J
Jigsaw
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Yemyeşil bomboş bir arazi,üzerinde de altından bir tahta oturmuş insan portresi falan mı sunmamızı istiyorsunuz anlamıyorum.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Yukarıda da Belirttim...
Bana, İnsanın Doğaya Hükmettiğine Dair Tek Bir Örnek Verir misin...
Biz Hangi Durumda Doğaya Meydan Okumuşuz ve O Meydan Okumadan Alnımızın Akı İle Çıkmışız.. ?
Diyorum ki; Burada sizin önlem olarak atfettiğiniz şey sürekli tekerleme gibi söylediğiniz deprem, sel vs gibi olaylar. Her mesajınızda bunu ısrarla dile getiriyorsunuz. Oysa doğa gibi bir kavramı depreme, sele sıkıştırarak kendinize haksızlık ediyorsunuz. Doğa, depremden ve selden ötededir, daha geniştir. Yani keşke doğayı korumak bana kalmasaydı ama savunduğunuz kavrama bu kadar da haksızlık etmeyiniz lütfen.
Şahsen benim de mesleğim yer bilimi ile ilgilenen bir mühendislik dalı. Ve şunları söyleyebilirim ki; dünya oluşurken, herhangi bir canlı yokken de bunlar vardı. Söz konusu olan depremler, seller, heyelanlar, obruklar vs. jeolojide ''pangea'' adı verilen büyük kıta döneminden bu yana var olmuştur(dilerseniz ek olarak ''levha tektoniği'' kuramına da bakabilirsiniz). Yani bu saydığınız özellikler doğanın eli, kulağı, burnudur... Bizler doğanın eli, kulağı, burnu yoktur demiyoruz ki. Bunlar var. Doğa canlıdır. Bu şekilde nefes alır ve verir, tıpkı insan gibi. Nefes alıyor olması da sabittir. Bizler nefesini ölçer ve ne tepki vereceğini biliriz. Sizin söyleminiz de ‘’hadi o zaman doğanın nefes almasını engelle’’ gibi bir şey. Yada ‘’evet ateistler o zaman güneşin doğmasını engelleyin’’ demekle aynı zihniyet. Dolayısıyla bunlar doğanın insandan üstün olduğu anlamına gelmez. Ve insanların önlem almış olması, üstün olmadığı anlamına da... Doğal faktörler diye bir kavramdan ötürü insanlar mecbur kalır diye bir durum söz konusu değildir. Yapılmayacak şey yoktur. İnsan alüvyona da ev yapar, ıslak-killi zemine de… Bunlar sadece maliyet getirdiğinden ötürü yapılmıyor.
Dünyada deprem oluyor. Sel oluyor, yağmur oluyor, kar oluyor, çamur oluyor, tırşık oluyor... Eee oluyor?
Bakınız sayın Kinyas,
Doğa ve insan arasında diyalektik bir ilişki vardır.
Diyalektiği hemen açıklayayım : Zıtlıklar üzerinden yeni bir sentez yaratma işlemidir. 3 aşamadan oluşur.
Birinci aşamada ortada bir tez vardır.
İkinci aşamada bu teze karşı anti-tez sürülür.
Üçüncü ve son aşamada bir sentez ortaya çıkarılır.
Şimdi yukarıdaki söylemlerinizi diyalektik ile ele alalım.
Tez: Dünyada deprem var ve bu engellenemez. Can ve mal kaybı ortaya çıkar
Antitez: Depremler engellenemez ama önlemler alınabilir ve hiçbirşey olmamış gibi huşu bulabilir.
Sentez : Sağlam temelli yapılar yaparsanız ve yer katmanını düzgün bir şekilde incelerseniz herhangi bir kayıp ortaya çıkmaz.
Burada sentez bulunduğu koşullara göre kılık değiştirebilir ama özünü kaybetmez. Çünkü gücünü bilimsel verilerden alıyor. Ve benzeri diyalektik bağlamlar diğer afetler için de geçerlidir.
Münazara konusuna ilkel insanların-ilk insanların doğa karşısındaki mücadelesi ile başlamıştım. Ve biz bugünü ele alıyoruz. 200 bin yıl öncenin insanı ile bugünün insanı bir değildir ve arada teknolojik olarak büyük farklar vardır. Bunu şu yüzden söylüyorum. Yarının insanı ile bugünün insanı da bir olmayacaktır ve daha da ilerlenecek ve önlemler gelişecektir. Ve belki de bizim hayal edemeyeceğimiz bir noktaya gelip bunları bile engelleyeceğiz ve insanlık tarihini referans aldığımızda bu hiç de imkansız değil.
