19.Münazara : Termik Santrallerin Kurulması Yararlı Mıdır Zararlı Mıdır?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
kesinlikle öyle. çok değil 10 dakikalık bir araştırma ile bunun böyle olduğunu herkes anlayabilir ve bu sebepten bu tartışma konusunun temelde hatalı olduğunu, özellikle nükleer termik santrallerin kurulmaması ve bizim gibi-bu işi beceremeyen-ülkelerinin termik santral kurma çabası içerisine girmemesi gerektiğini de belirttim.
eminim şunu herkes anlıyordur;
bu tip üretimler yani fosil ve nükleer üretimler "çevreye sıfır zarar" kategorisine sokulamaz.
bu bağlamda yeniden söylüyorum, devletler uzun vadede düşünüp, insanı ve doğal hayatı koruyan yatırımlar yapmak zorundadırlar.
bu tip santraller 50 yılınızı kurtarabilir; ancak devletler ve insanlık için 50 yıl, sizde takdir edersiniz ki, çok kısa bir süre ve uzun vadede verdiği zarar nesilden nesile geçen hastalıklar oluyor.
işin kötü yanı şu ki; sadece kendi çevresine değil rüzgar ya da-tarım arazileri sayesinde-yiyecekler vasıtasıyla çok büyük alanlara etkisi oluyor.
enerji üreteceğiz diye kimsenin kimseye bunu yapmaya hakkı yok.
Dostum geçen o bir münazarada "ülkeyi para mı geliştirir yoksa eğitim mi" konusunda parayı savunmak bana düşmüştü. Paranın ülkeyi geliştireceği saçmalığını savunmuştum :) Temelinde hatalı diyorsun da diyelim ki "çevredostu termik santraller faydalı mı, zararlı mı" konusu olsun. Biraz da bu yönüyle bakıp da tartışabiliriz. Aslında tartışmamız gerekn budur. Doğa kirliliğine yeteri kadar değindik. Hadi bu yönden bakalım. :)

bahsettiğin aksine termik santraller; doğadaki atıkları bile enerjiye çevirme görevi görür. mavi üzülerek söylüyorum o buluşu ürettiler. bahsettiğin gibi termik atıkları ise atık su arıtma sistemleri ile bertaraf edilip, yok olmaktadır. söylediğin gibi insan canına kasteden sistemler olsa idi termik santralleri destekleyecek kadar aciz bir durumda bulunmazdım. gerekli araştırmalar yapıldığında da ortaya çıkan atığın son derece modern arıtma sistemleriyle yok edildiği görülecektir.

termik santral bulunan yerlerde zeytin üretimi paşa paşa devam eder hiç şüpheniz olmasın. yeşile zararı olan bir şeyi neden biz destekleyelim ?? buyrun termik santral bulunan yatağan'dan birkaç görüntü paylaşayım. fotoğrafta çiçek mi arayacaksınız, böcek mi ona siz karar verin.

Yatağan Termik Santrali yazınca görsellerde bu görüntüler yer almıyor feveran.
Konu yatağanın doğal güzellikleri değil Yatağan ve birçok yerde kurulu olan termik santraller .
pan ın deyişiyle Kara Veli :D

Yaşlı insan kalmadığına göre baston kullanımı azalacak ve dolayısıyla baston yapımında ağaç ürünleri kullanıldığına göre ormanlarımız korunmuş olacaktır :D
Şaka bir yana da hastalıklı ve yaşlı termik santraller zararlıdır. Yeni yapılacak ve arıtması sağlam olan ya da daha genç olup da verimli kullanılabilen termik santrallere filtreleme ve arıtma sistemleriyle doğaya olan zarar en aza indirilir. Hatta yok edilebilir. Kaldı ki, doğaya zararlı haliyle ürettiği elektrikten de faydalanmayı biliyorsunuz ama değil mi?

