Dine yapılan eleştiri ifade özgürlüğüne girer mi?

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
acikcasi elestirmemeden yanayim.
sonucta herkesin ozgur irade Ve vicdaniyla karar verip uyguladigi sectigi Bir yol. Herkesin dinine saygi gosterdigim gibi benimkinede isterim. Elestirmemeden yana olmamda, Kim hangi dine inaniyorsun, Tanri, YARATICI diye inandigi birsey oluyor, Ve Onun verdigi emrettigi seylerin hangi din icin olursa olsun elestirmeye hakkimiz yok diye dusunuyorum.

Eleştiriyi ahlak çerçevesinde yapıyorsa herkes yapabilir, sorgulayabilir.Bende başka dinleri srgulayabilirim , ben kimsenin diniyle alay etmiyorsam kimsede benimkiyle alay edemez ,ifade özgürlüğü adı altındaki saygısızlığa tahammülüm yok. Tam anlamıyla ifade özgürlüğüyse yapılan onda mesele yok.

Eleştirmek baskadır,saygısızlık ve küçümsemek baskadır.
"Eleştiriyorum" çerçevesi altında inceden veya doğrudan yapılan saygısızlık ,eleştirme özgürlüğüne girmez bence. Hangi din olursa olsun bence dini eleştirmekte herkesin harcı değil.

Eleştirilemez denilen bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Saygı çerçevesinde eleştirilebilir denilmiş genelde ama aynı insanlar en ufak bir eleştiride "sizi Allah'a havale ediyorum." ya da "cehennemde yanacaksınız." gibi cümleler kurarken karşısındaki insandan da saygı beklemesi saçmalık oluyor.

Dinde eleştirilir, sınırlarını bildikten sonra problem yok bana göre, her hangi bir dine mensup insan başka bir dinde siz şunu yapıyorsunuz, çok yanlış, onu yapmayın, bunu yapmayın, bu olmaz diyebilir.

Fakat bir insanın dinini eleştireceğim diye hakaret edersen orda dur derim, o adam bir köpeğe bile tapsa onun için o kutsaldır, kutsallarla dalga geçilmez, saygı gösterip geçeceksin kenara..

bence girer.. ama eleştiriyi hakaret boyutuna getirmedikçe..

bakın şimdi, isteyen istediğine inanır , istediğini kutsal sayar ama gelipte başkasının hayatını kendi kutsalına göre yönlendireceğim diyorsa orda sorun çıkar.. işte dini eleştirmekte bu noktada çıkıyor.. dini dinsize dayatamazsın..dayatırsan (ki bütün dinlerde bu vardır) düşünce özgürlüğü kapsamında dini eleştirmeye hakkın doğacaktır...

Din Elestirilmez :)
Allahin emirleri, yasaklari elestirilmez.

Inanirsin, inanmazsin.
uygularsin yada uygulamazsin.
O senin bilecegin is.

Ama cigeri 5 para etmezlerin din ile uzaktan yakindan alakasi olmayanlarin, benim kutsalimi elestirmeye, kötülemeye Hakki yoktur !

Allah yok beyler..ben baktım..olabileceği her yer..ama yok işte..keşke olsa ve belamı verse..ama yok çok üzgünüm

Misal ; Climax ALLAH'ın olup olmadığını anlamak için gözlerini kullanıyor .. Bakmış ama yokmuş .. Bu onun düşüncesidir ve söylemeye hakkı vardır .. Olmadığını ispatlayamaz elbette ama biz de ALLAH dilemedikçe ALLAH'ın varlığını ona anlatamayız ..
Sınırlara ve usluplara dikkat edildiği sürece her şey eleştirilebilir ancak hiç tanımadığınız kimselerin anne babanıza iftira atmalarına nasıl tepkisiz kalamazsanız, inançsızların da inananların değerlerine iftiraya varan söylemlerde bulunmalarına sessiz kalınmaz ..

Beni, ön yargıyla ve sırf onun inandığı şeye inanmadığım için cehenneme gönderiyorsa; dalga da geçerim eleştiri de yaparım.

Herkes her şeyde özgürdür, başkasını rahatsız etmediği sürece. Herkes ortak ideolojilere,dine,duygu ve düşüncelere inanmak zorunda değil.Her insan kendi yolunun yalnızı sonuç olarak.
Şahsımca dinime bağlı biriyim fakat Ateist,deist vs arkadaşlarım da oldu. Bu konularda birbirimizi kırmadan sohbet ettik.İnançlara saygım vardır ama dinim konusunda aşağılacı konuşulmasını bir özgürlük olarak bulmuyorum.Aksine saygısızlık gibi geliyor.
[/B]

Beni, ön yargıyla ve sırf onun inandığı şeye inanmadığım için cehenneme gönderiyorsa; dalga da geçerim eleştiri de yaparım.
İşte böyle düşündüğünüz için sizler gibiler yüzünden hiçbirşey konuşularak çözülemiyor. Eleştirebilirsin, inanmayabilirsn ama dalga geçemezsin , geçerim diyorsan da o senin insani vasıflarının nasıl olduğunun ispatıdır. Kimse ciddiye alıp cevap vermez size.Kaldı ki insanların dinleri inançları, ailelerinden bile üsütündür , biz nasıl ki kimsenin ailesine bile kötü laf etme cürretini kendimizde görmüyorsak , alay edemiyorsak ( etmiyorsak ) siz ve başkaları da benim inandığım dine , o dinin yaratıcısına, peygamberlerine kitaplarına meleklerine yani hiçbirşeyine laf edemezsiniz. Ben hiç kimseye sen hristiyanmısın haha demiyorsam, sen yahudimisin cahil şey demiyorsam herkesten aynı saygıyı beklerim.Bu saygıyı gösteremeyeninde benim gözümde insan olarak değeri yoktur.

