Cemaatler-tarikatlar ne işe yarar? Olmalı mıdır?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Mevlevilik kadiri tarikatında bir koldur_ tarikat ilmi öğrendiği hocası kadiri tarikatında _ hocasindan o tarikatı öğrendiğine göre onu anlatacak . tarikatci değilim ama bilgim var_

Anahtarı verdim diyip kaçmakla olmaz o işler birşey sunuyorsanız elinizde deliller, kanıtlar olacak ben sorduğum zaman şu kitapta şu cümlede geçiyor diyerek bana cevap vereceksiniz ki bende tamam diyebileyim bu şekilde havada asılı kalan bir partiküller gibi olur realitesi olmaz.

Tamam da Mevlana'nın kurduğu bir tarikat değil o Pomak, kendisinden sonra kurulan bir tarikat. Mevlana 'nın dergahı vardı diye biliyorum, fakat günümüz sahtekarları ile bir tutulması abesle iştigaldir diyoruz :) Dünya'ya mal olmuş bir filozofu günümüz cehaleti ile karşılaştırmak acayip bir durum.

Iyi partili _ biraz emek _ çalışma _ iktidara gelmek istiyorsanız yolllara dökülun_ halk kitaplığına gidin

Iyi partili _ biraz emek _ çalışma _ iktidara gelmek istiyorsanız yolllara dökülun_ halk kitaplığına gidin
Emek çalışma iktidar ? Güzel bir denklem tek nokta bunu her hafta esnaf ziyaretleriyle halkla içiçe olan bir partiye söylüyor olmanız daha yakından takip etmenizi tavsiye ederim.
Halk kütüphanelerine gidiyoruz zaten benim orada ne demek istediğimi gayet iyi anladınız da olay demogojiye döndü şuan.

Emek çalışma iktidar ? Güzel bir denklem tek nokta bunu her hafta esnaf ziyaretleriyle halkla içiçe olan bir partiye söylüyor olmanız daha yakından takip etmenizi tavsiye ederim.
Halk kütüphanelerine gidiyoruz zaten benim orada ne demek istediğimi gayet iyi anladınız da olay demogojiye döndü şuan.
Uludağ'a da esnaf ziyaretine mi gittin

Selam arkadaşlar, birkaç şey de ben yazayım konu ile ilgili. Konu başlığına istinaden cemaat ve tarikatlar ne işe yarar kısmından başlayalım. Cemaat aslında kelime olarak imama uyarak namaz kılan kişileri kapsayan topluluk.

Tarikat ise, çeşitli ilkeleri olan, kendi aralarında değişkenlik gösteren, tanrıya farklı yollarla hizmet ettiğini varsayan topluluğun adı, bir diğer söylem ile "tarik" den gelen "yolllar" demek.

Tarikatlar bir şeyh tarafından yönetilir. Cemaat yapılanmasına gelecek olursak başında bir dini
lider olur.
Tarikatlar kendi yapı alanlarını korurken, cemaat yapılanması her yerdedir. Kurumlarda yer alırlar. Siyasetin içinde, askeri birliklerde, sanat dünyasında, iş insanı olarak vs vs.
Ülkenin yapısına ve işleyişine göre pozisyon alırlar, ne zaman sessiz kalmaları gerektiğini ne zaman gün yüzüne çıkmamaları gerektiğini bilirler. Cemaat mensupları bukalemun gibidir, manipüle yetenekleri güçlüdür. Her zaman her yerde karşınıza çıkabilirler. Takım elbiseli, sinek kaydı tıraşlı vs vs. Tarikat mensupları daha radikal ve tutkuludur. Onları nerede görse tanır insanlar (genellikle) bu yüzden gün yüzüne pek çıkmazlar.
Peki ne iş yapıyorlar bunlar ülkemde, öncelikle hükümet destekli olduklarını söylemeye gerek yok, bu bilinen bir gerçek. Bu yapıların oluşmasında ve güçlenmesinde her dönem hükümetler katkı sağlamıştır. Çünkü sayıları azımsanmayacak kadar çoktur. Çünkü varoluşundan beri "din" kadar kullanışlı başka bir şey yoktur maalesef.
Bu oluşumlar dini kullanarak gerçekleştirir eylemlerini. Hedeflerinde yoksul aileler vardır, bunu söylerken şunu da unutmamak gerek, birçok millet vekili, fabrikatör, akademisyen, tanınmış ünlüler de vardır. Bir çoğu da finansal kaynaktır.
Nasıl faaliyet gösteriyorlar, yurtlar açarak, özel okullar açarak, kuran kursları açarak vs vs.
Normal şartlarda bu açılan yerler devlet denetimleri sorumluluğundadır. Tabii bunlar dışında resmi kayıtlarda olmayan toplantı evleri vs vs çok büyük sayıdadır.
Beni en çok yaralayan şey son olaylardan sonra muhalefet gerekli tepkiyi göstermedi, gösteremedi maalesef. Çünkü işin içinde "din" olduğu zaman İslam ülkesinde sesini çıkarma konusunda ürkek kalkıyorsun. Yakışmadı, ve benim gözümde sonradan yapılan açıklamalar samimiyetsiz söylemlerdi.
Başlığın sonunda diyor ki, olmalı mıdır?
Cevabı çok basit, hayır. Tamamen kapatılmalıdır.

