Kur'an'a Göre Yaratılış?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti

senin gibi zeki bir adamın soracağı soru mu bu? Soyut kavramların somut ispatı mevzusu ile Allah cc bir mi? Yaratan yöneten can alan can veren sonsuz gücü olan Bi irade soyut olamaz

Soyut ya da somut bunlar bizim bulduğumuz ve anlam yüklediğimiz kavramlar .. Sorum da gayet zekiceydi .. Zira sen bir önceki mesajında " Varlığa " ispat istedin ki bunun için somut bir kanıt beklemektesin .. Ben de bu açıdan soyutluk hiçlik demek midir tek bir soruyla düşünmeni sağladım ..

Evvela uslubuna dikkat et .. Senin gibi birinden niye kaçayım ki :)
Arpes dahi tefsir ve meal arasında ki farkı bilmeden yazmış !!
Yahu en başta paylaştığın saçmalık ateistlerin mealleri komikçe yorumlamalarıdır ..
Hem yaradılışı tarafsız şekilde sorgulamak istiyorsun, hemde ayetlerle dalge geçen bir kaynağı alıp önümüze koyuyorsun !! Sonra da bana kurnazlıktan bahsediyorsun !! Gerçekte kimmiş kurnazlığı yapan ?
BEN KAÇMAM, BAKAR DEĞERLENDİRİR GEREK VAR MI YOK MU DÜŞÜNÜR VE ONA GÖRE HAREKET EDERİM .. Bu konuda ki saçma kaynağı en başta da dediğim gibi ciddiye alamıyorum çünkü adı üstünde SAÇMA !!
Benim iman ettiğim ayetlere " HİKAYE " diyen bir kaynağın üzerinden ne tartışacağım derdi anlamak değil karıştırmak olanlarla ..?

Şu yorumunda demogojinin dibine vuran da sensin ..

Hocam, uslup tartışmasına girmeyelim lütfen. Çünkü bu olduğu zaman konu amacından uzaklaşıyor. Yaptığım eleştiriydi ve eğer farketmeden eleştiri boyutunu aştıysam sizden özür dilerim.

Yaradılış ile ilgili Kur'an'dan veriler sundum.
Verilerim sağlamdır ve buna itiraz etmeniz yersizdir.
Eğer konu meal ise bu tartışmaya açıktır. Zira dinsel konularda değil ben ile siz, siz ile başka bir inançlı arkadaş dahi çelişkiye düşüyor çoğu zaman.
Yaratılış nasıldır?
Tanrı neden Adem'i yaratmıştır?
Bunun aşamaları var ve yorumlama da herkese göre değişiyor.
Yapılan yorumlarda ayet eksenindedir.
Nasıl yaratıldık, neden yaratıldık?
Bunları ayetleri yorumlayarak anlatırsanız bizler de aydınlanmış oluruz.
Selamlar.

En başta paylaştığın saçmalıkları hala ayet diye isimlendiriyorsan bu saçmalığa alet olmam ..
Ben gerekli ayetleri paylaştım, Azra'da paylaşmıştı sanırım ..
Onlardan istediğin ayeti getir sorgula " burada ALLAH ne anlatmak istemiş " de eyvaALLAH .. Bildiğimiz kadar cevap verelim ama bunun dışında ben yokum ..
Kaçmak sanmayın ha :) Sadece zamanımı düşündüğümden ..

En başta paylaştığın saçmalıkları hala ayet diye isimlendiriyorsan bu saçmalığa alet olmam ..
Ben gerekli ayetleri paylaştım, Azra'da paylaşmıştı sanırım ..
Onlardan istediğin ayeti getir sorgula " burada ALLAH ne anlatmak istemiş " de eyvaALLAH .. Bildiğimiz kadar cevap verelim ama bunun dışında ben yokum ..
Kaçmak sanmayın ha :) Sadece zamanımı düşündüğümden ..

Saçmalık olarak niteledirdiğiniz ayetlerin kaynağı Elmalılı Hamdi Yazıcı, Diyanet İşleri ve İmam İskender Ali'ye dayanır. Kaynak olarak da belirttim.
Yorumlamalarım ise elbette onlara ait değil ve doğaüstü güçlerden izole olduğu için size saçmalık geliyor.
Ben bunları yadırgamıyorum.

