Ateist olmak, başka dinlerle dalga geçmeyi mi gerektirir?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
ben burdan yönetime de teşekkür ederim bu konuyu kilitlemeyip güzel bir sohbet ortamı yarattıkları için. ayrıca konuyu açan arkadaş "ben ateistim" demekte. kendisine de bir özeleştiri mahiyetinde konu açtığından dolayı tebrik ederim.

Secde suresinde hangi ayet olduğunu hatırlamıyorum fakat, "biz dileseydik her nefse hidayet verirdik, ancak insanlar ve cinler ile cehennemi dolduracağım." gibi bir şey yazıyor.

müslümanlar şimdi özel seçilmiş kişiler, bizlerde cehennemde yakılmak üzere birer çıramıyız? Tanrı alenen tehdit ediyor burda, birey korkutulduğu için mi iman ediyor? bu konularla uğraşmayı bırakın deyip, her tartışma konusuna onlarca cümle yazan kişilerden bunun mantıklı bir açıklamasını bekliyorum.

Secde suresinde hangi ayet olduğunu hatırlamıyorum fakat, "biz dileseydik her nefse hidayet verirdik, ancak insanlar ve cinler ile cehennemi dolduracağım." gibi bir şey yazıyor.

müslümanlar şimdi özel seçilmiş kişiler, bizlerde cehennemde yakılmak üzere birer çıramıyız? Tanrı alenen tehdit ediyor burda, birey korkutulduğu için mi iman ediyor? bu konularla uğraşmayı bırakın deyip, her tartışma konusuna onlarca cümle yazan kişilerden bunun mantıklı bir açıklamasını bekliyorum.

müdür cumadan cumaya, bayramdan bayrama namaza giden biri olarak genel olarak cennet ve huriler diyorum.

Ateistlerin saygı duymadığı o dine inanan insanlar değil dinin temelleri ve anlattıklarıdır, ama müslümanların saygı duymadığı inanç duygusu olmadığı için ateist insanlardır.
İnanmayan birinin kuranı kerime övgü dolu sözler söylemesini beklemek sizce de çok ironik olmaz mıydı?

Herkes kendisine saygı gösterilmesine bekler ama kimse kimseye ilk adımı atmaz. : )
Buda zaman içinde insanların dinden çok birbirlerine düşman kesilmelerini sağlamıştır.

Yaygara koparınca dini koruyor veya sahiplenmiş olmuyorlar benim gözümde. Aksine kendi inandıklarından ne kadar emin olduklarını gösteriyorlar. Yahu arkadaşlar en çok beğeni alan en doğru düşünce demek olmuyor tek kelime yorumda bulunmadan dini savunmaya yonelik tum yorumları begenerek bir yere varılmaz. Bunu da aşsak mükemmel olur.

Devlet de anayasaya dayanarak yaptırım gücü maddi olan kanun koyuyor. O tehdit olmuyor mu bu durumda?
Allah diyor ki bana inanir yolumdan giderseniz mükafat olarak cenneti vaad ediyorum. İnanmaz iseniz de sizin için ateslerde yanacaginiz cehennem var. İstediginizi buyrun seçin diyor.
Bu kadar şeye gücü yeten Allah istese herkesi dindar yapardı. Yapmadı. Neden? Burası geçici dünya, imtihan dünyası. Kim bana inanıyorsa rahmetimden faydalanacak. Size iki seçenek sunmuş. İster bana inanın ister inanmayın. Mükafat da belli ceza da diyor.
Her şey sizin iradenize kalmış diyor. Sizi imtihan etmek için sizin iradenize hukmetmedik diyor amiyane tabirle.

Bir şeyi sorgulamak kötü ise başka bir dine mensup bir ülkede doğmuş , öyle olan bir ailede yasayan bir insan nasıl doğru yolu bulsun.kendi doğrusunu nasıl bulsun?

@Lethe Allah, hepimizin nerede ne zaman ne yapacağımızı biliyorsa, neden imtihana tutuluyoruz? yaradan kişisel egolarını tatmin etmeye mi çalışıyor?

sorduğum sorunun cevabı bu değil ki tam olarak.

insanlar neden iman ederler? korkutuldukları için mi, yoksa vaadedilen cennete gidebilmek için mi? eğer bu 2 seçenekten birisini seçtiğin takdirde, ben ibadetimi severek yapıyorumlu birşey söyleyemezsin. zorundalık hissi var, onun için iman ediyorsun anlamına gelir. bir nevi çıkar ilişkisi. şimdi örnek veriyorum, didier drogba müslüman değil, tabiriniz ile zındık, kafir. inancı yok. ama o adam ülkesindeki savaşı durdurabilmiş bir insan. drogba şimdi sırf müslüman değil diye cehenneme mi gidecek?

bunun bana aklıma mantığıma sığan bir cevabını alabilirsem, müslüman olacağım söz veriyorum :)

@Lethe Allah, hepimizin nerede ne zaman ne yapacağımızı biliyorsa, neden imtihana tutuluyoruz? yaradan kişisel egolarını tatmin etmeye mi çalışıyor?

sorduğum sorunun cevabı bu değil ki tam olarak.

