Osmanlıda okuma yazma oranı gerçekten düşük mü?

🕒 Konu sahibi 22 saat önce aktifti
Osmanlıda okuma yazma oranının çok düşük olduğu söyleniyor.

Yok Efendim.

Her ülke ve toplum gibi Osmanlınında eskikleri vardır ama eğitim konusunda başarılı sayılabilecek bir düzeydedir.

Geçmiş asrın başında Osmanlı topumunda okuma yazma oranının nüfusun yarısından fazla olduğu belirtiliyor.

Bu aynı dönemde Rusya, İspanya, İtalya gibi ülkelere baktığımızda hepsinin ilerisinde görünüyoruz.

Balkan savaşları, 1.Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi gibi olaylardan sonra okuma yazma oranı iyice düşmüştür.

1596006648811.png

Eee? Nooldu bir gecede dedenin mezarını mi okuyamaz hale geldin

Paylaştığı tablonun ne kadar hatalı olduğunu görmeyip, farklı kaynaklardan argümanlar sunarak üste çıkacak beyim. Aşağılamanın bile bir altyapısı asaleti olmalı o bile yok. Çok can sıkıcı bir durum
O halde ben trolluk yapmaya devam edeyim, sende boş vakitlerinde ecdadının mezar taşını okumaya çalış.

@Serasker yanlış bilgi uydurma kaynak

Buradan oku. Vatandaşa da trolluk yapma falan bunlar nasıl laflar. Bi özgüven gelmiş sana apolet falan verilince

Verdiğin sitedeki görsel. Genel olarak okuma yazma bilmeme oranı %50' nin altında. Türk tarihçiler gereken cevabı sana vermiş. Zaten gönderdiğin metinide okumamışsın 2 dakikada buraya yapıştırdığına göre. Oradan buradan aldığın kaynakların son 3 satırını okuyup buraya yapıştırıp komik duruma düşme.

1596008614021.png

@Serasker senin kaynaklar niye oradan buradan olmuyor da benimkiler oradan buradan oluyor. Açtığın konunun görselindeki tablo yanlış zaten. Sonrasında nasıl doğru devam etsin ki konu

@Serasker senin kaynaklar niye oradan buradan olmuyor da benimkiler oradan buradan oluyor. Açtığın konunun görselindeki tablo yanlış zaten. Sonrasında nasıl doğru devam etsin ki konu

Kitaptan veriler alınarak oluşturulmuş bir tablo bu. bilimsel makale demedik. bilgi versin diye ekledim. Yazımda bu kesindir mi yazdım. Şimdi o konuyu geçte ilk eklediğim videoyu izledin mi Türkiye'de iyi konumda olan bir tarihçi bu adam ve ilkokul düzeyindeki okulların padişahın emri ile zorunlu olduğunu söylüyor. Zorunlu olan bir kurum varken okuma yazma oranı 3-5 neyse o nası olabilir mantıklı mı? Sadece mantık olarak soruyorum tarihi ya da bilimsel bir araştırma vs demiyorum.

• Beğen
Tepkiler: 0
bilimsel olmayan bilgi ile "bak ecdadımız cahil değilmiş" demek.

hmmmm

kafan güzelmiş kardeş, güle güle kullan.

Cevap verecek bilginiz yoksa trollük yapmayın.

Dakika 2'den sonrasına bak.

Yav biz tarihimizi bunlardan mı öğreneceğiz?
Mustafa Armağan, Ahmet Şimşigil, Yavuz Bahadıroğlu, Ekrem Buğra Ekinci
Bu tarihçiler Allah'ın belası.
Allah milleti bunların şerrinden korusun.

Bunlar, insan onurunu, bireysel hak ve özgürlüklerin teminatı olan
Cumhuriyeti sevmezler, millete saltanatı ve halifeliği yani zehri
jan janlı ambalaj içinde sunan aşağılık insanlar bunlar.

Saf samimi müslümanlarda bunların peşinden gider
Bende çok gittim bu insanların peşinden
Ama maskelerini gördüm, inanın bunlar çok zararlı insanlar.

Yav biz tarihimizi bunlardan mı öğreneceğiz?