Daha önce yazdığım bir mesajla size durumu anlatayım:

İnançlının mantığının her zaman tersten işlediğini, sonuca göre neden ürettiğini daha önce irdelemiştim.

Bir örnek vereyim.

A kişisinin 950 yıl yaşadığını söylediğimi varsayın.

Bu ifadenin bir bilim-kurgu romanında geçtiğini söylesem doğal karşılarsınız, çünkü olağan dışıdır ve ve bilim-kurgu romanında geçmiş olmasında da yadırganacak bir yön yoktur.
Bu ifadenin herhangi bir kişi tarafından söylendiğini söylesem o kişinin deli olduğunu ve akıl sağlığının yerinde olmadığını bana söyleyebilirsiniz.
Bu ifadenin İncil'de geçtiğini söylesem o da olabilir, saçmadır çünkü İncil zaten tahrif edilmiştir.
Ama bu ifadenin Kur'an'da geçtiğini söylesem kişi durur. Önce bir düşünür. Bunun doğru olması için gerekçeler arar ve inanmak istemez. Kendince tutarlı bir cevap bulamazsa da ''efendim burada mecazi bir anlatım var'' der ve bırakır.

İnançlı mantalitesi de budur.

Bebeler yazmaz şu yorumu inanır mısın ? ALLAH'ın canı sıkılmış, yok ALLAH aslında yaramaz bir çocukmuş falan filan saçmalıkları :)

Eksen iste senin gibiler yanlis anlar beni.
herkesin din ozgurlugu var.
Benim en yakinim ateistte olsun alevinde olsun inancimiz bir olmasin ama benim için o kişi önemlidir
İnandiklari ggördükleri görmek istedikleri değil(!)
Biriyle burada tartisirim tartisma biter ve muhabbetime devam ederim..
Sizler gibi inanç uğruna kimseyi hor goremem..
Tek inanc degil her sey icin gecerli bu.Kimsenin hur iradesi beni ilgilendirmez,tabii sizleri de.

Soyut ya da somut bunlar bizim bulduğumuz ve anlam yüklediğimiz kavramlar .. Sorum da gayet zekiceydi .. Zira sen bir önceki mesajında " Varlığa " ispat istedin ki bunun için somut bir kanıt beklemektesin .. Ben de bu açıdan soyutluk hiçlik demek midir tek bir soruyla düşünmeni sağladım ..
şunu rahatlıkla söyleyebilirim
şu anki cüzi irademizle bir yaratıcının olma ihtimali (ilah tanrı Allah adını ne koyarsak koyalım),olmama ihtimalinden çok ama çok fazladır.böyle kabul etmezsek (inanmazsak) kaskoca kainatı bırak,Bi arının peteği nasıl altıgen yapmayı öğrendiğini açıklayamayız.nasıl uykuya daldığımızı ve nasıl uyandığınızı bile tam olarak açıklayamazken "Allah yok" nasıl denebilir? Fakat dinlerin örgüsünde Bi gariplik var gibi geliyor.

hani "apaçık bir kitap" tı? Yani ben şu zekamla (ki zekiyim) anlayamayacaksam,1000 sene önceki adam ne yapsın?

Doçtor holtanın ucuna şöyle sağlam bişeler takta gel burda sazan yok yayın var biliyon mu sen yayını?1000 sene mevzusuna gelince Hz. İsa zamanında tıp inanılmaz gelişmişti teknoloji olmamasına şimdi teknoloji çok ilerde olmasına rağmen millet hastalıktan gırım gırım gıvranıyo bide doçtorsun

Doçtor holtanın ucuna şöyle sağlam bişeler takta gel burda sazan yok yayın var biliyon mu sen yayını?1000 sene mevzusuna gelince Hz. İsa zamanında tıp inanılmaz gelişmişti teknoloji olmamasına şimdi teknoloji çok ilerde olmasına rağmen millet hastalıktan gırım gırım gıvranıyo bide doçtorsun
yani incil daha anlaşılır bir kitaptır

Eksen iste senin gibiler yanlis anlar beni.
herkesin din ozgurlugu var.
Benim en yakinim ateistte olsun alevinde olsun inancimiz bir olmasin ama benim için o kişi önemlidir
İnandiklari ggördükleri görmek istedikleri değil(!)
Biriyle burada tartisirim tartisma biter ve muhabbetime devam ederim..
Sizler gibi inanç uğruna kimseyi hor goremem..
Tek inanc degil her sey icin gecerli bu.Kimsenin hur iradesi beni ilgilendirmez,tabii sizleri de.

