Neden tatlının yanında süt ya da ayran içilir?

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Bunları Biliyor Musunuz?
🕒 Konu sahibi 11 saat önce aktifti
Bayramda tatlılar, baklavalar ikram edilirken tüketilen şeker miktarı da ciddi oranda artıyor. Tatlıların geleneksel ikramının, beslenme uzmanlarına göre sağlık açısından da birçok faydası var. Uzmanlar, tatlının yanında asitli ve doğal olmayan içecekler yerine ayran ikram edilmesinin daha sağlıklı olduğunu söylüyor

BAKLAVAYLA AYRAN İÇMENİN FAYDALARI
Baklavanın yanında ayran içilerek alınan karbonhidratların daha hızlı yakılması sağlayabilirsiniz.

Baklava şekerli bir tatlı olduğundan fazla tüketildiğinde dişlerde hasara neden olabilir. Ayran, baklavanın şekerinin dişlerde kalmasını önlediğinden dişleri korumaya yardımcı olur.

SÜT DE AYNI ETKİYİ SAĞLIYOR
Tatlı yanında içilen bir çay bardağı süt de içerdiği protein sayesinde kan şekerindeki yükselişini dengeleyecektir. Tıpkı ayran gibi bayramda tatlının yanına süt de ikram edilebilir.

KÖKLERİ OSMANLIYA DAYANIYOR
Tatlı ve ayran sunumu hem tarihi hem de lezzet açısından oldukça ilginç detaylar barındırıyor.

Baklava ve süt ikilisi Osmanlı dönemine dayanan bir gelenek. Baklavaya süt eşlik etmesinin temel sebeplerinden biri de, baklavanın ağır ve şekerli bir tatlı olmasıdır.

Kaynak

1712815433021-1705916957180-baklava.jpg

Şerbetli tatlıların ve katmerin yanında süt servis ediliyor ancak sütü sade sevmediğimden dolayı içmedim, farkı nedir bilemiyorum.

Ayran ise söz konusu bile olamaz. Tatlı bir gıda ile yan yana getiremem.

Şerbetli tatlıların ve katmerin yanında süt servis ediliyor ancak sütü sade tüketemediğim içmedim, farkı nedir bilemiyorum.

Ayran ise söz konusu bile olamaz. Tatlı bir gıda ile yan yana getiremem.
birkaç yıl öncesine kadar ayran ve tatlı ikilisini ilk defa duyduğumda ne alaka, nasıl yiyebiliyorsunuz diyordum. bir bildikleri varmış. şerbetli tatlı sevmiyorum ama bir, iki dilim yemek istersem ayran ile birlikte tercih ediyorum.

Hiç denemedim. İkram da edilmedi o şekilde. Bizde tatlı + çay/kahve geleneğine devam.

Baklavayla ayran ve süt mü? :(

Enciğanım ilk defa size hak veriyorum.

Benim baklava istihkakım 1 dilimdir. 2. dilim beni komaya sokar,

+ulaaan Mastor otubüsün olayım, 20 duble rakı içiyorsun komaya girmiyorsun da, 2 dilim baklava mı part edecek seni?

-Ebet.
Aşırı şekerli ya böyle hamur filan bak kalbim sıkıştı.
Hafifletsin diye yanında süt ayran - üstüne, içilir.

Hatta, forumsal baklava yeme yarışması olsa, yanında süt içen avantajlı olacaktır.

Evet doru. Uykumuz gelsin de çok oturmayalım gidelim diye. Osmanlı taktiği.
Konu başlığına göre yorum yapmıştım şimdi sayende içeriğini de okudum. Görüyorsunuz ne yarayışlı bir üye bence admin olmalı. Yoksa nereden öğrenecektim köklerinin osmanlıya dayandığının….

Konu başlığına göre yorum yapmıştım şimdi sayende içeriğini de okudum. Görüyorsunuz ne yarayışlı bir üye bence admin olmalı. Yoksa nereden öğrenecektim köklerinin osmanlıya dayandığının….
Yalnız ben sallamıştım Hamamajahsmsxjshhdkshshs
Yürüyen ayştaynım resmen üfffff

Dün o kadar tatlı yedim ki canım ayran istedi...ama içmedim sjsj

Baklavaya limon sıkıp yiyenleri turşu ile yiyenleri gördükten sonra ayran süt çok masum kalıyor

Geri