Mustafa Armağan, Ahmet Şimşigil, Yavuz Bahadıroğlu, Ekrem Buğra Ekinci
Bu tarihçiler Allah'ın belası.
Allah milleti bunların şerrinden korusun.

Bunlar, insan onurunu, bireysel hak ve özgürlüklerin teminatı olan
Cumhuriyeti sevmezler, millete saltanatı ve halifeliği yani zehri
jan janlı ambalaj içinde sunan aşağılık insanlar bunlar.

Saf samimi müslümanlarda bunların peşinden gider
Bende çok gittim bu insanların peşinden
Ama maskelerini gördüm, inanın bunlar çok zararlı insanlar.

Yahu adam Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesör.

Hadi onu geçtim maşallah herkese karşısınız :)

Biliyorum
Sen onu benden iyi bilemezsin,
Bu insanların ipi başkalarının elinde
Prof olsa ne olacak, Şimşigil de prof, söyle bakalım hangi tarikata bağlı
Tarikata bağlı olması ile tarihçi ya da prof olmasının ne alakası var. İnsanları tarikata bağlı diye bile suçluyor oldunuz. Türkiye Cumhuriyetinde yasal olan hiç bir şeye söz söyleme hakkımız olmamalı.

Tarikata bağlı olması ile tarihçi ya da prof olmasının ne alakası var. İnsanları tarikata bağlı diye bile suçluyor oldunuz. Türkiye Cumhuriyetinde yasal olan hiç bir şeye söz söyleme hakkımız olmamalı.
Aaaa tam üstüne bastın sorunun, kaldır ayağını!
Tasavvuf tarikat teslim olmayı, bağlılığı emreder, sorgulama yoktur.
Gerçek bilgi şeyhin söylediğidir onlara göre, çünkü şeyh kafasından iş yapmaz,
Allah kalbine ilham verir, peygamberlede görüşür, istişare eder!

Şeyh halifelik iyi diyorsa ki kesinlikle hepisi aynısını diyor, der çünkü halifelik de teslimiyet var,
eğer sen oraya gönülden bağlıysan, sen buna inanırsın.
Prof da olsan halifeye bağlılığı, tebalığı, kulluğu deli gibi savunursun,
Bunlar da aynısını yapıyor işte, ben şaşırmıyorum

Son düzenleme:
Aaaa tam üstüne bastın sorunun, kaldır ayağını!
Tasavvuf tarikat ehli teslim olmayı, bağlılığı emreder, sorgulama yoktur.
Gerçek bilgi şeyhin söylediğidir. Şeyh halifelik iyi diyorsa ki kesinlikle
hepisi aynı diyor, eğer sen oraya gönülden bağlıysan, sen buna inanırsın
Prof da olsan halifeye bağlılığı, tebalığı, kulluğu deli gibi savunursun,
Bunlar da aynısını yapıyor işte, ben şaşırmıyorum

Kesin şeyhi demiştir ona okuma yazma oranı yüksek evladım diye addsfvdbv

Kesin şeyhi demiştir ona okuma yazma oranı yüksek evladım diye addsfvdbv
Yav Serasker tosunum,
Niye Osmanlı yı parlatmaya çalışıyorsunuz?
Cumhuriyetin başarıları ortada,
Ha onlar bizim geçmişimiz, düşmanlık yapacak değiliz,
Ama yanlışlarını da görelim, dersimizi çıkaralım.

Biraysel hak ve özgürlüklerimizi ne güzel kullanıyoruz.
Bak yönetime de ortaksın, herkese söz hakkı tanıyorlar
Çok eksikliklerimiz olmasına rağmen.
Yapmayın bunu, cumhuriyetin karşıtlığı yapmak, kendi bacağına sıkmaktır.
Cumhuriyetimizi yıpratmak yerine büyütelim.
Dinimize görede cumhuriyet gerçekten Fazilettir

