Forumun miladı dolması..

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Evet buranın miladı doldu artık! Hadi herkes evine dönsün,başka işlerle uğraşsın uzatmalara gerek yok şampiyonluk gitti..

Miad olmasın o yabani
Forumda bir tane Türkçe hocası vardı görmesin o,takıntılıydı bu konularda.

Miadını doldurduğunu düşünenler gitsin yani jdjdjd
Hep böyle denir ama hep de buradayız. Aile apartmanı gibi olduk acısıyla tatlısıyla…

uzun süredir burada olanlar için sıkıcı ve üzücü bir durum aslında. ama ara ara böyle dönemlere giriyoruz; yine toparlanır mı bilemiyorum. bence birkaç revize şart. mesela ban sürelerinin uzunluğu aşırı gereksiz (örn: kürt kedisi ve duhan) ayrıca foruma sadece raporlarla ilgilenecek, konu editleyecek, üye banlayacak, sorun giderecek yöneticiler değil; konu açacak, aktifliği sağlayacak, yenilikler yapabilen moderatörler de gerekiyor. yönetim bunu ne zaman akıl edecek acaba?.........

Yıllarca yanlış mı kullandık şimdi o kelimeyi tüh..

Foruma tenezzülsüzlügümüz bir sistem çöküşüne bakar ozaman girmeye çalışıp hata aldığımız da anlarız degerini :p

uzun süredir burada olanlar için sıkıcı ve üzücü bir durum aslında. ama ara ara böyle dönemlere giriyoruz; yine toparlanır mı bilemiyorum. bence birkaç revize şart. mesela ban sürelerinin uzunluğu aşırı gereksiz (örn: kürt kedisi ve duhan) ayrıca foruma sadece raporlarla ilgilenecek, konu editleyecek, üye banlayacak, sorun giderecek yöneticiler değil; konu açacak, aktifliği sağlayacak, yenilikler yapabilen moderatörler de gerekiyor. yönetim bunu ne zaman akıl edecek acaba?.........
#ForumsalGenelAfİstiyor

Bence forumun artık köklü bir sistem değişikliğine gitmesi gerekiyor. Şu anki yönetim biçimi, çok katmanlı gibi görünse de pratikte tek merkezden karar alınan bir yapıya dönüşmüş durumda. Bu, forumun ruhuna aykırı.

Önerim şu şekilde:
Öncelikle genel af getirilmeli. Tüm banlar kaldırılmalı, herkes yeniden foruma dahil olabilmeli. Forumun gücü çeşitliliğinden gelir, susturulan her hesap bir fikrin eksilmesidir.

Site sahibi, aktif yönetimden tamamen çekilmeli. Sadece sistemin düzgün işleyip işlemediğini denetlemeli, kuralları yazılı hale getirmeli ve forumun denge unsurunu temsil etmeli. Yani yürütmeden bağımsız, “denetleyici” konumda olmalı.

Her yıl seçimler yapılmalı. Üyeler aday olacak, oylarla üç kişi seçilecek. Bu üçlüden biri ana yönetici olacak, diğer ikisi hem yönetimde yer alacak hem de muhalif denetim görevi üstlenecek.

Her aday kendi iki kişilik “kabinesini” önceden açıklayacak. Seçilen kişi, bu iki “super moderator”la birlikte göreve başlayacak.

Bölüm bazlı yerel seçimler de olmalı. Her kategori için üyeler kendi moderatörlerini seçebilmeli. Bu moderatörler sadece o bölümün düzeninden sorumlu olacak ve aktif bir şekilde güncel konular açacak.

Kurallar tarafında ise, artık çok katmanlı bir kural sistemi oluşturulmalı:
- Her kural net, yazılı ve uygulanabilir olmalı.
- Her ihlalin hangi cezayı doğuracağı açıkça belirtilmeli.
- Eğer ortada bir kural yoksa, kimse keyfi şekilde cezalandırılmamalı. Bu durum “forum kurallarının bir açığı” olarak not edilmeli, sonradan kurala eklenmeli ama geriye dönük olarak kimseye uygulanmamalı.

Yani “sonradan eklenen kuralla geçmiş yargılanmaz.”

Ayrıca forumun eski gücüne kavuşması için eski üyeleri geri çağıracak özel bir ekip kurulmalı: Bu ekip; özgüvenli, forum kültürünü bilen, eski üyelerle iletişime geçebilecek kişilerden oluşmalı.