insanlar neden iman ederler? korkutuldukları için mi, yoksa vaadedilen cennete gidebilmek için mi? eğer bu 2 seçenekten birisini seçtiğin takdirde, ben ibadetimi severek yapıyorumlu birşey söyleyemezsin. zorundalık hissi var, onun için iman ediyorsun anlamına gelir. bir nevi çıkar ilişkisi. şimdi örnek veriyorum, didier drogba müslüman değil, tabiriniz ile zındık, kafir. inancı yok. ama o adam ülkesindeki savaşı durdurabilmiş bir insan. drogba şimdi sırf müslüman değil diye cehenneme mi gidecek?

bunun bana aklıma mantığıma sığan bir cevabını alabilirsem, müslüman olacağım söz veriyorum :)

İyi ile kötü kavramı neden vardır?
Neden ibadet ediyorlar? Sırf cenneti düşünerek kulluk eden de var. Gerçekten huzur bulduğu için de aşkla bağlı olduğu için de. Şimdi kimin ne niyetle inandığını kestirmek güç. Şahsım adına dört dörtlük bir müslüman değilim. Yanlış düşüncelerim, hatalarım da çoktur. Şimdi Drogba savaşı durdurdu demissin de savaşı durduran cennete gider diye bir şey yok. Ben sen o nerden bilebiliriz kimin cennete gideceğini? Allah bilir.
Sadece namaz kılıyor, Allah'a inanıyor diye cennetlik diyemeyiz. Kim bilir belki özünde çok günahı var, tasvip edilmeyecek şeyler yapıyor.

Neden imtihandayiz diyorsun. Eğer herkesi kendisine inanan olarak yaratsa idi ne farkı olacaktı iyi ile kötünün haram ile helalin.
Ego demissin de egosu olsa binlerce kez günah isleyip tövbe edeni neden affetsin?

Mesela bazı asklarda bi taraf fedakarlik bekler. Benim için ne yapabilecek? Bana ne derece bağlı. Bu da onun gibi, öyle düşün.

Şimdi sen inanmadigin için sana bunlar masal geliyor. Anlıyorum, çünkü biri bana Fenerbahçe haricinde bir takımı anlatsa "yav he he" modundayim.

Nasıl bakarsan öyle görürsün. Bu konunun da tartışmadan öteye gidemeyeceği açık. İnanan inansın inanmayan da inanmasin. Kimsenin benligine hukmedemeyiz.

Secde 13. Ayet: 13 - Eğer biz dilemiş olsaydık her nefse hidâyetini verirdik. Fakat benden: "Bütün insanlar ve cinlerden cehennemi elbette dolduracağım." sözü hak olmuştur.....

Tabi bunun oncesine sonrasinada bakmak lazim yazip dil cikaran smiley koyunca dalga geciyor sanilacagim.
Peki madem biz yanlisiz hakaret etmeden onunu sonunu yazinda okuyalim su sureyi. Bastan sona.

ateist, sorgulayan bir kişidir.

forumdaki islam dinine mensup kişiler, ateistleri başlıkta belirttiğim şekilde tanımlıyor. her konuda bunu sıkça görüyoruz.

sizce ateist olmak, başka dinler için kutsal olan değerler veya kutsal kitapların içeriği ile dalga geçmeyi mi gerektirir?

lütfen saygı ve sevgi çerçevesinde tartışalım.

baska dinlerle falan degil, sadece islam diniyle ugrasiyorlar. ateist sorgulayan bir kisidir demissiniz, sormak isterim mantigin bittigi yerde onlar icin ne basliyor?

sayin elazulreal diyorum ki, islamiyet sorgular bir noktadan sonra inanc devreye girer. ateistlik mantikla haraket eder, sorgular ve dini reddeder. peki, var olus nedenini mantikla cozebiliyor musunuz. mantigin bitti yerde ne basliyor? :)

bir tabancanın varoluş nedeni vardır, birine ateş etmek
bir fön makinasının varoluş nedeni vardır, saçları düzleştirmek.

bu gibi araçlar bir amaca hizmet ederler. tanrının da bizi bir araç olarak gördüğünü söyleyebiliriz o halde sizin dediğinize göre.

o halde tanrı, bizi cehennemin fragmanı olan bir dünyaya terkediyor, bize bir kader biçiyor, nerede ne zaman ne yapacağımızı da biliyor fakat, yine de bizi sınava mı tabi tutuyor? eğer bir kaderimiz var ise, güya ahiret gününde tanrı bizimle hesaplaştığı zaman ona diyemeyecek miyiz ki, sen bana kader bahşettin, bende o kaderi yaşadım. neyin sorgusu bu? diye ben şahsen derdim.

bizim hayatımıza birer anlam, iyilik ve güzellik katabilmemiz için, illa 5 vakit namaz kılmamız veya Kabe'ye gidip şeytan taşlamamız(!) gerekmez. sen özünde iyi bir insan isen, bir iyiliği Allah rızası için değil de, kendi merhametine yönelik yapıyorsan, iyi bir insansındır. diğer türlü sadece kabir azabından tırstığın için, sevap toplamak için iyilik yapmışsındır.

söyleyebileceğim son şey de, belli bir yaşa geldiğinde müslümanlar, lütfen inandığınız şeylere devam edin. "ohoo nasıl olsa Allah yok, istediğim gibi at koşturabilirim" moduna gireceğinizi adımın batuhan olduğuna kadar eminim.

Ha yani biz mantığı bitirdik baktık işin içinden cıkamıyoruz o yüzden mi inanç var diyorsun? Ki eski dinlerin temelinde bu var genelde baş edemedikleri güce karsı Tanrı bahsetmek.Gunes Tanrısı vs.

Geri