Forumun miladı dolması..

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Öyleyse Swat, forum için artik bir şey yapilmayacağini resmi olarak açıklayan, forumsal'ın ilk admini oldun.

Elbette ki forumsal bir gun tarihe karişacak bunu hepimiz biliyoruz. Ben sadece bunu biraz daha zamana yayabilirsek ne mutlu diye duşunmuştum ama gordugum kadariyla bunu isteyen şurada 3-5 kişiyiz.

Zaten ortak bir fikir olmasi gerekirdi. O yuzden seni ve destekçilerini ben de artik hakli buluyor ve destekliyorum. :)

Mutlu günler efem

Benim bir sorum var.

Mart 2025 ten bu zamana ne yaşadınız ?

Şu konuda yapılan uyarı şekli ile şu anki forum yönetiminin tavrı arasındaki fark çok uçuk.
Ne acılar yaşandı da böyle bir değişim oldu merak ettim.

Bu konuda da çok net belirttiğiniz gibi yapılan yorum veya tartışmalar kişileri bağlıyor genel olarak. Sizin hukuki bir sorumluğunuz yok. Ki burada tartışılan çok şey ana akım medyada ya da sosyal medyada da sürekli tartışılıyor. Hem bu kadar bezmişlik hem de bu kadar sorumluluk duygusu biraz çelişiyor. Siz de yönetim olarak sevmediğiniz anlamlandıramadığınız üyeleri yoksayabiliyorsunuzdur bence. Bir yöneticinin yoksaydığını başka bir yönetici elbet denetler.

Bence çözüm şu foruma koyduğunuz yoksay butonunu daha aktif kullanmanız. Çok doluyorsunuz, gereksiz doluyorsunuz. Anlamsız bir hırs görünüyor uzaktan.
hukuki bir sorumluluğumuz yok da, bunu forumdan anlamayan polise anlatmak savcıya anlatmak sorun buda bir zaman kaybı adamlara derdini anlatana kadar 5 defa gidip geliyorsun, ben adama forum diyorum mesela adam facebook mu diyor ? avrupa da yapılmış bir oyun için sırf her yerde olan oynanış fragmanını foruma koyduğumuzdan dolayı, akşam vakti eve polis geldi, ve inanırmısın karakol da ki adama tam 2 saat forum benim ama o yazıyı ben yazmadım yazan kişinin ip adresleri Rumuzu budur diyorum ekran görünütüsünü gösterdiğim halde adam bana senin nickin neden Swat la ? birde koymussun papa resmini vatikanlımısın olm sen dedi.

hiç üşenmedim nickimin anlamının ezmek olduğunu o avatar da ki insanın dizi karakteri olduğu söyleyince avatar yeşil canavarlar olan flim değil mi olm papaz ne alaka dedi.

Sen olsan ? ne yaparsın

Öyleyse Swat, forum için artik bir şey yapilmayacağini resmi olarak açıklayan, forumsal'ın ilk admini oldun.

Elbette ki forumsal bir gun tarihe karişacak bunu hepimiz biliyoruz. Ben sadece bunu biraz daha zamana yayabilirsek ne mutlu diye duşunmuştum ama gordugum kadariyla bunu isteyen şurada 3-5 kişiyiz.

Zaten ortak bir fikir olmasi gerekirdi. O yuzden seni ve destekçilerini ben de artik hakli buluyor ve destekliyorum. :)

Mutlu günler efem
o önerilerinizi yapmakta özgürsünüz, e yukarı da dedim ilgilenen var ise Forum yönetimine alabilir yada kendisine forumu devredebilirim. Benim öyle bir enerjim kalmadı maalesef bende isterim ilerlesin forum ama A Yapsam B B'e geçsem C deniliyor. Keşke sizin dediğiniz gibi o kurulsun bu edilsin şu yapılsın şu şu şu oraya bu bu bu bu buraya olsun demekle bitseydi bu işler.

hukuki bir sorumluluğumuz yok da, bunu forumdan anlamayan polise anlatmak savcıya anlatmak sorun buda bir zaman kaybı adamlara derdini anlatana kadar 5 defa gidip geliyorsun, ben adama forum diyorum mesela adam facebook mu diyor ? avrupa da yapılmış bir oyun için sırf her yerde olan oynanış fragmanını foruma koyduğumuzdan dolayı, akşam vakti eve polis geldi, ve inanırmısın karakol da ki adama tam 2 saat forum benim ama o yazıyı ben yazmadım yazan kişinin ip adresleri Rumuzu budur diyorum ekran görünütüsünü gösterdiğim halde adam bana senin nickin neden Swat la ? birde koymussun papa resmini vatikanlımısın olm sen dedi.

hiç üşenmedim nickimin anlamının ezmek olduğunu o avatar da ki insanın dizi karakteri olduğu söyleyince avatar yeşil canavarlar olan flim değil mi olm papaz ne alaka dedi.