Benim gibilere göre sen hangi gibiler kabilesindensin ?
Biz burada milleti hor görmüyoruz İNACIMIZI HOR GÖREN AYETLERE HİKAYE DİYEN zihniyeti hor görüyoruz .. Benim de ateist arkadaşlarım olmuştur ama yanımda saygısızlık yaptıklarını hatırlamam hiç .. Birileri benim inancımla alay edecek ve BENİ İLGİLENDİRMEYECEK !!! Yok öyle bir dünya ..

No Pasaran ne Elmalılı ne Diyanet işleri .. Konunun başında yazdığın sözde meal yorumları ateist sitesinden alıntı ve onların yorumları ..
Bu konu ölü doğmuştur .. Buradan hayır çıkmaz .. Selametle ..

Ben bu yazıda dalga geçilen,hor görülen bir şey göremiyorum.
Bu konu üzerinden de gayet güzel bir şekilde tartışma yapılabilir.
Bütün yorumları okudum lakin şundan bahsetmek istiyorum. "Allah büyük,herşeyden üstün" deriz. Fakat kendisinin yarattığı bir şeytan ile birbirlerine meydan okumalarına anlam veremiyorum.
Bir bakımdan güç göstergesi(madem öyle diyorsun hodri meydan) gibi geliyor bana göre.
Allah büyük ise neden aşağıladığı,yerin dibine soktuğu şeytanın bu meydan okumasına karşı hiç bir şey yapmıyor? Veya neden kabul ediyor? Yarışmak gibi oluyor bu aslında. Neden bizleri kullanıyor? Ben sırf 2 kişi için cennetten atılmışım. Adem ile havva yasak bir şey yaptıklarından dolayı cezalandırılıyorsa,sınava tabii tutuluyorsa benim suçum nedir burada?
Ben neden bu sınava dahil oluyorum? Ben dünyaya gelirken ne gibi bir suç işledim de beni şeytana karşı kullanıyorsunuz?
Gibi düşünceler geliyor insanların aklına.. Belki konu dışı oldu yazdıklarım fakat yazıyı okuduktan sonra aklıma bunlar geldi ve yazmak istedim,size mantıksız saçma konuyla alakasız gelebilir anlayışla karşılarım.
Saygılar.

Bütün yorumları okudum lakin şundan bahsetmek istiyorum. "Allah büyük,herşeyden üstün" deriz. Fakat kendisinin yarattığı bir şeytan ile birbirlerine meydan okumalarına anlam veremiyorum.
Bir bakımdan güç göstergesi(madem öyle diyorsun hodri meydan) gibi geliyor bana göre.
Allah büyük ise neden aşağıladığı,yerin dibine soktuğu şeytanın bu meydan okumasına karşı hiç bir şey yapmıyor? Veya neden kabul ediyor? Yarışmak gibi oluyor bu aslında. Neden bizleri kullanıyor? Ben sırf 2 kişi için cennetten atılmışım. Adem ile havva yasak bir şey yaptıklarından dolayı cezalandırılıyorsa,sınava tabii tutuluyorsa benim suçum nedir burada?
Ben neden bu sınava dahil oluyorum? Ben dünyaya gelirken ne gibi bir suç işledim de beni şeytana karşı kullanıyorsunuz?
Gibi düşünceler geliyor insanların aklına.. Belki konu dışı oldu yazdıklarım fakat yazıyı okuduktan sonra aklıma bunlar geldi ve yazmak istedim,size mantıksız saçma konuyla alakasız gelebilir anlayışla karşılarım.
Saygılar.

