Ateizm Ve Ateistlerin Yanılgıları

Konu sahibi son olarak 2507 gün önce görüldü
Çok merak ediyorum düşen bir uçakta ki bir ateisti ne zaman gördüğünüzü? komik geliyor. Her zaman tek doğru vardır ispat iddia makamınındır.. Lakin öyle bir ispata henüz rastlamışlığımız yok. Bu zat-ı muhteremin ilkokul 3. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi performansa ödevinden ziyade Stephen Hawking'in büyük tasarımına bir göz atım derim

EkSen abi o halde sen ödüllendirilecegini bilerek bi korku ile mi inanıyorsun yoksa içsel birsey olduğu için mi? Inanmak bir ihtiyaçtir. Insan oğlu koskoca dünya da yalnız olmadığını bilerek umut etmek ister. Zor durumda kaldığında dua edip yakarmak ister. Kötü zamanlardan kurtulacağıni umit etmek için.

Ateist olan bir kişi zaten bunu düşünse/mantıklı bulsa ateist olmaz. Yanlış teoriler üstünden gidiyorsun.

Beklediğim soru geldi nihayet ..
Tüm samimiyetimle yazıyorum .. NE CENNET NE CEHENNEM .. Ben şu dünya da Rabbimin rızasını bir zerre kadar dahi kazanayım, benden azıcık bile olsa memnun olduğunu hissedeyim bileyim, sonra isterse beni YOK ETSİN .. Vallahi tüm arzum bundan ibarettir ..
Ve elbette korkuyorum .. Sahibim, Yaratıcım, üzerimde tek tasarrufu bulunan yegane kuvvet, istediğini yapabilir, sorgulayamam bile, böylesi bir kudrete saygıda duyulur, korku da , sevgi de ..
Ümidi veren de ALLAH'tır .. Kime dua ediyoruz ? ALLAH'a ..

Çok merak ediyorum düşen bir uçakta ki bir ateisti ne zaman gördüğünüzü? komik geliyor. Her zaman tek doğru vardır ispat iddia makamınındır.. Lakin öyle bir ispata henüz rastlamışlığımız yok. Bu zat-ı muhteremin ilkokul 3. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi performansa ödevinden ziyade Stephen Hawking'in büyük tasarımına bir göz atım derim

Verdiğim betimlemeleri bire bir alacak biri olduğunu sanmazdım şaşırdım !
Çaresizlik ve korku içine düşünce yalvaran ateisti gördüm kardeş .. Ölümü hissedince hayli hayli yalvaranı da çıkar emin ol ..

Bi de olayın felsefi yönü var ..
Bir şey için " yok " demek " var " demekten çok daha kolaydır ..
Yokluğun değerleri olmaz, savunulması ve işletilmesi gereken yaptırımları yoktur .. Yokluğun tarafında durmak kolaydır hele ki bu kavram 5 duyu organıyla algılanamıyorsa yeme de yanında yat :)

Kendi adıma konuşacak olursam, düşen bir uçakta bile olsam ateist olmaktan vazgeçmezdim; çünkü öldükten sonra bir Tanrı ile karşılaşsam ve bana kendisine neden inanmadığımı soracak olsa bile ona verecek pek çok cevabım olurdu. Ama herkesten o acziyet anında bu kadar kararlı olmasını bekleyemem. İnsanlar korktuklarında ve kendilerini çaresiz hissettiklerinde çocukluktan itibaren öğretilmiş olan eski inançlarına sarılmak durumunda kalabilirler. Bu, Tanrı’nın varlığına bir delil değildir; yalnızca bilinçaltına çocukluktan itibaren işlenmiş olan sesin bir yansımasıdır ve eskiden teist inanca sahip olmayan insanlarda ölüme yaklaşıldığında böyle bir eğilim gözlenmez.

Daha evvel kişisel Sayfam da paylaşmistim

Maria ALLAH'ın karşısında O'na pek çok cevap verebileceğine gerçekten inanıyor musun kardeşim ?
Hiç tanımadığın bilmediğin bir varlığın ki o varlık HER ŞEYİN SAHİBİ ALLAH iken rahat rahat cevap verebileceğine ..

Yemeğe çıkayım .. Bu arada buraya kadar gayet seviyeli bir şekilde yürütebildiğimiz için teşekkür ediyorum şimdiden arkadaşlarıma .. Aman ha şu konuyu kimsenin provake etmesine izin vermeyin .. İyi gidiyoruz iyi :)

Bi de olayın felsefi yönü var ..
Bir şey için " yok " demek " var " demekten çok daha kolaydır ..
Yokluğun değerleri olmaz, savunulması ve işletilmesi gereken yaptırımları yoktur .. Yokluğun tarafında durmak kolaydır hele ki bu kavram 5 duyu organıyla algılanamıyorsa yeme de yanında yat :)

Pastafarian'ları şimdi daha iyi anlıyorum..

