"Gurbetciler" neden sevilmiyor?

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Arkadaşlar bugün 100 Euro bozdurduk ve hâlâ harcıyoruz, benimle arkadaşlık yapmak isteyen tüm gurbetçileri selamlıyorum.
Forumda bulunan gurbetçi arkadaşlar biraz pinti, onun dışında hepsini seviyoruz.
Maddi, manevi paylaşıma açık olanlar dm açık, teşekkürler.

forum meydanında süreyya'yı sallandıralım bak bakalım o zaman gurbetçilerin sesi çıkıyor mu? suri sallandırılsın.

Bozduraydın yastık altındakileri. Sen kesin faiz haramdır diye yastık altında toplarsın. Senin Tayyib yalvarıyor yastık altı dövizlerinizi bozdurun diye.
Çok boş yapıyorsun bazen kafa kaldırmıyor yapma şunu son neresinde Tayyip diyeceksin

Arkadaşlar bugün 100 Euro bozdurduk ve hâlâ harcıyoruz, benimle arkadaşlık yapmak isteyen tüm gurbetçileri selamlıyorum.
Forumda bulunan gurbetçi arkadaşlar biraz pinti, onun dışında hepsini seviyoruz.
Maddi, manevi paylaşıma açık olanlar dm açık, teşekkürler.
Bana DDR çöktükten sonra benim 100 Alman Markını Doğu Alman markına bozdurmamı hatırlattı. 100 Alman Markı için 800 Doğu Alman markı almıştım ve harcaya harcaya bitirememiştim. 3 aile lokantaya gittik doya doya yedik, bir depo mazot aldım, Galiria Hof denen mağzada alış veriş dahi yapmıştım gene de hala param vardı.

Bana DDR çöktükten sonra benim 100 Alman Markını Doğu Alman markına bozdurmamı hatırlattı. 100 Alman Markı için 800 Doğu Almsn markı almıştım ve harcaya harcaya birirememiştim. 3 aile lokantaya gittik doya doya yedik, bir depo mazot aldım, Galiria Hof denen mağzada alış veriş dahi yapmıştım gene de hala param vardı.
Sevgili melnur bey, sizi zaten forumda sevdiğim doğrudur. Ama artık bu kamkicilik olayını ileri taşımak istiyorum ahaja. Süreyya hanımcığım 100 Euro ateşleme yapmadı, bu döngüyü kırmak senin elinde, şöyle postaneden parayı çekerken foruma fotoğraf atsam harika olmaz mı kardeşim :)
Bu arada haklısın yıllar sonra arabanın depoyu doldurdum :) ama parayı bankamatik üzerinden türk parası olarak çekiyoruz şu an ve Euro'ya dokunamıyor olmak bir miktar beni üzüyor.. ama sabah 100 Euro ile selfie çekildim..

Caz yapma yeter, Almanya bitti bitecek sen hala Tayyip diyorsun al 2 lira düştü dolar Euro o kadar yaygara kopardıniz boşuna
Düşüpte sanki 5 yıl öncesine düştü. Sabah ki kura geriledi, sen ilerik7 günlere bak ne olacak, iki dakikalık geçici düşüş okunca hemen zıplıyorsun ama sonra sus pus oluyorsun, yok dıj mihraklar, biz yeni Cin'iz,...
Kesin MB gene borç aldığı $'ları piyasaya verdi ve elini avcunu bitirdi. Bak saba söyledim yastık altındaki dövizini bozdursaydın MB bu mecburiyette olmayacaktı.
Almanya biiti bitecekse söyle gariban Suriyeli ve Afgan göçmenlere de bitik Almanya için güzelim Tayyibin ülkesini bırakıp buralara gelmeleri için o kadar rezilliği yaşamasınlar.

Düşüpte sanki 5 yıl öncesine düştü. Sabah ki kura geriledi, sen ilerik7 günlere bak ne olacak, iki dakikalık geçici düşüş okunca hemen zıplıyorsun ama sonra sus pus oluyorsun, yok dıj mihraklar, biz yeni Cin'iz,...
Kesin MB gene borç aldığı $'ları piyasaya verdi ve elini avcunu bitirdi. Bak saba söyledim yastık altındaki dövizini bozdursaydın MB bu mecburiyette olmayacaktı.
Almanya biiti bitecekse söyle gariban Suriyeli ve Afgan göçmenlere de bitik Almanya için güzelim Tayyibin ülkesini bırakıp buralara gelmeleri için o kadar rezilliği yaşamasınlar.
Yahu artış olunca ortalıkta kötü senaryo yazan sizsiniz , dolar düşüşe geçince çil yavrusu gibi dağılıyorsunuz ben her zaman burdayım sen sabah attığım görsele cevap ver yüreğin yetiyorsa

Hareketlere bak hareketlere. Şunlara gurbetçi diyip de acındırmayın ya.

