Ya Yanılıyorsan ve Tanrı Varsa

Konu sahibi son olarak 1622 gün önce görüldü
Tanrı yerine Allah desek bence doğrusu bu tanrı edinmiş bazıları nolmuş hz. ömer zamanında kurabiyeden tanrı yapmışlar acıkınca onları yemişler kendine hayrı olmayanın tanrı olarak gördüklerin şeylerin ona tapanlarada faydası olmaz ..

Allah yada Tanrı yada Yehova demek bir şey değiştirmez. Farklı dillerde aynı anlamı sağlar.

Ondan ziyade "put" göndermenize açıklık getirmeye çalışayım. Puta tapılmaz, tapılmamıştır da. Putperestlik tamamen bir algı yönetimidir. Put yapmanın amacı, putlara hitap edilirse inanılan dinin yaratıcısı yada yaratıcılarının kişiyi duyacağı inancıdır. Bir nevi dua gereci diyebiliriz. Hristiyanların dua ederken mum yakma ritüeli gibi.

İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlasını çok severek okudum.İsmi anılmaya değer bir eser.Fakat onun çok sevdiğim sözüyle:

''
Bu dünyada insanların korktuğu tek şey öğrenmekti. Acıyı, susuzluğu ve üzüntüyü öğrenmek onların uykularını kaçırıyor, bu yüzden daha rahat döşeklere, daha leziz yemeklere ve daha neşeli dostlara sığınıyorlardı. Dünyaya olan kayıtsızlıkları bazen o kerteye varıyordu ki, kendilerine altın ve gümüşten, zevk ve sefadan, lezzet ve şehvetten bir alem kurup, keder ve ızdırap fikirlerinin kafalarına girmesine izin vermiyorlardı. ''

İnsanoğlunun doğası çok güzel tasvir edilmiş değil mi?
Belki de iradenin normatif kurallarla sınıflandırılması özgürlüğe engel gibi algılanıyor.Oysa ki determinizme göre hiçbir sonuç nedensiz değildir.Her neden de belli bir sonuç doğurur.Bu bilimsel bakış açısını metafiziğe uygularsak varoluş bir sonuçsa bir de nedeni olmalı.İşte burda yaratıcı ile karşılaşıyoruz.

Diğer bir konu toplumsal determinizmden bahsediyorsunuz;toplumsal belirlenimcilik :Toplumun yasalarının zaten her zaman doğru olmadığı aşikar.Çoğunluk cehalet ile seçim yaparsa ki biz buna modern dünyada demokrasi diyoruz,toplum için ne büyük yanlışlar doğuyor.Haksızlıkların kaynağı onu yorumlayandan kaynaklanır.İnsanın olduğu her yerde ego olacağı için nasıl katı belirlenimcilik yanlış ise ındeterminizm de o ölçüde haksızlıkların kaynağı olabilir.
Bütün sorun insanın yaşamı nasıl algıladığı ile ilgili.
Bu açıdan insana bir seçenek olarak verilen inanma biraz da insan özgürlüğünü kendi doğasının zalimliklerinden kurtarmak için gerekli.
Din yanlış değil,onu algılayanların yanlışı yanlış hükümleri doğuruyor.
Peki doğrusunu nasıl bulacağız.
Benim bu konudaki şahsi fikrim gönül yolu.

metafizikle ilgili bir konuya dair değerlendirmelerde bilimsel bir yapı oluşturamayız. haliyle metafiziğin konusuna da giren bir sonucun tek bir geçerli/doğru sayılabilecek nedeni olduğunu söyleyemeyiz. böyle bir değerlendirme tikel bir önerme olur. varoluş bir sonuçsa ve birey kendi varoluşunu sorguluyorsa, bunun nedeni doğaya egemen olma arzusu da gösterilebilir. bakış açısıyla ilgili. ebedi yaşam inancı, insanın ölümsüzlüğü arzulaması ve doğanın egemenliği karşısında çaresizliğinin bir sonucudur. alıntınızda küçük değişiklikler yaparsak, şöyle bir şey çıkıyor ortaya:

bu dünyada insanlar ölümü öğrenmekten korkuyor olabilirler. diğer deyişle açlık, susuzluk ve üzüntüden daha çok korktukları, onların uykularını kaçıran ölüm de olabilir. dünyaya duydukları kayıtsızlık ise ebedi yaşam nedeniyle bu dünyanın kendilerine sunulan tek imkan olduğunu göz ardı etmeleri olabilir. kendilerine altın ve gümüşten, zevk ve sefadan, lezzet ve şehvetten bir alem tasavvur edilen cennet düşüncesiyle, keder ve ızdırap-yani ebedi yaşamın olmaması- fikirlerinin kafalarına girmesine izin vermiyorlardır.

toplumsal yasalar ve demokrasiyle ilgili yazdıklarınıza katılıyorum. Bir profesör yakın zamanda özerklikle ilgili kararın halka bırakılması ve referandum yapılması gerektiğini söylemişti. Birinin-mesela izmir yahut trabzon’da yaşayan birinin- ömründe hiç görmediği/görmeyeceği toprakların yönetim şeklini tayin etmesi abes bir iştirak olurdu.

ek olarak, şunu da belirteyim; insanın özünde taşıdığı her düşünce kusursuzdur, çünkü kendi doğasını yansıtır. inanç da insan doğasının bir parçası olduğuna göre, doğru/yanlış çıkarımından önce kusursuzdur. doğru/yanlış kısmı bireysel boyuttan toplumsal boyuta geçişte yaşanıyor.

Bazen düşünmüyor değilim, Allah'ın varlığından şüphe duyanların bir çoğu neden hep bunu dile getirirler diye. Bunu nasıl kanıtlayabiliriz? Hani var olmadığını kanıtlaya-biliyoruz da yok olduğunu nasıl kanıtlayacağız. Hani hiç var olmadığını, sadece insanların ortaya çıkarttığını.(?)

Hani var olmayan bir şeyin de yok olduğunu ispatlayamayız değil mi?

Peki, şunu diyorum. Rüya görürken gerçekten rüya gördüğünü uyanana kadar bilir misin?

Bu yüzden Allah'ın kanıtı da bunun gibidir. Bir gün kıyamet koptuğunda diyeceksiniz ki "Hı, Allah varmış."

(çok basit oldu be ama konu bunu gerektiriyor, çok basitlik :ask.)

:nee:

Ben o anını görmeyim senin :dyg: Üzülürüm la :hih:
Eski nikine dön, sonra böyle karışıyoruz falan fistan :s:

6 ayım dolmamış. Ben de sıkıldım bu nickten. Bana yardımcı olsana. Eskimi nickim için baş vurayım mı? Sonuçta yönetimdesin hani. Bu arada ben de sana üzülürüm. :D

Bazen düşünmüyor değilim, Allah'ın varlığından şüphe duyanların bir çoğu neden hep bunu dile getirirler diye. Bunu nasıl kanıtlayabiliriz? Hani var olmadığını kanıtlaya-biliyoruz da yok olduğunu nasıl kanıtlayacağız. Hani hiç var olmadığını, sadece insanların ortaya çıkarttığını.(?)

Hani var olmayan bir şeyin de yok olduğunu ispatlayamayız değil mi?

Peki, şunu diyorum. Rüya görürken gerçekten rüya gördüğünü uyanana kadar bilir misin?

Bu yüzden Allah'ın kanıtı da bunun gibidir. Bir gün kıyamet koptuğunda diyeceksiniz ki "Hı, Allah varmış."

(çok basit oldu be ama konu bunu gerektiriyor, çok basitlik :ask.)

Ateistim ama bukadar masum bir yorumada kızamadım :D şey gibi oldu durum

"tam lan ogün görüşürüz e hadi bakalım eymi yaman beymi yaman"

6 ayım dolmamış. Ben de sıkıldım bu nickten. Bana yardımcı olsana. Eskimi nickim için baş vurayım mı? Sonuçta yönetimdesin hani. Bu arada ben de sana üzülürüm. :D

Torpil yok ya :hih:
Diğer tarafta eğer ben haklıysam sana torpil yapamam ama sen haklıysan yaparsın :D Nasıl olsa sizin bir sorumluluğunuz yok :ask Vur patlasın çal oynasın :asd:

(Bölüm yetkilisi mesajlarımı silecek, gevezelik etmeyelim konu dışı:s::ofkelendim:)

Ateistim ama bukadar masum bir yorumada kızamadım :D şey gibi oldu durum

"tam lan ogün görüşürüz e hadi bakalım eymi yaman beymi yaman"

Eeee ne yapayım ancak bundan anlıyorsunuz :asd:
Kızmayın bana, sevin :asd:
Benim dinimle bana dua edin ki :D Bi işe yarasın :D :D
:asd:

Sonsuz merhamet sahibi tanrı ona inanmayanları cehennemle azapla tehdit ediyor.
Ona inananları ise bu dünyada sınavlar bekliyor.

Tecavüze uğrayan bebeği ne ile sınıyor acaba

BYuvJT6IAAA1sID.jpg

Nazi almanyası zamanında yahudi bir esirin hücresinin duvarına yazdığı bir söz
Eger bir tanrı varsa, onu affetmem için bana yalvarmak zorunda kalacak.

Eeee ne yapayım ancak bundan anlıyorsunuz :asd:
Kızmayın bana, sevin :asd:
Benim dinimle bana dua edin ki :D Bi işe yarasın :D :D
:asd:

peki bakalım:D

bu konuda ise maalesef tezini çürütmek durumundayım evet mümkün, ismi ise lucid rüyadır :D fakat yan etkileri vardır diğer yazdıkların içinse HAKLISIN diyor ve konudan uzaklaşmak üzre anasayfaya dönüyorum

peki bakalım:D

bu konuda ise maalesef tezini çürütmek durumundayım evet mümkün, ismi ise lucid rüyadır :D fakat yan etkileri vardır diğer yazdıkların içinse HAKLISIN diyor ve konudan uzaklaşmak üzre anasayfaya dönüyorum

:hih:
Anasayfadan konuya çekiyorum seni,
Rüya da olduğunda nasıl rüya da olduğunu anlıyorsun :ask

Allah yada Tanrı yada Yehova demek bir şey değiştirmez. Farklı dillerde aynı anlamı sağlar. Yoksa algılamam da bir sorun yok.

Ondan ziyade "put" göndermenize açıklık getirmeye çalışayım. Puta tapılmaz, tapılmamıştır da. Putperestlik tamamen bir algı yönetimidir. Put yapmanın amacı, putlara hitap edilirse inanılan dinin yaratıcısı yada yaratıcılarının kişiyi duyacağı inancıdır. Bir nevi dua gereci diyebiliriz. Hristiyanların dua ederken mum yakma ritüeli gibi.

Sayın Arpes,
yazdıklarınızdan hiçbir şey anlamıyorum, sebebine gelecek olursam çünkü, anlam yok.
Anlam yoksa, anlamsızlaşır. Aynen yazdıklarınız gibi.

Size bir şey sormak istiyorum.
Din konusunda çok hassas olan naif toplum bir Türkiye.
Türkiye Cumhuriyeti'nin yolunda giden bir Türkiye.
Ve tabi ki de inançları kuvvetli olan bir Türkiye.
Her ne kadar başımız da akp yönetimi olsa da. Bu Cumhuriyet'i ilelebet devam edecektir.

Sorum şu;
Din de bir şey ya vardır, ya da yoktur.
bunun ortasına bir şeyler katmak isterseniz, şüphe, niye, niçinler gibi anlamsız şeyler ancak soka bilirsiniz.
Ben kendi adıma konuşacak olursam, ''Var'' diyorum, var olan her şeyin münazarası, tartışması hatta kavgası bile yapılabilir.
Var olan şey, her şeye açıktır çünkü.

1.) Siz(ler) yok diyorsunuz. Sizin yoklarınız beni hiç alakadar etmiyor.
Umurumda bile değil.
Yok dediğiniz, ya da olmayan bir şeyin, bu neyin münazarasıı neyin kavgası, neyin tartışması.
Olmayan bir şeyin neyini ve nedenini tartışıyorsunuz diye sorarlar adama.?
yoksa yoktur.
Münazaraya, kavgaya, yorum yazmaya açık değildir.
Çünkü; yoktur.
2. ) Size daha önce de sormuştum geçiştirmiş'tiniz,.
Tekrarlıyorum, umarım bu sefer geçiştirmez siniz.
''Siz(ler) neyin propagan'dasını yapıyorsunuz.?
Yoksa, olmayan bir şeyi tartışarak ilgimi çekme derdinde misiniz?

Sevgiyle.

Sayın Arpes,
yazdıklarınızdan hiçbir şey anlamıyorum, sebebine gelecek olursam çünkü, anlam yok.
Anlam yoksa, anlamsızlaşır. Aynen yazdıklarınız gibi.

Size bir şey sormak istiyorum.
Din konusunda çok hassas olan naif toplum bir Türkiye.
Türkiye Cumhuriyeti'nin yolunda giden bir Türkiye.
Ve tabi ki de inançları kuvvetli olan bir Türkiye.
Her ne kadar başımız da akp yönetimi olsa da. Bu Cumhuriyet'i ilelebet devam edecektir.

Sorum şu;
Din de bir şey ya vardır, ya da yoktur.
bunun ortasına bir şeyler katmak isterseniz, şüphe, niye, niçinler gibi anlamsız şeyler ancak soka bilirsiniz.
Ben kendi adıma konuşacak olursam, ''Var'' diyorum, var olan her şeyin münazarası, tartışması hatta kavgası bile yapılabilir.
Var olan şey, her şeye açıktır çünkü.

1.) Siz(ler) yok diyorsunuz. Sizin yoklarınız beni hiç alakadar etmiyor.
Umurumda bile değil.
Yok dediğiniz, ya da olmayan bir şeyin, bu neyin münazarasıı neyin kavgası, neyin tartışması.
Olmayan bir şeyin neyini ve nedenini tartışıyorsunuz diye sorarlar adama.?
yoksa yoktur.
Münazaraya, kavgaya, yorum yazmaya açık değildir.
Çünkü; yoktur.
2. ) Size daha önce de sormuştum geçiştirmiş'tiniz,.
Tekrarlıyorum, umarım bu sefer geçiştirmez siniz.
''Siz(ler) neyin propagan'dasını yapıyorsunuz.?
Yoksa, olmayan bir şeyi tartışarak ilgimi çekme derdinde misiniz?

Sevgiyle.

Herhangi bir şeyin propagandasını yapmıyorum.

Sizin için vardır benim için yoktur. Ama eğer neden sorularının eklendiği neden var diye düşünüyorum neden yok diye düşünüyorum konuları ise ortadaki, aynen başlıkta olduğu gibi, bu tartışmaya açıktır. Ki başlık benim gibi inanmayanlara yöneltilmiş bir sorudur. Cevaplamamdan daha doğal ne olabilir?

Ama sizin üslubunuza benzer bir şekilde ifade edeyim.

Olmayan şey üzerine konuşulmaz, doğrusunuz. Ama var olduğunu iddia edenler var, ben onlarla konuşuyorum. Propaganda değildir bu. Eğer yaratıcı yok demek propaganda ise yaratıcı var demek de propagandadır. Ama ben sizinle din konuşmak istemiyorum derseniz, bana saygı duymak düşer.

Sizin dini görüşlerinizi "yok" farz ederim, konuşacak hiçbir şey kalmaz.

İyi günler, saygılar.

Hristiyanlar museviler müslümanlar budistler hepsi gerçek tanrının kendi inandıkları olduğunu düşünüyor.
Buda bana kötü bir espri gibi geliyor.

Peki ya bir Hristiyan yanılıyorsa ve gerçek Tanrı Sümer dinindeki Anu veya Enlil ise? Topyekun mu hacetteyiz? aklsda

bütün tanrılara saygı duyuyorum ben aga. bi ortamda Mısırda eski bi tanrı dedikleri zaman "ra" diyip önümü ilikliyorum.
Şimdi onlar düşünsün
asdjklş

Geri