Maria ALLAH'ın karşısında O'na pek çok cevap verebileceğine gerçekten inanıyor musun kardeşim ?
Hiç tanımadığın bilmediğin bir varlığın ki o varlık HER ŞEYİN SAHİBİ ALLAH iken rahat rahat cevap verebileceğine ..

Abi insan varlığına inanmadığı birsey den korkar mi sence?
Sen Zeus tan korkuyor musun?

Benim ateist arkadaşlarım" namaz kılıyorum " dediğim zaman " bana dua et" derler.
Telefonda konuşurken " Allah'a emanet ol" derler

Kimi sadece farklı gözükmek için bu yolu seçer, kimi gerçekten inanmadığı için. Çelişkiler içinde boğulmaya ramak tutmuş kişiler..

Herkesin kendi inancı. Kimse kimseye laf diyemez zaten. Ama kimsede benim inancıma hakaret edemez.

Herkes kendi odununu yanında götürüyor.

“De ki, Allah birdir. O Samed’dir. Doğurmamıştır ve doğurulmamıştır. O’nun hiçbir dengi yoktur.”(İhlas Suresi, 112/1-4)

Birinci ayet, Allah’ın bir olduğunu ve birden fazla olmadığını söyleyerek her türlü şirki reddediyor. İkinci ayet, O’nun hiçbir şeye muhtaç olmadığını, ancak her şeyin, her an, O’na muhtaç olduğunu ifade ediyor. Üçüncü ayet, teslis inancının yanlış olduğunu, doğan ve doğuran bir şeyin ilah olamayacağını belirtiyor.(1) Dördüncü ayet, O’nun yaratıcı olarak, bütün yaratıklardan farklı olduğunu ifade ederek O’nu herhangi bir şeye benzetmenin doğru olmadığını söylüyor.

Kur’an, her an yaratma halinde olan ve Kayyum isminin tecellisiyle kâinatı an be an varlık aleminde tutup devam ettiren aktif bir yaratıcıdan bahsediyor. Kainatı saat gibi kurup kendi haline bıraktığını iddia eden deistlere cevap verircesine Kur’an şöyle diyor:

“Göklerde ve yerde bulunan herkes, O’ndan ister. O ise, her an yaratma halindedir.” (Rahman Suresi, 55/29)

Allah yardımcıları olsun demekten başka bir şey diyemiyorum .Ha biz tam anlamıyla islamın gerektirdiği her şeyi yerine getirebiliyormuyuz Allah'a tam anlamıyla kulluk yapabiliyormuyuz hayır elbette.Ama Allah'ı inkar etmek bu bambaşka bir şey :(

Ateistler içinde Allah geçen tabirleri kullanırlar mı? Yemin ederler mi?

Din çağlar boyu toplumun ve kültürün çok önemli bir parçası olduğundan, dinsel kökenli kelime ve ifadeler de dillere yerleşmiştir elbette. Fakat bunların çoğunun aslında kullanıldıkları özel durum ile ilgili belli anlamları vardır ve bunun genellikle dindeki temel inançlar veya Allah/Tanrı kavramıyla bir ilgisi yoktur. Örneğin ‘inşallah’ aslında ‘umarım’ anlamındadır ve günlük hayatta bu kelimelerin ikisi de kullanılmaktadır. Bu ifadeyi kullanan inançlı birinin bile bu ifadeyi kullanırken aklından İslam dinindeki Allah kavramı geçmemektedir.
‘Allahaısmarladık’, ‘Allah aşkına’, ‘Allah allah, bu nasıl oldu böyle?’ cümlesindeki anlamıyla ‘Allah, allah’ ünlemi vs gibi ifadelerin tümü, dildeki kullanımlarında aslında dindeki Tanrı kavramıyla ilgisi olmayan, kendilerine özgü anlamlarda kullanılan ifadelerdir.

Dolayısıyla, bir kişi ateist diye ille de bu ifadelerden uzak durması gerekir diye bir şart yoktur.

Tabii bu ifadelerin ‘laik’ karşılığı olan durumlarda, ateistlerin çoğu bu ‘laik’ karşılıkları kullanacaktır. Örneğin ‘Allahaısmarladık’ yerine çoğu ateist muhtemelen ‘hoşçakal’ı tercih edecektir. Ya da ‘inşallah’ yerine muhtemelen genellikle ‘umarım’ı tercih edecektir. Ama bu kitabın yazarının fikrine göre, bu konuya çok da kafayı takmak gerekmez. Çünkü dediğimiz gibi bu ifadelerin günlük kullanımları aslında doğrudan din ile veya dini inanç ile ilgili degildir.Ayrıca, bu ifadelerin bazılarının dini kavram ve kelimelerden bağımsız şekilleri yoktur. Örneğin şaşırtıcı bir durum ile karşılaşıldığında ‘Allah allah, neden böyle oldu acaba?’ ifadesindeki ‘Allah allah’ yerine kullanılabilecek daha uygun başka bir Türkçe ifade akla kolay kolay gelmemektedir.