Neymiş bu Osmanlı yaaa, bize hep yanlış aktarmışlar. Ne alimler çıkarmış, bilim alanında buluşlar yapmış,..... da haberimiz yokmuş.
Ya Osmanlı'nın okula, bilime ne kadar değer verdiğini 1. Dünya savaşı başlangıcına bakarak görürsünüz. Almanya'da sıkça bu savaş hakkında belgesel yayınlanıyor, konumuzu ilgilendiren tarafı mesela savaşa hangi top, tüfek, araç,.... ile gittikleri.
Tüm Avrupa ülkelerinde o dönem askerler mesela tren ile taşınırken bir bakıyorsun Sırbistan'dan başlıyor Türkiye'ye kadar tüm ordular at üzerinde cepheye gidiyorlar. Bu bize aslında Osmanlı'nın ne kadar zayıf ve eğitime verdiği değeri, okuma yazma oranını,.... gösteriyor. Bana hikaye ve troll cevaplar gerek yok. Gerçeği itiraf etmek bir erdemliktir.
Osmanlı'nın etkisiyle hala en az 60 yıl geride gidiyoruz beyler.

Buradan ne çıkartılmaya çalışılıyor ben katiyen anlamıyorum. 3-5 meczup sözüm ona Osmanlı tarihçisi affedersin oturma organlarıyla tarih yazıyor. Yani elde güvenilir veriler olmasa bu madrabazlar Osmanlı Cumhuriyetten daha iyi eğitim veriyordu bile derler. Adama sormazlar mı daha doğru düzgün nüfus sayımı yapamadan okur-yazar oranını nasıl belirlediniz diye? Osmanlıya dair ortaya konulan rakamların büyük çoğunluğu kentlerdeki nüfusla alakalıdır. Kırsal adam yerine konmaz. Kaldı ki kırsal nüfusun okullaşma oranı da yok denecek kadar azdır. O yüzdendir ki Türkiye'nin birçok köyünde mezar taşları genelde yazısız yalnız kaba taştır.

Osmanlı'nın okuma yazma oranının düşük olması kötü bir şey değil ama mabad tarihçileri kafalarında bir Osmanlı şablonu çizmiş ve tarihi de ona göre biçimlendiriyorlar. 18. yüzyıla kadar neredeyse bütün dünyada okuma yazma oranı çok çok düşüktü çünkü yazı elzem bir ihtiyaç değildi ancak bu tarihten sonra eğitim kurumlarının şekillenmesi ardından gelen sanayileşme ve kalifiye eleman ihtiyacı başta kent yaşamını ardından iletişimi geliştirdi. Dolayısıyla yazıya ihtiyaç arttı ve nihayetinde okur yazar sayısı ciddi bir şekilde arttı. 1894 gibi görece geç bir tarihte Osmanlı'nın kent nüfusunun ez az yarısının okur yazar olmaması Osmanlı eğitim sisteminin ne denli kusurlu olduğunu gösterir. Kaldı ki Cumhuriyetin ilk yıllarında genel okur yazarlık istatistikleri yüzde 10-15 gibi bir rakamdan bahseder. Şu mabad tarihçilerinin ideal Osmanlı yaratma aşkı komik bir karikatür meydana çıkartıyor.
@ala'turka 'nın andığı şahıslar meşhur mabaddan üfürenler. Nerede profluk yaptıkları umrumda değil. Hepsi intihalci, yalancı, utanmaz adamlar. Akademide millet bunlara kıçıyla gülüyor.

Ha unutmadan ekleyeyim, kılavuzu Maraş dondurmacısı Kadir olanların istikameti İngilizdir, Yunandır. Bu şarlatanlara prim vererek aslında sadece Atatürk düşmanlığı yapmıyor aynı zamanda İngilizlerin değirmenine su taşıyorsunuz.

Matbaa’nın bile 300 yıl sonra geldiği bir ülke için okuma-yazma oranını bu şekilde açıklamak elbette inandırıcı değil. Kaldıki okuma yazma oranı Avrupa’da bile o dönem daha düşük. Batı buharlı makineler ile ağır sanayide ilerleme sağlarken Osmanlı toplu iğne dahi üretmekten acizdi.

Ayasofya’nın ibadete açılmasından sonra fanatik dincilere büyük özgüven geldi herhalde. Hilafeti tartışmaya açmak da yetmiyor anlaşılan.

Geri