Üç kişilik olacak bu ekibin adı da: Canlandırma Timi

Görevleri, eski üyeleri yeniden foruma kazandırmak, nostaljiyi canlandırmak ve topluluğu büyütmek olacak.

Ve son olarak yeni üyelik kabulü daha da kolaylaştırılmalıdır.

Tüm bu şeyler, seçim ve yeni/eski üyelik kazanımı vs uzun süreli heyecanı arttırır.

Meclise beyan ettiğim bu öneriyi değerlendirmenizi rica eder, büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öperim.

Öncelikle genel af getirilmeli. Tüm banlar kaldırılmalı, herkes yeniden foruma dahil olabilmeli. Forumun gücü çeşitliliğinden gelir, susturulan her hesap bir fikrin eksilmesidir.
mahlaslar hariç olsun lütf................

Merhaba, Forumu benden daha çok aktif olarak siz kullanıyorsunuz. Gidenlerin neden gittiğini girmeyenlerin neden girmediğini gruplaşmaların kimler tarafından yapıldığını sizler çok daha hakimsiniz, benim toplasan 2-3 kişi ile muhabbetim vardır oda çok nadir olarak.

Foruma yenilik yapmak tabiki de isteriz yarışma düzenleyelim böyle olmaz dediniz. bir yarışma sorumlusu tuttuk ayı dolmadan canından bezdirdiniz.
Foruma yeni üye olan arkadaşlar oldu bazıları hatta davet etti insanları gelir gelmez zorbaladınız sen şusunuz sen busunuz yok öyle yok böyle diye diye gelenlerde gitti.
Eskiler neden gelmez bilemem, diğer yönetimi katı diye eleştiriyordunuz uğraştım daha adil olsun diye, lakin bunu da gevselik olarak kabul edip her olayı her konuyu dikta ettirmeye kalktınız.

Tabiki de benim de hatalarım var insanım ama zerre yenilik yapmak gelmiyor burası için içimden, Çünkü verilen emeğin harcanan zamanın giden paranın asla bir kıymeti değeri olmayacak, en ufak bir size karsı yapılmıs sorunda sanki daha önce cabalayıp birşeyler yapmak için uğraşan bizlerin hiç emeği yokmuş gibi nemrut taşlar gibi taşlayacaksınız, velevki sizin istediğiniz olmadı yada sizden yana olunmadı diye.

Ban konularına gelir isek foruma Af getirmeyi zerre düşünmüyorum hak eden hak ettiği şekilde banlandı diye düşünüyorum ekseri atılmış bir ban durumu yoktur.

Saygılarımı sunar iyi günler dilerim.

Huzur götünüze mi batiyo?

Forum daha doğrusu forum kültürü miladını dolduralı 10 yıl oldu.
Forumsal ilk devredilmesine 1 yıl kala bitikti zaten.Hatta şuanki halinden çok daha kötüydü diyebilirim. Emre online bile olmuyordu.
X bir umut canlılık gelir diye iki farklı forumu birleştirdi fena da olmadı ama onda da kültür çatışması yaşandı.Artıları oldu; şu an eskisinden daha iyi olmasının önemli nedenlerinden biri de birleşimle gelip online üyeler içinde kemikleşen arkadaşlar. Aynı şekilde Swat'ın devralmasıyla onların takımından gelip kemikleşenler de oldu. Aslında bu devirler Forumsal'ın yok olmamasının yegane sebebi diyebiliriz.
Pik anlamında hiçbir şey yapılamaz bence.
Hatta Swat'a ya da oMen'e buraya maddi girişim yapıp ayakta tutmayı tercih ettikleri için şahsen teşekkür bile edebilirim.
Sayelerinde nostaljik blog gibi karalayıp zaman geçiriyorum- geçiriyoruz.
Hiçbir girişim,yatırım, ekonomik ya da manevi bir katkı burayı ya da başka bir forumu güçlendiremez artık. Kimse Tiktok'u X'i instayı bırakıp yaş ortalaması 35'e dayanan bir yere üye olmaz. Var olanlar tamamen duygusal,anısal bağlardan geliyor; pragmatik ya da kullanışsal sebeplerden değil.

Merhaba, Forumu benden daha çok aktif olarak siz kullanıyorsunuz. Gidenlerin neden gittiğini girmeyenlerin neden girmediğini gruplaşmaların kimler tarafından yapıldığını sizler çok daha hakimsiniz, benim toplasan 2-3 kişi ile muhabbetim vardır oda çok nadir olarak.