Konunun kendisi bu. Ama ilk mesajdan itibaren meallerin gerçek olup olmadığı üzerine konu çarpıtıldı. O yüzden o kısım, yani bence asıl kısım, ulaşılması gereken bölüm gözlerden kaçtı. Buna da sen ulaştın. Selamlar.

gençler boşverin.turabiyi izleyin.bu tartışmaların sonu yok :)

Konu içerisinde "şüpheye düşürüyorsunuz" gibi bir yorum görmüştüm sanırım. Madem ben veya bir başkası sizleri şüpheye düşürüyor. O halde yukarda yazdıklarıma karşı bir cevabınız var mı? Bence inançlı olan insanlarında aklında ufak da olsa bir şüphe vardır. Din zaten bütün olarak şüpheler içeriyor,tıpkı İsa'nın doğumu gibi. Yoksa bir babası var mı? Varsa kim,gösterin? Ben veya bir başkası sizi çelişkiye,şüpheye düşürmüşüz çok mu? Önce babasız olarak dünyaya geldi (sonuçta ilk insanı yaratmıyor ki? Neden böyle bir şey yaptı?),sonra islam'da "doğmamış ve doğurmamış" dedik. Buda şüpheli..(Şimdi biri çıkar bebeler bile bu yorumu yapmaz der,gülüp geçerim şimdiden söyleyeyim) Çelişkiler,şüpheler sadece islam da yok bütün dinlerde var. Dediğim gibi din bütün olarak şüphe içeriyor. Ateist bir birey bunun farkına varmış ve sorgulamaya çalışan insanlardan biridir. Bence sorgulamadan,tartışmadan inanmak doğru değil.

Sonunda sonsuz azap çekeceğini bile bile yaradıcısına karşı gelen irade sahibi bir melek mantığını çözebildiğim zaman, tek taraflı olarak sorgulamaya başlayabileceğim.

Saygılar.

Kuran'ı doğru düzgün okumadığın incelemediğin bu yorumundan belli oluyor kardeşim ..
Bir kere ALLAH şeytan'a karşı hiç bir şey yapmamış değildir, aksine onu helak edebilirken kendisinden mühlet isteyen şeytana o mühleti tanımış ama sahip olduğu bir kısım yetenekleri de elinden almıştır .. ALLAH ile yarışmak iblisin ne haddine .. Onun yarışı bizlerle .. Senin " ben neden sınava tabi tutuluyorum " deme hakkın yok bir kere .. Annene Babana " beni neden yaptınız " diyebilir misin ? Onlar bir çocuk istediler sadece ve sen doğduğun da sadece bir bebektin Agresivve değil ..

Biz neden yaratıldık ve imtihan amacımız nedir diye gerçekten merak ediyorsan ulu google'den bu sorularının cevaplarına ulaşabileceğin yığınla bilgi bulabilirsin ..
Selametle ..

Kuran'ı doğru düzgün okumadığın incelemediğin bu yorumundan belli oluyor kardeşim ..
Bir kere ALLAH şeytan'a karşı hiç bir şey yapmamış değildir, aksine onu helak edebilirken kendisinden mühlet isteyen şeytana o mühleti tanımış ama sahip olduğu bir kısım yetenekleri de elinden almıştır .. ALLAH ile yarışmak iblisin ne haddine .. Onun yarışı bizlerle .. Senin " ben neden sınava tabi tutuluyorum " deme hakkın yok bir kere .. Annene Babana " beni neden yaptınız " diyebilir misin ? Onlar bir çocuk istediler sadece ve sen doğduğun da sadece bir bebektin Agresivve değil ..

Biz neden yaratıldık ve imtihan amacımız nedir diye gerçekten merak ediyorsan ulu google'den bu sorularının cevaplarına ulaşabileceğin yığınla bilgi bulabilirsin ..
Selametle ..

Şöyle düşündün mü hiç?
Bir insan yaratıyosun. Kaderini sen belirliyosun. İradesi ile neler yapacağını zaten biliyosun. Ve sonunda onu, kendi yazdığın kader neticesinde yargılıyorsun?

Geri