bir tabancanın varoluş nedeni vardır, birine ateş etmek
bir fön makinasının varoluş nedeni vardır, saçları düzleştirmek.
bu gibi araçlar bir amaca hizmet ederler. tanrının da bizi bir araç olarak gördüğünü söyleyebiliriz o halde sizin dediğinize göre.
o halde tanrı, bizi cehennemin fragmanı olan bir dünyaya terkediyor, bize bir kader biçiyor, nerede ne zaman ne yapacağımızı da biliyor fakat, yine de bizi sınava mı tabi tutuyor? eğer bir kaderimiz var ise, güya ahiret gününde tanrı bizimle hesaplaştığı zaman ona diyemeyecek miyiz ki, sen bana kader bahşettin, bende o kaderi yaşadım. neyin sorgusu bu? diye ben şahsen derdim.
bizim hayatımıza birer anlam, iyilik ve güzellik katabilmemiz için, illa 5 vakit namaz kılmamız veya Kabe'ye gidip şeytan taşlamamız(!) gerekmez. sen özünde iyi bir insan isen, bir iyiliği Allah rızası için değil de, kendi merhametine yönelik yapıyorsan, iyi bir insansındır. diğer türlü sadece kabir azabından tırstığın için, sevap toplamak için iyilik yapmışsındır.
söyleyebileceğim son şey de, belli bir yaşa geldiğinde müslümanlar, lütfen inandığınız şeylere devam edin. "ohoo nasıl olsa Allah yok, istediğim gibi at koşturabilirim" moduna gireceğinizi adımın batuhan olduğuna kadar eminim.