Dine yapılan eleştiri ifade özgürlüğüne girer mi?

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Şimdi ben burda Museviliği yerden yere vursam kimse ses çıkarmaz. Hatta alkışlanırım. Ama yerel mezhebi eleştirsem kafamı koparırsınız.

Yani eleştirilemeyen şey din değil, oranın dinidir.

Sizin işiniz ne? Herkes kendi işine bakmalı iddiasında bulunurken mizah, bilim, felsefe, din, sanat, her alana girmişsiniz.

Bence Carlin, sizden çok daha faydalı. Bence siz çekilin, yol açılsın. En azından kendisini yetkin, karar merci olarak sunmak yerine ağzına geleni söyleme cesaretine sahip.

Ben kimseyi değerlendirmiyor, sizin otorite olma çabanızı kahkaha ile karşılıyorum.

Nitekim ben de ulaşabildiğim kadarını aktaran bir çaylak olmaktan öte geçemem. Siz üstat olmalısınız ki, hepimizi kenara ittiniz.

Sahi; sizin işiniz ne ki her boka müdahil oldunuz?

Öncelikle, üslubunuza hakim olmalısınız. Biraz daha dikkatli yazın.

Forumda takip ettiğim kadarıyla, anlayışlı üyelerden birisiydiniz. Herhangi bir farklı alana girmedim yahu, dünyadaki en basit, anlaşılması en kolay cümlelerden birisini yazdım.

Dedim ki; "Herkes kendi uzmanlık alanında faaliyet göstermeli. Başka alanlara da girecekse, girmek istediği alanlarda da belli bir bilgi birikimi olması gerekli." bunu yazdım. Sadece bu, anlamak zor olmasa gerek.

Örnek olarak da 1-2 tane kendi alanı olmamasına rağmen, başka alanlara giren iki tane insanı örnek verdim.

Eğer anlamadıysanız ve anlamak istiyorsanız, "Burada, Stephen Hawking'in bu sözünü neden eleştirdiniz? Ne gibi tutarsızlık var?" diye sorarsınız olur biter. Tabii derdiniz anlamaksa.

Aksi durumda, eğer yazmaya devam edecekseniz, üslubunuzu düzelterek yazınız. Ya da cevap vermeyiniz.

Öncelikle, üslubunuza hakim olmalısınız. Biraz daha dikkatli yazın.

Forumda takip ettiğim kadarıyla, anlayışlı üyelerden birisiydiniz. Herhangi bir farklı alana girmedim yahu, dünyadaki en basit, anlaşılması en kolay cümlelerden birisini yazdım.

Dedim ki; "Herkes kendi uzmanlık alanında faaliyet göstermeli. Başka alanlara da girecekse, girmek istediği alanlarda da belli bir bilgi birikimi olması gerekli." bunu yazdım. Sadece bu, anlamak zor olmasa gerek.

Örnek olarak da 1-2 tane kendi alanı olmamasına rağmen, başka alanlara giren iki tane insanı örnek verdim.

Eğer anlamadıysanız ve anlamak istiyorsanız, "Burada, Stephen Hawking'in bu sözünü neden eleştirdiniz? Ne gibi tutarsızlık var?" diye sorarsınız olur biter. Tabii derdiniz anlamaksa.

Aksi durumda, eğer yazmaya devam edecekseniz, üslubunuzu düzelterek yazınız. Ya da cevap vermeyiniz.

Gayet özenli yazıyorum. Ben de basit bir soru sordum: "Sizin işiniz ne? Uzmanlık alanınız ne?" Öğrenmek istiyorum. Öğrenmek istediğim başka bir şey olursa sorarım. Varsayımlarınızla diyalog üretmeyin.

Eğer üslubum hoşunuza gitmiyorsa cevap vermezsiniz. Benim vereceğim cevabın kararını verme lüksünü kendinizde gördüğünüz an insanlara saygı duymakla ilgili sınırlarınızı gözden geçirmem gerekir.

Evet girer,sorgulanmalı eleştirilmeli ama kendi görüşü neyse ona da gelen eleştirilere açık olmalı.

Girer, girmelidir. İnsan sorgulasın ve öğrensin, korkmasın. Din soyut kavramlar ile konuşur. Onu eleştiren somut kanıtlarla.