Sen olsan ? ne yaparsın

Ben bu toplara hiç girmem direk.
Bahsettiğin örnek çok uç ve forumdaki tartışmalardan bağımsız mesela. Böyle bir şeyi çok uysal hic tartışılmayan ve hic suç teşkil etmeyen bir forumda da yaşabilirsin. Ama bu konumda olanların bu tür şeylerle uğraşması elbette olası. Yolda yürürken bile kaşı gözü sebep gösterilip, gbt sorulup, tatmin olunmayıp merkeze çağırılanlar çok. Genelde de konudan çok alakasız insanların senin derdini anlamasını bekliyorsun. Her yerde bu böyle şaşırmıyorum yani yaşadıklarına. Ama diyorsan ki Türk-Kürt ya da FB-GS tartışmalarından dolayı bizi sürekli yokluyorlar. O zaman hakkındır ama sanmıyorum öyle birşey olduğunu ki şu anda hükümetin en büyük ekmeği bu.

Aslında bu gibi kamuya açık platformlarda sahiplik duygusu sorgulanıyor şu anda. Onun biraz dışına çıkmak lazım sanki. Bir iki adım geriden bakıp gerginliği azaltmak iyidir.

Ben de bir yönetici olarak bir kaç eleştiri bir kaç özeleştiri yapmak isterim ;

Adettendir birini eleştirmeden önce özeleştiri ile başlamak lazım. Önce iğneyi kendimize sonra çuvaldızı başkasına batıralım. Şöyle ki ;

Sorunlar konusunda zaman zaman yavaş davranıldığını kabul ediyorum. Bunun sebepleri, gerekçeleri, neden böyle olduğu önemsiz. Sonuç olarak yavaşlık var mı? Var. Düzeltmek için de elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Yönetimde konuşulanları pek dışa yansıtmadığımız için bunlar görülmeyebiliyor.

Örneğin daha 1 haftan önce @scope 350-400 tane raporu tek tek okudu. İşlem yapılmamış, raporları yukarı çekti. Konuştuk, hallettik. Şu an işlem yapılmamış bekleyen hiçbir rapor yok. Bu konuda bilgi verilmeliydi? Verilmeliydi. Haklısınız. Bu da bir başka özeleştiri olsun. Yönetimdeki yöneticileri kimsenin önüne atmadan da bilgilendirmeler periyodik olarak yapılabilirdi. Belki bunu yapsaydık daha rahat empati de kurulabilirdi. Yapmadık.

Son dönemde haksızlıklar oldu mu? Yönetici olarak değil kişisel olarak söylüyorum bunu oldu. Karga ve Zananın süresiz banı haksızdı. Duhan ın 1 yıl banlanması haksızdı, Ender in uzun süreli banlanması haksızdı. Tüm bunları yönetimde de tartıştım arkadaşlarla. Bu arada Duhan, Karga,Ender banlanmalıydı ama bu sürelerde değil. Zana hiç banlanmamalıydı. Ama herkesin yetkisinin bir sınırı var. Bu banları Scope atsa Lawyer atsa kaldırırdım. Ama forumun sahibi attı. Orda onun otoritesini yiyemem.

Şimdi diyebilirsiniz ki e o zaman bırak, insanlar Swat demez, yönetim der. Sen de içindesin. Haklısınız. Düşünmedim mi bunu? Düşündüm. Bir sebepten yapmadım.

1-) Sizler kadar umutsuz değilim, Swat makul biri. Dönem dönem gerginlikten fevri kararlar verse de, oturup uzun uzun derdini anlatınca dinleyip, er ya da geç makulde uzlaşabiliyorsunuz. Son konularda uzlaşamadık evet, ama içerde emin olun milyon tane fevri karar da bu tartışmalar, bu muhalefet neticesinde alınmadı. Siyasi konular mı yasaklanmayacaktı, mesaj kasanlar mı banlanmayacaktı, mizahlar mı uzaklaştırılmayacaktı neler neler. Ama 10 konudan 8 inde uzlaşmışızdır. Ama uzlaşamadığımız 2 konu foruma yansımıştır. Orda da süreçte uzlaşacağımızı düşünüyorum. Ha baktım ki artık uzlaşamıyoruz hiç bir konuda eyvallah der, gideriz.

Gelelim şimdi eleştiri kısmına ;

Burdaki herkes imtiyaz/ayrıcalık/kayırılma istiyor. Herkes kendi dünyasında çok haklı. Kendilerine ya da arkadaşlarına yönelik bu tutumları asla değişmiyor. Kimse objektif değil. Hatayı yapan kendi arkadaşı olunca kendisine en objektifim diyen biri “yaaa ayıp etmiş” ile geçiştiriyor konuyu. Arkadaşına biri hata yapmışsa “infaz edin banlayın bunu” ile en radikal tepkiyi veriyor. Normaldir, insan doğasıdır. Ama bu durum ister istemez “yalancı çoban” hikayesine referans veriyor çoğu kişide. Bu histen ben şahsi olarak mümkün olduğunca sıyrılmaya çalışıyorum ama kolay da değil. Onun dışında da burdaki herkes çok zeki uberschmanlar olduğu için, karşıdakini salak yerine koyup, takiyecilik yapma huyu da baki. “E ben onu demedim ki” “Ben onu ima etmedim ki” “Yoo bu o anlama gelmiyor ki” “Bu hakaret değil ki” “Nickimi değiştim beğenmedim değişin 6 ay çok” “Rapor yaptım 11 dakika geçti kimse bir şey yapmamış yönetim istifa” “Küfür etmedim argo kullandım” “Sen x dedin ama ben aslında y dediğini biliyorum yaaaa” vs vs. Niyet okuyuculuk yapmıyorum ama bir zahmet bundan da vazgeçelim.

Son olarak genel ; Forum dediğin zaten öldü. Şurda 50 tane +30 ve bir tane Yarch oturup takılıyoruz işte. Abartmadan herkes kendi yağında kavrulsa sorun olmayacak, ama Roma senatosunda zannediyoruz hepimiz kendimizi. Ben de dahil. Yoksa bu kadar uzun yazmazdım.

Acun geldi aklima , gerci istedigim bir sey yok ya , benim icin notr bir platform , kendi tarafimda mesela kavga yok. Herkes anlasiyor , siyaset yok
Cunku sansasyonel uye yok kajshjs . Aklima bir sey de gelmiyor. Yani forumda ne olmasini istiyoruz.
Eski uyeleri mi? Konulari mi? Tukettigimiz icerikleri mi? Olaylari mi?
Birakanlari mi?
Bir forum nedir ne icin kullanilir.
Dayak nedir neden atilir.
Ama bildigim bir sey varsa oda forum dinamiginin bazi carklarinin banlanmis olmasi. Cennet bir sure sonra skacaktir cunku. Yoneticilerinde bu durumda isi kolay degil.

Son düzenleme:
Çok klişe olacak ama herkes ve her şey gibi forumlar da kitleleri de zamanla değişiyor. Burası artık alıştığımız anlamda bir forumdan ziyade mikro bir sosyal medya. Burada hem oldukça kısıtlı sayıda kullanıcı var hem de bu insanlar artık anonimliğin sınırlarını rahatlıkla aşıp ilişkilerini farklı mecralarda da sürdürüyorlar. Bu, haliyle çok ufak ve çok yakın grupların doğmasına sebebiyet veriyor. Zaten oldukça dar olan kullanıcı listesi bu mikro gruplarla aslında daha da daralıyor zira bu gruplar çoğu zaman herhangi bir konu veya durumda ortak bir refleks göstererek forumları eşsiz kılan o çeşitliliği de bir yerde baltalamış oluyor. Bütün bu vaziyet düşünüldüğünde gelinen nokta bence kaçınılmaz bir son ancak ben bunun çoğumuz için o kadar da kötü olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta her şeyde olduğu forumlar da değişip dönüşecekti. Burada olan bence olumlu ve hatta birçok kişi için iyi anlamda bir dönüşüm oldu. İnsanlar bu forum sayesinde yakın arkadaşlar edindi, ilişkilerini farklı bir boyuta taşıdı, farklı insanlardan ilham aldı, bir kısmı sayesinde çok yeni tecrübeler edindi. Forum denen olgu 20 yılı aşkın süredir hayatımda. Bu noktadan baktığımda ben bu mevcut miadını doldurma durumunun bir forumdan alınacak maksimum verim olduğunu düşünüyorum.

Örneğin daha 1 haftan önce @scope 350-400 tane raporu tek tek okudu.

430 sayfa 20şerden toplam 8600 rapor
çoğu rapor da kavga eden insanlar
"şunu 1 ay banlayın çok konuştu" falan yazan var :d

Swat "yönetici olmak isteyen var mı" diye sorduğunda "bak verdiği sözü tutmuyo" demek için olayı baltalamak için "ben yaparım" demiştim
ilginç bir şekilde beni yönetici yaptı
yönetici olunca "bu daha dün küfrediyodu bugün yönetici olmuş" gibi yazıları çok gördüm
adam halka açık soru soruyo herkese bir fırsat sunuyo
kimse katılmıyo ama katılana da demediğini bırakmıyo

madem böyle bir imkan verildi bu zamana kadar kötülediğim şeyleri düzeltmeye çalışayım diye düşündüm
üyeler şurası kırık burası çıkık derler ben de onları düzeltmek için yönetimde üyeler adına tartışma çıkartırım o iş düzelene kadar çabalarım dedim
insanların gözünde artık "yönetçi" olduğum için bu da olmadı
burada duygular anlık değişiyor
insanlar dün küfrettiğine bugün canım deyip dün canım dediğine bugün küfredebiliyor
"yönetçi değil misin bunu yapacaksın", "şunu yapmayacaksan neden yönetçi oldun" gibi tepkilerle karşılaştım
hala karşılaşıyorum

kafamda yapmak ve yönetime yaptırmak istediğim çok şey vardı ama hevesim kırıldı
sevmediğim tarz yöneticilik yapmak zorunda kaldım
küfür görünce düzenliyorum karikatür görünce siliyorum
kavgalara banlara falan karışmıyorum

arada muhabbetlerde konusu geçtiğinde herkes 3 ay zorunlu görev yapsa sorun kalmaz diyorum şaka sanıyolar
ben kıytırık bir yönetçi olarak üç ayda bu duruma geldim
HHA Swat yoSun'un hallerini düşünemiyorum
Allah yardımcıları olsun

20 yıldır forumlar öldü bitti deniliyor, hâlâ buralarda birileri yazıp çiziyor. Bence beklentileri düşük tutup keyif alındığı sürece girilmesi doğru olan.
Ara ara sıkılıp kaybolup aylarca girmeyen birisi olarak, olumsuz olan tek şey kısır döngü.. özgün konu sıkıntısı var, zaten burada tartışma yasak, siyaset yasak.. büyük bir wp grubu edasında takılmaya devam.
Bence makul bir forum ortamı var eksileri ve yanlışlarına rağmen.
Konuşacak çok şey var, ama değişmeyeceği için oyna devam.

Stock’un kimden taraf olduğunu çözemedim.!Moderatör olsun sıradan gariban forum üyesi olsun her yorumu beğenmiş benim yorumum dışında..çok ilginç

Admin olmak isteyen yazsın

bunu diyenlerin miadı ile doğru orantılı dolmaktadır, hepiniz öleceksiniz olm, o ona küfür etti, bu buna şunu dedi, ötekini banla, berikini okşa. amma boş işler.

gidin sevişin, gezin, tozun, için, yiyin eğlenin. gir takıl yap goygoyunu yaz mesajını sittir ol git.

Duygulandim cidden.
Keske eski guzel canli womeni bol forum ortamina donebilsek

Kusura bakmayın araya gireceğim iki dakika scope’a kim “yönetçi” dedi :d ben şimdi bunu merak ederim kfjf

Kusura bakmayın araya gireceğim iki dakika scope’a kim “yönetçi” dedi :d ben şimdi bunu merak ederim kfjf
X olabilir onun vardı böyle halleri slkj x e söz hakkı doğdu… kahretmesin……
O değil de kim daha uzun uzun yazıyor yarışması yapsak sence kim birinci gelir…
Swat mi glu mu hoşgeldin mi jose mi….. forumun miladı dolmadan bunun cevabını bulmalıyız……..

X olabilir onun vardı böyle halleri slkj x e söz hakkı doğdu… kahretmesin……
O değil de kim daha uzun uzun yazıyor yarışması yapsak sence kim birinci gelir…
Swat mi glu mu hoşgeldin mi jose mi….. forumun miladı dolmadan bunun cevabını bulmalıyız……..

Varsın olsun yıllar geçsin üstünden, sevdim ya seni miladım o gündür… yoncalodi’nin böyle bir şarkısı vardı, bu konuyu okurken içimden bu şarkıyı söyledim kfjf
Bana en çok hha uzun uzun yazıyor gibi geldi, bir de imla hatası neredeyse yok… sen yazsaydın bir sürü imla hatası bulurduk, hani hatırlıyor musun X’e bir kere uzun uzun bir şey yazmıştın da, çok gergin bir andı, ben araya girip seni alıntılayıp neredeyse hiç imla hatası yok yazmıştım jfjf ayy nostalji rüzgarı.. X’e söz hakkı doğmaması için postunu düzenler misin karşim…

Geri