En pahalı elektrik bizim evde yanıyor. 200 lira geliyor ne yakıyoruz çok merak ettim bende , bu konu iyi oldu. :sırıt:

Şaka yapmadım ama ben burada. :hih:

Kara Veli'nin kaşına gözüne bakıp aldanmamak lazım.
Yanma söz konusu , yanma kimyasal bir olay bunu herkes bilir.
Yanmanın sonucunda çıkan duman dezenfekte olmuyor sadece insanlara biz önlem aldık , korkulacak bir şey yok demek gibi bir şey bu sadece.

Yatağan Termik Santrali yazınca görsellerde bu görüntüler yer almıyor feveran.
Konu yatağanın doğal güzellikleri değil Yatağan ve birçok yerde kurulu olan termik santraller .

yatağan termik santrali 1981 yılında kurulmuş. yani yaklaşık 35 sene olmuş kurulalı. sizin söylemlerinize göre rüzgarla falan filan yayılıyor ya hani zararları, muğla ve çevresinde yeşilin, hayvanın kısaca hayatın bitmesi lazımdı şu an. ancak nasıl bir şeydir ki, o bölgeler ülkenin en çok turist çeken ve ekonomiye katkıda bulunan doğa zengini bölgelerimiz. millet yurtdışından tonlarca döviz ödeyip geliyor, biz ise beğenmiyoruz gerçekten çok ilginç bir durum.

nükleere biz de karşıyız ancak burada termik santralleri, nükleer santrallerden sayıp ona olan karşıtlığı termik üzerinden göstermek ne derece doğrudur tartışılır. işin içine nükleeri sokarak başından itiraz ettiğin (yanlış varsaydığın) konunun bütünlüğüne aykırı davranıyorsun.moderatör arkadşalar konu başlığını belirtmiş, kimse isteğiyle almadı savunacağı tarafını şimdi gelip de şöyle olsaymış böyle olsaymış demek çok mantıklı gelmedi bana.

nükleer santrallerde termik olup, sadece enerjinin çıkması için kullanılan yakıt türü ile enerji ortaya çıktıktan sonra elde kalan atık farklıdır.
ayrıca yazdığımı iyi okursan termik santrallerin, hangi 'yakıt' türü ile çalıştığının bir önemi yok, sıfır zarar vermeyeceğini 54651213 kez belirttim.

Dostum geçen o bir münazarada "ülkeyi para mı geliştirir yoksa eğitim mi" konusunda parayı savunmak bana düşmüştü. Paranın ülkeyi geliştireceği saçmalığını savunmuştum :) Temelinde hatalı diyorsun da diyelim ki "çevredostu termik santraller faydalı mı, zararlı mı" konusu olsun. Biraz da bu yönüyle bakıp da tartışabiliriz. Aslında tartışmamız gerekn budur. Doğa kirliliğine yeteri kadar değindik. Hadi bu yönden bakalım. :)

çevreye dost tek bir termik santral göster, oturalım konuşalım. ütopik şeyler üzerinden devam edeceksek tartışmaya, bende muz kabuğundan enerji üretimini tartışalım derim.

konudan kopmadan arkadaşlar yeniden belirtmek istiyorum!
kısa vadede elde edilecek kar, uzun vadede insanlık için büyük bir zarar ortaya çıkarıyor.
benim şahsi kanaatim "bir gün su kalmadığında, rüzgar esmediğinde ya da güneş ortadan kalktığında düşünülebilecek bir enerji üretim sahasıdır." nitekim bunlar olduğu sürece her zaman bir çıkış yolu bulunabilir. yeter ki devletler gerekli yatırımı yapsınlar.

yatağan termik santrali 1981 yılında kurulmuş. yani yaklaşık 35 sene olmuş kurulalı. sizin söylemlerinize göre rüzgarla falan filan yayılıyor ya hani zararları, muğla ve çevresinde yeşilin, hayvanın kısaca hayatın bitmesi lazımdı şu an. ancak nasıl bir şeydir ki, o bölgeler ülkenin en çok turist çeken ve ekonomiye katkıda bulunan doğa zengini bölgelerimiz. millet yurtdışından tonlarca döviz ödeyip geliyor, biz ise beğenmiyoruz gerçekten çok ilginç bir durum.

