Ateist olmak, başka dinlerle dalga geçmeyi mi gerektirir?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti

onlar da dalga geçmiyor, hazmedememe durumu oluşuyor.

direk siz bir halttan anlamazsınız moduna geçiyorlar.

ama bir tartışma başlıyorsa ilk adımı genelde ateist atıyor.

yani şahsen böyle durumlara denk geldiğimde, ateist bir kişi ortaya bir laf atıyor bir şey yokken. sonra olay büyüyor. bende o yüzden başlığı bu şekilde açtım.

On yargilariniz ve forum gözlemleriniz pek şahane: )
Felsefe bölümünde tanrı kavramı hakkında konuşulurken oraya gelip tanrı değil allah yazan bir Müslüman in konuyu çok başka boyutlara çekmesi hakkında ne düşünüyorsunuz peki?
Bilimsel bir tartışmayı manasız hale getirmek amacını?
Ben de hep bunu merak etmişim dir.

1 aydır forumda yoktunuz, siz yokken bir sürü tartışma çıktı bu forumda ve gözlemlerim de bu şekilde evet. konular da genelde silindiği için göremiyorsunuz.

sadece forumda da değil, reelde de tartışmayı genelde hep ateist başlatıyor. bunu kimse inkar edemez. özeleştiri önemli birşeydir.
Maria Puder

benim aile bireylerim de dinine bağlı kişilerdir, ama ben onlara inançları hakkında küçük düşürücü şeyler demiyorum. bu forumda biz de bir aileyiz. biz de forumdaki aile bireylerimizin kutsal değerleriyle dalga mı geçelim? bahsettiğiniz Tanrı veya Allah hakkında da alanım olmadığı için yorum yapamayacağım. onun bu konuyla alakası yok, kendi içlerindeki tartışmalar.

cok farklı bi yöne çekmek istiyorum. aklı başında müslümanları tenzih ederim.

islamiyeti sorgulayacak herhangi bir soru sorulduğunda veya bi espri yapıldığında tüm dünyayı ayağa kaldıran yurdum islamcıları, egemen bağış islamiyetle alenen dalga geçtiğinde, efkan ala kendini peygamberden daha kusursuz gördüğünde, rte merhametimiz bilmem nereleri aşacak diye ayetleri kendine evirdiğinde

neredeydiniz?

1 aydır forumda yoktunuz, siz yokken bir sürü tartışma çıktı bu forumda ve gözlemlerim de bu şekilde evet. konular da genelde silindiği için göremiyorsunuz.

sadece forumda da değil, reelde de tartışmayı genelde hep ateist başlatıyor. bunu kimse inkar edemez. özeleştiri önemli birşeydir.
Maria Puder

benim aile bireylerim de dinine bağlı kişilerdir, ama ben onlara inançları hakkında küçük düşürücü şeyler demiyorum. bu forumda biz de bir aileyiz. biz de forumdaki aile bireylerimizin kutsal değerleriyle dalga mı geçelim? bahsettiğiniz Tanrı veya Allah hakkında da alanım olmadığı için yorum yapamayacağım. onun bu konuyla alakası yok, kendi içlerindeki tartışmalar.

1 aydır forumda olamam genel olarak forumun dinamigini bilmememe engel değil.
Forumda aile falan değiliz biraz samimiyet lütfen. forumlar bilgi alışverişi için kurulmuş platformlardir fikirler tartışılır düşünceler tartışılır.
Ortam da belli kurallar vardır onlara uyum sağlamak vardır.
Ben kimsenin kutsal değeri ile dalga Gectigimi hatırlamıyorum lakin ateist arkadaslara ziyadesiyle ile laf sokuldugunu görüyorum o halde size göre çoğunluk kimse o haklı oluyor öyle mi? Sizin bu tartışmayı hep ateist ler başlatıyor demeniz bile insanları ayristirdiginizin göstergesidir. Neyse efendim degismeyecek bir şey kendimi yormaya gerek yok.
Oscar Wilde nin selamı var o halde hepimize.

