Ya Yanılıyorsan ve Tanrı Varsa

Konu sahibi son olarak 1622 gün önce görüldü
Hristiyanlar museviler müslümanlar budistler hepsi gerçek tanrının kendi inandıkları olduğunu düşünüyor.
Buda bana kötü bir espri gibi geliyor.

Hristiyan Musevi ve Müslümanlar bunlar arasında ayrı bir tanrı inancı yoktur ki hani Budist başka bir olay tabi ki yani diğer üç dinde ayrı bir tanrı inancı yoktur ki arada sadece çizgiler vardır Musevi ve Hristiyanların kitaplarında sonraki gelenler tebliğ edilir sadece Müslümanların kitabı Kuranda da hepsini kapsayan şeyler var ayrı bir tanrı yok

herkes aynı varlığa inanıyor ama yorumlar gelenekler bölgesel kültür farklı gösteriyor o kadar

bütün tanrılara saygı duyuyorum ben aga. bi ortamda Mısırda eski bi tanrı dedikleri zaman "ra" diyip önümü ilikliyorum.
Şimdi onlar düşünsün
asdjklş

Yani en azından hesap sorsa ben saygıda kusur etmedim dersin. slkdjsad Hatta onu suçlu bile çıkarabilirsin. lkasd

Hristiyan Musevi ve Müslümanlar bunlar arasında ayrı bir tanrı inancı yoktur ki hani Budist başka bir olay tabi ki yani diğer üç dinde ayrı bir tanrı inancı yoktur ki arada sadece çizgiler vardır Musevi ve Hristiyanların kitaplarında sonraki gelenler tebliğ edilir sadece Müslümanların kitabı Kuranda da hepsini kapsayan şeyler var ayrı bir tanrı yok

herkes aynı varlığa inanıyor ama yorumlar gelenekler bölgesel kültür farklı gösteriyor o kadar

Maalesef aynı şeye inanmıyorsunuz. En basitinden kaide, kural, hadler, haramlar ve helaller hatta ibadetler bile başka ise bunlar "aynı varlık" kaynaklı olamaz değil mi?

Peki o zaman şöyle sorsam;

Odin, Zeus ve Ra'yı yorumlayabilirmisin ?

Maalesef aynı şeye inanmıyorsunuz. En basitinden kaide, kural, hadler, haramlar ve helaller hatta ibadetler bile başka ise bunlar "aynı varlık" kaynaklı olamaz değil mi?

ya ince ayrıntıya girersem farklı şeyler çıkacaktır değiştirilmiş kitaplar vs gibi ki bu Yaratıcının değil insanoğlunun suçudur yani bunu anlattıkça din tartışmasına döner ki inanmayan arkadaşlar ile yani Allahı kabul etmeyenler ile dini tartışmak çok normal bir durum olamaz

ve yine altını çiziyorum farklılıklar vardır ama Tanrı farklıdır demek komik geliyor hele ki Tanrı yok mu var mı üzerinden bir konu ise

bu konu sizlere hitap eden bir durum zaten ben sadece fark yok demek istedim tartışmıyorum yani çünkü bizim kitabımızda Hristiyanlar ve Museviler için ayetler vardır bilirsiniz ve kitabımıza iman ediyorsak ki ediyoruz iman eden biri de kitabında bahsedilen dinlerinde kendinden yani aynı Varlık üzerinden geldiğini anlayabilir efenim:)

ya ince ayrıntıya girersem farklı şeyler çıkacaktır değiştirilmiş kitaplar vs gibi ki bu Yaratıcının değil insanoğlunun suçudur yani bunu anlattıkça din tartışmasına döner ki inanmayan arkadaşlar ile yani Allahı kabul etmeyenler ile dini tartışmak çok normal bir durum olamaz

ve yine altını çiziyorum farklılıklar vardır ama Tanrı farklıdır demek komik geliyor hele ki Tanrı yok mu var mı üzerinden bir konu ise

bu konu sizlere hitap eden bir durum zaten ben sadece fark yok demek istedim tartışmıyorum yani çünkü bizim kitabımızda Hristiyanlar ve Museviler için ayetler vardır bilirsiniz ve kitabımıza iman ediyorsak ki ediyoruz iman eden biri de kitabında bahsedilen dinlerinde kendinden yani aynı Varlık üzerinden geldiğini anlayabilir efenim:)

Aynı kitapları ben de okudum ve bu kitaplara dayanarak farklıdır diyorum zaten.

Şimdi niyetim konuşmak, tartışmak belki bir şeyler öğrenmek. Ama ben buna yokum diyorsan hocam, saygı duyar susarım.

Kitapların bozulması argümanı içi boş bir argüman. Her kitabın tahrif edildiği apaçık ortada zaten, bu durum Kuran için somut delillerle sabit değil çünkü 1400 yıllık İslam tarihinde en eski kuran (tam ve eksiği olmayan) bunda 1000 yıl öncesine ait.

Ondan daha eski tarihe dayanan nüshaların ise bir kısmı var, tamamı yok. Yani arada 400 yıllık bir karanlık sis var. Bu dönemde ne ben Kuran bozulmuştur diyebilirim ne de siz bozulmamıştır diyebilirsiniz.