Yeşile , hayvana ve insanlığa zararını hemen ispatlayayım.

"SAĞLIK Bakanlığı’nın talebi üzerine Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma, Yatağan Termik Santrali’nin insan sağlığına verdiği zararları ortaya koydu. Araştırma sonucu son 2 yılda sadece Muğla’daki hastanelerde 35 kişinin akciğer kanserinden yaşamını yitirdiği, 60 kişinin de aynı rahatsızlık nedeniyle tedavi gördüğü belirtildi.

Kaynak : Milliyet

2014 yılında en çok orman yangının, 5 defa ile Hacıveliler Mahallesi'nde çıktığını belirten İşçi, Akgedik'te 2, Şeref, Yava, Kapubağ ve Gevenes'te 1'er defa yangın çıktığını ve müdahale ettiklerini söyledi. İşçi, çıkan 12 adet orman yangında, toplam 3,97 hektarlık alanın zarar gördüğünü kaydetti

Kaynak : Son Dakika

Santralin sebep olduğu zararlardan sadece bir kaçı bunlar.
İnsanlar üzerinde bıraktığı psikolojik etkiyi siz tahmin edersiniz diye düşünüyorum.

Yeşile , hayvana ve insanlığa zararını hemen ispatlayayım.

"SAĞLIK Bakanlığı’nın talebi üzerine Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma, Yatağan Termik Santrali’nin insan sağlığına verdiği zararları ortaya koydu. Araştırma sonucu son 2 yılda sadece Muğla’daki hastanelerde 35 kişinin akciğer kanserinden yaşamını yitirdiği, 60 kişinin de aynı rahatsızlık nedeniyle tedavi gördüğü belirtildi.

Kaynak : Milliyet

2014 yılında en çok orman yangının, 5 defa ile Hacıveliler Mahallesi'nde çıktığını belirten İşçi, Akgedik'te 2, Şeref, Yava, Kapubağ ve Gevenes'te 1'er defa yangın çıktığını ve müdahale ettiklerini söyledi. İşçi, çıkan 12 adet orman yangında, toplam 3,97 hektarlık alanın zarar gördüğünü kaydetti

Kaynak : Son Dakika

Santralin sebep olduğu zararlardan sadece bir kaçı bunlar.
İnsanlar üzerinde bıraktığı psikolojik etkiyi siz tahmin edersiniz diye düşünüyorum.

ufak bir araştırma yapmışsın, çapını biraz büyütürsen akciğer kanseri oranlarının termik santral olmayan çoğu şehrimizde de benzer miktarlarda olduğunu görürsün belki. ayrıca bu akciğer kanserlerinin, hepsini termikle ilişkilendirmek de haberi yapanların asıl derdinin termiği istemezük düşüncesinde olduklarını açıklar nitelikte. aslında biraz daha gogıllayarak birkaç zarar daha bulabilirdin neden kısa kestin anlayamadım.

orman yangınlarına gelince evet onu da termik çıkardı, aldı eline kibriti yaktı.

nükleer santrallerde termik olup, sadece enerjinin çıkması için kullanılan yakıt türü ile enerji ortaya çıktıktan sonra elde kalan atık farklıdır.
ayrıca yazdığımı iyi okursan termik santrallerin, hangi 'yakıt' türü ile çalıştığının bir önemi yok, sıfır zarar vermeyeceğini 54651213 kez belirttim.

ancak biz burada "nükleer termik santraller" değil bilindiği gibi kömür, doğalgaz yakıtlarını kullanan termik santralleri konuşuyor olmamız lazım başlığa göre.