Biraz slogan atmanın dışına çıkıp altını doldurmak ve kendinize şu soruyu yöneltmeniz gerekir :
Neden her deprem sonrası depremin olup-olmayacağı tartışılmıyor da yasa değiştirilmesi, yeni mevzuat çıkarılması gündeme geliyor?
Çünkü yapılanlar insan hatası ve dahası ihmalkarlığı da ondan.
Depremin ne zamanını ve ne şiddetini tahmin edebiliyoruz söylemi doğru bir söylem değildir.
Bugün havadaki iki füzenin kaç saniye sonra birbiriyle çarpışacağı bile hesaplanabiliyorken, depremden oluşmasına neden olan kayaçların sürtünmesi ve olası hareketler tahmin edilebiliyor. Fakat Türkiye'nin altyapısının yetersiz olması, insan hayatının ucuz olması ve ranta yönelik politikalar uygulanmasından ötürü yapılamıyor.
Söz gelimi bundan birkaç yıl önce yaşanan Van depremi, 2005 yılında Kocaeli Deprem Sempozyumu'nda söylenmişti. Van’da olacak olası bir depremin nelere yol açacağına işaret ediyor ve olası çözüm önerilerini sunuyordu Buyrun bakın :
Bunu hükümetin kaale almamış olması bilinmediği anlamına gelmez.
Laf ebeligi ile, Burun kalkikligi ile, Google dan 32875 sayfayi buraya kopyalamak ile münazara kalitelendirilmez, kazanilmaz.
Biz eger daha derinlere inmediysek, baska kanitlama modellerine ihtiyac duymadiysak, verdigimiz örneklere hala karsi bir savunma bulamadigimizdandir.
Elin oglu gelir bir kelime söyler, 10 kelime de etseniz bosa konusursunuz bazen. Cünkü beyaz beyazdir, siyah ta siyah.
Bu Münazara da malesef böyle gecti.
Münazarayi tek basina götürmüyorsun degil mi?.
Şu yazdıklarınızla artık gerçekten size diyecek bir şey bulamıyorum.Atmanın böylesi yani.
Şura da tüm samimiyetimle söylüyorum ki yazdığım tek bir cümle herhangi bir arama motorundan keşfedilmedi.Neye saracağınızı şaşırdınız iyice.Kısır döngü içerisinde olanda sizlersiniz.Doğal afetten öte gitmiyorsunuz.Lütfen farklı konulara gidinde onları çürütelim. Aynı argümanları çürütmekten sıkıldık takımcak. akdhakhs
Çevrenize bir bakın bakalım. Görmüş olduğunuz ağaçlar, hayvanlar vs. tüm canlılar insanın kontrolündedir. Bunların her biri de doğanın birer parçasıdır.
İnsan çıkarları doğrultusunda bunları istediği gibi kullanır. İsterse asar, isterse keser, isterse biçer, isterse de yakar... Buna da hüküm değil diyorsanız, hükümden anladıklarımız gerçekten farklı.
Sen bunu Dogaya Hakimiyet olarak mi algiladin?Nesli tükenmek üzere olan hayvanların koruma altına alınmasından bahsedildi mesela.
Buraya böyle karşı tarafı bilgilerimle dövüyormuş gibi yapıp,bin karakterli mesajlar yazınca acayip savunmuş gibi görüneceksem konumu ; ay ben almayayım.
İnsanlar,doğaya hükmedemez.
Depremlere önlem almalar,muhteşem sağlam binalar yapmak doğaya hükmetmek değil ; teknoloji kullanarak ölüm-yıkım azaltmaktan başka bir şey değildir.
Doğaya hükmedebilmek,depremleri engelleyebilmektir.
Doğa olaylarından örnek vermeye de acayip takılmışsınız da,doğa olayı dışında doğa hakkında nereden örnek verelim?
Kusura bakmayın,buralara sizin gibi SUSUN CAHİLLER türevinde cümleler kuramadım.
Herhangi bir alıntı yapmasanız şu mesaja da,münazara bitimine 3 saat 12 dk kala dolansam mutlu mutlu buralarda.
Ay şunu da yazayım rahatlayayım.
Hakimiyet,yaratılmış bir varlığın olamaz zaten. Hakimiyet,Yaradan'ındır.
Doğa,Tanrı'nın gücünün yeryüzüne yansımış halidir.
Hadi iyi akşamlar,
Size iyi tartışmalar.
Yahu Neyden Bahsediyorsunuz..
Şu Evrende Çiçeğin Açması ve Solması,
Mevsimsel Değişikliler, Doğal Afetler Hepsii Bizim Doğadan Üstün Olmadığımızın ve Olamayacağımızın En Basit Kanıtır..
Teknoloji Gelişti..
Birçok Ölümcül Hastalıklara Yararlı Tedavi Yöntemleri Bulundu..
Uzaya Çıkıldı..
Şuan Evinde Oturduğun Yerden İnternet Sayesinde Tek Tuşla İş Yerini Takip Edebiliyor, İzleyebiliyor, Işıklarını Açıp Söndürebiliyor, Makinelerini Tek Tuşla Çalıştırıp Kapatıyorsun..
Sen Olmasan da Orada Tek Tuşla Tüm İşlerini Makinelerine Yaptırıyorsun..
Süpersin İnsanoğlu..!
Hükmediyorsun..!!!
Ama Neye ?
Eski Çağlarda İnsanlar Napıyormuşşş..
Burası Çarşı Pazara Yakın Buraya mı Yerleşelim Diyorlarmış..
Yoksa Burası Ekine Elverişli Toprağa Sahip, Burası Dere yatagı Su İhtiyacımızı Karşılarız Diyerekmi Yerleşşim Yapıyorlarmış..?
İNSAN DOĞAYA HÜKMEDEMEZ..!
Sadece Onun Düz Çizdiği Yola Köprüler Kurarak Hayatı Daha Kolaylaştırır...
İnsan Ne Yapmış;
Arabayı Bulmuş, Waaaooowww Süper Birşey Bu..
Gerçekten HARİKA..!
Helal Olsun Beynine Hükmedip, Düşünebilmiş..
Eee Ne Yapmış Sonra ?
Her Yıl Fazlalaşan Araçlarla Trafige Çıktıp Yaydıkları Egzoz Gazları İle Ozon Tabakasını İnceltmiş...
Ne Yapmış İnsanoğlu ?
Ormanlara Girmiş Balta Salllamış, Kağıt Üretmiş o ODUNU Yakarak Isınmış Kışın Soğuk Aylarında..
Bu Sayede Birçok Neslin Tükenmesine Sebep Olmuşş..
Sahi ya..
Nesil Tükenmesi..
Nedenn Öyle Birşşey Oluyorr ?
Acaba,
Fabrikalardan Atılan Arsenik,
Siyanür, Fenol Gibi Toksik Endüstri Atılarının Sulara Karışması.
Fabrika Bacalarından Çıkan Zehirli Gazla Atmosferi Kirleterek,
Havadaki Oksijen Oranını Azaltarak,
Havanın Bu Denli Kirlenmesi Asit Yağmuru Olarak İnerek Toprağı da Etki Ettiği İçin mii Nesiller Tükeniyor..
Meyve Sebzeler Hormonlu Şekilde Önümüze Sürülüyor..
Sera Domatesi..
Nedir Abi Bu..
Hüküm Sürecimi..?
Biz İnsanlar Doğaya ve Doğadaki Canlılara Zarar Veriyoruz..
Sonrada Tükenen Nesli Gözümüz Gibi Koruyoruz..
Neymiş Efendim,
"Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden" Hedefimiz 300 bin yeni ağaç. Siz de katılın!
Ve Bunun Gibi Birçok Kampanya Adı Altında Doğaya Katkıda Bulunuyorsunuz..
Neden ?
Erozyona Karşı Koyabilmek Adına..!
İNSAN DOĞA'NIN BİR PARÇASIDIR..
DOĞAYA HİÇBİRŞEKİLDE HÜKMEDEMEZ..!
Buraya böyle karşı tarafı bilgilerimle dövüyormuş gibi yapıp,bin karakterli mesajlar yazınca acayip savunmuş gibi görüneceksem konumu ; ay ben almayayım.
İnsanlar,doğaya hükmedemez.
Depremlere önlem almalar,muhteşem sağlam binalar yapmak doğaya hükmetmek değil ; teknoloji kullanarak ölüm-yıkım azaltmaktan başka bir şey değildir.
Doğaya hükmedebilmek,depremleri engelleyebilmektir.
Doğa olaylarından örnek vermeye de acayip takılmışsınız da,doğa olayı dışında doğa hakkında nereden örnek verelim?
Kusura bakmayın,buralara sizin gibi SUSUN CAHİLLER türevinde cümleler kuramadım.
Herhangi bir alıntı yapmasanız şu mesaja da,münazara bitimine 3 saat 12 dk kala dolansam mutlu mutlu buralarda.
Ay şunu da yazayım rahatlayayım.
Hakimiyet,yaratılmış bir varlığın olamaz zaten. Hakimiyet,Yaradan'ındır.
Doğa,Tanrı'nın gücünün yeryüzüne yansımış halidir.
Hadi iyi akşamlar,
Size iyi tartışmalar.
Bin karaktersiz de, bir şeyler anlatabiliyoruz. Mesele yazının karakteri değil, anlatanın/anlatılanın karakteri.
Yok biz doğa olaylarını örnek vermeyin demiyoruz, diyemeyiz. SADECE örnek vermeyin diyoruz, YALNIZCA örnek vermeyin diyoruz.
Bin karaktersiz de, bir şeyler anlatabiliyoruz. Mesele yazının karakteri değil, anlatanın/anlatılanın karakteri.
Susun cahiller türevi ? Büyük harflerle yazmışsınız üstelik lütfen söz konusu cümleleri ileri sürün de görelim.Yanlış biliyorsunuz ya da bilmiyorsunuz tarzında ki eleştirileri susun cahiller olarak algılıyorsanız o sizin algınız.
Konumuz Tanrı'nın kudreti değil, her ideolojiden soyutlamış olarak insan & doğa.
Doğanın tepki vermesi onun hükmedilir olmadığı anlamına gelmiyor.Devlet yönetimi benzetmesi yaparak ta buna çokça değindim.Kaldı ki Uzay çağında deprem neredeyse engellenir durumda artık.Dünya devletleri süper güç olmaya başlayınca da bu iyice yerine oturacak.Önlem almayı azımsamışsınız.Peki doğa kendisine verilen hasarlara karşı azımsadığınız önlemleri alabiliyor mu ? insanların parfüm kullanmasını engelleyebiliyor mu ? onları yönlendirebiliyor mu mesela ? Evet sadece afetlere değinmenizi eleştirdik.Mesela çağlar arası geçişte,insanların ciddi kararlarında ve türevinde ki pek çok şeye cevap mesela.Siz mavi rengi seviyorsanız,Doğa maviden nefret etmenizi sağlayabilir mi ? Ya da sevmiyorsanız sevmenizi ? Oysa ki insan olumlu-olumsuz doğaya her türlü müdahaleyi yapabiliyor.İşleyişine olumlu-olumsuz yön verebiliyor.
İlk paragraftan gerisini okumadım.
Arpes nickli arkadaşın tavırlarını tekrar incele istersen.
Burada ne demek istediğini açar mısın?
Dostum Bizim Örnekleri Es Geç,
Bizim Yazılarımızı Yoksay da Kendi Konunu Savun..
Bak Biz Size Göre Yanlışta Olsa,
Doğru da Olsa Bir Çaba İçerisindeyiz..
Ya Siz ?
Karşı Taraf Üzerinde Üstünlük Kurmak İstiyorsan Bunu Konunu Savunarak Yap,
Laf Cambazlığı İle Değil..
Benim yazdığım yazıyı ve paylaştığım gelişmeyi okumadınız herhalde demiyorum, sizler süper münazaracılar olarak okumuşsunuzdur illaki ama gözünüzden kaçan bir yeri vardı sanırım.
"OKSİJEN ÜRETEN YAPRAK YAPILMIŞ."
OKSİJEN ÜRETEN!!!!!...!!!
Böyle yapınca etkisi fazla olmuyor, bilin istedim. Sizin gibi yazarsam belki okursunuz herhalde, mavi yapmama da gerek var mı?
Bastan beri bi sana dokunmamislardi, o da oldu.
Burada ne demek istediğini açar mısın?
Evet Öyle Yazınca Etkisinin daha Fazla Olduğu Kanısındayım..
Sorun mu Oldu Sende Dostumm..?
Vayyyyy Efendimmmmm Oksijen Üreten Yaprak Yapılmış..
Bu Gerçektenn Harika, Haydi Uzaya Yerleşiyoruz...
Sentetik Oksijen Üreten Yaprak Yapıldıysa Bu Sadece İnsanın Acizliğindendir,
Kirlettiği Hava Sayesinde, Kesti Ağaçlar Sayesinde Sağlayamadığı Düzenli Oksijeni Karşılama Çabasına Düşüşşş Yolunda Olduğundandırrr..