İşte tüm muhalefet partilerinden beklediğim çıkış buydu aslında.

Olaya insan haklari ve demokrasi kulturu uzerinden baktigimizda bu adamin soylediklerinin tam olarak neresi yanlis?

Sen bir örgütlesmeyi illegal ilan ederek bitirebilecek guce sahip olsan bu topraklarda PKK’nin kirk kere kokunun kazinmasi lazimdi simdiye kadar.

Denetlensin, duzenlensin ilgili yasalar ciksin kimsenin oy deposu haline gelmesin, devlette ozel kadrolar acilmasin bunlara eyvallah. Anadolu da bu isin Yuzlerce yillik kulturu var bunu yok saymak gercekci bir çözüm degil, milyonlarca insan tarafindan destekleniyor bunlar dostum.

Keske realite bazi seyleri YAP demek kadar kolay olsaydi. Zamaninda Ataturk tekkeleri kapatti, bi dunyada adam asti, bitecek olsaydi bu is o zaman biterdi.

Osmanli kendi topraklarinda Alevilik yayilmasin diye yüzbinlerce insan kesti. O kadar ki Kuyucu Murat bunlari diri diri coluk cocuk topraga gömdü, bittimi?

Zorbalik ve devlet gucu kullanarak hicbir yapilanmayi bitiremezsin, insanin dogasi geregi bu boyledir.

Genc kardesimizin intiharindan birince derecede sorumlu olan kisi maalesef ailesidir. Aile bu cocugun feveranlarina kayitsiz kalmamaliydi.

Ikınci sorumlu devlettir, yeterli sayida yurt olsa nu cocuklar muhtac kalmayacakti belkide.
Sorun zaten senin eyvallah dediğin şeylerin fiiliyatta tam gaz devam ediyor olması sevgili dostum. Cemaatler kapansın derken zaten bir kilidi var ve o kilit kapansın şeklinde betimlemiyorum. Esasında kastedilen şey şu;

- Cemaatlere aktarılan kamu kaynakları kesilsin
- Belediyeler destek vermeyi, kaynak ayırmayı kessin
- Siyasi partiler tarafından oy deposu olarak görülmesin ve kullanılmasın
- Eğitim alanındaki tüm faaliyetleri yasaklansın
- Laikliğin gereği olarak din siyasetten, siyaset de dinden ayrılsın, kimsenin din üzerinden rant sağlamasına müsaade edilmesin vs vs

Bunlar olduğu taktirde zaten cemaatler otomatik bir şekilde sönümlenmiş olur. Varlığı devam etse de toplumsal açıdan fiili olarak bitmiş olur. Ama günümüz için öyle bir şeyden söz etmek mümkün değil.

Özellikle 80 darbesi sonrası cemaatler büyük oranda palazlandı diye belirtmiştim(aslında daha da geriye gidebiliriz ancak o dönem kendileri açısından bir milat denebilir). O günden günümüze dek bir devlet politikası haline geldiği için biz bunu bir kültür gibi zannediyoruz. Devlet insanlarla tek tek uğraşacağına cemaatleri kendisine “fırsat” olarak görüp onlara havale ediyor ve büyümelerine izin veriyor. Tehlikeli bir durum teşkil ettiklerinde de diğerlerini yanına toplayıp “büyük düşman” gibi anlatıp yok ediyor. Sonra film tekrara sarıyor. Devlet içine girmiş her cemaat - tarikat potansiyel bir fetö’dür demek en doğrusu olur. Arada kaybeden ise halk oluyor. Buna dair 2014’de yazmış olduğum iki makale var. Müsait olunca göz atmak istersen eğer linkini bırakıyorum;

Örneğin 2021’de bir yönetmelik çıktı. Kamu yararı olan dernek ve vakıfların eğitim kurumlarına yapılacak yardıma dair bir yönetmelikti. Burada dernek ve vakıf olarak süslenen şey aslında tarikatlar ve cemaatler. Devlet hem bunlara bedava arsa veriyor, hem de öğrenci başı yardımda bulunuyor(gazeteci Barış Pehlivan’ın söylemine göre öğrenci başı 1000 lira). yani devlet öğrenciler bunların eline düşsün diye her türlü olanağı kullanıyor. Bu aldıkları küçük desteklerden biri belki de. Bilemiyorum ötekilerini.

Öte yandan cemaat - tarikat karşıtlığı olmadan laiklik savunusunu mümkün görmüyorum.

Bu yazdıklarım genel düşüncelerimdir. Sadece senin söylemlerine cevaben değil sevgili dostum. Vakit buldukça eklemeler yaparım umarım. Saygılar

Tamamı kapatılmalıdır. yıl olmuş 2021 ay 2022 hala cemaat diyorlar tarikat diyorlar. 2022 diyorum bak. saçma sapan yerler.

Cemaatler tarikatlar şirk yuvasıdır
İslam dışıdır.
Peygamber salatuselam bırak şefaat etmeyi, suratlarına tükürecek bu müşriklerin.

Geri