@rt bahsettiğiniz kişiler "her güzelin bir kusuru olur" mantığıyla hareket eden insanlardır bana göre.

Sizin bu tartışmayı hep ateist ler başlatıyor demeniz bile insanları ayristirdiginizin göstergesidir.

ayrıştırmak değil, özeleştiri yapmaktır onun adı. ben de bir ateistim.
bazı kişiler de gelip sen ateistlerin yüz karasısın diyerek trolleyecekse, ona da saygı duyuyorum.

inançlardan çok bizler kusurluyuz aslında tartışmayı izliyorum da öyle bir izlenim var birbirimize saygı durumumuz karşılıklı negatif genelde bu yüzden böyle tartışmaların çıkması doğal diyorum herkes işine geleni yapıyor

@Maria Puder ifade şeklimde ne terslik gördünüz? dini inancınız beni ilgilendirmiyor. ben hümanist yaklaşımdan yanayım sadece.

benim sevdiğim bir kız müslüman veya başka bir dine mensup ise, onu inançları yüzünden aşşağılayacakmıyım yani? ayrıştırıyorsun diyerek bana haksızlık ettiniz.

konuya da ne kadar objektif yaklaşsam da, hep bir cepheden eleştiri alıyorum. başka bir şey yazmayacağım artık ama mantıklı cevapları takip edeceğim.

Ateist-k%C4%B1zdan-beyin-yakan-tweet.jpg

Saygısızlık yapmamak demek, illa birinin müslüman olmasına laf atmamak demek değildir. İnanmadığınız bir varlığı ve onun dini hakkında sürekli girişimlerde bulunmak, yalan yanlış şeyleri okuyup benimsemek ve bunu yaymak, yayılan o asılsız bilgiler kabul edilmedi diye insanları afişe etmek de saygısızlıktır. Ki görüyorum, bu saygısızlık kimi üyelerimizce inkar ve şirk çerçevesinde olabiliyor.

Kuran'ı okuduğunu söyleyen arkadaşlar görüyorum burada. Ya kendini sağlama almak adına yalan söyleniyor, ya da o insan güya Kuran'ı okuduğunu sanıyor.

Arkadaşlar yapmayın. İnanmadığınız bir Yaratıcı ve o dini hakkında böyle davranışlarda bulunmayın. Kimse size din dayatması yapmadığı halde, yapana karşı saygısızlık yapma hakkınız var diye söylenirken, sözde sorgulama düşüncesiyle anti-din düşüncelerinizi dayatmaya çalışıyorsunuz. Sonra da çıkıp biz kimseyle dalga geçmedik, sadece sorguladık diyorsunuz. Yahu ne işiniz var sizin dinle imanla? İnanan inanmış size ne? Kendi fikirleriniz hakkında bu kadar konuşmamışken, İslamiyet hakkında bu kadar asılsız bilgiyle boy göstermenin manası ne?

Kimisi de herkes kendine göre haklı olduğu için kimse kimseye bir şey anlatamaz ve boşa çaba olur demiş. Şimdi güzel kardeşler, madem böyle bir şey söylüyorsunuz, bari söylediğinizin ne manaya geldiğinin farkına varın. Her kim "herkes kendince haklı" diyorsa, o kişi savunduğu düşünce ve inanç hakkındaki bilgi seviyesini gözden geçirsin lütfen.

Sorgulamak bu konudaki bir kaç arkadaşın hayal ettiği gibi bir şey değil. Kaç ehlihibreye sordunuz da cevap veremedi diye burada sorgulamaya kalktınız. Ki sorgulama maksadıyla ortaya sunduğunuz hiç bir şey kendi fikriniz değil. Bunlar yıllarca internet sayfalarında ateistler tarafından dolaştırılan asılsız ve paradoksal sorular. Kuran'ı okuduğunu söyleyenlerin verdikleri ayetlere bakıyorum ve resmen hayal kırıklığına uğruyorum. Yahu madem Kuran'ı okumuştunuz, tek tek yayınlayıp asılsız fikirlerle sorgulayabildiğinizi sandığınız bu ayetlerin öncesini sonrasını veya müteşabih olup olmadığını hatırlamıyor musunuz?