Elestiri ve hakaret arasindaki farki kavramissaniz evet:papatya:

teorik olarak baktığımızda din dogmatiktir yani eleştiri kabul etmez. ya inanırsın ya inanmazsın. ama sorgulamak iyi bişey bence hem inanan hem inanmayan için. inanan kişi inandığını kuvvetlendirmek için sorgulayabilir. inanmayan da dinde açık / kusur bulmak için sorgulayabilir. sonuç olarak niyet önemli. bence sorgulamak dinden çıkarmaz. düşünelim kafamız acımaz.

Dine just dine, dine dine , just dine.

giphy.gif

Dinimi yaşayamiyorum. Tibet öküzüne tapan kimse yok mu forumda

Herkes vicdan hürriyetine sahipse istediği dine inanma ya da inanmama hakkına sahiptir.Din kutsala boyun eğişin alanıdır,ibadet özgürlüğüne de sahiptir.
Fakat kendi ibadeti,etiketi,doğrusu,mezhebi ,cemaati veya tarikatı vb. ile kulun haddini aşacak şekilde tartı yapma haddi olmadığı için cenneti parsellemişçesine ahkam kesmeye de hakkı yok.
Ahkamın adı ukalalık ve kibirdir.Buna da ifade özgürlüğü denilemez.

Elestiriyi alay ve hakaret ile karistirmayip konu kendi değerlerini eleştirmek oldugunda ikiyüzlülük etmiyorsan eleştir tabii. Ayrıca bunu saldırmak için yapma hakkin da yok. Kimse kimseye inanci için hesap vermek zorunda değil. Kendinizi bi halt sanmayin canimlar. :cici:

Eleştirmek ve sorgulamak eylemini, söz konusu değerler bütününü aşağılamak ya da o değerleri/dini benimseyen kişiyi ya da kişileri hakir görmek, nefreti körüklemek, ayrıştırmayı arttırıcı söylemlerde bulunmak gibi eylemler ile karıştırmıyorsa bir problem teşkil etmez. Bunu yapabilen babayiğit çok az fakat.

Bana gelince inandığın her ne ise ya da inanmadığın, bu mevzular, çok şahsi ve kişisel. Dolayısıyla, özel. Ben açıkçası kişilerin değerlerini eleştirmeyi kendimce uygun bulmuyorum. Bu benim tercihim. Yani beni ilgilendirmiyor. Bana ne. Benim kafam böyle. Sorgulamaksa, insan bunu kendi için yapar. Eleştirilerini koyar. Sonuç olarak benimser ya da benimsemez söz konusu olan hangi inançsa. Ama birilerine dayatmamalı insan. "Ben şöyleyim, siz de şöyle olun, çünkü şöylesi daha doğru." Bu biraz itici.

Oturup farklı değerlere sahip iki insan fikir teatisi derler ya onu yapabilir belki, fikirleri çarpıştırabilir fakat genelde çoğu zaman bu tartışmalar gerginliğe sebep olmaktan öteye gitmiyor. Biraz konudan çıktım şu an ama tartışmalar birbirimizi anlamak yerine daha da uzaklaştırıyor sanki. Bunu yapabilsek, çözeceğiz birbirimizle olan meselemizi.
Konuya tam cevap oldu mu bilemedim, aklımda olanları karışık olarak yazdım. Şimdi gidiyom :kaç:

Hakaret ve eleştiri kavramlarını birbirine karıştırmadığımız sürece yapılabilir.

Mantıkla açıklanamayan doğa üstü olaylar olduğu için, eleştiri yapılsa da bir sonuç çıkmıyor :aeg: çene yormaya gerek yok, inanıyorum veya inanmıyorum de geç, veya sanane de geç, veya yallah arabalskdalksjf

Saygisizliga girer, hele ki arastirmadan, etmeden, bilmeden bi elestiri yapiyorsa. O tevekalliga gelemem. Herkes bilmeden etmeden agizini aciyor, ifade ozgurlugu oluyor. Kulaklarimizi fuzuli yere kirletmek demiyorlar da.

Genellikle bir konuyla ilgili bilgi edinmis insanlar, sonuna kadar arastirmis olanlar, (bu durumda) kesinlikle dine degil, insanlarin o dini yasam bicimine elestiri yapardilar.

Geri