Ya Yanılıyorsan ve Tanrı Varsa

Konu sahibi son olarak 1622 gün önce görüldü
Yanılıyor olsam "bile" dediğin an agnostik oluyorsun.

İnandığınız şey size güç veriyorsa , inanmaya devam edin.

Benim inandığım şey vicdanım. O izin verirse yaparım vermezse yapmam.

Zeusun gerçek olmadığını nereden biliyoruz "olympos" da zeus olmadığı için , dünyanın kaplumbağa sırtında olmadığını bildiğimiz için. Öküzün boynuzunda dünya olmadığı için , çünkü böyle inanışlar da mevcut. Semavi dinler de o dönem insanlar ne gördüyse zihinlerinin yettiğince bir anlam yüklediler. Mesela onlara göre yer ile gök ayrı iki cisim. Gökyüzü neden yere düşmüyor ? Çünkü onu tutan allahdır. Bu yüzden olmadığı konusunda herhangibi korku ya da şüphe hissetmiyorum.

"Allah'ın yerde olanları ve emriyle denizlerde yürüyen gemileri buyruğunuz altına vermiş olduğunu; buyruğu olmaksızın yere düşmemesi için göğü O'nun tuttuğunu görmez misin? Doğrusu Allah insanlara karşı şefkatli ve merhametli olandır." (Hac, 22/65).

Yani kusursuz bir düzen (ki kaotictir) neden bir sürü aşamadan geçmiş ? , neden önce proto gezegenler oluşmuştur ? neden gezegenler bir biri ile çarpışmışlar ?. Neden kurulu bir düzen konulmamış da bir göktaşı gönderilip , tekrar oluşturulmuş ?.

Şimdi tanrı derken hangi tanrı ? Bu tanrısal bir güç de olabilir. Nasıl ki biz bakterilerden insan olarak milyonlarca kat üstün isek ama bu bizi onların tanrısı yapmıyorsa , bizden sonsuz güç de bir varlığı da tanrı yapmaz. Mesela deist`lerin savunduğu bir argüman vardır (big bang`i tanrı yapmış olabilir). Yani varlık değil de ultra süper bir güç ise

Ancak bu onu yine de bir tanrı yapmaz , çünkü böyle bir zorunluluk yok. Mesela belki de tanrı denilen o güç çok fazla gücü artık barındıramıyacağı için sonunda kendisini de yok etmiş yahut bir güç boşalımı da yapmışolabilir. Belki de tanrı bir kaza sonucu hapsurup tüm evreni bir anda yapmıştır ? Ama gücünün farkında olmadığı için neler olduğunu hatırlamıyor olabilir. Yani sonsuz ihtimaller çerçevesinde çok fazla teori çıkarabiliriz. Ancak bilebildiğimiz ya da gözlemleyebilir olduğumuz şeyleri doğru kabul etmek , gözlemlenmemiş bir varlığı kabul etmekten daha iyi bir seçenek oluyor (ruhani boyutu bir kenara bırakırsak). İnanmak değil bilmek istiyorum aslında...

Eğer cennet ya da cehennem gibi şeyler var ise , ve tanrı da var ise muhtemelen beni daha çok sevicektir sorguladığım için , verdiği kafayı kullandığım için. Hoş şeytan ile anlaşma yapmış bir tanrı beni ne kadar dinler bilmiyorum ama en azından ondan üstün olduğumu söylediyse benden taraf olucaktır.

Olmaması da sorun değil , ancak oturup konuşabilirsek sormak istediğim tonlarca soru olucaktır.

Bu Ateist leri anlayamıyorum? görmediğim birşeye inanmam diyorlar, kulağının arkasını göremiyorsun değilmi? ama olmadığı anlamina gelmiyor.

Başlık Tanrı vardır diye mantık üzerine kurulmuş. Tanrı yoktur diyorsan yanılıyorsun demiş. Pek uygun bir başlık olmamış.

Yanılmıyorum, Tanrı var. İnanıyorum bir Tanrı'ya ve inandığım Tanrı, bu ülkedekilerin bir kısmının inandığı ile aynı Tanrı değil; bunu da biliyorum.

Hiçbir Tanrı'ya inanmamak gibi bir Tanrı seçenleri bir kenara koyarsam, Hıristiyanlar'daki Hz.İsa ve Tanrı arasındaki ilişki anlayışı bana garip geliyor. Tek Tanrılı dinlerden ayrılıyorlar böylece bence. Yahudilik ile İslam bu konuda birbirine daha yakın. İlber Ortaylı diyordu sanırım; İslam, Yahudiliğin daha sonraki durumu diye. Sonuçta tüm tek Tanrılı dinler aynı kaynaktan geliyor. Ayrıca Yahudiler ve Araplar birbiriyle kan kardeşi. Yurtdışında yaşayanlardan Hıristiyanların Hz. İsa ve Tanrı arasındaki ilişkiye dair izlenimlerini merak ediyorum.

Bu Ateist leri anlayamıyorum? görmediğim birşeye inanmam diyorlar, kulağının arkasını göremiyorsun değilmi? ama olmadığı anlamina gelmiyor.
Karşılıklı iki aynadan bakınca kulağının arkasını görüyorsun kanka bilgin olsun.

Kumarın güzel yanı; kazanma ihtimalidir. Bir ikilemin içindeyken barındırdığın temellerle beraber iki taraftan birini seçersin ve hayaller; seçtiğin ihtimalin gerçek olması üzerinedir. Seçim yapana kadar her iki tarafa da şans vermişsindir zaten.

Seçim yapamadığın noktada bocalamada, karmaşadasın anlamına geliyor. Karmaşalar, çatışmalar her zaman faydalıdır. Karmaşanın olmadığı yerde aksi ihtimal hiç hakkıyla değerlendirilmemiş demektir.

Bize abilerimizin verdiği tek öğüt vardı: "Okuyun."

Kolay karar vermeyin ama bir karara vardıktan sonra da gerisini pek umursamayın. Çünkü bunlar zaten sizin gözden geçirdiğiniz, araştırdığınız ve değerlendirdiğiniz veriler ve süreçler olacaktır. Ne olursanız olun ama donanımlı olun.

Bilge Kül Prodesmotes

Var zaten. Sen ben ağaç balık masa.. hepsi tanrı parçacığı.

muhteremlere haber gönderip
davulcuları kaldırtsın
kafanıza göre ekleyip durmayın
son şeyi ben dedim
zaten anlamışsınızdır

Geri