Gurbetçilik üzere düşüncelerim

Konu sahibi son olarak 29 gün önce görüldü
yaşadıkları ülkelerin kurallarına uymak zor geldiği için buranın serbestliği onlara çok tatlı görünüyo
yaşadıkları yerlerde yere tüküremeyenler burada her şeyin içinden geçiyolar
ırkçılığa maruz kalıyolar ve milliyetçi duyguları kabarıyo bizden daha çok Türkçü oluyolar
dinlerini rahat yaşıyo olabilirler fakat diğer dinlere göre azınlıkta kaldıkları için baskı altında hissediyolar
bu durumlar Türkiye seçimlerinde etkili oluyo sadece medyada söylenen sözlere odaklanıp oy kullanıyolar
şuraya gelip 10 sene benle aynı şartlarda yaşasa sabah akşam küfredeceği kişilere oy veriyolar
biz böyle yazınca daha çok tetikleniyolar ve daha çok tersine gidiyolar
alım gücü düşmese dolar euro uçmuşken buası onlar için cennet olurdu ama şu an burada tatil yapmak olara da pahalı

yaşadıkları ülkelerin kurallarına uymak zor geldiği için buranın serbestliği onlara çok tatlı görünüyo
yaşadıkları yerlerde yere tüküremeyenler burada her şeyin içinden geçiyolar
ırkçılığa maruz kalıyolar ve milliyetçi duyguları kabarıyo bizden daha çok Türkçü oluyolar
dinlerini rahat yaşıyo olabilirler fakat diğer dinlere göre azınlıkta kaldıkları için baskı altında hissediyolar
bu durumlar Türkiye seçimlerinde etkili oluyo sadece medyada söylenen sözlere odaklanıp oy kullanıyolar
şuraya gelip 10 sene benle aynı şartlarda yaşasa sabah akşam küfredeceği kişilere oy veriyolar
biz böyle yazınca daha çok tetikleniyolar ve daha çok tersine gidiyolar
alım gücü düşmese dolar euro uçmuşken buası onlar için cennet olurdu ama şu an burada tatil yapmak olara da pahalı

Türkiyedeki siyaset gurbette ki insanlarımızı da etki altına alıyor...

Feyiste arkadaşıma çıkştım.
" Yaw, niye hep türkiye çok ucuz çok güzel diye paylaşımlar yapıyorsun... millet yoksulluktan kıvranırken..."

Arkadasim, " bana göre öyle ama, yalan mı söylim."
ben " olsun, öyle yine yazma... millet korkuyor düsüncesini bile yazmaya"

Arkadasim, " beter olsunlar, ben mi onlara gidip akp ye oy verin dedim..."

AOG

Yılda bir kez izne gelirler sürekli pohpohlanmak ilgi görmek isterler.. Benim çevremdekiler de hep böyle...

Gurbetcilik eskiden de bugün de uyuz olma nedeni idi.

Eskiden mersoyla marlboroyla gelip hava atarlardı. Veletler kendi arasında Almanca konuşup zuppelik yapardı.

Şimdi bunlar yok. Herkeste var merso kime hava atacan? Şimdi uyuz olunma nedenleri, almanda sol, yerlide sağ partilere oy vermeleri.

Gurbet tek olana zor. İlla Fransa'da olmana gerek yok. Muğlalı adama Malatya'da gurbet. Ama bunlar yedi kuşak doçlandda abicim. Kimi özliycek anasını satiim ayranaşı çorbasını mi? Sivas'ta yaşayan Sivaslı yok ki

Etki- Tepki// Doç-Törkish
Okul tenefüsündeyiz. Türk çocuklar bir arada, öğretmenimiz gelir.
Bize: " yaw siz niye kendi aranızda Türkçe konusmaya uğraşıyorsunuz ki. Ben her dediğinizi anliyorum..."

Meger türkçemizde flulanmış, silik hale gelmiş... Almanca kelimelerle yoğrulmuş... bizde bunu Türkçe sanıyoruz.

Yıllar sonra öğreniyorum ki buna lehçe deniliyormuş...
Türkçemize gayri ihhtiyari olsa da bir lehçe daha kazandırmışız...