Bu yüzden bu konulara çok kafayı takmak gerekmez. Bir kişi ateist diye, kendini başka bir dil konuşmak mecburiyetinde hissetmemelidir.

Aydın Türk - Propaganda Yayınları - Ateizmi Anlamak

Benim ateist arkadaşlarım" namaz kılıyorum " dediğim zaman " bana dua et" derler.
Telefonda konuşurken " Allah'a emanet ol" derler

Kimi sadece farklı gözükmek için bu yolu seçer, kimi gerçekten inanmadığı için. Çelişkiler içinde boğulmaya ramak tutmuş kişiler..

Herkesin kendi inancı. Kimse kimseye laf diyemez zaten. Ama kimsede benim inancıma hakaret edemez.

Herkes kendi odununu yanında götürüyor.

Senin o dediğin ateist değil deizme inanmış kişilerdir yani Allahı bilirler inanırlar dine peygambere inanmazlar Allah ile kul arasının tamamen kendilerine olduğunu dine peygambere ihtiyacı olmadığını söylerler onlara deist derler biliyorsun :)

Abi insan varlığına inanmadığı birsey den korkar mi sence?
Sen Zeus tan korkuyor musun?

Zeus'un çok filmini seyrettim .. Karşısına çıksam " çalışıyo mu lan yıldırımların " diye sorardım :)
Oysa ALLAH hakkında bir şey bilmiyoruz .. Neye benziyor, nasıl biri vs .. Ben kendi adıma bilinmezlikten ürkerim .. Hele o bilinmezliğin sahibi " Onlardan değil yalnızca Benden korkun " diye buyurmuşsa, huzurunda elim ayağım bırak birbirine dolaşmayı yer değiştirir ..
Neyse kardeşim vakt-i zamanı gelince hepimiz öğreneceğiz nasılsa ..

Senin o dediğin ateist değil deizme inanmış kişilerdir yani Allahı bilirler inanırlar dine peygambere inanmazlar Allah ile kul arasının tamamen kendilerine olduğunu dine peygambere ihtiyacı olmadığını söylerler onlara deist derler biliyorsun :)

Evet biliyorum ama ben ateistim diyen arkadaşlarımın sözleri ve şuan açıklama yapmıyorum çünkü kimsenin rencide olmasını istemiyorum.
Deist değilim ateistim diyenlerin lafları yukarda söylediklerim :)

Ateizm "herhangi bir tanrının varlığına inanmamaktır" deyimi bana göre yetersiz ve sınırlayıcı bir yaklaşımdır. Ateizm sadece tanrı değil hiç bir doğa üstü gücün var olmadığını ve doğaya bir etkisi olamayacağını öngören bir anlayıştır. Doğayı yine doğa olaylarıyla anlayıp yorumlama çerçevesinitaşır.İNANMAK-İNANMAMAK çerçevesinden bakmak hem sorunlu, teist merkezli bir yaklaşımdır hemde ateizmin doğa, evren, insan anlayışı ile bağdaşmaz-kapsamaz diye düşünüyorum.Supermane inanmıyorum demek bana göre pek bir anlam taşımıyor. Superman'e inanamayız, Collodinin çocuklar için yazdığı masal kahramanı pinokyoya da inanamayız, en fazla bunların gerçekliği olduğuna inanmıyoruz diyebiliriz, ama bunun yerine gerçekliklerinin olmadığını düşünüyorum, biliyorum demek daha anlamlıdır... mesele Pinokya'ya gelince gerçekliği olmadığını bilmek sorun teşkil etmiyor, ama mesele tanrıya gelince nedense sorun teşkil ediyormuş gibi bir tutum sergilenebiliyor, halbuki ikisi de insan üretimi masal ya da senaryo-kurgu kahramanıdırlar, ikisininde gerçekliği, özneldir, nesnel gerçeklikleri ise yoktur ve bu inançla ifade edilmeyecek denli açık durumdur, yani bilinebilirdir! Tanrının nitelikleri ise inançla değil ideolojiyl siyasetle oluşturulmuştur. Örneğin tanrının yaratıcı olduğuna inanmak inançtır, ancak inanmayanları nerede görürseniz öldürün söylemine itimat inanç değildir, inanç istismarı üzerinden insanın siyasi ideolojik boyunduruğu, yenilgisidir.

Arturo kardeşim ALLAH'ın " onları nerede bulursanız öldürün " buyurduğu ayeti bizimle paylaşır mısın .. O ayet üzerinde seninle beyin fırtınası yapmak istiyorum .. Ben ayetin hangisi olduğunu biliyorum ama iddiayı atan sen olduğun için senden bekliyorum ..

Geri