Dine yapılan eleştiri ifade özgürlüğüne girer mi?

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Yahudilerde saygı göstersin dalga geçmesin o zaman.

HEr iki tarafta aynı. Hayır anlamıyorum herkesin inancı kendine. Üslublu şekilde yorumu yaparsın tamam. Ama dalga geçmek başka bir şey. Inanmayan insana da laf demek ap ayrı başka bir şey. Iki tarafda tartışmayı bilecek, saygı nedir öğrenecek. Yoksa daha bu forumda çok olur.

Yoksa ben sadece inanmayanlara laf demiyorum. Inannlarda haddini bilecek inanmayanlarda.

Al işte :)
Kapasiteden kastım buydu. Neyse :cici:

dinde eleştiri olmaz.çünkü din şekillenmiş filizlenmiş bitmiş tüm kademeleriyle sona ermiştir.eğer peygamber zamanında olsaydı doğru eleştirilebilir ki peygamberimizi eleştirenler oldu ve hepsinin cevabı verildi onun sahabelerii diğer alimler her konuda son noktayı koydular

Sen inandigin için elestir(e)mezsin ama bu başkalarının elestirmeyecegi anlamına gelmez. Başkasının dini ile dalga geçmek anlamına da gelmez
Insan dışardan bakmaya çalıştığı herseyi eleştirebilir. Kuran da bunu söylüyor zaten. En az 82 defa düşünün ne kadar az düşünüyorsunuz ifadesi geçer. Aksi ezbercilık olur zaten.

Eleştiriler de kendi içinde ikiye ayrılır
Olumlu ve olumsuz.

eleştiri ve hakaret arasındaki ince çizgiyi çözebilememiş gibiyiz.
Her şey eleştirilebilir.Bunun ne olduğu önemsizdir.
Üstelik inanç kalpte din beyindedir tezini hep savunurum. Din bir fikir ise ateizm de islam da haristiyanlık ta dindir.
Bu durumda İslamı savunanlar da eleştiri yapmış oluyor,olumlu eleştiri.
Toplamaya çevirirsek : eleştiri her durumda ifade özgürlüğüdür.

Sen inandigin için elestiremezsin ama bu başkalarının elestirmeyecegi anlamına gelmez. Başkasının dini ile dalga geçmek anlamına da gelmez
Insan dışardan bakmaya çalıştığı herseyi eleştirebilir. Kıran da bunu söylüyor zaten. En az 82 defa düşünün ne kadar az düşünüyorsunuz ifadesi geçer. Aksi ezbercilık olur zaten.

Eleştiriler de kendi içinde ikiye ayrılır
Olumlu ve olumsuz.

mesela oturup senle namaz neden 5 rekat 7 olsa daha mantıklı olsaydıya.veya hacc yerine mekkeye değilde çine mi gitsek yada oruç ramazan ayında değilde kafana göre bi ayda olsa diye mi tartışalım ? anlatmak istediğim bunlar zaten ortada olan şeyler nesini tartışacaksın

Saygı bekleyip, saygı göstermemek ne ilginç.
Bırakın dine saygıyı daha bir insana saygılı nasıl olunur onu öğrenemedik ki inançlara, görüşlere, fikirlere saygımız olsun. :)

mesela oturup senle namaz neden 5 rekat 7 olsa daha mantıklı olsaydıya.veya hacc yerine mekkeye değilde çine mi gitsek yada oruç ramazan ayında değilde kafana göre bi ayda olsa diye mi tartışalım ? anlatmak istediğim bunlar zaten ortada olan şeyler nesini tartışacaksın

Yo ben islamiyet ne kadar erkekleri on planda tutan kadını assagilayan bi din diyebilirim şahsi düşüncem bütünü görmeyi tercih ederim.

Dedigim gibi eleştiriyi nasıl ve ne niyetle yaptığın mühim.

Yo ben islamiyet ne kadar erkekleri on planda tutan kadını assagilayan bi din diyebilirim şahsi düşüncem bütünü görmeyi tercih ederim.

Dedigim gibi eleştiriyi nasıl ve ne niyetle yaptığın mühim.

tartışamassın aslında onuda çünkü islam kadını ne kadar ön plana koymuş yanlış biliyorsun.islam dininden önce kadınlar diri diri gömülürken.benim dinim gelip.cenneti o kadınların ayakları altına koydu.sağda solda duyduklarınla değil gerçekle gel mantığın el vermez tartışmaya zaten

tartışamassın aslında onuda çünkü islam kadını ne kadar ön plana koymuş yanlış biliyorsun.islam dininden önce kadınlar diri diri gömülürken.benim dinim gelip.cenneti o kadınların ayakları altına koydu.sağda solda duyduklarınla değil gerçekle gel mantığın el vermez tartışmaya zaten

Peki teşekkür ederim:)

Düşüncelere yapılan eleştiriyi bile algılayamayan bir toplumda dini eleştiriye açmakta ne ola ki?

Öğrenme niyetiyle yapılırsa girebilir tabi ki ama yermek amacıyla kabul edilemez.

