Gurbetçilik üzere düşüncelerim

Konu sahibi son olarak 29 gün önce görüldü
Gurbetçilerin ülkeye faydaları:

Türkiye yurt dışında tanınmış ve merak edilir oldu. Eskiden İspanya'ya yılda 40 Milyon Turist gittiğini duyunca şaşırıyordum. Nüfusları da sanırım anca o kadardı. Belki de yoktu. Bize de anca Bir kaç Milyon geliyordu.

İlk gidenler ailelerini Türkiye'de bıraktıkları için ( Bir kaç sene çalışıp bir çift Öküz parası kazanıp geleceklerdi ) ülkeye para gönderdiler. O paralar bozduruldu ve ekonomiye kazandırıldı.

Ülkeye döneceklerinden emin oldukları için de çoğu Ev yaptırdı veya satın aldı. Bu da yine ekonomimize olumlu yansıdı.

Ve ülkeye dışarıdan ve geniş açıdan baktıkları için gerçekleri daha net görüyorlar ve doğru tarafa oy veriyorlar.

Günümüzde çoğu artık Tatil belgelerine gidiyor. Çünkü artık aile bağları kalmadı. Hatta Türkiye dışında yerler de artık tercih edilmeye başlandı. Bir tek yaşlı kesim Türkiye'ye geliyor.

Çikolata'dan hiç söz etmeyeceğim, artık hediye de getirmiyorlar.

Artık faydaları yeni nesil ile birlikte gittikçe azalıyor.
çok güzel tespitlerde bulunmuşsun...
bir iki husus ilave etmek istiyorum. kendi hayatımdan.

biz sadece kendimizi beslemiyorduk.
biz en az 3 aileye bakıyorduk.
a) Yakin akrabalar
b) Uzak akrabalar
c) Köylülerimiz

<<...Tabiki sene 1970 ve bu yana. 1970 ve 1980 Türkiye açısında çok kötü yıllardı...>>

Zaman içerisinde Kuzenenlerim yetişiyor, bir bakmışsın onların sorunları birden seninden oluyor.
Bu bugünden yarına hemen olmuyor. Uzun zaman içerisinde gelişiyor. çoğuda babam ve annemin iyi niyetlerinde ve saf olmalrindan kaynaklanıyor.

Bizde yetişiyoruz, bizim de sorunlarımız oluyor ama kimse onlardan yardımcı olmuyorlar belkide olamıyorlar, bilemiyorum.

<<Bu böyle olmaz..>> deyip isyan bayrağını çekiyoruz. Sene 1990 cıvarında. Anne Baba yaşlandı artık...
Elbette kötü olan biz oluyoruz sonra... işitmedigimiz laf kalmiyor. O meşhur anadolu misafir perverlik birden yok oluyor.
Bizi küstürüyorlar, kızdırıyorlar ama onlara yine darılmıyoruz; cahil akraba diyoruz ve geciyoruz...
Asgari yardımı o süreç boyu esirgemiyoruz. Nasıl olsa sosyal bir devlette yetişmiş gurbetcileriz :)
Bu klasiktir, her Almancı buna benzer şeyler yaşamıştır...

bizimki, bizi dolandırıp gitmişti. üç yıldır haber alamıyoruz...............
Yurtdışına gitme hevesi peydah olduğunda babama ilettim durumu. Almanya’da amca oğlumuz var, Avustralya’da şuyumuz var, Amerika’da buyumuz var dedi. Hepsini aradım. Amerika’dakine ulaşamadık, Almanya’daki “ben de dönmeyi düşünüyom broder, kazançlar çok düştü vergi çok (MMA Dövüşçüsü)” diye zırladı, Avustralya’daki de “Evlenmeden olmaz” dedi. Ben bi gıçımı sıyırayım kafamda 5-10 insan var gerisinin telefonunu açarsam namerdim.

Yurtdışına gitme hevesi peydah olduğunda babama ilettim durumu. Almanya’da amca oğlumuz var, Avustralya’da şuyumuz var, Amerika’da buyumuz var dedi. Hepsini aradım. Amerika’dakine ulaşamadık, Almanya’daki “ben de dönmeyi düşünüyom broder, kazançlar çok düştü vergi çok (MMA Dövüşçüsü)” diye zırladı, Avustralya’daki de “Evlenmeden olmaz” dedi. Ben bi gıçımı sıyırayım kafamda 5-10 insan var gerisinin telefonunu açarsam namerdim.
Kanka gıçını sıyırırsan haber etsene bende sıyırmak istiyorum canım çekti

Kürtce bir dildir...
Bir Kürt türkçe konuşursa şive veya lehçe denilebilir.
Bir karadenizli türkçe konuşmasi gibi veya bir almanci türkçe konuşmasI gibi...
Lehçe: bir anadilin kendi içinde farklıliklara ayrılmasıdır
Şive : ise bir anadilin yörelere göre faklilik göstermesidir (ege Karadeniz) dediğin gibi
Lakin senin sözünü ettiğin ne lehçe nede şive "AKSAN" :)

Daha önce hiç duymadığım bir dilin lehçe olduğuna nasıl karar verdin ilginç:)

Kürtce bir dildir...
Bir Kürt türkçe konuşursa şive veya lehçe denilebilir.
Bir karadenizli türkçe konuşmasi gibi veya bir almanci türkçe konuşmasI gibi...
Türkçe dildir.
Kürtlerin konuştuğu Türkçe ağızdır.
Azerbaycan'da konuşulan Türkçe lehçedir.

• Beğen
Tepkiler: AOG
son mesajlardan anlaşıldığı gibi hiçbirimiz de konuştuğumuz şeyin ne olduğunu bilmiyomuşuz

IMG_3613.png
IMG_3614.png
IMG_3615.png
IMG_3616.png

Geri