Allah aşkına bırakın şu gereksiz uğraşıları. İnanmıyorsanız, bari inanmamanın hakkını verin. Çünkü ben bu tür konuları görünce sizin inanmaya yatkın olduğunuzu düşünüyorum. En sevdiği insana kasten zulmeden inatçı insanlar görünümü veriyorsunuz.

İnanacaksanız inanın ve mantıklı bir şekilde yol yürüyün. İnanmayacaksanız hiç girmeyin bu işlere. Bu tür girişimlerle kimsenin imanını zedeleyebileceğinizi sanmayın. Kimse de çıkıp inanmıyoruz diye sorgulayamaz mıyız yani demesin. Yahu zaten inanmıyormuşsun işte, neyi sorgulayacaksın? Ki senin kendi fikrin yokki sorgulamak olsun. Hep sağdan soldan alınmış iftiraları burada konu açmanın adı sorgulamak değil. Adının ne olduğunu da sizin hayal gücünüze bırakayım. Adı bence Mahmut.

Bırakın, yapmayın. Güneş balçıkla sıvanmaz.

Yada göle maya çalınmaz.

En olmadı, can boğazdan gelir.

Bırakın keyfinize bakın yahu. Ne uğraşıyorsunuz böyle şeylerle. Oturun çay için, keyfinize bakın.

İstenen;
Ben inanıyorum bana saygı duy.
Ben inanmıyorum bana saygı duy.

Yapılan;
Sen inanmıyorsun saygı duymam.
Sen inanıyorsun saygı duymam.

Kafa gömenler falan da vardı gözüme ilişmişti.
İnanç manevi bir şeydir. Mantığın almasa da inanabilirsin ya da inanmak istersin.
Bu sorgulamadığı düşünmediği ya da mantığına yattığı anlamları içermez.
İnanan inanmayan herkese saygım var.
Elbette herkes sorguluyor bazı şeyleri lakin ben "ben sorguladım din yok Allah yalan sizede öğreteceğim bunu" gibi yazılar görünce buz kesiyorum. Bi sende gafa var zaten geri kalan da gafa yok. :T: İnananları "cahil" olarak yaftalayanlaradır lafım. Her şeyi bi siz bilmiyorsunuz.

Ha bir de;
Kendini alim zannedip ateistlere ağıza alınmayacak sözler sarf edenler var.
İslam bu değildir. İslam da yol göstermek vardır evet ama sen dinini ne kadar biliyorsun ki kime hangi yolu göstereceksin?
Herkes haddini bilse sorun kalmaz bence.

Ben de şöyle bir gözlemimi aktarayım;

Ülkemizdeki atayizler Müslüman'lığı sorguluyorlar bunda bir absürtlük görmüyorum. Müslüman bir ülkeyiz sonuçta. Müslüman'lar ya da İslamiyet Allah'ın indirmiş olduğu hiç bir dini yok veya yanlış görmez. Biz Hristiyanlığa'da inanyoruz, Museviliğe'de. Ama ilk indirilen Hristiyanlık ve Müsevilikten bahsediyorum. Değiştirilmiş olanlardan değil. Kaldı ki İmanın şartında "Kitaplara ve Peygamberlere inanmak" diye geçiyor zaten.

Ben bu güne kadar bir Müslüman'ın kalkıpta bir atayize "Müslüman olcan, dini kabul etcen" dediğini görmedim (çevremdeki kişiler ile sınırlıdır). Söylüyorsa iki açıklaması vardır;

1.si: Bu adam karşısındakini çok seviyordur ve onun doğru ve inandığı yoldan yürümesini istiyordur,
2.si: İslam'ın bize emretmiş olduğu bilgilendirin kısmındaki vebali üzerinden atıyordur. Her ne kadar inanmasanızda yarın bir gün ahiret gününde bu konuyu konuştuğunuz birinin yakasına yapışıp neden bana doğruyu anlatmadın deme gibi bir lüks doğuyor.

Ama gelin görünki bu şartlar altında bir atayiz bir Müslüman'ın ayetlerini yalanlayabiliyor, karşısındakine bu düşünceyi empoze etmeye çalışıyor, zaten inanmayarak karşısındakine karşı bir saygısızlıkta bulunuyor. Burada ezilen taraf olarak atayizlerin empoze edilmeside ayrı bir ironi konusudur.

ateist diye dayak yiyen insanların haberlerini televizyonlarda izliyoruz.
oruç tutmayan genci hastanelik ettiler haberlerini görüyoruz
ateist olmasına rağmen bayramda harçlık topladığı için dövülerek parasının alınan gençleri biliyoruz

Turkiye topraklarında ateistler zaten azınlık durumunda diğer bazı ülkelerde olduğu gibi.
Ve sen gelip burada Müslümanları mağdur, ezilen taraf, acınası bir durumda gösterirsen.

Hiçbir zaman haklarını aşma; çünkü başkalarının sınırlarına saldırmış olursun.
Jean J. Rousseau

????bonus: ateist gençler müslüman çocuğu inandığı için dövdü (:icon_yillarcaezildi)
????bonus: müslüman gençler ateist çocuğu inanmadığı için dövdü(:kop:)

beyler ben yokken müslümanları dövüyo musun siz ya? adamlar neler yazmış, ben neden görmüyorum bunları?

İki tarafta saygısız birbirine açık ve net bir şekilde söylüyorum. Bu durumun oluşmasında en büyük etken inananların savunmalarında yetersiz olup ezberlenen laf takımlarıyla karşı atağa geçmesi sonunda baş edemeyip dini icerikli saldırıya geçmesi . İstediğim her şeyi sorgulama hakkına sahibim. Ateistin açtığı Allah yok konulu konuyu da inananın açtığı konuyu da. Mantıgıma uyduramadığım her şey hakkında saygılı demeyecegim konunun gidisatina gore yorum yaparım. Karşımdaki insan nasılsa ben de ona göre tavır takınırım. Ki inanan kesimin ettiği dalga da uçak düşse Allah Allah dersiniz olduğu için zihniyetlerin ddeğişmesini talep ediyorum.Fikir alışverişi gerçekten yapıldığında çok güzel sonuçlar veren bir eylemdir.Çünkü burada biriyle tartışırken karşıdaki sadece kendi inancını sorguladığımı dusunsede aslında savunma yaparken kendimi sorguluyorum. Bu gözle bakılsa çok daha güzel şeyler olacak.

basit bir örnekle anlatalım. müslüman bir insan kendi inanç sistemi dahilinde "allah var" dediğinde herhangi bir yaygara kopmaz iken, ateist kimse "allah yok" dediğinde, "benim dinime hakaret var, yetişin komşular" nidalara kopması mümkün. ateistlerin veya müslümanların fikirlerini empoze etmesinden önce, bireysel düşünce ve ifade özgürlüğüne kısıt kısmını tartışmamız lazım.

Elbette hayır.

Kişilik sorunlarından ötürü ateist olmayı yeğlemiş kişiler için geçerli bu ki benim çevremde rastladıklarım, ağırlıklı olarak kişilik sorunu olduğunu düşündüğüm kişiler.

Dalga kriteri ; İnananlara alanen gerizekalı demek,genel olarak bir takım suçları yakıştırmak,abdest alan ya da ibadet eden kişilerin ibadetlerini idiot bir kişinin davranış modelleriyle paralel tutmak.

Bunları ve türevlerini yapanlar dalga geçen kişilerdir bana göre.Ciddi ruhsal buhranları olduğunu düşündüğümden ciddiye almam kendilerini. Reel/sanal

Geri