Camiden ayakkabısı çalındı diye insanı eleştirmek yerine dini eleştiren zihniyeti, kırılgan bardaktan ötürü sudan da mahrum etmek lazım. Tam dayaklık bu tipler işte. Sapla samanı karıştıran ama ıslarla bu düşünceyi karşı tarafın ELEŞTİRİ KABUL ETMEZLİĞİ olarak gösteren zihniyet. Aynı şekilde evinin kapısından ayakkabısı çalınınca hırsızı suçlamayıp evden soğuyan, evi değiştiren zihniyettir.

Allah, bu zihniyeti de es geçmeyip ayetinde belirtmiş;

Eğer kulumuz (Muhammed)a indirdiğimiz (Kur'ân)den şüphe içinde iseniz, haydi onun gibi bir sûre getirin, Allah'tan başka güvendiklerinizin hepsini çağırın; eğer doğru iseniz.

Yok yapamadıysanız, ki hiçbir zaman yapamayacaksınız, o halde yakıtı insanlar ve taşlar olan, inkârcılar için hazırlanmış ateşten sakının.

Dini eleştiriyorsanız, eleştirdiğinizden daha iyisini gösterebilecek kadar donanımlı olmalısınız. Eleştirdiğinden daha iyi fikri olan varsa çıksın söylesin. Fazıl Say da ifade özgürlüğü diyordu ama o zat kendi özgürlük alanını kafasına göre çizip hakaret boyutuna götürmüştü.

Ayrıca, aklı sıra İslamiyeti eleştirdiğini söyleyen kişilerin bugüne kadar daha İslamiyet'in abc'sinden bile haberi olduğuna şahit olmadım. Bazen çok zekice sorular sorduklarını sanarken, sordukları o sorular kendilerinin bilgi seviyesini açığa vurmaktan başka hiçbir işe yaramıyorlar. Bir şaire dörtlüğün ne olduğunu sorarsanız, o sizin henüz alfabeyle bile tanışmadığınızı anlar...

Eleştiri denince ilk olarak aklıma bunun olumsuz olanı geliyor. Hakaret içermese de din, sorgulama kabul etmeyeceğinden dolayı her hangi bir dine inanan insanlar bunu ifade özgürlüğü olarak kabul etmeyecektir. İnanmayan insanlar için de tam tersi.

Dine yapılan eleştiriler ifade özgürlüğüne girer, fakat üslubuyla. Karşıdaki insanın inandığı ve biat ettiği değerlerden ötürü karşıdakine "Siz aptalsınız, dine inanılır mı, ya hele bırakın Darwin açıkladı her şeyi siz hala mucizelere inanacak kadar şuursuzsunuz" gibi üsluptan yoksun bir ifadeyle eleştiri karşıdakinin inançlarına ve bilhassa karakterine saldırıdır. Had bilerek her şey ifade özgürlüğüne girer. Ki din denince sadece islam eleştirisi de algılanmamalı dinler, yaratıcı bunların hepsi her insanın sorgulayabileceği kavramlar ve sorgulaması sonucu zihninde oluşturduğu fikirleri dillendirebileceği kavramlar.

Misal islam ile ilgili

Ahzap suresi 53. Ayet.

"Ey iman edenler! Peygamberin evlerine vaktine bakmaksızın ve yemeğe izin verilmedikçe girmeyin. Fakat çağırıldığınız vakit girin. Yemeği yediğinizde de hemen dağılın. Sohbet etmek için de izinsiz girmeyin. Çünkü bu haliniz Peygambere eziyet veriyor, ama o sizden utanıyor. Fakat Allah gerçeği söylemekten utanmaz. Hem O'nun hanımlarına bir ihtiyaç soracağınız vakit de perde arkasından sorun. Böyle yapmanız hem sizin kalbleriniz ve hem de onların kalbleri için daha temizdir. Hem sizin Resulullah'a eziyet etmeye hakkınız yoktur. Ondan sonra hanımlarını da ebediyyen nikâh edemezsiniz. Çünkü bu Allah katında çok büyük bir günahtır."

Ben bu ayeti anlamakta zorluk yaşıyorum mesela. Eleştiriyorum da, Kuran-ı kerimdeki bir ayet çünkü bu bir hadis değil. Ve mantığım bunu kabul etmiyor. Bilmem kimin tefsiri ile de ilgilenmiyorum ben de okuduğumu anlayabilen bir insanım ve açık bir ayet. Ve benim bu ayeti eleştirmem kimsenin ne şahsına ne de değerine saldırdır. Kişisel fikirlerimdir.

Aslında inançsız olmamız ve eleştirmemiz ve allah yok dememiz zaten doğrudan muhammedi yalancı çıkarır ve hakaret ve hatta küfür sayılır inananlar için. Bu yüzden daha ilerisine gitmek ne haddimize. . .

Saygı çerçevesinde yapılan her eleştiri ifade özgürlüğüne girer.

İnanç soyut bir kavram kendi içinde yaşaman gereken bir olgu. Kendi içinde yaşadıgın sürece senin inancını eleştiremezler. Ne zaman ki sen inancını bagıra cagıra yaşamaya başlarsan o zaman eleştiriye açarsın özelini kutsalını.

Bir fikir sonuçta. Senin zihninde şekillendigi süreç içinde hiç bir eleştiriye maruz kalmaz senden başka. Ne zaman ki biriyle paylaşırsın o zaman eleştiriyi de kabul ediyorsun demektir.

Geri