Öncelikle birtakım soruları cevaplayıp verdiğin bu cevaplar üzerine bir plan yapmanı tavsiye ederim. Bundan sonra da planlarınla uyuşan bir yol haritası edinmeni. Ki bu konuda şanslısın zira internette İngilizce öğrenme ile ilgili milyarlarca yol haritası var.
Acil ile tam olarak neyi kastediyorsun bilemiyorum ama acele ve kontrolsüzce öğrenilen şeylerle başarısızlık arasında pozitif bir korelasyon var. Ne kadar acele edersen başarısızlığa uğrama ihtimalin o kadar artar. Ha maksadın Tarzanî öğrenmektir o zaman dert değil. Kapalıçarşı'da bundan 6-7 yıl evveline kadar Tarzanî öğrenme süresi 4 gün falandı. Şimdi teknoloji falan ilerledi muhtemelen 2-3 saate Tarzanî öğrenebiliyordur insanlar.
Dil öğrenmenin evrensel basamakları var ve bu basamakların da birtakım kazanımları. Bu basamaklar genelde A1-C2 arasını ifade etmekte.
Official CEFR descriptors for all English language proficiency levels (A1, A2, B1, B2, C1, C2) with the equivalent to other global evaluation schemes- Cambridge ESOL, CLB/CELPIP, CAEL, BULATS, IELTS, and TOEFL.
tracktest.eu
Bunu kar topu gibi düşünmek gerek. Duolingo ve Busuu gibi dil öğrenim uygulamaları da bu basamaklara ve basamakları oluşturan kazanımlara göre hareket ediyor o sebeple bu uygulamaların çizdiği yoldan ilerlemek makul ama tek başına yeterli değil. Bu basamaklama mantığının öğrenci için güzel tarafı da öğrencinin kolaydan zora veya temelden komplekse gitmesine olanak sağlaması. Bizde dil öğreniminde genelde bodoslama gidildiği için bu yola giren insanların kayda değer kısmı dil öğrenme sürecinin bir noktasında tıkanıyor.
Dil öğrenmek, kelime ezberlemek değildir. Kesinlikle ama kesinlikle oturup kelime ezberlemeni tavsiye etmem çünkü hiçbir işe yaramayacaklar. Sınava falan hazırlanmıyorsan çok kıymetli vaktini kelime ezberlemekle ziyan etme. Bağlam içinde kullanmadığın ve kullanmayacağın kelimeleri oturup papağan gibi ezberlemenin lüzumu yok. O sebeple ilk etapta Memrise gibi uygulamalardan uzak durmanı tavsiye ederim. Ha bu şu demek değil, kelime öğrenmeyeyim. Hayır, kelime öğreneceksin ancak yukarıdaki basamakların sana olanak tanıdığı ölçüde öğreneceksin. İlk günden İngiliz Kraliyet Ailesinin dahi varlığından bihaber kelimeleri ezberlemenin lüzumu yok.
Dinleme, okuma, yazma ve konuşma yeteneklerinin herbirine kayda değer zaman ayırmanı tavsiye ederim. Bizde genelde dil öğrenimi sınav odaklı olduğu için okuma eylemi ağırlıklı ilerletiliyor ama kapsamlı bir dil öğrenimi için bütün bu yeteneklerin üzerine düşmek gerek.
Okuma için ODTÜ'nün efsanevi kitapları Reader at Work I-II ve More to Read I-II kitaplarını tavsiye ederim. Bu kitaplardaki metinler kolaydan zora yani yukarıdaki basamaklandırmaya göre gitmekte. İlk metin, "Merhaba ben Muhittin, Yozgat Yerköy'de yaşıyorum, 2 kardeşim, 1 penguenim var." falan şeklindeyken sonra metinler iyiden iyiye kompleks hale geliyor. Bağlam içinden kelime öğrenebilmek adına bu kitapları çok verimli buluyorum zira çoğu kelimeyi okuyucunun gözüne sokmadan metinlerde tekrar edip pekiştirilmesini sağlıyorlar.
Kelime öğrenirken "Kelime = Tanımı" şeklinde bir yol izlemeni tavsiye etmem çünkü uçup gidiyor ama kelimeyi içinde bulunduğu bağlam ile not alırsan unutman daha da güçleşiyor.
Dinleme için BBC Learning'in podcast serilerini tavsiye ederim. Kulak aşinalığı oluşturmak adına gerçekten tertemiz bir İngilizce ile karşısındakinin seviyesinin bilinciyle yayınlar yapıyorlar. Buna ek olarak belirli bir aşamadan sonra şu oynatma listesini de izleyebilirsin,
Esasında bunu başta söylemem gerekirdi ama sona kaldı. Türkçe dil bilgisi konularında sıkıntın varsa İngilizce'den evvel hemen onlara yoğunlaşıp onları sıkıntısız hale getir derim. Türkçe etken ve edilgen çatıyı bilmeyen bir öğrencinin İngilizce'de aynı konuları hemen kavraması çok kolay olmuyor.
Başta söylediğimi yineleyeyim, planlı, programlı ve istikrarlı gitmekte yarar var. 1 günde 5 saat çalışmak yerine 5 günde birer saat çalışmak daha verimli ve istikrarlı olur. İlk etapta, istikrarlı olmak bir şeyler öğrenmek kadar önemlidir zira insanların yaptıkları işten koptuğu anlar genelde başlangıç anlarıdır.
Özetle, acele etmeden, adım adım ve pekiştire pekiştire gitmekte yarar var. Kurslar bu noktada kişiye bir disiplin ve sonucu belirgin bir yol çizebiliyor ama kursa da gidemiyorsan epey bir kaynak var. Yeterki kendini dile maruz bırak. FM oynuyorsan oyun dilini İngilizce yapabilirsin veya strateji oyunları oynuyorsan aynı şekilde oyun dilini İngilizce yapabilirsin.