çevreye dost tek bir termik santral göster, oturalım konuşalım. ütopik şeyler üzerinden devam edeceksek tartışmaya, bende muz kabuğundan enerji üretimini tartışalım derim.
Veriyorum. Yunus emre Termik santrali. Daha tamamlanmadığı için atmosfere zarar vermiyor. Ayrıca çevredostu dediysek, karbondioksit soluyup oksijen salacak değil ya?

ufak bir araştırma yapmışsın, çapını biraz büyütürsen akciğer kanseri oranlarının termik santral olmayan çoğu şehrimizde de benzer miktarlarda olduğunu görürsün belki. ayrıca bu akciğer kanserlerinin, hepsini termikle ilişkilendirmek de haberi yapanların asıl derdinin termiği istemezük düşüncesinde olduklarını açıklar nitelikte. aslında biraz daha gogıllayarak birkaç zarar daha bulabilirdin neden kısa kestin anlayamadım.

orman yangınlarına gelince evet onu da termik çıkardı, aldı eline kibriti yaktı.

Sadece yatağan değil ki birçok yerde Termik Santrallerin kötü etkisi mevcut. Eminim sende gogıllamışsındır. Hiçbir zararı yokmuş gibi Termik Santral kuralım der gibiydin.
Bende Yatağandaki zararlardan örneklendirdim.
Kısa kestim çünkü uzun yazı olunca okumazsın diye seni düşündüm. :sırıt:

Veriyorum. Yunus emre Termik santrali. Daha tamamlanmadığı için atmosfere zarar vermiyor. Ayrıca çevredostu dediysek, karbondioksit soluyup oksijen salacak değil ya?

evet bekliyorum, faaliyeti hakkında bilgi verir misin bu termik santralin?

dünya üzerinde sayısı 500'e yakın termik santral var. gelişmiş ülkelerden örnek verecek olursak bir numara olanlardan almanya'yı ele alalım. bizim gibi yerleşim yerleri dışında değil, bildiğin şehir içlerinde kurmuşlar santraller. yine gogıldan ulaşabileceğiniz gibi insanların en yüksek yaşama oranları sıralamasında zirveyi çeken ülkelerden birisi, evet yine almanya. ve almanya'da ikamet bu insanlar ne hikmetse hiç şikayetçi olmamışlar bu santrallerden.

berlin-termik-santral-33-505x328.jpg

şu ana kadar bir yazılarımda alıntı paylaşmadım ufak bi şey paylaşacağım. işte bahsttiğim santralin fotoğrafı ve incelemeye giden bir insanın son derece önem arz eden yorumları.

Yanına kadar yürüdüm, son derece kompakt, az yer kaplayan bir tasarımla yapılmış. Bir tarafı nehir kıyısı, diğer üç(3) tarafı sokak, normal yürüyüş mekanı.

Etrafını dolandım, havayı kokladım, diğer kombine çevrim santrallerinde çalışırken duyduğum SOx, NOx hissi burnuma gelmedi. Eve döndüm, bilgisayarı açtım, “google map” ile yerini belirledim, yaklaşabildiğim kadarı ile inceledim. Teknik detaylarını çıkardım.

Doğalgaz yakan, yedek yakıt olarak fueloil no 5-6 yakıt kullanan, iki ayrı birim kombine çevrim santrali bana sadece 2,9 km mesafede kurulmuş. 110 kV ana iletim şebekesine 698 Mwe toplam elektrik gücü sağlıyor.

Elektrik üretiminden başka, aynı zamanda Münih güneyindeki çevre ev ve işyerlerinin bölgesel ısıtması için düşük basınçta buhar veriyor. Soğutma suyu yandaki nehirden sağlanıyor. Etrafında çevre insanı için yürüyüş parkuru var.

Bacalarda hiçbir kirlilik görmedim, hissetmedim. Web sayfasında yerel çevre örgütlerinin 7/24 denetimi için programı var. Herşey şeffaf ve kontrol altında, inanılır gibi değil.