O yüzden bu argümanı geçelim.

Aynıdır değildir olayına gelirsek peki benim bahsettiğim farklılıkları nasıl yorumluyorsunuz? Hadi yorumlama insanoğlu tahrifi... Peki ibadetler, kaideler, haramlar ve helaller neden farklılık gösteriyor? Neden İslam örfü ile İsevilik örfü bu denli farklı?

Neden biri şarabı haram kılarken diğerinde "fakirlerin babası İsa"nın anılması için ibadetlerde kullanılan bir materyaldir?

Aynı kitapları ben de okudum ve bu kitaplara dayanarak farklıdır diyorum zaten.

Şimdi niyetim konuşmak, tartışmak belki bir şeyler öğrenmek. Ama ben buna yokum diyorsan hocam, saygı duyar susarım.

Kitapların bozulması argümanı içi boş bir argüman. Her kitabın tahrif edildiği apaçık ortada zaten, bu durum Kuran için somut delillerle sabit değil çünkü 1400 yıllık İslam tarihinde en eski kuran (tam ve eksiği olmayan) bunda 1000 yıl öncesine ait.

Ondan daha eski tarihe dayanan nüshaların ise bir kısmı var, tamamı yok. Yani arada 400 yıllık bir karanlık sis var. Bu dönemde ne ben Kuran bozulmuştur diyebilirim ne de siz bozulmamıştır diyebilirsiniz.

O yüzden bu argümanı geçelim.

Aynıdır değildir olayına gelirsek peki benim bahsettiğim farklılıkları nasıl yorumluyorsunuz? Hadi yorumlama insanoğlu tahrifi... Peki ibadetler, kaideler, haramlar ve helaller neden farklılık gösteriyor? Neden İslam örfü ile İsevilik örfü bu denli farklı?

Neden biri şarabı haram kılarken diğerinde "fakirlerin babası İsa"nın anılması için ibadetlerde kullanılan bir materyaldir?

Mealen şöyle bir şey buldum ve ayrıyeten bazı bilgiler daha var dilersen bir kaç şey daha gösterebilirim sana

(Sana da, daha önceki kitabı doğrulamak ve onu korumak üzere hak olarak Kitabı [Kur’anı] gönderdik. Artık aralarında Allah’ın indirdiğiyle hükmet, sana gelen gerçeği bırakıp da onların arzularına uyma! [Ey ümmetler,] her birinize bir şeriat ve bir yol verdik. Allah dileseydi sizleri bir tek ümmet yapardı [tek din gönderirdi]; fakat size verdiği [şeriat, din], sizi denemek içindir. Öyleyse iyi işlerde birbirinizle yarışın! Hepinizin dönüşü Allah’adır. O, ayrılığa düştüğünüz şeyleri size bildirecek, haber verecektir) [Maide 48]

Kimileri Tanrı'yı basitçe tanımlar vicdanı rahatlar kimisi dinlerini saçma bulur.
Bence pişmanlık duymalarının tek nedeni çevresindeki inanan insanların onları etkilemesi.

Mealen şöyle bir şey buldum ve ayrıyeten bazı bilgiler daha var dilersen bir kaç şey daha gösterebilirim sana

(Sana da, daha önceki kitabı doğrulamak ve onu korumak üzere hak olarak Kitabı [Kur’anı] gönderdik. Artık aralarında Allah’ın indirdiğiyle hükmet, sana gelen gerçeği bırakıp da onların arzularına uyma! [Ey ümmetler,] her birinize bir şeriat ve bir yol verdik. Allah dileseydi sizleri bir tek ümmet yapardı [tek din gönderirdi]; fakat size verdiği [şeriat, din], sizi denemek içindir. Öyleyse iyi işlerde birbirinizle yarışın! Hepinizin dönüşü Allah’adır. O, ayrılığa düştüğünüz şeyleri size bildirecek, haber verecektir) [Maide 48]

Bu ayeti biliyorum hocam ama ben bunun şu şekilde yorumlandığı bir mealden okumuştum. Allah sizleri bir tek ümmet yapardı kısmındaki kasıt millet farkları idi ve size verdiği derken de dini değil; dilleri, farklılıkları, renkleri kast ediyordu. Ama dediğiniz gibi neticede yüzlerce yorum var.

Dediğimiz gibi bu konuda ben ve siz taban tabana zıt noktalardan başlıyoruz düşünce eksenlerimize ama en azından bu şekilde bunun üzerine beyin fırtınası yapabilmek hoş.

Bilahare sizinle daha detaylı konuşmak isterim bunları ama az önce belirttiğiniz gibi konu ekseninden çıkıyoruz.

her ayetin her mealini binlerce farklı yorumu var.
bir ateisti günümüzde ayetlerle inandırmak zor
çevremdeki insanlardan biliyorum.

Konu ne canlar ? Neden inançları tartışıyorsunuz?

Varsa da yoksa da sorun yok.
İkisine de hazirrlikli bi bünyem var.

Ya o değil de ya gerçekten varsa :)

insan beyni analitik çalışır
matematiksel işlem yaparak çalışır
hayvanların aksine kavramsal değil, kavramlara verdiğimiz imgeler ile düşünürüz
yani dil ile düşünürüz
matematiksel düşünüyoruz çünkü fizik kuralları matematikseldir, matematik ile açıklanmaktatır.
matematik evrenin işleyişini anlama dilidir
beyinde maddeden oluştuğuna göre, fizik kurallarına göre çalışmak zorundadır
çevremizdeki herşey, tüm evren matematik ile açıklanmaktadır
aslında hayata dikkatle bakarsanız matematiksel bir denklemden ibaret olduğunu anlayabilirsiniz
matematiksel dille programlanmış bir simülasyon gibi..

kuantum fiziğinde gözlemci ölçmediğinde atom altı parçacık heryerdedir
su dalgası gibi hareket eder ve tek bir yerde değildir, aynı anda heryerdedir
gözlemci ölçüm yaptığında ise atom altı parçacık herhangi biryerde olmaya zorlanır
herşey atomlardan oluştuğu için, bu etrafınızdaki herşey için geçerlidir
yani biz zihnimizle düşünerek, hayatımızdaki herhangi birşeyin olabilme olasılığına farketmeden etki ediyoruz
bunu bilirsek tamamen istediğimizi yapacağımız anlamınada gelmiyor, çünkü evrenin çiğnenemez fizik kuralları vardır
zihnimizle kaşığı eğip bükemeyiz yani
fizik kurallarına göre bu münkün değil
ama kötü olasılık dahil, az olasılığa sahip bir durumda, umursamayarak iyi sonuç gelme ihtimalini yükseltebiliriz
eğer kötü bir olasılığın yaşanmasını istemezsen, kötü olasılığın gelmesini aslında sen zorlamış olursun
nasıl mı?
açıklayayım

morphy kanunları evrendeki olasıkların gerçekleşme ihtimalleri üzerine çok doğru tespitlerdir
bize kısaca eğer birşeyin ters gitme olasılığı varsa, kesin ters gidecektir der
örneğin tereyağlı ekmek elinizden düştüğünde hep yağlı taraf halıya denk gelir
duşa girdiğimizde telefon çalar
avmde yandaki sıra çok hızlı gider
aslında bunlara sebep olan biziz
evrende herşey kötüye gidecektir diye bir kural yok
morphy kanunları insan zihninin, evrenin olasılıklar fiziği ile ilişkisidir
halıya değer verdiğiniz ve kirlenmesini istemediğiniz için , yağlı tarafın denk gelmemesini çok isteyeceksiniz ve hep halıya yağlı taraf denk gelir
burdaki durum şudur; halının kirlenmesini istemeyen biri, aslında tam tersine çok inananarak istemez
ve inanarak kötü olasılığın gelmesini zorlar
kuantum fiziğindeki gözlemci-ölçme ve atom altı parçağı biryerde olmaya zorlama durumu budur işte
umursamazsanız %50 olasılık vardır
ve umursamadığınız için ya halı kirlenir, yada yağsız tarafı denk gelir
umursarsanız kötü sonuca inanarak kötü sonucun yaşanmasına zorlarsınız
inanmak = ölçmek, zorlamak diyebiliriz
inanmak paralel evrenlerde zaten var olan gerçekleşen tüm sonuçlardan birini ölçmenizi sağlar yani
insanların hep istemediği şeyler buyüzden başlarına gelir
inanmak kelimesinin gücünü anlatmış oldum

konuya dönersek
biz insanlar tanrıyada inanırız
peki bu tanrıyı var eder mi?

einstein bize evrendeki herşeyin enerjiden ibaret olduğunu kanıtlamıştı (E=mc²)
yani kütle ve enerji aslında aynı şeydi, tek bir şeydi
güneşten gelen enerji ve madde aynı şeydir
madalyonun iki farklı yüzü gibi
enerji maddeye, madde enerjiye dönüşebilir

inanarak birşeyin olabilme olasılığına fizik kuralları dahilinde etki edebildiğimizden bahsetmiştim
ve evren bir matematiksel denklemdir

peki bilinç nedir?
nöronlar arasındaki elektrik sinyalleriyle gerçekleşir
elektirik enerjidir
bilinç yani düşünmek enerjiseldir
nöronlarda maddedir ve enerjidir
evrendeki herşeyin enerji olduğunu bildiğimize göre
evreninde kendi bilinci olamaz mı?
tüm insanların ne düşündüğünü bilen, insanların bilincininde dahil olduğu evrendeki tüm enerjiyi bilinç olarak düşünebilir miyiz?
evrensel bilinç
panteizmdeki tanrı var olabilirmi?
nedeni kendinde (biz dahil) olan bir tanrı
enerjisel, evrensel bilincin (biz dahil) kendini inanarak varetmesi
varoluşun matematiksel denkleminin parçası olabiliriz.
doğanın kendisi tanrı olabilir mi?
eğer doğruysa biz dahil herşey tanrının parçasıyız demektir

inanıyorum bir kaybım yok
ya gerçekten varsa o zaman inanmayanlar için gg wp demek istiyorum (:

Geri