Fikriniz Nedir ?

• Kullanıcı EkSen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 53 gün önce görüldü
Pek anlamadım fakat anladığım çerçeveden birşeyler söyleyebilirim.

İnsanın doğuşuna kuran'ı kerimde çokça değinilmiştir.Hz.Ademin' yaratılışını Hz.İsa'nın yaratılışına benzetebilir,aynısı diyebiliriz.Kuran'ı Kerim'de yaratılışımızın topraktan olduğuna,Adem'in neslinin yaratılışının meni'den olduğuna,insanın yaratılışına aşama aşama değinilmiştir.
Yüce Allah ben ona kendi ruhumdan üfledim dediği ve onu en güzel biçimde yarattık dediği insanı en kıymetli varlık olarak nitelendirdiği aşikardır.

Beşer olmadan önce neydik sorusuna gelince "Kal u Bela"'yı araştırmanı öneriyorum.

Yedi göğün dünya ve bunların içinde bulunanların onu tespih ettiği. Onu övgü ile tespih etmeyen hiçbir şeyin olmadığı ve bizim bu tespihleri anlayamadığımız gibi birçok hadiseye Allahu Teala'nın kuvvet, kudret ve ilmi noktasından bakmamız gerektiğini belirtmek isterim.

Bence de evrime atıf da bulunmuş gibi konuşması ..
Şimdilik Kuran'ın dışına çıkmadan düşünmeye çalışalım zira toparlamakta zorlanabiliriz ..
Dur bakalım ben bir ara İnsanın yaradılışı ile ilgili ayetleri ve Adem ile Havva'nın Cennetten çıkarılışı ile ilgili olanları da bulup paylaşıp onun üzerine tefekkür etmeye çalışalım bakalım ne olacak ..
O zaman çalışmanızda bilimsel atıf olduğunu düşündüğünüz bir yer olursa konudan yada özel mesaj yolu ile ulaşabilirsiniz diyeyim. Her türlü yardıma açığım ama işin Kuran boyutunda düşünülmesi benim ilgi alanımın dışında kalıyor ve şu sıralar sınavlarım yoğun. Tonlarca Descartes ve Kant okumaları yapmam lazım. :D

Bu konuyu ben daha önce araştırmıştım hocam. Böyle bir inanış var, Evrim sürecinin var olduğu ve süreci başlatanın bizzat Allah olduğu öne sürülen bir teori. Kendi fikirlerimi merak ederseniz onları da yazarım ayrıca.

Hatta bu konuda bir iki video ekleyeyim ben.

İdeolojik veya dine bakış açısı olarak uyuşmuyor olabilirsiniz, ama sonuç olarak kendileri Arapçaya hakim ve yıllarını İslam inancına vermiş kişiler.

[YOUTUBE]JPlIipLQ3kE[/YOUTUBE]

Videoyu izlemek uzun geliyorsa arkadaşlara şöyle bir özet geçeyim : Evrim, Allah'ın en büyük ayetlerinden birisidir diyor.

Ve de ki: “Allah’a hamdolsun, O size ayetlerini gösterecektir, siz de onları bilip tanıyacaksınız. “Senin Rabbin, yaptıklarınızdan gafil değildir. (Neml Suresi, 93)

Dayanak olarak da Kuran'daki bu ayet nezdinde hayatın her parçasında Allah'ın sözlerinin hüküm sürdüğünü söylüyorlar.

Kuran-ı Kerim bir biyoloji kitabı değildir, Evrim ne Kuran ile ispatlanabilir ne de Kuran ile çürütülebilir diyor.

Kendi fikri olarak da Evrim'in bir süreç içerisinde gerçekleştiğini ilk insanın Adem olmadığını, insani hayat şartlarını yerine getiren - yani EkSen abi senin bahsettiğin videodaki siret-suret ilişkisinde- ilk insanın Adem olduğunu söylüyor.

[YOUTUBE]N6symPCBMLE[/YOUTUBE]

Yine burada Edip Yüksel, Evrim Teorisinin yıllar önce İslam alimleri Ali İbni Sina, Ebu Bekir Muhammed El-Razi, Muhammed el-Heysam gibi isimler tarafından Evrim teorilerinin anlatıldığı kitaplar yazdığı, bu kitapların Avrupada büyük kütüphanelerde kopyalarının olduğu ve hatta ve hatta Darwin'in bu İslam alimlerinden etkilendiğini öne sürüyor. Dr. T. O. Shanavas, Creation and/or Evolution: an Islamic Perspective adlı bir kitaptan bahsediyor vs.

Yine İnsan suresi 2. ayete baktığımız zaman insanın yaratılışı ;
Diyanet Vakfi: Gerçek şu ki, biz insanı katışık bir nutfeden (erkek ve kadının dölünden) yarattık; onu imtihan edelim diye, kendisini işitir ve görür kıldık.

Bu şekilde açıklanıyor. İşte burdan da toprağın aslında düz toprak olarak anlaşılmaması gerektiği, toprağın barındırdığı mineral ve evrim sürecindeki basamağı olduğu, insanın yaratılışının bizzat insan suresi 2. ayette açıkça anlatılan dölden olduğu bahsi geçen toprağın ise evrimi işaret ettiği savunuluyor.

Vesaire vesaire. Daha detaylı da yazabilirim. Şimdilik bunlar ilk aklıma gelenler.

Bu adamı dinlemeyin zaten.

[YOUTUBE]WJUfjKggksc[/YOUTUBE]​

Kaderi inkar eden birinin sözüne kulak vermek doğru bir yaklaşım değildir.

30 Şubat senden ricam konu dışına çıkmaman olacaktır .. Paylaştığın videoyu bir başka başlık altında tartışırız ama şimdi burası yeri değil ..

Harun videoları dinliyorum .. Toparladığımda dönüş yapacağım inşaALLAH ..

EkSen abi, dini bilgileri okumayı ve kafa yormayı severim fakat bu konu hakkında hiç bir bilgim yok. :hi:

Şimdi bildiğim kadarı ile sesli düşüneceğim ..

Bizden yani İnsandan önce yaratılmış Melekler ve Cinler gibi bilinçli varlıklar vardı .. Işıktan ve ateşten yaratılmış bu varlıkların bünyelerinde ki muhteviyata ya da yaratılış aşamalarına vakıf değiliz ..

Sonra ALLAH insanı yarattı ..

Çamurdan yarattı .. Bu nasıl bir çamurdu bilmiyoruz .. Bizi bir anda çamurdan şekillendirerek mi yarattı yoksa aşama aşama şekil alarak mı yaratıldık bunu da bilmiyoruz ..

Hani Terminatörün meşhur bir sahnesi vardır ya ; serinin ikinci filminde ki eriyik civadan şekillenen robot .. İşte bizde topraktan bir anda o misalde mi şekil alıp yoğrulduk yoksa toprakta ki minarellerin aşama aşama evrimleşip canlı bir norma bürünmesi ve o normun zamanla insana dönüşmesi şeklinde mi oluştuk BURAYI MERAK EDİYORUZ ..

Şu ayetten sanki bir şeyler anlar gibiyim ; Ben, onun yaratılışını tamamladığım ve ona ruhumdan üflediğim zaman, siz hemen onun için secdeye kapanın."

Arapçam olmadığı için Türkçe kelime anlamlarını birebir alarak düşünmek zorundayım .. Ayette Rabbimiz " Ben O'nun yaratılışını tamamladığım zaman " buyuruyor ..

Demek ki ; gerçekleşen eylem bir anda olan bir eylem değilde bir süreç içerisinde olan bir eylem gibi gözükmekte .. ALLAH bir çok ayetinde " ol derim oluverir " buyurmuşken burada " tamamladığımda " fiilini kullanması bu yaratılışın belli bir süreç içerisinde olduğunu gösteriyor ..

Şu ayette de süreç noktasına ipucu verilmekte ; Sizi yarattık, sonra size biçim verdik, sonra da meleklere: "Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis, secde edenlerden olmadı.

Rabbimiz önce " yaratmak " sonra " biçim vermek " fiilerini kullanmış .. Peki ama neden ? Neden sadece yarattık buyurmamış ? Biçim vermek ile kastedilen nedir ? Buralarına aklım ermiyor ama sanki bir anda yaratılmadığımız belli bir süreç içerisinde yaratıldığımız gözüküyor gibi ..

Qasem neredesin be hocam ? Gel iki dakika şurada iz sürelim işte be ne olur ..

30 Şubat senden ricam konu dışına çıkmaman olacaktır .. Paylaştığın videoyu bir başka başlık altında tartışırız ama şimdi burası yeri değil ..

Harun videoları dinliyorum .. Toparladığımda dönüş yapacağım inşaALLAH ..

Ben videoyu tartışmaya sunmadım zaten ilgili şahsın itikattaki bozukluğundan haberdar ettim ilgilileri. Nasıl birinin sözlerini tartışıyorsunuz bilin diye. İşinize gelmediyse o başka. Başka kelam da etmem.

Nokta.

Sıkıntı yok biliriz az çok kimin ne olduğunu .. Paylaştığın videoyu da başka başlık altında inceleriz istersen ..

Sıkıntı yok biliriz az çok kimin ne olduğunu .. Paylaştığın videoyu da başka başlık altında inceleriz istersen ..

abi eğer boş bir zamanın olsa o zat içinde bir konu açılabilir çünkü çok fazla tartışılan bir insan ve çok kafa karıştırıcı şeyleri var işin felsefesinden bencesine dönüşen bir zat gibi tabi ki konu dışına çıkılmasın ama kısa bir not gibi düşün bunu da;)

Allahın yaradılis sürecinde bizi evrimlestirdigini düşünüyorum. Gercek anlamda bizim tasvir edebildigimiz, düşündüğümüz,bildiğimiz insan ortaya çıkana kadar..
Neden olmasın? Olmaması için bir sebep var mı?

Serhat in verdiği örnekte ki hoca nin görüşlerini çoğu konuda referans alırım.

önce çamurdan sonra su damlasından yaratan Allahtır ilk insan denen yani Hz Adem sonuçta bizle aynı boyutlarda olmayacağı farklı olabileceğini düşünüyorum elbette her şey değişmekte her şey tek bir parçanın bütünüyse bunun şekil değiştirebiliyor olması işin felsefesinden bakınca elbette mantıklıdır

Mesela örnek verirsen bir kuş ile bir dinazor yapısıyla bile akrabalık içeriyor dediğim gibi her şey tek ölçüye göre yaratılmış denir tek bir ölçüyle yaratılanında tek bir şeyin türemişliğinden bir süreç olabileceğini düşünmek zor değil ama benim fikrim her şey ayrı yaratılmıştır ayrıyeten evrimleşmiştir yani bir maymun yaratılmış kendi çereçevesinde ilk atasına göre evrimleşmiştir insan yaratılmıştır oda yapısına göre şuan ki haline evrimleşmiştir ilk olandan ve en başta da dediğim gibi önce çamurdan geldik sonraki düzene göre sudan

Allahın yaradılis sürecinde bizi evrimlestirdigini düşünüyorum. Gercek anlamda bizim tasvir edebildigimiz, düşündüğümüz,bildiğimiz insan ortaya çıkana kadar..
Neden olmasın? Olmaması için bir sebep var mı?

Serhat in verdiği örnekte ki hoca nin görüşlerini çoğu konuda referans alırım.

bence saçma olmuş evrimleşmemiz
bu evreni bu kadar kusursuz yaratabilen bir güç bizi de evrimleşmeye ihtiyac duymada bugün ki halimizle yaratmıştır diye düşünüyorum.

bu evreni bu kadar kusursuz yaratabilen bir güç bizi de evrimleşmeye ihtiyac duymada bugün ki halimizle yaratmıştır diye düşünüyorum.

ihtiyaç duymasından değil kardeşim ama her şeyi belli bir düzene göre ilerliyor doğa bu yüzden asla sabit değildir mesela sakat doğan çocuklar istese elbette kusursuz yaratır Allah ama bu dünya kusursuzluk için değil tam tersi kusurlarıyla olan bir sınav

ihtiyaç duymasından değil kardeşim ama her şeyi belli bir düzene göre ilerliyor doğa bu yüzden asla sabit değildir mesela sakat doğan çocuklar istese elbette kusursuz yaratır Allah ama bu dünya kusursuzluk için değil tam tersi kusurlarıyla olan bir sınav

aslında kusurlu olan insanların fikirleri düşünceleri sakat insanlar bir kusur değil. kusursuzluktan bahsederken evrenin oluşumu herşeyin mükemmel derecede ki düzenini kast ediyordum hacı.

aslında kusurlu olan insanların fikirleri düşünceleri sakat insanlar bir kusur değil. kusursuzluktan bahsederken evrenin oluşumu herşeyin mükemmel derecede ki düzenini kast ediyordum hacı.

Yaratılış kusursuzdur ama süreç kusurludur değişkendir direk buna Evrim teorisiymiş gibi bakma yani kardeşim mesela bir mikrop düşün oluştuğu ortaya çıktığı yerden farkla bir yere ulaştıysa bir insan sayesinde yada hayvan o duruma göre evrimleşir ve daha öldürücü hale gelir mesela sıcak bir yerden soğuk bir yere geçer eğer ölmezse o şartlara alışıp öldürücü olur yani buna örnekler bir çok kere verelebilir

mesela bizler yüzünden atmosfere zarar veriliyor ve Güneşin zararlı ışınlarından dolayı illaki insanlarda bazı deri hastalıkları oluşuyor sonrasında aynı genlerden gelen çocuklarda bazı farklılaşımlar olabiliyor yani benim şahsen anlatmak istediğim bu

Genlerimizin mutasyona ihtiyacı var belki?
Kaldı ki yaşam şartlarını düşünürsek gayet olabilir görünüyor. Dna yapısı incelenince de bu ortaya çıkıyor.

Ben şimdilik konu ile ilgili takıntıma bir süreliğine set çekmek zorundayım zira ucu alabildiğine açık bir konu ve ne ilmim nede idrakım meseleyi kavrayabilecek düzeyde değil ..
Yine de ara ara bu türden sorgulamalar yapmak doyurucu geliyor ruhuma ..
Cosmos belgeselini baştan sona izleyip belki tekrar dönüş yaparım konuya ..

Forseti madem ki Mustafa İslamoğlu'nun kader konusu hakkında ki görüşlerini ele alalım istiyorsun .. Yapalım o halde .. Şimdi bir başlık açacağım inşaALLAH ..

Geri