Foruma yenilik yapmak tabiki de isteriz yarışma düzenleyelim böyle olmaz dediniz. bir yarışma sorumlusu tuttuk ayı dolmadan canından bezdirdiniz.
Foruma yeni üye olan arkadaşlar oldu bazıları hatta davet etti insanları gelir gelmez zorbaladınız sen şusunuz sen busunuz yok öyle yok böyle diye diye gelenlerde gitti.
Eskiler neden gelmez bilemem, diğer yönetimi katı diye eleştiriyordunuz uğraştım daha adil olsun diye, lakin bunu da gevselik olarak kabul edip her olayı her konuyu dikta ettirmeye kalktınız.

Tabiki de benim de hatalarım var insanım ama zerre yenilik yapmak gelmiyor burası için içimden, Çünkü verilen emeğin harcanan zamanın giden paranın asla bir kıymeti değeri olmayacak, en ufak bir size karsı yapılmıs sorunda sanki daha önce cabalayıp birşeyler yapmak için uğraşan bizlerin hiç emeği yokmuş gibi nemrut taşlar gibi taşlayacaksınız, velevki sizin istediğiniz olmadı yada sizden yana olunmadı diye.

Ban konularına gelir isek foruma Af getirmeyi zerre düşünmüyorum hak eden hak ettiği şekilde banlandı diye düşünüyorum ekseri atılmış bir ban durumu yoktur.

daha önce bu mevzular konuşulurken senin karşılaştığın eleştirilerden ya da zorbalıklardan da bahsetmiştim. ama böyle “küstüm, oynamıyorumculuk” olmaz.

kimin ne emeği var mesela? ben gülarzu dışında konu açan, ortalığı biraz canlandıran bir yönetici görmedim; ben mi denk gelmiyorum? divine bey var, o da arada bir uğrayabiliyor. emek dediğin ban atmak, mesaj silmek mi? tamam, vardır bir emek, ona lafım yok ama arka planda değil, ön tarafta bir şey görmek istiyor olabilir miyiz? teknik sorunların bile 15 günde çözüldüğü dönemleri yaşadık sonuçta. siz “üyeleri memnun edemiyoruz” diyorsunuz, biz de sizi edemedik galiba. ne eleştiriye dayanabiliyorsunuz, ne olumsuz bir yoruma. sonra da “forum niye sessiz” diye şaşırıyoruz hep beraber.dfjkgf

Abim be X'in yaptığı en büyük hata sürekli üyeleri suçlamaktı, sen de öyle yapıyorsun.

Halbuki konsepti olduğu gibi kabul etmek ve buna göre ilerlemek gerekirdi.
Bana göre benim gördüğüm, ekşisözlük tadında herkesin rahatça konuşup birbirine bulaşabildiği tek genel forumuz.
Yönetime talip olan kişi veya kişilerin bunu bilerek gelmesi gerekiyordu önceki zamanlarda.

Forumsal ve ircforumlarının birleştirilmesi, Forumsal'ın başına gelebilecek en kötü şeydi.
Kişilerle ilgili konuşmuyorum. Bu tür birleştirmeler ciddi analiz gerektirir. İki farklı forum kültürünü birleştirmeye kalktılar.

Şu anda irc temalı forumların kurallarını burada uygulamaya çalışmanızdan dolayı bu sorunları yaşıyoruz.

Forumsal üyelerinin olayı her zaman karşıt görüşlerin birbiriyle tartışması, farklı renklerin bir arada bulunmasıdır.
Bugünkü duruma rahatlık gözüyle bakıyor olabilirsin, ben bitmişlik gözüyle bakıyorum.

Sizi anlamak için ircrehberi'ne geldim. Herkes robot gibi takılıyor. Tarzınız odur bilemem.
Ama buradaki tarz bitmeseydi bari.

Genel işleyişten bajsediyorum, yoksa senle irc'ten gelenlerle sıfır problem. Şahsi bakmıyorum, kimseyi de suçlamıyorum.

He mesela bu yazım da, insani bir şekilde münazara etmek. Beni bilgisayar başında hırsla klavye tuşlarına basa basa yazıyormuşum gibi hayal etmeyin yani. :D

daha önce bu mevzular konuşulurken senin karşılaştığın eleştirilerden ya da zorbalıklardan da bahsetmiştim. ama böyle “küstüm, oynamıyorumculuk” olmaz.

kimin ne emeği var mesela? ben gülarzu dışında konu açan, ortalığı biraz canlandıran bir yönetici görmedim; ben mi denk gelmiyorum? divine bey var, o da arada bir uğrayabiliyor. emek dediğin ban atmak, mesaj silmek mi? tamam, vardır bir emek, ona lafım yok ama arka planda değil, ön tarafta bir şey görmek istiyor olabilir miyiz? teknik sorunların bile 15 günde çözüldüğü dönemleri yaşadık sonuçta. siz “üyeleri memnun edemiyoruz” diyorsunuz, biz de sizi edemedik galiba. ne eleştiriye dayanabiliyorsunuz, ne olumsuz bir yoruma. sonra da “forum niye sessiz” diye şaşırıyoruz hep beraber.dfjkgf
Merhabalar,
Böyle olmasını siz istediniz ben değil ve gelinen nokta bu. Burada bulunan yönetim bile sizin istediğiniz haller ve durumlarda şekillendirildi.

Teknik sorunlar 15 günde çözülmesi normal bir durum herkes Xenfero bilmiyor sonuçta tekrar ediyorum yapılanların hiçe sayılacağı durumda dışardan para verip de kimseye gel şu sorunu çözsün diye uğraşamam bunu yaptığım çok zaman oldu ama yine sonuç ortada. Elimizde bulunan ekip elinden geldiğince bilgisi dahilin de müdahale ediyor zaten. Çok zoraki durumlar da dışardan destek alıyoruz.

Yönetim için de burada alenen yazdım yönetime girmek isteyen var mı diye sadece Scope ben olurum şu şu şu planlarım var dedi ben de olumlu buldum kabul ettim kavgalı olduğumuz halde hiç bir saygısızlık yapmadan konuştum kendisi ile hatta o bile şaşırdı çünkü kin tutmanın insanlarla kötü olmanın hiç bir mantığı yok kavgalar gelir geçer yeter ki haddimizi bilelim, Scope de elinden geleni yaptı bir şeyler öğrenmeye çalıştı uğraştı didindi ama taraf olmadığı için geçmişte olan tüm arkadaşları onu silip attı neden onlardan yana olmadığı için forumdakilerin deyimi ile haksızlıklara karşı olmadığı için.

Diğer konuya gelecek olur isek forumun Sessiz olmasından rahatsız değilim, burada beraber aynı sofraya oturduğum kişiler var, en ufak bir sorunda bana ağzı alınmayacak lafları da edenler de burada meşgulum dediğim halde sayfalar dolusu hakaret yediğimi bilirim, nedeni sorunu çözmeye çalışırken onlardan yana tavır almadığım için.

Forumu daha iyi yerlere getirebiliceğini düşünen kişiye yetki yazarım yetki benim için basit bir olay hatta forumu isteyen olur ise seve seve de satarım, daha öncede dediğim gibi ZERRE dostluk arkadaşlığın olmadığı yerde çok da bir şey yapası gelmiyor insanın.

Burada beni yanlış anlamayın tüm suçu yüklenmek yada başkalarına yüklemek değil amacım sadece şundan eminim ki bu forumu biz bu hale el birliği ile getirdik.

@Jose Chilavert :
Abim be X'in yaptığı en büyük hata sürekli üyeleri suçlamaktı, sen de öyle yapıyorsun.

Halbuki konsepti olduğu gibi kabul etmek ve buna göre ilerlemek gerekirdi.
Bana göre benim gördüğüm, ekşisözlük tadında herkesin rahatça konuşup birbirine bulaşabildiği tek genel forumuz.
Yönetime talip olan kişi veya kişilerin bunu bilerek gelmesi gerekiyordu önceki zamanlarda.

El Cevap; Sizin yazdığınız yazılarda haklı bulduğum bir çok yer var, lakin konsept konusunda bende sizinle aynı fikirde olduğum için en başında buranın adını değiştirmek istedim, ama ilk başlarda beklemeyi tercih ettim burası ben geldikten sonra hiç İRC forumu olmadı hatta elimden geldiğince bunu çokça ayırmaya çalıştım. Rehberden gelen üyelere bile her seferin de bakın orada ki ortam farklı rehber gibi değil irc ile alakasız insanlar ve durum ve işleyiş oldukça farklı diye defalarca anlattım.

Buradaki hiç bir karşıt görüşe saygsızlık ile yaklaşmadım, benim fikrim doğrudur diye dikta etmedim Yönetimdekilere sorabilirsiniz çoğu karar oylama ile yapmaya çalıştım önerilerini dinledim, asgari durumlar da bizzat müdahale ettiğim yerler olabilir buda şahsıma olan hakaret ve zana karga olayı zaten başka da bir durum yaşamadık.

Tekrardan teşekkür ederim. Yazım kuralları ile ilgili çocukluktan beridir hep sorun yaşadım bir türlü de üzerine düşüp bir ilerleme kayıt edemedim yazmış olduğum yazdı da anlatım bozuklukları ve devrik cümleler olabilir bunun için herkes den özür dilerim.

Son düzenleme:
@Swatcım, bizim seninle yaşanmış bütün olayları, sorunları özelden de konuştuğumuz, tartıştığımız zamanlar oldu. seni haklı bulduğum için tartıştığım, sevdiğim insanlar da oldu. “bizim de hatalarımız olmuştur.” diye işin içinden sıyrılırken konu sizi eleştirenlere gelince paragraflar yazıyorsunuz; yok şöyle yaptınız, böyle diyorsunuz. e biz de insanız o zaman, he, idare edin bizi de.dfkg bazı şeylerin değişmesi için ilk önce istemek gerekiyor, haklısın; siz de bunu istemediğinize göre... size iyi forumlar :d

@Swatcım , biz seninle yaşanmış bütün olayları, sorunları özelden de konuştuğumuz, tartıştığımız zamanlar oldu. seni haklı bulduğum için tartıştığım, sevdiğim insanlar da oldu. “bizim de hatalarımız olmuştur.” diye işin içinden sıyrılırken konu sizi eleştirenlere gelince paragraflar yazıyorsunuz; yok şöyle yaptınız, böyle diyorsunuz. e biz de insanız o zaman, he, idare edin bizi de.dfkg bazı şeylerin değişmesi için ilk önce istemek gerekiyor, haklısın; siz de bunu istemediğinize göre... iyi forumlar :d
ben eleştirileri kabul ediyorum dinliyorum analiz ediyorum, haklı olduğunuz yerler var bunu da söylüyorum, ama yapılabilecek bir şey olduğunu artık düşünmüyorum, çokça istediğim zamanlar oldu yönetimi bile değiştirdim ama sonuç ortada. uzunca paragraflar yazdınız diyorsunuz da eleştrilere cevap vermeyeyim mi ? yani verdiğim cevaplar neticesinde paragraflar o kadar oluyor ben ne yapayım uzun yazayım diye uğraşmıyorum ki zaten istesem de yazamıyorum.

Aslında ilk başlarda süper ötesi konular açardım.ama sürekli şikayet edilip banlanıyordum!ondan sonra burası hiç iflah olmadı..Ne tartışmaya açık şahıslar nede bunu kaldırabilecek kafalar var.sürekli engelleme susturma salvoları..

ben eleştirileri kabul ediyorum dinliyorum analiz ediyorum, haklı olduğunuz yerler var bunu da söylüyorum, ama yapılabilecek bir şey olduğunu artık düşünmüyorum, çokça istediğim zamanlar oldu yönetimi bile değiştirdim ama sonuç ortada. uzunca paragraflar yazdınız diyorsunuz da eleştrilere cevap vermeyeyim mi ? yani verdiğim cevaplar neticesinde paragraflar o kadar oluyor ben ne yapayım uzun yazayım diye uğraşmıyorum ki zaten istesem de yazamıyorum.

Benim bir sorum var.

Mart 2025 ten bu zamana ne yaşadınız ?

Şu konuda yapılan uyarı şekli ile şu anki forum yönetiminin tavrı arasındaki fark çok uçuk.
Ne acılar yaşandı da böyle bir değişim oldu merak ettim.

Bu konuda da çok net belirttiğiniz gibi yapılan yorum veya tartışmalar kişileri bağlıyor genel olarak. Sizin hukuki bir sorumluğunuz yok. Ki burada tartışılan çok şey ana akım medyada ya da sosyal medyada da sürekli tartışılıyor. Hem bu kadar bezmişlik hem de bu kadar sorumluluk duygusu biraz çelişiyor. Siz de yönetim olarak sevmediğiniz anlamlandıramadığınız üyeleri yoksayabiliyorsunuzdur bence. Bir yöneticinin yoksaydığını başka bir yönetici elbet denetler.

Bence çözüm şu foruma koyduğunuz yoksay butonunu daha aktif kullanmanız. Çok doluyorsunuz, gereksiz doluyorsunuz. Anlamsız bir hırs görünüyor uzaktan.

Geri