Buyrun şimdi dilediğiniz kadar dalga geçin ! kelimelerinizin birçok kişi için hükümsüz olduğundan eminim.

İyi akşamlar

yav en çok sevdiğim laf :D "inanmıyorsan da saygı duy!" hatta "saygı duyacaksın lan!" ve hatt "saygı duyacaksın lan avradını ***tiğimin ***pu evladı! Adresini ver lan soysuz köpek!" hep bunları işittim yıllarca forumlarda,internet ortamında..ama reelde "tabi abi inanmayabilirsin bize göre sıkıntı yok" diyorlar :D klavye rahat değil mi aşkım :)

şu yazdığını kendi okuyormu acaba, ben ne diyorum diye düşünüyormu, komik duruma düşüyorsun kardeşim..

Epey dolmuşsunuz galiba size kimse cevap vermediği halde gelip bir sürü küfürün başına 2 nokta koyup saydırmışsınız :) Ne o küfürün başına nokta koyunca küfürden sayılmıyor mu o ? Neyseki üstte en sevdiğiniz lafı söylemişiz sorun yok =)

Klavye rahat elbette ve bu rahatlık içinde dinime imanıma inancıma küfreden nice atelere de dışarıda yüzüme karşı küfretme fırsatı tanıdım zamanında .. İş reele gelince klavye başında ALLAH'a peygamberime ve daha nice değerlerime ağız dolusu küfredenler kayboluveriyorlar :)

Şimdi şu ayeti okuyalım ..

2/257- Allah iman edenlerin dostudur. Onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Kafirlerin velileri ise tâğuttur. (O da) onları aydınlıktan karanlıklara (sürükleyip) çıkarır. Onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalırlar.

Kuran'da bizzat ALLAH söz veriyor " Ben inanmayanları cehenneme atacağım " diye .. ALLAH'ın buyurduğunu biz söylüyoruz diye niye bazılarının zoruna gidiyor !!
Şahsen ben ateist olsam ve biri bana " sen cehennemliksin " dese güler geçerim .. Sonuçta zaten ALLAH'a inanmadığım için cehenneme'de inanmamış olacağımdan birinin bana " cehennemliksin " demesinin ehemmiyeti olmaz nazarımda .. Dolayısıyla " Bana cehennemliksin dedikleri için o adamın diniyle dalga geçerim " geçerli bir bahane değil ..

İşte böyle düşündüğünüz için sizler gibiler yüzünden hiçbirşey konuşularak çözülemiyor. Eleştirebilirsin, inanmayabilirsn ama dalga geçemezsin , geçerim diyorsan da o senin insani vasıflarının nasıl olduğunun ispatıdır. Kimse ciddiye alıp cevap vermez size.Kaldı ki insanların dinleri inançları, ailelerinden bile üsütündür , biz nasıl ki kimsenin ailesine bile kötü laf etme cürretini kendimizde görmüyorsak , alay edemiyorsak ( etmiyorsak ) siz ve başkaları da benim inandığım dine , o dinin yaratıcısına, peygamberlerine kitaplarına meleklerine yani hiçbirşeyine laf edemezsiniz. Ben hiç kimseye sen hristiyanmısın haha demiyorsam, sen yahudimisin cahil şey demiyorsam herkesten aynı saygıyı beklerim.Bu saygıyı gösteremeyeninde benim gözümde insan olarak değeri yoktur.

Buyrun şimdi dilediğiniz kadar dalga geçin ! kelimelerinizin birçok kişi için hükümsüz olduğundan eminim.

İyi akşamlar
müdür sen orda denileni çok yanlış anlamışsın

yav en çok sevdiğim laf :D "inanmıyorsan da saygı duy!" hatta "saygı duyacaksın lan!" ve hatt "saygı duyacaksın lan avradını ***tiğimin ***pu evladı! Adresini ver lan soysuz köpek!" hep bunları işittim yıllarca forumlarda,internet ortamında..ama reelde "tabi abi inanmayabilirsin bize göre sıkıntı yok" diyorlar :D klavye rahat değil mi aşkım :)

inanılmayan bir şeye saygı duymama olgusuna da saygım var fakat senin sevmediğin bir kıyafeti başkası seviyorsa ona zevksiz diyemezsin öyle değil mi? :) İnanmıyor olabilirsin ama başkası inandığı için saygı duymak gerekir bence :)

Geri