Yahu artış olunca ortalıkta kötü senaryo yazan sizsiniz , dolar düşüşe geçince çil yavrusu gibi dağılıyorsunuz ben her zaman burdayım sen sabah attığım görsele cevap ver yüreğin yetiyorsa
Evladım $ düşmüyor asla uzun vadede. Kısa vade için sebebini açıkladım ama sadece geçici düşüyor anla artık. Bak MB grafiğine görürsün canım benim hayal dünyanla yazma realiteyi gör.

Türkiye’nin ve hatta sınırları aşarsak Dünya’nın genelinde geçerli finansal bir yapı vardır. Bu yapıda eğer maaşlı bir çalışansan her zaman alt sınıfa tabisindir. Çünkü hayatının büyük bir bölümünü patronunun zenginliğine zenginlik katarak geçiriyorsundur.

Bir pasta düşünün, dört dilimden oluşan. Bu dilimleri de farazi oranlar vermek üzere 80%, 10%, 7% ve 3% olarak oranladığımızı düşünelim.
Pastanın en büyük dilimini oluşturan kesim maaşlı çalışan kesimdir. Tüm ülkenin yükünü sırtına bindirmiş, hayat döngüsünde, kendi yağında kavrulmak üzere yaşamını idam ettiriyor.
Sıradaki 10% ‘luk kesim ise kendi işini kurmuş, altında belli sayıda personeli istihdam ettiren serbest çalışandan oluşuyor. Bunlar avukatlar, mali müşavirler, diş hekimleri vb. işlerde iştigal eden insanlar. Belki kobi’leri de bu yüzdeye dahil edebiliriz. Bu grup, ilk yüzdede bulunan gruba göre kısmen daha rahat hayat sürer ama olası krizlerden maaşlı çalışanlar gibi ilk etkilenenlerdendir.
3. Grup, 7%’lik kesim ise işveren kesimidir. Büyük işletme sahipleri, büyük ticari faaliyetlerde bulunan kesim. Bu grup, çok daha rahat hayat sürer ve herhangi bir krizden istisnai durumlar haricinde kolay kolay etkilenmez. Çünkü her zaman bir yol haritası, geleceğe yönelik planlaması bulunur bu işletmelerin. Hatta geleceği görmek adına binlerce lira maaşlı çalışanlardan bir kadro dahi istihdam ederler. Çünkü işletmeleri büyük olduğu için riskleri büyüktür; olası risklere karşı işletmelerini korumak adına önlem almak isterler.

Geldik son dilime…

İşte bu dilim ülkenin kaymak tabakasını oluşturur. Bu dilimde bulunan insanların kendileri çalışmaz, paralarını çalıştırırlar, yani yatırım yaparlar. Hani ne zaman ihtiyacımız olduğunda bankaların kapısına koşup kredi temin ettiğimiz paraları sağlayan insanlardır bunlar. İş dünyasında sıfatlarını sıkça duyarsınız ama kişisel olarak tanışma tecrübesini pek yaşamamışsındır; melek yatırımcılar. Bazen bir şahıs, bazen devasa bir şirket ama nihai amaçları parayı çalıştırmaktır; paradan para kazanmaktır. İşte bu kesim için pastanın geriye kalan dilimlerindeki tüm gruplar çalışır. Onlar çalışmazlar diyorum ama paralarının ne durumda olduğunu, yatırım fırsatlarını, kah Maldivler’de, kah Miami’de veya aklınıza gelebilecek herhangi bir cennet köşesinde sürekli gözetirler. Ve krizler vs. asla kendilerini etkilemez, hatta paralarına para katma fırsatı dahi olabilir onlar için.

Bu kadar şeyi neden anlattım?
Moslow’un pramidine göre en üst basamakta kimlerin olduğuna dikkatinizi çekmek istedim.
Eğer pastada 7%’lik ve 3%’lük gruba dahil değilseniz, pramidin en üstünde olmadığınıza emin olabilirsiniz. Hatta daha 4. Basamakta bile değilsinizdir.

Bu tespitle beraber gurbetçilerin birçoğunun maaşlı çalışan olduğu varsayımıyla hareket edersek, onların da ülkemizdeki maaşlı çalışanlardan, dolayısıyla sadece Yozgat değil, ülkenin dört bir yanındaki maaşlı çalışanlardan (alt sınıftan) bir farklarının olmadığını söyleyebiliriz.

Tüm bunlarla beraber seçmen profili üç gruba ayrılıyor:

İdeolojik Tercih – Lidere Bağlı Tercih – Ülkenin Durumuna Göre Tercih

İlk tercih zaten fanatiktir. Hiçbir fikir, hiçbir olay, oylarının rengini değiştiremez; seçimler başlamadan hangi partiye oy vereceği bellidir.

İkinci tercih ideolojiden bağımsız, lider kişiliği dikkate alır. Bu konuda RTE en iyi örneklerdendir. Hatta şu sıralar Ankara’da Mansur Yavaş, İstanbul’da da İmamoğlu bu tercihteki seçmen doğasına örnek olmaya aday.

Üçüncü tercih ise diğer iki tercihten bağımsız bir şekilde gidişata göre oyunu belirler. Eğer ülkede sıcak rüzgarlar esiyorsa, oy rengi asla değişmez ama biraz üşümeye başlayınca söylenmeye başlar, oyunun rengi anında değişir ve çoğu zaman kazananı belirler; ülkedeki karamsar tablo değişmezse, önümüzdeki seçimde belirleyeceği gibi.

Ben gurbetçilerin büyük bölümünün ilk grupta olduğunu, oy verirken tüm kaygılarının ideolojik saiklerin belirlediğini düşünüyorum. Tabii son günlerde muhafazakar yapıdaki seçmen lider kişilik özelliklere de oy verdiği söylenebilir ama lider kişilik geçici olduğu için geleceğe yönelik oy tercihleri yine ideolojilerine hitap eden parti olacaktır.
Gurbetçiler geçmişte de tüm yıl çalışıp, para biriktirip güzel ve şaşaalı tatil yapıyorlardı, bugün de. Geçmişte de imkanları el verdiğince iyi giyinip, iyi arabalara biniyorlardı, şimdi de.
Tabii ülkenin şu anki durumunu görüp de hala şükredin diyen gurbetçileri asla tasvip etmiyorum ama ideolojilerine bağlı hareket ettikleri için suçlanmalarını, kendilerini geliştirmedikleri yönünde aşağılanmalarını da yanlış buluyorum. Nihayetinde yukarıda da bahsettiğim üzere ülkenin 80%’i gibi çalışan kesimden bahsediyoruz. Burada muhalif ama çalışan kesimin ideolojisinden dolayı kullandığı oyu doğru bulup, gurbetçilerin ideolojilerinden dolayı kullandıkları oyu yanlış bulmak, biraz da “benim seçtiğimi seçmediğin için suçlusun.” demek oluyor.
Çünkü ben kendimi bildim bileli Türkiye krizlere gebe bir ülke. Yakın geçmişi azıcık araştırdığımızda: kriz- rahatlama- büyüme, kriz - rahatlama - büyüme ekseninde loop'a girmişcesine kendini tekrar eden eden bir ülke. Bir süre sonra kriz daha da derinleştiğinde hep beraber şahit olacağız, iktidar değişecek; yeni iktidar gelecek, piyasalarda biraz rahatlama olacak, yabancı yatırımcı büyüme fırsatını değerlendirmek için yeşil parayı ülkeye sokacak, azıcık refah göreceğiz veee çok sürmeden yeni bir krizle baş başa kalıp rüzgar tersine dönecek.
Uzun lafın kısası üzerlerine fazla gidiliyor ve konu aşağılamaya kadar ilerliyor; çok yanlış.

Buraya kadar okuyan varsa ayrıca tebrik ediyorum, forum doğasına aykırı bir şekilde çok uzun yazmışım :D

Ay ben olsam 2 gözüme dolar koyar, foti atardım. Altına da ibonun kudurun capsi skljs

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri