Zeusun gerçek olmadığını nereden biliyoruz "olympos" da zeus olmadığı için , dünyanın kaplumbağa sırtında olmadığını bildiğimiz için. Öküzün boynuzunda dünya olmadığı için , çünkü böyle inanışlar da mevcut. Semavi dinler de o dönem insanlar ne gördüyse zihinlerinin yettiğince bir anlam yüklediler. Mesela onlara göre yer ile gök ayrı iki cisim. Gökyüzü neden yere düşmüyor ? Çünkü onu tutan allahdır. Bu yüzden olmadığı konusunda herhangibi korku ya da şüphe hissetmiyorum.
"Allah'ın yerde olanları ve emriyle denizlerde yürüyen gemileri buyruğunuz altına vermiş olduğunu; buyruğu olmaksızın yere düşmemesi için göğü O'nun tuttuğunu görmez misin? Doğrusu Allah insanlara karşı şefkatli ve merhametli olandır." (Hac, 22/65).
Yani kusursuz bir düzen (ki kaotictir) neden bir sürü aşamadan geçmiş ? , neden önce proto gezegenler oluşmuştur ? neden gezegenler bir biri ile çarpışmışlar ?. Neden kurulu bir düzen konulmamış da bir göktaşı gönderilip , tekrar oluşturulmuş ?.
Şimdi tanrı derken hangi tanrı ? Bu tanrısal bir güç de olabilir. Nasıl ki biz bakterilerden insan olarak milyonlarca kat üstün isek ama bu bizi onların tanrısı yapmıyorsa , bizden sonsuz güç de bir varlığı da tanrı yapmaz. Mesela deist`lerin savunduğu bir argüman vardır (big bang`i tanrı yapmış olabilir). Yani varlık değil de ultra süper bir güç ise
Ancak bu onu yine de bir tanrı yapmaz , çünkü böyle bir zorunluluk yok. Mesela belki de tanrı denilen o güç çok fazla gücü artık barındıramıyacağı için sonunda kendisini de yok etmiş yahut bir güç boşalımı da yapmışolabilir. Belki de tanrı bir kaza sonucu hapsurup tüm evreni bir anda yapmıştır ? Ama gücünün farkında olmadığı için neler olduğunu hatırlamıyor olabilir. Yani sonsuz ihtimaller çerçevesinde çok fazla teori çıkarabiliriz. Ancak bilebildiğimiz ya da gözlemleyebilir olduğumuz şeyleri doğru kabul etmek , gözlemlenmemiş bir varlığı kabul etmekten daha iyi bir seçenek oluyor (ruhani boyutu bir kenara bırakırsak). İnanmak değil bilmek istiyorum aslında...
Eğer cennet ya da cehennem gibi şeyler var ise , ve tanrı da var ise muhtemelen beni daha çok sevicektir sorguladığım için , verdiği kafayı kullandığım için. Hoş şeytan ile anlaşma yapmış bir tanrı beni ne kadar dinler bilmiyorum ama en azından ondan üstün olduğumu söylediyse benden taraf olucaktır.
Olmaması da sorun değil , ancak oturup konuşabilirsek sormak istediğim tonlarca soru olucaktır.