshshs

Ben Atatürkü ne konuda başarılı bulduğumu defalarca söyledim.

Ben ne Atatürkçü ne Osmanlıcıyım.

Atstürkçülerin %99'unun geçmişinden utanmasına ayar oluyorum sadece.

Atatürk ilkeleri ne desem bilemeyecek, iki kelam edemeyecek adamlar Atatürk bize demokrasiyi getirdi diyor, seçim zamanı mühürü dairenin içerisine basamayıp oy memuruna saldırıyor sonra ahsgsbccv

Ne olduğunu tüm forum çözememiştir bence.
Okuyabilir, ama %20'den %60'a bir oran nasıl oluşur? Senin koyduğun tabloyu bana anlat diyorum anlatmıyorsun. %40 oran evinde, tarlasında, savaş meydanında mı öğrenmiş yoklukta?
Sorularıma göre konuşmayacaksan uzatmayacağım. Koyduğu tablonun arkasında duramıyorsun daha ona buna laf sallıyorsun.

Hangi verilere göre bunları söylüyorsunuz? Kaynak lütfen.
Yoksa gene kendi kendimizi övmekten öteye gidemiyormuyuz?
Bu aynen Avrupa bizi kıskanıyor, Korona ile mücadelede dünyaya örneğiz,.... gibi sloganı gülünç iddiaları anımsatıyor.

Osmanlının dünya üzerindeki gücünü bebekler biliyor. Tartışmaya değer bulmuyorum.

Ne olduğunu tüm forum çözememiştir bence.
Okuyabilir, ama %20'den %60'a bir oran nasıl oluşur? Senin koyduğun tabloyu bana anlat diyorum anlatmıyorsun. %40 oran evinde, tarlasında, savaş meydanında mı öğrenmiş yoklukta?
Sorularıma göre konuşmayacaksan uzatmayacağım. Koyduğu tablonun arkasında duramıyorsun daha ona buna laf sallıyorsun.
Hemen yokluk oldu, savaş oldu. Yazımı okursan savaşlardan sonra bu oranın düştüğünü yazdım.

kardeşim anayasanın ilk 4 maddesi diyorum başka bişi demiyorum hayallerinde yaşa osmanlı dönemini sen.
muahahahahhahahahahah osmanlıcı deilmiş muahahahahahahahah inanılır digi değil sen ciddi olamazsın BABOŞ

Osmanlı’nın 600 yıllık özeti
Ganimet fetih cariyeler saraylar içoğlanlar haremler envai çeşit yemekler afrodizak macunlar onu tek yansıtanda akpdir bakın tayyibe kaç tane uçağı sarayı var üretim yok ona biat edenlerde geleceğinden şüphe edip bunalıma girmiş yarını nasıl getiririm derdinde ama saraydakilerin keyfi bozulmasın Ejder meyveli smothiler kuş sütleri eksik olmasın bunların geninde sömürülmek kapı kulu ayakçı biatçj olmak var özgürlük bağımsız birey olmak onlara dokunuyor illa başında bir çobanı onu yönlendiren sömüren biri olsun isterler bunlarada reis diyorlar tapıyorlar

Avrupa Osmanlı'nın adaletine haran oluyormuş. Kaynak istiyorum @Serasker den, verene kadar isteyeceğim.

Geri