AOG

Market alış-verişindeyim. Reyonların arasında Türkçe fısıltılar geliyor kulağıma. Merak ettim, gittim yanlarına, baktım bir çift.
" merhaba " dedim,
Türkçe konuştuğunuzu duyunca bir merhaba demek istedim... " dedim.
Sanki ben yokmuşum, hic bir şey söylememişim, onlar kendi aralarında, bu sefer almanca konuşarak devam ettiler.
" Ama ben almanca da biliyorum... "
" eh kem küm, Merhaba..."
Tuhaf insanlar var...

AOG

Bu ülkede herkes gurbetçi.
Var mı aranızda kendi memleketinde yaşayan? Yok. Bi ben varım.

Bunun nedeni de zamanında verilen yanlış siyasi kararlar. Artık düzeltilebilecek te değil.
Kendi insanını Üç Cent gelecek te cebe atacağız diye yabacı ülkelere satan bir zihniyet hakim di bir zamanlar bu ülkede. Bir daha da gelebilmelerine izin vermeyiz. Bir insan kendi memleketinde okuyacak okul bulamaz mı? Yada kendi memleketinde iş bulamaz mı? Türkiye'de bulamaz. Çünkü hep yediler, bitirdiler. Sonunda Ülkde battı ve bir kurtarıcıya ihtiyaç duydu. Kendi insanına saygısı olmayan ülkeler zaten her zaman batmaya mahküm.

Senelerce Antalya'da yaşadım ve yine senelerce kendi memleketime yabancı kaldım. Halã da bana garip gelen durumlar yaşıyorum.

• Beğen
Tepkiler: AOG
Market alış-verişindeyim. Reyonların arasında Türkçe fısıltılar geliyor kulağıma. Merak ettim, gittim yanlarına, baktım bir çift.
" merhaba " dedim,
Türkçe konuştuğunuzu duyunca bir merhaba demek istedim... " dedim.
Sanki ben yokmuşum, hic bir şey söylememişim, onlar kendi aralarında, bu sefer almanca konuşarak devam ettiler.
" Ama ben almanca da biliyorum... "
" eh kem küm, Merhaba..."
Tuhaf insanlar var...

AOG
Almanca merhaba deseydin yine

• Beğen
Tepkiler: AOG
keşke elimde espressomla isveç düzlüklerinde memleket hasretiyle yanıp tutuşsam.

Gurbetçilerin ülkeye faydaları:

Türkiye yurt dışında tanınmış ve merak edilir oldu. Eskiden İspanya'ya yılda 40 Milyon Turist gittiğini duyunca şaşırıyordum. Nüfusları da sanırım anca o kadardı. Belki de yoktu. Bize de anca Bir kaç Milyon geliyordu.

İlk gidenler ailelerini Türkiye'de bıraktıkları için ( Bir kaç sene çalışıp bir çift Öküz parası kazanıp geleceklerdi ) ülkeye para gönderdiler. O paralar bozduruldu ve ekonomiye kazandırıldı.

Ülkeye döneceklerinden emin oldukları için de çoğu Ev yaptırdı veya satın aldı. Bu da yine ekonomimize olumlu yansıdı.

Ve ülkeye dışarıdan ve geniş açıdan baktıkları için gerçekleri daha net görüyorlar ve doğru tarafa oy veriyorlar.

Günümüzde çoğu artık Tatil belgelerine gidiyor. Çünkü artık aile bağları kalmadı. Hatta Türkiye dışında yerler de artık tercih edilmeye başlandı. Bir tek yaşlı kesim Türkiye'ye geliyor.

Çikolata'dan hiç söz etmeyeceğim, artık hediye de getirmiyorlar.

Artık faydaları yeni nesil ile birlikte gittikçe azalıyor.

o kadar km yolu arabalarıyla nasıl geliyorlar buna hayret ediyorum.......... 15 kmlik köye gidesim gelmiyor benim arabayla o derece yük geliyor bana araba kullanmak bunlar 3 bin km yoldan geliyor.............. nasıl...............

Çünkü trde alman vs plakası ile gezmenin simarikligi paha bicilemez bence bunun için araba ile geliyorlar

Serçe

o kadar km yolu arabalarıyla nasıl geliyorlar buna hayret ediyorum.......... 15 kmlik köye gidesim gelmiyor benim arabayla o derece yük geliyor bana araba kullanmak bunlar 3 bin km yoldan geliyor.............. nasıl...............
Ucak korkusundan. Sulalemdeki butun erkekler korkuyo. Hepsini gemiye bindirip issiz bir adaya birakasim var.

Geri