Burda yerel sivil toplum çevre örgütleri santrali 7/24 denetliyor. Santral Münih kentinin iletim, dağıtım şirketine ait, yani kamu şirketi. Yerel tasarim, yerel imalat, yerel işletme.

iskenderun'daki termik santral üzerine yapılmış bir yorum. bizim de burda bahsettiğimiz konuların temellerini içermesiyle iyi bir örnek.

“Kağıt üzerinde verilen vaatler, verilen veya söylenen taahhütler yerine gelirse, sağlıklı ve çevreye duyarlı bir yaklaşım sergilenirse; termik santraller çelikhanelerden daha az zararlı olacağı kanaatindeyim. Bunu düşünmek, bu işin böyle olacağını göstermeyebilir. Çünkü, istenilen standartlar olmazsa elbetteki çevreye zararı olabilir. Sanayici zaten hep buradaydı, bölgeye faydası olan yatırımcılar için ‘yarın buradan gidecekler’ demem abesle iştigaldir. Kimse benim üzerimden haber ve polemik unsuru oluşturmasın. Ben hep burada yaşayacağım. Vicdanen doğru olanın yanındayım.”

Sadece yatağan değil ki birçok yerde Termik Santrallerin kötü etkisi mevcut. Eminim sende gogıllamışsındır. Hiçbir zararı yokmuş gibi Termik Santral kuralım der gibiydin.
Bende Yatağandaki zararlardan örneklendirdim.
Kısa kestim çünkü uzun yazı olunca okumazsın diye seni düşündüm. :sırıt:

hayvanadam tabiriyle yeteri kadar dediğimi varsayıyorum, yeterli denetimin olmamasını termik santrallerin zararı olarak yansıtamayız. yeterli denetim yoksa zararı sıfıra yakın herhangi bir şeyden de zarar görmemiz muhtemel.

evet bekliyorum, faaliyeti hakkında bilgi verir misin bu termik santralin?
Ben onun çevreye dost ve doğaya zarar vermediğini savunuyorum. Verdiği zararı ve faaliyetini sen araştır. Gelip verdiği zararları sırala.

Ben onun çevreye dost ve doğaya zarar vermediğini savunuyorum. Verdiği zararı ve faaliyetini sen araştır. Gelip verdiği zararları sırala.

hani abi santral nerde?
çayır handaki ile mi karıştırıyorsun ona göre cevap vericem?

kağıt üzerinde belirtildiği gibi planlarak yapıldıysa hiçbir termik santral çevreye zararlı değildir. burda bana bir tane santral örnek ver tarzı ucuz siyaset kokan sorularla ne amaçlandığı ortada. olması gerektiği bir termik santralin örneğini yukarıdaki almanya örneğiyle verdim zaten. zarar vermemesi yetmiyor gibi bir de çevre dostu mu olması gerekiyor bu santrallerin anlayabilmiş değilim ? sabahları kahvaltıyı da termik santral hazırlasın istiyorsanız ???

dünya üzerinde sayısı 500'e yakın termik santral var. gelişmiş ülkelerden örnek verecek olursak bir numara olanlardan almanya'yı ele alalım. bizim gibi yerleşim yerleri dışında değil, bildiğin şehir içlerinde kurmuşlar santraller. yine gogıldan ulaşabileceğiniz gibi insanların en yüksek yaşama oranları sıralamasında zirveyi çeken ülkelerden birisi, evet yine almanya. ve almanya'da ikamet bu insanlar ne hikmetse hiç şikayetçi olmamışlar bu santrallerden.

berlin-termik-santral-33-505x328.jpg

şu ana kadar bir yazılarımda alıntı paylaşmadım ufak bi şey paylaşacağım. işte bahsttiğim santralin fotoğrafı ve incelemeye giden bir insanın son derece önem arz eden yorumları.

iskenderun'daki termik santral üzerine yapılmış bir yorum. bizim de burda bahsettiğimiz konuların temellerini içermesiyle iyi bir örnek.

bu mu?
kirlilik görmedim, kokladım hava da nefisti?
bu mu bizim kriterimiz?
yani biz bir santralin zararlı olup olmamasını koklayarak ve görerek mi test edicez yoksa-madem sen paylaştın bende paylaşayım-bilimsel verilerden mi devam edicez?

buyrun buradan yakın.
agri.ankara.edu.trl]

bu mu?
bu mu bizim kriterimiz?
yani biz bir santralin zararlı olup olmamasını koklayarak ve görerek mi test edicez yoksa-madem sen paylaştın bende paylaşayım-bilimsel verilerden mi devam edicez?

buyrun buradan yakın.

http://www.agri.ankara.edu.tr/soil_sciences/1250_1260193030.pdf

ben orada senin benim gibi bir insanın subjektif yorumlarını belirttim. eğer olay sidik yarıştırma aşamasına gelmiş olsaydı, bu alıntıladığım yazının altındaki koca bilimsel makaleyi ve ona benzer yüzlercesini senin gibi okumadan buraya sererdim. benim amacım anlayabileceğimiz dilden (burda bizi okuyan forum sakinleri ve bizim dilimizden) olayı anlatıp, yanlış bilinenlerin düzelmesini sağlamak. ancak galiba o bahsettiğim aşamaya geldik, bilimsel makaleyi sanki biz yazmışız gibi paylaşma aşaması.

ben orada senin benim gibi bir insanın subjektif yorumlarını belirttim. eğer olay sidik yarıştırma kısmında olsaydı, bu alıntıladığım yazının altındaki koca bilimsel makaleyi ve ona benzer yüzlercesini senin gibi okumadan buraya sererdim. galiba o bahsettiğim aşamaya geldik, bilimsel makaleyi sanki biz yazmışız gibi paylaşma aşaması.

işte senin benim gibi insanların subjektif yorumları bizi felakete götürüyorken ben de sana-benim yazmadığım açık olan-bilimsel bilimsel bir çalışmayı sunuyorum.
kısacası;
"sen boş ver bizim subjektif yorumlarımızı bak adamlar gitmişler toprak ve havanın değerlerine bakmışlar ve sonunda da arkadaş burası zehirlenmiş ve zehirlenmeye devam ediyor demişler" mesajını aldıysan ala, alamadıysan o vakit yarıştıracak bişeylerimiz olacak elbet.

işte senin benim gibi insanların subjektif yorumları bizi felakete götürüyorken ben de sana-benim yazmadığım açık olan-bilimsel bilimsel bir çalışmayı sunuyorum.
kısacası;
"sen boş ver bizim subjektif yorumlarımızı bak adamlar gitmişler toprak ve havanın değerlerine bakmışlar ve sonunda da arkadaş burası zehirlenmiş ve zehirlenmeye devam ediyor" mesajını aldıysan ala, alamadıysan o vakit yarıştıracak bişeylerimiz olacak elbet.

ben her konudan cevabımı alırım da, sen benim cevabımdan bir şey alamamışsın ki gelmiş "benimki bilimsel, seninki köy işi" iddianı tekrarlıyorsun. ben de biliyorum gogıla girip tez sitelerinden zararsız bulmayı veya paylaştığım makalenin içeriğini kesmeden komple yayınlamayı. ancak tekrar ediyorum ki gereksiz buluyorum. hoş gerçi sen yine bu mesajı da bir önceki gibi yok sayıp, kendi algına uygun şekilde hareket ederek aynı tarz mesajları bir bir ardı sıra sıralayacaksın. bir mesaj aldım evet, o da yarıştıracak bir şeyimizin olmadığı.

bu mu?
bu mu bizim kriterimiz?

madem öyle konuda paylaşmadığım kısmı paylaşayım da, odtü bitirmiş bu işlerin uzmanı bir insanın bilimsel olmadığı! iddianı gülünç bulduğumu destekleyeyim bari.

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Köşe Yazısı: Münih’te, şehir içinde termik santral ? Bu ne iş? | Enerji Enstitüsü

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri